Ενωτική Πρωτοβουλία

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΝΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΟ! Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΚΒΙΑΖΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΗΚΕ!


 

https://www.youtube.com/watch?v=4VaN5spYsyw

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΝΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΟ!
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΚΒΙΑΖΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΗΚΕ!

Την αλήθεια “κάτω από το χαλάκι” αποπειράθηκαν πριν λίγους μήνες να κρύψουν η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σ. Καφαντάρης, εργοδότης σε γνωστή εταιρία καθαρισμού που συνεργάζεται με το ίδρυμά μας. Τότε που οι εργαζόμενες καθαρίστριες του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με το Σύλλογο Φοιτητών ξεκίνησαν έναν αγώνα για να αποκαλύψουν τις “βρωμιές” που συνέβεναν γύρω από τις ιδιωτικές εταιρίες που εκμεταλλεύουνται τους εργαζομένους, τον εκβιασμό που υφίσταντο οι ίδιες μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την αποδοχή άθλιων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών έναντι της απόλυσής τους και όλα αυτά με την κάλυψη της διοίκησης προς τον εργοδότη.

ΤΙΣ ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΙΣ ΔΙΩΧΝΕΙ!

Την τελευταία βδομάδα το ίδιο θέμα, αφού “κουκουλώθηκε” όπως-όπως για να μην πάρει έκταση την προηγούμενη φορά, επανέρχεται στο προσκήνιο αποδεικνύοντας πως όλα όσα ισχυριζόμασταν είχαν απόλυτη βάση. Οι νέες καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση από την εταιρία στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατείγγηλαν τον εργοδότη τους ότι τις βάζει να υπογράφουν για το μισθό τους σύμφωνα με τη σύμβαση, ώστε αυτός να είναι νομικά καλυμμένος και να πληρώνεται, ενώ στη συνέχεια τις εκβιάζει να επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους απειλώντας τις να τις απολύσει ή να τις μεταφέρει αλλού αν δε δεχτούν!

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΟΡΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ!

Οι κατηγορίες από όσους τέθηκαν ενάντια στην πραγματικότητα που παρουσιάζαμε μαζί με τις εργαζόμενες καθαρίστριες τότε, διαλύονται εντελώς καθώς ο εργοδότης την προηγούμενη εβδομάδα πιάστηκε επ' αυτοφόρω να συντελεί αυτή την ενέργεια με αποτέλεσμα να περάσει από αυτόφορο και να καλεστεί σε δίκη την Παρασκευή 27 Μάρτη.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ!

Η αντεργατική επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους αποτελεί δομικό στοιχείο του συστήματος στην προσπάθειά του να βγάλουν κέρδη οι λίγοι και δυνατοί εις βάρος των πολλών και αδύναμων. Ειδικά μέσα στην κρίση, ο εκάστοτε εργαζόμενος εύκολα μπορεί να υποκύψει στους εκβιασμούς του αφεντικού του καθώς θα έχει να επιλέξει μεταξύ της απόλυτης ανεργίας ή της σκληρής εργασίας υπό οποιαδήποτε άθλια αμοιβή και τρομοκρατία.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης θεωρούμε ότι ο αγώνας που δώσαμε μαζί με τις καθαρίστριες του ιδρύματος εν μέρει δικαιώνεται. Το δίκιο των εργαζομένων αποδείχτηκε ισχυρότερο από τους ισχυρισμούς του εργοδότη και της διοίκησης! Θεωρούμε χρέος του συλλόγου φοιτητών να παλεύει καθημερινά για τα συμφέροντα των πληττόμενων φοιτητών και εργαζομένων, αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση η οποία διαιωνίζεται συνεχώς από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους μηχανισμούς που στηρίζουν την ταξική εκμετάλλευση.

ΚΑΤΩ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε τη διοίκηση του ιδρύματος βασικό υπάιτιο. Παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των επιχειρήσεων, της εξαθλίωσης, της εκμετάλλευσης και τίθεται συνεχώς ενάντια στους φοιτητές, τους εργαζομένους και τις ανάγκες μας. Καλούμε λοιπόν την πρυτανεία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί με δημόσια τοποθέτηση για τη στήριξη που έδειξε στον εργοδότη και την απαράδεκτη στάση της ενάντια στις καθαρίστριες που απολύθηκαν και το σύλλογο φοιτητών και απαιτούμε:

 

  • Απομάκρυνση του εργοδότη από το Πολυτενχείο Κρήτης.
  • Επαναπρόσληψη των καθαριστριών που δούλευαν και μονιμοποίηση των καθαριστριών που δουλεύουν τώρα στο ίδρυμα με αυξημένο μισθό και όχι ψίχουλα και που θα καλύπτεται από το Πολυτεχνείο μέσω κρατικής χρηματοδότησης.
  • Έξω οι εταιρίες από τις σχολές.

 

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων είναι δίκαιοι και θα νικήσουν!