Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ ΕΜΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΑΓΩΝΕΣ | ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, διαμορφωμένη από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ. και του κεφαλαίου έχουν οδηγήσει την μέση ελληνική οικογένεια στην εξαθλίωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος φοιτητής να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από τις κοινωνικές παροχές που προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο (σίτιση, στέγαση, μεταφορές). Η δραματική, όμως, επιδείνωση της κατάστασης της χώρας όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει στην αύξηση των κοινωνικών παροχών, αλλά αντ’ αυτού όλο και μειώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, κάποιος για να τις δικαιούται πρέπει να τηρεί όλο και περισσότερα κριτήρια.

Ειδικά στο Πολυτεχνείο Κρήτης φέτος η κατάσταση είναι πιο πιο απελπιστική από ποτέ. 

Οι αιτήσεις τόσο για σίτιση, όσο και για στέγαση ήταν πολλές παραπάνω σε αριθμό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Πιο συγκεκριμένα :

·     Στη στέγαση οι αιτήσεις συνολικά ήταν 290 , από τις οποίες αυτές που πληρούσαν τα κριτήρια ήταν 262.

·     Οι 78 από αυτούς πήραν τα δωμάτια της εστίας , με πολλά παιδιά να πετάγονται έξω από το δωμάτιο τους στη εστία.

·     Οι 82 πήραν επίδομα ενοικίου , 180 € το μήνα και στη συνέχεια δόθηκε για άλλους 40. Το επίδομα αυτό όμως καθυστερεί να δοθεί από την πρυτανεία με αποτέλεσμα πολλοί               φοιτητές να αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους και να δίνεται εν τέλει πολύ  καιρό μετά.

·     Στη σίτιση , ο αριθμός των αιτήσεων που δικαιούνταν δωρεάν ήταν 1450 , από τις οποίες έγιναν δεκτές οι 1000 , με την πρυτανεία να υπόσχεται ότι πως αριθμός των δωρεάν               αιτήσεων θα αυξηθεί, κάτι που ακόμα δεν έχει γίνει.

Ως αποτέλεσμα αυτό έχει πολλοί φοιτητές να φτάνουν σε σημείο να παρατήσουν τις σπουδές τους και αν όχι αυτό να δυσκολεύονται πάρα πολύ να τα βγάλουν πέρα στα Χανιά.

Ο σύλλογος φοιτητών μπήκε σε κινητοποιήσεις απέναντι στην πρυτανεία που με τις κινήσεις της υποστηρίζει την κυρίαρχη πολιτική που ασκείται στη χώρα, δεχόμενη τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς που φέρνουν τους φοιτητές του Πολυτεχνείου στα όρια της εξαθλίωσης. Από τις πιέσεις στην πρυτανεία ο σύλλογος φοιτητών κατάφερε να κερδίσει , η πρυτανεία να βρει χρήματα για επίδομα ενοικίου για άλλους 40 φοιτητές από τα αποθεματικά του Πολυτεχνείου , τη στιγμή που έλεγε πως δεν υπάρχουν αποθεματικά. Από τις κινητοποιήσεις αυτές, ο σύλλογος έδειξε την αλληλεγγύη του στα πληττόμενα μέλη του διεκδικώντας μαζί τους αξιοπρεπείς σπουδές.

Η πρυτανεία του Πολυτεχνείου έδειξε πως δεν ενδιαφέρεται για τους οικονομικά εξαθλιωμένους φοιτητές. Χαρακτηριστική ήταν και η άρνηση της να δημιουργήσει λέσχη μέσα στην πόλη στα Χανιά για τους φοιτητές, με τον σύλλογο φοιτητών να τονίζει την αναγκαιότητα σε κάθε παράσταση διαμαρτυρίας. Είδαμε να δίνονται υπέρογκα κονδύλια για ειδικά μηχανήματα , για έρευνα επιχειρήσεων και  από την άλλη να υπάρχουν φοιτητές που το μέλλον των σπουδών τους στα Χανιά να είναι αβέβαιο .Με τη στάση της αυτή η πρυτανεία κάνει πλάτες στην πολιτική της κυβέρνησης , υπό της αιγίδα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία απέναντι στη βαρβαρότητα της εποχής μας, καλούμε όλους τους φοιτητές να παλέψουν για τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται. Μέσα από τους συλλόγους μας και τις συνελεύσεις μας διεκδικούμε : 

 


Κάλυψη των αναγκών όλων των φοιτητών από τη μέριμνα του πολυτεχνείου. Κανένας φοιτητής να μην παρατήσει τις σπουδές του. 


Καμία καθυστέρηση του επιδόματος ενοικίου. Να λαμβάνεται από τους φοιτητές κάθε μήνα.


Δημιουργία λέσχης μέσα στην πόλη. Όλοι οι φοιτητές να μπορούν να σιτίζονται δωρεάν και όταν δε βρίσκοναι στο Πολυτεχνείο.

 

 

Τη στιγμή που μας τα παίρνουν όλα εμείς θα διεκδικήσουμε τα πάντα

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

ΣΤΙΣ 7 ΜΑΙΟΥ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ

enotiki_logo_2012