Ενωτική Πρωτοβουλία

Νέα
ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΝΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΟ! Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΚΒΙΑΖΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΗΚΕ!


 

https://www.youtube.com/watch?v=4VaN5spYsyw

ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΝΧΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΟ!
Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΕΚΒΙΑΖΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ – Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΞΕΦΤΥΛΙΣΤΗΚΕ!

Την αλήθεια “κάτω από το χαλάκι” αποπειράθηκαν πριν λίγους μήνες να κρύψουν η πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Σ. Καφαντάρης, εργοδότης σε γνωστή εταιρία καθαρισμού που συνεργάζεται με το ίδρυμά μας. Τότε που οι εργαζόμενες καθαρίστριες του Πολυτεχνείου Κρήτης μαζί με το Σύλλογο Φοιτητών ξεκίνησαν έναν αγώνα για να αποκαλύψουν τις “βρωμιές” που συνέβεναν γύρω από τις ιδιωτικές εταιρίες που εκμεταλλεύουνται τους εργαζομένους, τον εκβιασμό που υφίσταντο οι ίδιες μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την αποδοχή άθλιων συνθηκών εργασίας και χαμηλών μισθών έναντι της απόλυσής τους και όλα αυτά με την κάλυψη της διοίκησης προς τον εργοδότη.

ΤΙΣ ΖΗΤΑΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΠΙΣΩ, ΑΛΛΙΩΣ ΤΙΣ ΔΙΩΧΝΕΙ!

Την τελευταία βδομάδα το ίδιο θέμα, αφού “κουκουλώθηκε” όπως-όπως για να μην πάρει έκταση την προηγούμενη φορά, επανέρχεται στο προσκήνιο αποδεικνύοντας πως όλα όσα ισχυριζόμασταν είχαν απόλυτη βάση. Οι νέες καθαρίστριες που εργάζονται με σύμβαση από την εταιρία στο Πολυτεχνείο Κρήτης κατείγγηλαν τον εργοδότη τους ότι τις βάζει να υπογράφουν για το μισθό τους σύμφωνα με τη σύμβαση, ώστε αυτός να είναι νομικά καλυμμένος και να πληρώνεται, ενώ στη συνέχεια τις εκβιάζει να επιστρέψουν ένα μέρος του μισθού τους απειλώντας τις να τις απολύσει ή να τις μεταφέρει αλλού αν δε δεχτούν!

ΣΤΟ ΑΥΤΟΦΟΡΟ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ!

Οι κατηγορίες από όσους τέθηκαν ενάντια στην πραγματικότητα που παρουσιάζαμε μαζί με τις εργαζόμενες καθαρίστριες τότε, διαλύονται εντελώς καθώς ο εργοδότης την προηγούμενη εβδομάδα πιάστηκε επ' αυτοφόρω να συντελεί αυτή την ενέργεια με αποτέλεσμα να περάσει από αυτόφορο και να καλεστεί σε δίκη την Παρασκευή 27 Μάρτη.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΑΙ!

Η αντεργατική επίθεση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς τους αποτελεί δομικό στοιχείο του συστήματος στην προσπάθειά του να βγάλουν κέρδη οι λίγοι και δυνατοί εις βάρος των πολλών και αδύναμων. Ειδικά μέσα στην κρίση, ο εκάστοτε εργαζόμενος εύκολα μπορεί να υποκύψει στους εκβιασμούς του αφεντικού του καθώς θα έχει να επιλέξει μεταξύ της απόλυτης ανεργίας ή της σκληρής εργασίας υπό οποιαδήποτε άθλια αμοιβή και τρομοκρατία.

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης θεωρούμε ότι ο αγώνας που δώσαμε μαζί με τις καθαρίστριες του ιδρύματος εν μέρει δικαιώνεται. Το δίκιο των εργαζομένων αποδείχτηκε ισχυρότερο από τους ισχυρισμούς του εργοδότη και της διοίκησης! Θεωρούμε χρέος του συλλόγου φοιτητών να παλεύει καθημερινά για τα συμφέροντα των πληττόμενων φοιτητών και εργαζομένων, αν θέλουμε να ανατρέψουμε την κατάσταση η οποία διαιωνίζεται συνεχώς από τις κυβερνήσεις, την ΕΕ και τους μηχανισμούς που στηρίζουν την ταξική εκμετάλλευση.

ΚΑΤΩ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ!

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε τη διοίκηση του ιδρύματος βασικό υπάιτιο. Παίρνει ξεκάθαρη θέση υπέρ των επιχειρήσεων, της εξαθλίωσης, της εκμετάλλευσης και τίθεται συνεχώς ενάντια στους φοιτητές, τους εργαζομένους και τις ανάγκες μας. Καλούμε λοιπόν την πρυτανεία να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί με δημόσια τοποθέτηση για τη στήριξη που έδειξε στον εργοδότη και την απαράδεκτη στάση της ενάντια στις καθαρίστριες που απολύθηκαν και το σύλλογο φοιτητών και απαιτούμε:

 

 • Απομάκρυνση του εργοδότη από το Πολυτενχείο Κρήτης.
 • Επαναπρόσληψη των καθαριστριών που δούλευαν και μονιμοποίηση των καθαριστριών που δουλεύουν τώρα στο ίδρυμα με αυξημένο μισθό και όχι ψίχουλα και που θα καλύπτεται από το Πολυτεχνείο μέσω κρατικής χρηματοδότησης.
 • Έξω οι εταιρίες από τις σχολές.

 

Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

Οι αγώνες φοιτητών και εργαζομένων είναι δίκαιοι και θα νικήσουν!

 


 
Ένα αντίο και μια υπόσχεση στο συμφοιτητή μας Βαγγέλη Γιακουμάκη

Δεν θα σιωπήσουμε ποτέ !


Ένας συμφοιτητής μας είναι νεκρός. Για οποιον αξιώνει να λέγεται άνθρωπος η δολοφονία αυτή δεν μπορεί να είναι μία ακόμα στατιστική, και ας είναι αυτοί οι νεκροί πολλοί. Καθένας απο αυτούς με την μοναδικότητα του και όλοι μαζί είναι εδώ παρόντες σαν υπενθύμιση της σήψης και της ανελευθερίας αυτής της κοινωνίας . Δεν αρκεί η οργή πόσo μάλλον μια συγκαταβατική θλίψη , είναι χρέος μας προς τον Bαγγέλη να σταματήσουμε να σωπαίνουμε , ειναι χρέος προς τον εαυτό μας να αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο. Να διαλέξουμε την ζωή και όχι την επιβίωση της άλλης μιας μέρας φορτωμένοι με σιωπή ,αφήνοντας πίσω μας οτιδήποτε ανθρώπινο !


Παράλληλα με την κοινωνική εξαθλίωση των μνημονίων και της ανελευθερίας, του ακήρυχτου πολέμου των λίγων πάνω στους πολλούς ανθεί ο επιβιωτισμός και η περιθωριοποίηση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο . Σε ένα τέτοιο περιβάλλον που εξοντώνει βιολογικά (αυτοκτονίες , δολοφονίες κτλ ) και ψυχολογικά η κυρίαρχη στάση λέει "κοίτα την δουλειά σου, εσένα τι σε νοιάζει; " αλλά και " εσύ μπορείς να τα καταφέρεις αρκεί να γίνεις καλύτερος και ανταγωνιστικότερος απο τους άλλους " .Απαραίτητη προϋπόθεση η κοινωνική αποδοχή και η εναρμόνιση με τα κυρίαρχα πρότυπα συμπεριφοράς .Καμία διαφορετικότητα δεν είναι αποδεκτή έξω απο τα στενά αυτά όρια .Έχεις να κάνεις έτσι μια επιλογή ή να προσποιηθείς οτι ζεις μια ζωή που δεν διάλεξες να σιωπήσεις καταπιέζοντας τον εαυτό σου ή να τιμωρηθείς -περιθωριοποιηθείς φτάνοντας όπως φαίνεται μέχρι και στην βιολογική σου εξόντωση. Αυτην την επιλογή αντιμετώπιζε ο Βαγγέλης κάθε μέρα , αλλά ας πάρουμε τα πράγματα απο την αρχή.


O Βαγγέλης με καταγωγή απο ένα χωριό της Κρήτης φοιτούσε τα τελευταία 2 χρόνια στην Γαλακτοκομική σχολή Ιωαννίνων. Η ζωή του εκεί όπως αποκαλύφθηκε αργότερα ήταν μια καθημερινή κόλαση. Μια ομάδα τραμπούκων με φυσική και ψυχολογική βία καθημερινά απαιτούσε ο Βαγγέλης να εναρμονιστεί με τα πρότυπα του νταή "άντρα" που όπως έλεγαν "ταιριάζει στην Κρήτη". Ο Βαγγέλης αρνούμενος να απορρίψει την διαφορετικότητα του το πλήρωσε με την ίδια του την ζωή. Οι δολοφόνοι του μπορούν πια να είναι περήφανοι για το έργο τους και μαζί τους όλοι εκείνοι που ήξεραν και σιώπησαν υπακούοντας στα κάθε είδους "κοίτα την δουλειά σου " . Αλλα η ιστορία δεν σταματά εδώ .Ενω η εξαφάνιση του δηλώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου πολύ νωρίτερα είχαν ακουστεί διαμαρτυρίες για την συμπεριφορά αυτή των υπανθρώπων. Καταγγελίες που ο βουλευτής της ΝΔ Μαρκογιαννάκης φρόντιζε μέσω της θέσης του να μείνουν στην αφάνεια υπηρετώντας όπως φαίνεται επάξια κάθε φάσμα της κοινωνικής σήψης απο την εξαθλίωση των μνημονίων μέχρι το σκοτάδι του ρατσισμού και του κοινωνικού κανιβαλισμού. O επίλογος της ιστορίας αυτής ανήκει στην οικογένεια του θύματος . Κάλυψη μέσω του διαδικτύου στους τραμπούκους του Βαγγέλη με το "αφήστε ήσυχα τα παιδιά" , αρνούμενοι μέχρι τέλους να καταθέσουν στον ανακριτή για την εξαφάνιση του παιδιού τους. Προφανώς η διαφορετικότητα του Βαγγέλη ήταν για τους ίδιους μια ντροπή που έπρεπε να μείνει μυστική , μια ντροπή που εκ του αποτελέσματος ήταν πάνω και απο την αξία της ίδιας του της ζωής . Έτσι φτάσαμε στην είδηση που μένει στην απλότητα της να θυμίζει τις βαριές ευθύνες όλων μας " Ο εικοσάχρονος φοιτητής Βαγγέλης Γιακουμάκης, που είχε εξαφανιστεί από τις 6/2/2015,  βρέθηκε νεκρός σε περιοχή πέριξ της πανεπιστημιακής σχολής στην οποία φοιτούσε στα Ιωάννινα. Έφερε τραύμα στο δεξί του χέρι, ενώ δίπλα του βρέθηκε ένα μαχαίρι"


Είτε πρόκειται για αυτοκτονία είτε για δολοφονία, είμαστε οργισμένοι για τα βασανιστήρια τα οποία υπέστη ο Βαγγέλης από συμφοιτητές του στη φοιτητική εστία όπου διέμενε και τα οποία βγήκαν στη δημοσιότητα από συγκάτοικο του παιδιού. Για τη ψυχολογική κακοποίηση που υπέστη ένας άνθρωπος, επειδή, ανεξάρτητα από το αν ήταν ομοφυλόφιλος ή όχι, δεν ταίριαζε στα κυρίαρχα κανονιστικά πρότυπα συμπεριφοράς που προάγει μία κοινωνία που δεν ανέχεται οτιδήποτε το «διαφορετικό». Για την κάλυψη που φαίνεται ότι έχουν τα ανθρωπόμορφα κτήνη που εξευτέλισαν την αξιοπρέπεια ενός νέου ανθρώπου από βουλευτή της ΝΔ, όμοια με την κάλυψη που απολάμβαναν τόσα χρόνια από κράτος και παρακράτος ναζιστικές -φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές στις κυβερνητικές θέσεις και τις κρατικές υπηρεσίες. Για τη σιωπή που βασίλευε τόσο καιρό στη φοιτητική εστία από ιθύνοντες και διαμένοντες. Κυρίως για την συνεχιζόμενη αναπαραγωγή από την ελληνική οικογένεια και όλη την κοινωνία της ομοφοβίας, του σεξισμού, της ξενοφοβίας και κάθε άλλης ρατσιστικής και φασιστικής νοοτροπίας που πνίγει τη διαφορετικότητα και την ελευθερία.Εν τέλει για το ίδιο το σύστημα τον καπιταλισμό που βολικά αναπαράγει κάθε είδους διακρίσεις και κοινωνικούς αυτοματισμούς! 
Η κάθε μία, ο κάθε ένας μας και όλοι μαζί έχουμε ευθύνη να μην κάνουμε βήμα πίσω απέναντι σε κρούσματα βίας ενάντια σε ομοφυλόφιλους, διεμφυλικούς, γυναίκες και μετανάστες, σε άτομα με ειδικές ανάγκες και «ψυχικά νοσούντες». Έχουμε καθήκον να κόψουμε από τη ρίζα το φασισμό και το ρατσισμό. Επιμένουμε να απλώνουμε το χέρι της συλλογικότητας ,να συζητάμε και να αντιστεκόμαστε σε κάθε αδικία οποιασδήποτε μορφής ! Γι αυτό οφείλουμε μια συγγνώμη στον Βαγγέλη και στον εαυτό μας που δεν καταργήσαμε τις σιωπές ,που δεν έχουμε αλλάξει ακόμα αυτόν τον κόσμο ώστε να ήταν και αυτός μέρος του  . Αλλά και μια υπόσχεση :                                         

 

  ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΣΙΩΠΗΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ

 
Ο πρύτανης Διγαλάκης φιμώνει τις καθαρίστριες που απολύονται και απειλεί φοιτητές με πειθαρχικά!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟ ΣΤΙΣ 18/11

 

Σήμερα 18/11 για άλλη μια φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με την απαράδεκτη στάση της διοίκησης του ιδρύματος. Στις 9:00 είχε οριστεί σύγκλητος,

όπου στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν περιλαμβάνονταν ούτε το θέμα της φοιτητικής μέριμνας, την ώρα που φοιτητές δεν παίρνουν δωρεάν

στέγαση και κινδυνεύουν να φύγουν από τα Χανιά, ούτε το θέμα των καθαριστριών του Πολυτεχνείου, οι οποίες δέχονται απειλές απόλυσης από

τον εργοδότη τους εάν δεν υπογράψουν ψευδείς συμβάσεις. Αντ’αυτού ιεραρχούν πιο ψηλά στα θέματα το να χριστεί ο «κύριος» Γρυσπολάκης

ομότιμος καθηγητής. Ένας καθηγητής, ο οποίος υπήρξε παράνομος πρύτανης, είχε φέρει ΜΑΤ σε χώρο του Πολυτεχνείου, διεξήγαγε

πρυτανικές εκλογές υπό την επίβλεψη αστυνομίας και μήνυσε μέλη του φοιτητικού συλλόγου με κατηγορίες ηθικής αυτουργίας.

 

Ο σύλλογος φοιτητών στην τελευταία του Γενική Συνέλευση στις 12/11 είχε πάρει αποφάσεις προκειμένου να διασφαλίσει με κάθε τρόπο ότι:

 • κανένας φοιτητής δεν θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του λόγω της διαλυμένης μέριμνας, την ώρα που η διοίκηση δίνει 

          υπέρογκα ποσά σε έρευνα, σε μελέτες αξιοποίησης περιουσίας του Πολυτεχνείου (κολυμβητήριο) και γενικότερα οπουδήποτε αλλού εκτός από

          τους φοιτητές.

 • οι καθαρίστριες του πολυτεχνείου δεν χάσουν τη δουλειά τους ούτε θα αναγκαστούν να δουλεύουν μαύρα υπό άθλιες συνθήκες εργασίας,

          υπό καθεστώς απειλών από τον ιδιωτικό εργολάβο που έχει αναλάβει την καθαριότητα του πολυτεχνείου

 

Έτσι, όταν έγινε γνωστή η σημερινή σύγκλητός μέλη του συλλόγου πήγαν να παρακολουθήσουν τη διαδικασία και να ζητήσουν να συζητηθούν τα

θέματα που πραγματικά καίνε όλη την πολυτεχνική κοινότητα. Όμως εκεί, ο πρύτανης κ.Διγαλάκης όχι μόνο δεν επέτρεπε στους φοιτητές να θέσουν

τα αιτήματά τους αλλά προσπάθησε να «φιμώσει» και την καθαρίστρια που ζητούσε το λόγο που μένει χωρίς δουλειά. Έπειτα τα μέλη της

συγκλήτου για κάποιο λόγο δεν ένιωθαν άνετα να συνεδριάσουν μπροστά στο φοιτητικό σύλλογο, οπότε και προσπάθησαν να διαλύσουν τη διαδικασία

παίρνοντας στις πλάτες τους την ευθύνη τόσο για αυτούς που σήμερα απολύονται όσο και γι’ αυτούς που δεν έχουν που να μείνουν στα Χανιά. Όταν

τα μέλη του συλλόγου προσπάθησαν να αποτρέψουν την έξοδο τους από την αίθουσα, τότε ο πρύτανης χυδαία απείλησε ΟΛΟΥΣ όσους φοιτητές

βρίσκονταν εκεί με πειθαρχικά συμβούλια. Άλλα δεν σταμάτησε εκεί, αλλά συνέχισε ζητώντας τα ονόματα των φοιτητών, δείχνοντας έτσι για μια

άλλη φορά πόσο «δημοκρατικός» είναι. Οι φοιτητές όμως δεν τρομοκρατούνται με τις απειλές της πρυτανείας και τις αυταρχικές διοικήσεις, και

συνεχίσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Η διοίκηση όμως, μπροστά στα πραγματικά ερωτήματα του συλλόγου σήκωνε τα χέρια ψηλά, καλώντας

μας ως λύση να ψηφίσουμε άλλη κυβέρνηση. Εντέλει παρ’ όλες τιςπαραχωρήσεις των φοιτητών, που προσπαθούσαμε με κάθε τρόπο να

πραγματοποιηθεί η διαδικασία, η σύγκλητος διαλύθηκε καθώς μέλη της συγκλήτου επέμεναν να αποχωρήσουν καθώς ισχυρίζονταν ότι δεν έχουν

την απαραίτητη ψυχική υγεία.

 

Όλα αυτά όμως δεν μας ξαφνιάζουν καθώς γνωρίζουμε καλά το ρόλο που έρχεται να επιτελέσει η πρυτανεία, και κάθε πρυτανεία μέσα στα 

 πανεπιστήμια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενόψει της 17 Νοέμβρη, στην Αθήνα, ο πρύτανης Φορτσάκης κλείνει το πανεπιστήμιο με ΜΑΤ να 

 το περιφρουρούν, απαγορεύοντας την διεξαγωγή τόσο μαθημάτων όσο και Γενικών Συνελεύσεων, με φοιτητές να δέχονται την πιο βίαιη

καταστολή και να στέλνονται στο νοσοκομείο. Όλα αυτά τα γεγονότα μάλλον σύγχρονη χούντα θυμίζουν, καθώς σήμερα πρυτάνεις και 

κυβέρνηση, πιστοί εκτελεστές των εντολών ΕΕ και ΔΝΤ, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους, καταπατούν κάθε

λαϊκή ελευθερία.

 

Εμείς καλούμε όλους τους φοιτητές να αντισταθούν στην προσπάθεια αυταρχικοποίησης του ελληνικού πανεπιστημίου, ένα

πανεπιστήμιο νέο που δεν θα τους χωράει όλους. Αντίθετα παλεύουμε μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των συλλόγων μας με αγωνιστικές

αποφάσεις, για ένα πανεπιστήμιο δημοκρατικό, ένα Πανεπιστήμιο που θα παρέχει μία πραγματικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία,βασισμένο στις

ανάγκες των φοιτητών και της κοινωνίας.ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20/11 ΣΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ!

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26/11 ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΟ Α2!

 

nffzzuD

 
Όχι στο ξεπούλημα των γηπέδων του Πολυτεχνείου. Δημόσιος και δωρεάν αθλητισμός προς όλους!

Τον τελευταίο καιρό έχει ανακοινωθεί από μεριάς πρυτανείας, στην πολυτεχνική κοινότητα, η διαφορετική αξιοποίηση συγκεκριμένων αθλητικών εγκαταστάσεων του Πολυτεχνείου Κρήτης. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται τόσο για τα 2 γήπεδα του τέννις, όσο και για αυτά του ποδοσφαίρου να χρεώνονται σε όποιον εκτός του πολυτεχνείου θέλει να τα χρησιμοποιήσει (εκτός εάν η πλειοψηφία όσων τα χρησιμοποιούν σπουδάζουν στο πολυτεχνείο), γεγονός που αλλάζει την υπάρχουσα λειτουργία κατά την οποία όλες οι εγκαταστάσεις του πολυτεχνείου ήταν ανοιχτές και δωρεάν για το σύνολο της Χανιώτικης κοινωνίας.

Σε μια συγκυρία όπου η ασκούμενη πολτική από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ ξεπουλάει κάθε δημόσιο αγαθό, μια τέτοια απόφαση έρχεται να ενισχύσει το κυβερνητικό σχέδιο στερώντας το δημόσιο χαρακτήρα του παν/μιου. Αυτή τη στιγμή, η εξαθλίωση που γεννάται από την εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής δείχνει πως δεν έχει όρια, καθώς ακόμα και το να αθληθείς σε ένα δημόσιο χώρο είναι ασύμφορο οικονομικά για την κυβέρνηση, αλλά και τους εφαρμοστές του σχεδίου της εντός των ιδρυμάτων. Η απόφαση της πρυτανείας, πέραν του ότι λήφθηκε χωρίς την ενημέρωση του συλλόγου φοιτητών, έρχεται από την μία να συμπυκνώσει όλη την αντι-λαϊκη πολιτική που ασκείται σήμερα και από την άλλη να επικυρώσει τον χαρακτήρα της διοίκησης του ιδρύματος. Είναι η ίδια πρυτανεία, η οποία στο παρελθόν έχει αδιαφορήσει για το που θα στεγαστούν οι φοιτητές, έχει πετάξει έναν άστεγο εκτός ενός εγκαταλελημένου κτήριου που ανήκε στο Πολυτεχνείο και αυτή τη στιγμή έρχεται να εφαρμόσει εντός των ιδρυμάτων το νόμο Διαμαντοπούλου που διαγράφει τους φοιτητές και ξεπουλάει τα ιδρύματα.

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΣΤΗ ΜΕΡΙΜΝΑ, ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ, ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ΤΗΝ ΑΘΛΗΣΗ!

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς. Το φοιτητικό κίνημα οφείλει να προασπίσει με κάθε μέσο τον δημόσιο χαρακτήρα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το Πολυτεχνείο δεν ανήκει στην πρυτανεία, ανήκει στους φοιτητές στους οποίους δεν καλύπτονται στεοιχειώδεις ανάγκες (σίτιση-στέγαση-μετακινήσεις) και στην Χανιώτικη κοινωνία, η οποία αυτή τη στιγμή ζει σε εξαθλιωτικές συνθήκες. Διαφωνούμε κάθετα με την εμπορική αξιοποιήση των εγκαταστάσεων του ιδρύματος και δεν ανεχόμαστε να υπάρχει πληρωμή για τον αθλητισμό σε δημόσιο χώρο λες και έχουμε ιδιωτικά γήπεδα.

Αν αυτή τη στιγμή η πρυτανεία διατείθεται να αξιοποιήσει τους επιμέρους χώρους για να υπάρξει κέρδος στο πολυτεχνείο (ένα κέρδος το οποίο σε κανένα βαθμό δεν θα αλλάξει τις ζωές μας ως φοιτητές ή το επίπεδο των σπουδών μας), τότε πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι είμαστε ενάντια σε αυτήν την απόφαση και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε ότι ο αθλητισμός σε δημόσιο χώρο ακόμα και σε ανθρώπους εκτός του Πολυτεχνείου Κρήτης θα παρέχεται δωρεάν, στην κατεύθυνση της προάσπισης του δημόσιου χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

nffzzuD

 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΔΙΑΛΥΟΥΝ ΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ! ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΕΙ ΤΙΣ ΣΠΟΥΔΕΣ ΤΟΥ!

Όταν λέμε ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να είναι δημόσιο και δωρεάν σημαίνει ότι ο κάθε φοιτητής πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει. Είναι γεγονός ότι στη βάση αυτή απαραίτητη είναι η φοιτητική μέριμνα, καθώς μόνο χάρη σε αυτή μπορούν όλοι, δηλαδή και εκείνοι που προέρχονται από λαϊκές οικογένειες, να σπουδάσουν.

Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση που διαμορφώνουν οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων, της Ε. Ε., του Δ.Ν.Τ. και του κεφαλαίου, έχει οδηγήσει την μέση ελληνική οικογένεια στην εξαθλίωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μέσος φοιτητής να έχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από τις κοινωνικές παροχές που προσφέρονται από το Πανεπιστήμιο (σίτιση, στέγαση, μεταφορές). Ταυτόχρονα όμως, απόρροια αυτών των πολιτικών είναι και οι υποχρηματοδοτήσεις στην παιδεία, οι οποίες επιφέρουν πετσοκομμένους προϋπολογισμούς. Το πρώτο που παραμελείται είναι η μέριμνα, καθώς όλα τα χρήματα επενδύονται είτε στην έρευνα είτε σε οποιαδήποτε άλλη ανάγκη.

Συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, η χρονιά που μας πέρασε, ήταν από τις δυσκολότερες, με την κατάσταση στη μέριμνα να είναι πιο απελπιστική από ποτέ.

Ας μιλήσουμε με γεγονότα:

 • 78 άτομα μπορούν μόνο να μείνουν στην εστία

 • 290 ήταν οι αιτήσεις για τη στέγαση, εκ των οποίων αυτές που πληρούσαν τα κριτήρια ήταν 262.

 • 184 φοιτητές κινδύνευαν να παρατήσουν τις σπουδές τους.

 • 82 από αυτούς πήραν αρχικά τους πρώτους μήνες επίδομα ενοικίου αντί για δωμάτιο στην εστία.

 • 120 τελικά ήταν τα άτομα που πήραν επίδομα μέχρι τον Ιούνη, ύστερα από τις πιέσεις που άσκησε ο σύλλογος στην Πρυτανεία.

 • 64 φοιτητές που δικαιούνταν στέγαση δεν πήραν απολύτως τίποτα.

 • 1450 άτομα δικαιούνταν δωρεάν σίτιση

 • 1000 μόνο από αυτά τελικά μπορούσαν να τρώνε δωρεάν

Πρέπει να τονιστεί, ότι ακόμα και τα επιδόματα, που ύστερα από πολύ σκληρές πιέσεις των φοιτητών δόθηκαν, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν επαρκώς τις ανάγκες των φοιτητών που δικαιούνταν δωμάτιο στην εστία. Από τη στιγμή που το επίδομα ήταν μόνο 180 ευρώ το μήνα, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα του ενοικίου και των λογαριασμών που απαιτεί ένα διαμέρισμα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το πενιχρό αυτό ποσό, που δεν δόθηκε ποτέ στην ώρα του, ίσχυε μέχρι τον Ιούνη, με αποτέλεσμα οι φοιτητές που είχαν νοικιάσει σπίτια τώρα να αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα.

Η πρυτανεία, μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα, προκλητικά απαντούσε ότι δεν είναι στο χέρι της να κάνει τίποτα καθώς τα χρήματα δεν επαρκούν, τη στιγμή που η ίδια ψήφισε τον μειωμένο προϋπολογισμό της κυβέρνησης. Η ίδια επίσης, όρισε την συνεδρίαση της Επιτροπής Μέριμνας, τέλη Ιούλη, εποχή που οι φοιτητές λείπουν από τα Χανιά και δεν μπορούν να κινητοποιηθούν. Η τελευταία Επιτροπή είχε συνεδριάσει τον Φεβρουάριο με αποτέλεσμα θέματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε να μένουν από τότε σε εκκρεμότητα.

 

Για το νέο ακαδημαϊκό έτος, η κατάσταση προμηνύεται πολύ χειρότερη. Ο αριθμός των αιτήσεων θα αυξηθεί κατά πολύ, καθώς αυξάνονται οι εισακτέοι και ταυτόχρονα, όσο η κρίση βαθαίνει, όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Την ίδια στιγμή, για το φθινόπωρο δεν υπάρχουν χρήματα για νέα επιδόματα και ο νέος προϋπολογισμός θα έρθει ακόμα πιο μειωμένος. Μέσα σε όλη αυτήν την δυσμενή κατάσταση, προσπαθεί να επιβληθεί, στα πλαίσια της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, και ο οργανισμός του ιδρύματος, ο οποίος αφήνει τελείως απ’ έξω το θέμα της φοιτητικής μέριμνας.

Όσο δύσκολο και αν είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν, εμείς πρέπει να απαντήσουμε με συλλογικούς ανυποχώρητους αγώνες ώστε κανένας φοιτητής να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει τις σπουδές του. Χρέος του φοιτητικού συλλόγου είναι, μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις, να πάρει αγωνιστικές αποφάσεις ώστε να διεκδικήσει το δικαίωμα του στην δωρεάν σίτιση και στέγαση, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση ενάντια σε κάθε διοίκηση αλλά και στις πολιτικές αυτές των κυβερνήσεων και της Ε.Ε., που προσπαθούν να του το στερήσουν.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 4|9

ΣΤΙΣ 9:00 ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ!

(ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΜΠΔ)

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5|9 ΣΤΙΣ 14:00 ΣΤΟ Α2!

 

en

 
Περισσότερα Άρθρα...
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 26