Ενωτική Πρωτοβουλία

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ!

>>κατέβασε το

«Η Ελλάδα θα απογειωθεί το Σεπτέμβρη» υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς λίγους μήνες πριν και ήδη, από τις πρώτες κιόλας μέρες του μήνα καταλάβαμε τι εννοούσε: απολύσεις τώρα 12.500 καθηγητών από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 1500 εργαζόμενων ΙΔΑΧ (εργαζόμενοι με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) από τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Αυτές οι απολύσεις, έρχονται να προστεθούν στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, ξεπουλάει κάθε τι δημόσιο, και στέλνει ολοένα και περισσότερο κόσμο στην ανεργία. Αυτό το σχέδιο, που πίσω από τα πλαστά νούμερα, τις τρομοκρατικές δηλώσεις και τα ψέματα υπουργών και λοιπών διαπλεκόμενων ορίζει τον εργασιακό μεσαίωνα στο σήμερα, την ανεργία και την εργασιακή περιπλάνηση, τη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ακόμα πιο χυδαίες, είναι οι κινήσεις του Υπ. Παιδείας όσο αφορά τις απολύσεις εργαζόμενων ΙΔΑΧ, που ούτε λίγο ούτε πολύ πρότεινε για τις σχολές με εργαστήρια να λειτουργούν με 25 – το πολύ - ΙΔΑΧ ανά τμήμα! Προφανώς βέβαια ξέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί αφού οδηγεί στο κλείσιμο δεκάδων-αν όχι όλων- των εργαστηρίων, ακόμα και ολόκληρων τμημάτων που έχουν προγράμματα σπουδών εξαρτημένα από την ερευνητική εργασία. Ακόμη πιο προκλητικές δε, ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ομοσπονδίας των διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ κ. Βορτελίνου που ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε στο υπουργείο να απολύσει όσους είναι κάτοχοι διδακτορικών διπλωμάτων γιατί… «απασχολούνται σε αλλότριο αντικείμενο»!

Οι εργαζόμενοι ΙΔΑΧ όμως δεν σκύβουν το κεφάλι!

Στις 1500 απολύσεις απάντησαν με άμεσες κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, ενώ ήδη η ομοσπονδία διοικητικών υπαλλήλων πήρε απόφαση για δυο 48ωρες απεργίες μέχρι τις 14/9 και κλιμάκωση με πενθήμερη απεργία από τις 16/9 μέχρι τις 20/9! Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η απόφαση του Συλλόγου του Διοικητικού Προσωπικού του Πολυτεχνείου Κρήτης. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν από τις 10/9 μέχρι τις 13/9, απαιτώντας τη διασφάλιση όλων των θέσεων του Διοικητικού Προσωπικού.

Σε αυτό τον αγώνα πρέπει να σταθούμε και μεις στο ύψος μας!

Άλλωστε, καθηγητές και ΙΔΑΧ δεν είναι σώμα ξένο προς το φοιτητικό κίνημα. Είναι όλοι αυτοί, που χωρίς αυτούς το Πολυτεχνείο Κρήτης δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτοί που καθημερινά συναντάμε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα μας στις σχολές. Είναι οι γονείς μας που απολύονται, είναι οι εργαζόμενοι που καθημερινά πασχίζουν στις σχολές-μέσα από πενιχρούς μισθούς- για να σπουδάζουμε εμείς με αξιοπρεπείς συνθήκες. Αλλά πολύ περισσότερο, αυτοί οι εργαζόμενοι και οι συνθήκες που τους επιβάλλονται ενσαρκώνουν το παρόν και το μέλλον μας. Αυτή είναι οι μοίρα των συναδέλφων από τις καθηγητικές σχολές, αυτή και η προοπτική όσων πασχίζουν με διπλώματα και αδιάκοπη εργασία για χρόνια, να εργαστούν στο πανεπιστήμιο για 700 ευρώ. Απόλυση αυτών σημαίνει επιδείνωση της φοιτητικής καθημερινότητας, κι άλλα βάρη στις πλάτες μας, σχολές που υπολειτουργούν και τμήματα κλειστά επ’ αόριστον.

Η Διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει ανακοινώσει πως δεν τίθεται θέμα απολύσεων για το Διοικητικό Προσωπικό. Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε αυταπάτες για το ρόλο της Διοίκησης ούτε για το ποιά συμφέροντα εξυπηρετεί. Εξ' άλλου, τόσο τα Συμβούλια διοίκησης, όσο και η Σύγκλητος, αποτελούν οργανικό κομμάτι του νέου Πανεπιστημίου, το οποίο θα λειτουργεί με κύριο γνώμονα τις ανάγκες της αγοράς, αφήνοντας στο πέρασμά του δεκάδες ανέργους και επισφαλώς εργαζομένους, υποχρηματοδοτούμενες σχολές, κατακερματισμό των γνωστικών αντικειμένων, και έρευνα προς όφελος του κεφαλαίου. Εν τέλει, οι διοικήσεις, που επιτελούν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξαθλίωση της παιδείας, θα βρίσκονται απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, απέναντι σε όλους τους μαχόμενους καθηγητές και τους εργαζομένους του Πολυτεχνείου Κρήτης, και σε όλα τα κομμάτια του που παλεύουν για να σώσουν ότι έχει απομείνει από το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Ο Σύλλογος Φοιτητών στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των εργαζόμενων με συμβάσεις ΙΔΑΧ. Γιατί είναι τώρα, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη οικοδόμησης ενός αγωνιστικού μετώπου όλων των χώρων της εκπαίδευσης και εν γένει του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για να βάλουμε επιτέλους φρένο και να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Ο αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, είναι ένας αγώνας που αφορά όλα τα κομμάτια της Πολυτεχνειακής κοινότητας, και καλούμε όλους τους συλλόγους του Πολυτεχνείου Κρήτης να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των εργαζομένων ΙΔΑΧ. Μέσα από μαζικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις, θα δώσουμε τον αγώνα για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στο Πολυτεχνείο, ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης και στην πολιτική που εξαθλιώνει τη νεολαία και το κόσμο της εργασίας.

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ!