Ενωτική Πρωτοβουλία

Όχι στο ξεπούλημα των γηπέδων του Πολυτεχνείου. Δημόσιος και δωρεάν αθλητισμός προς όλους!

Τον τελευταίο καιρό έχει ανακοινωθεί από μεριάς πρυτανείας, στην πολυτεχνική κοινότητα, η διαφορετική αξιοποίηση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται τόσο για τα 2 γήπεδα του τέννις, όσο και για αυτά του ποδοσφαίρου να χρεώνονται σε όποιον εκτός του πολυτεχνείου θέλει να τα χρησιμοποιήσει (εκτός εάν η πλειοψηφία όσων τα χρησιμοποιούν σπουδάζουν στο πολυτεχνείο), γεγονός που αλλάζει την υπάρχουσα λειτουργία κατά την οποία όλες οι εγκαταστάσεις του πολυτεχνείου ήταν ανοιχτές και δωρεάν για το σύνολο της Χανιώτικης κοινωνίας.

Σε μια συγκυρία όπου η ασκούμενη πολτική από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ ξεπουλάει κάθε δημόσιο αγαθό, μια τέτοια απόφαση έρχεται να ενισχύσει το κυβερνητικό σχέδιο στερώντας το δημόσιο χαρακτήρα του παν/μιου. Αυτή τη στιγμή, η εξαθλίωση που γεννάται από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής δείχνει πως δεν έχει όρια, καθώς ακόμα και το να αθληθείς σε ένα δημόσιο χώρο είναι ασύμφορο οικονομικά για την κυβέρνηση, αλλά και τους εφαρμοστές του σχεδίου της εντός των ιδρυμάτων. Η απόφαση της πρυτανείας, πέραν του ότι λήφθηκε χωρίς την ενημέρωση του συλλόγου φοιτητών, έρχεται από την μία να συμπυκνώσει όλη την αντι-λαϊκη πολιτική που ασκείται σήμερα και από την άλλη να επικυρώσει τον χαρακτήρα της διοίκησης του ιδρύματος. Είναι η ίδια πρυτανεία, η οποία στο παρελθόν έχει αδιαφορήσει για το που θα στεγαστούν οι φοιτητές, έχει πετάξει έναν άστεγο εκτός ενός εγκαταλελημένου κτήριου που ανήκε στο Πολυτεχνείο και αυτή τη στιγμή έρχεται να εφαρμόσει εντός των ιδρυμάτων το νόμο Διαμαντοπούλου που διαγράφει τους φοιτητές και ξεπουλάει τα ιδρύματα.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να προασπίσει με κάθε μέσο τον δημόσιο χαρακτήρα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στην πρυτανεία, ανήκει στους φοιτητές στους οποίους δεν καλύπτονται στεοιχειώδεις ανάγκες (σίτιση-στέγαση-μετακινήσεις) και στην Χανιώτικη κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή ζει σε εξαθλιωτικές συνθήκες. Διαφωνούμε κάθετα με την εμπορική αξιοποιήση των εγκαταστάσεων του ιδρύματος και δεν ανεχόμαστε να υπάρχει πληρωμή για τον αθλητισμό σε δημόσιο χώρο λες και έχουμε ιδιωτικά γήπεδα.

Αν αυτή τη στιγμή η πρυτανεία διατείθεται να αξιοποιήσει τους επιμέρους χώρους για να υπάρξει κέρδος στο πολυτεχνείο (ένα κέρδος το οποίο σε κανένα βαθμό δεν θα αλλάξει τις ζωές μας ως φοιτητές ή το επίπεδο των σπουδών μας), τότε πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε ενάντια σε αυτήν την απόφαση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός σε δημόσιο χώρο ακόμα και σε ανθρώπους εκτός του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρέχεται δωρεάν, στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

nffzzuD