Ενωτική Πρωτοβουλία

Pause
Resume
Θα εμποδίσουμε την εισβολή αστυνομίας στο άσυλο! Τα κτήρια δεν θα ξεπουληθούν!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΓΑΛΑΚΗ!
ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΑΣΥΛΟ!
ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΔΕ ΘΑ ΞΕΠΟΥΛΗΘΟΥΝ!

Καθαρός αυταρχισμός με ένα δήθεν κοινωνικό προσωπείο χαρακτηρίζει και την τελευταία συνέντευξη τύπου του πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης Β. Διγαλάκη. Ζητά την άμεση εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera από τις αρχές, επικαλούμενος φθορές αλλά και πιθανή επικινδυνότητα του κτιρίου της Παλιάς Μεραρχίας. Καθαρός αυταρχισμός γιατί συνεχίζει να κάνει ό,τι μπορεί να για δημιουργίσει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο για το οποίο μεγάλη μερίδα της πόλης αντιδρά, «πετώντας το μπαλάκι» πλέον στις αρχές. Δήθεν κοινωνικό προσωπείο γιατί χρησιμοποιεί την ασφάλεια των ανθρώπων μέσα και έξω από το κτίριο, αλλά και την αγωνία να διατηρηθεί το κτίριο σαν μνημείο ώστε να ρίξει στάχτη στα μάτια του χανιώτικου λαού και να μειώσει τις αντιδράσεις.

Από πότε τον νοιάζουν τον πρύτανη τα κτίρια και γιατί;

Όλως τυχαίως η «ευαισθητοποίηση» του κ. Διγαλάκη για τα μνημεία της πόλης και την ασφάλεια των κατοίκων βγαίνει προς τα έξω τώρα και περιστρέφεται γύρω από τα κτίρια που θέλει να ξεπουλήσει. Αναρωτιόμαστε γιατί δεν ευαισθητοποιείται για την Παλιά Γαλλική Σχολή που με πρωτοβουλία του άδειασε πριν κάποια χρόνια, διώχνοντας μέσα σε ένα καλοκαίρι ολόκληρη Αρχιτεκτονική Σχολή; Όσο υπήρχαν οι φοιτητές, το κτίριο συντηρούταν, ενώ τώρα οι βλάβες που έχει υποστεί λόγω της αδιαφορίας και της απάθειας είναι πολύ μεγάλες. Αντίστοιχα, τι γίνεται με το Μέγαρο Παπαδοπέτρου; Από το 2009 που εκδιώχτηκε ο Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών μέσω ΜΑΤ που έστειλε ο τότε πρύτανης Ι. Γρυσπολάκης, το κτίριο συνεχίζει να στέκεται παρατημένο στο κέντρο των Χανίων. Είναι σαφές το παιχνίδι που παίζει ο πρύτανης και τα κροκοδείλια δάκρυά του δεν πείθουν κανέναν!

Έξω οι εταιρίες – έξω η αστυνομία – έξω ο πρύτανης!

Όσο προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις των φοιτητών και του χανιώτικου λαού και επιμένει στη επιχειρηματική αξιοποίηση των κτιρίων, θα μας βρίσκει απέναντί του! Το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ αλλά και η Νέα Δημοκρατία με τον Κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που στρώνουν κόκκινο χαλί υποδοχής στον πρύτανη για όταν λήξει η θητεία του, ως άλλος ένας άξιος υπερασπιστής του καπιταλιστικού δρόμου και της ταξικής εκμετάλλευσης προς όφελος της πλουτοκρατίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή, του που με το νέο νόμο για την εκπαίδευση που φέρνει τον ερχόμενο άμεσο διάστημα, ενισχύει την υποχρηματοδότηση και την περεταίρω εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα στα πανεπιστήμια, δίνοντας άλλοθι σε κάθε διοίκηση να ξεπουλά ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει από το δημόσιο πανεπιστήμιο, αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος και δεν πρόκειται να δώσουμε άλλοθι σε επί μέρους τοποθετήσεις που ακούγονται από διάφορους εκπροσώπους του!

Ούτε το κάλεσμα των αρχών θα μας εμποδίσει από το να προστατεύσουμε την περιουσία του ιδρύματος από τα χέρια των ζάμπλουτων αρπακτικών του δημόσιου πλούτου, όπως έγινε και με το αεροδρόμιο των Χανίων που ήδη μέσα σε λίγο καιρό αυξάνονται τα τέλη! Θα είμαστε εμείς οι φοιτητές που θα δώσουμε μάχη και μέσα στο καλοκαίρι να υπερασπιστούμε το πανεπιστημιακό άσυλο από οποιαδήποτε αστυνομική εισβολή αλλά και από οποιαδήποτε περεταίρω ιδιωτικοποίηση!

Καλούμε κάθε χανιώτη και χανιώτισσα να δώσει κι εμπράκτως τη μάχη να μη δοθούν τα κτίρια μέσα στο καλοκαίρι στα χέρια της εταιρίας που θα δώσει άλλη μια πινελιά ταξικού διαχωρισμού στο δικαίωμα που έχουμε όλοι στο δημόσιο χώρο, στο δημόσιο διάλογο, στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Απαιτούμε να σταματήσει η προσπάθεια φίμωσης των φοιτητών και του χανιώτικου λαού! Να μπει τέλος στην αυταρχική πολιτική της πρυτανείας του ιδρύματος! Όχι στο ξεπούλημα των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης! Να αυξηθεί άμεσα η κρατική χρηματοδότηση του ιδρύματος ώστε να μπορεί να λειτουργεί χωρίς την εκμετάλλευση ιδιωτών! Κάτω τα χέρια από το άσυλο – δεν επιτρέπουμε στην αστυνομία να επέμβει!

19668190_10209918705619822_1152287178_n

 


 
Ανακοίνωση για τα γεγονότα στα γραφεία της χ.α. στις 25/3
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ

Με αφορμή το άνοιγμα νέων γραφείων της φασιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στα Χανιά, οι σύλλογοι φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης (ΑΡΧΜΗΧ, ΜΗΠΕΡ,  ΜΗΧΟΠ και ΗΜΜΥ) κατέβηκαν μαζί με σωματεία, συλλογικότητες και αγωνιστές σε αντιφασιστική πορεία στη λεωφόρο Σούδας. Για ακόμη μία φοράοι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν αναίτια με τεράστιες ποσότητες χημικών και κρότου λάμψης σε φοιτητές και αγωνιστές που συλλογικά στάθηκαν έμπρακτα απέναντι στους νεοναζί της Χ.Α. .Έθεσαν σε κίνδυνο τόσους φοιτητές κλείνοντας συνεχώς τους δρόμους διαφυγής και ρίχνοντας δακρυγόνα για πολλή ώρα. Έδειξαν ότι το κράτος δρα πλάι πλάι με τους νεοναζί και προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους αγωνιστές του φοιτητικού και εργατικού κινήματος και όποιον αντιστέκεται στις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις τους.

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ!

Τα γεγονότα της 25/3 δεν είναι πρωτόγνωρα, αλλά αποτελούν πάγια τακτική όταν ο λαός αντιστέκεται. Ακόμη εκκρεμούν αναίτιες διώξεις σε μέλη του φοιτητικού συλλόγου, ενώ δεκάδες φορές στο παρελθόν έχουμε γίνει μάρτυρες της κρατικής βίας και καταστολής, σε πλήρη αντίθεση με την προστασία που δέχονται οι φασίστες της Χρυσής Αυγής από κράτος(δολοφονία Π. Φύσσα) και αστυνομία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα φοβηθούμε και δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε και να παλεύουμε μέσα από τους συλλόγους μας και πλάι στο εργατικό κίνημα, διεκδικώντας αυτά που μας αξίζουν! Δεν τρομοκρατούμαστε, αντίθετα δυναμώνουμε το φοιτητικό κίνημα, τους αντιφασιστικούς και ταξικούς αγώνες απέναντι στους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής και τα αφεντικά τους.

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ, ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Το αντιφασίστικο κίνημα στα Χανιά έδειξε για ακόμη μία φορά αντανακλαστικά και έδειξε στους φασίστες ότι είναι ανεπιθύμητοι όσο μακριά κι αν ανοίξουν τα γραφεία τους. Η χθεσινή τους εκδήλωση ουσιαστικά διαλύθηκε λόγω της αντιφασιστικής συγκέντρωσης και στα γραφεία τελικά παρευρέθησαν λιγότερα από 15 άτομα.! Αποτελεί σοβαρή παρακαταθήκη και συνέχεια των αγώνων κατά του φασισμού και του ρατσισμού, μετά τη παγκρήτια αντιφασιστική πορεία στο Ρέθυμνο, τη παγκόσμια κινητοποίηση στις 18ο Μάρτη, τη μεγάλη κινητοποίηση στην ομιλία του Κασιδιάρη πριν 2 χρόνια αλλά και πολλών άλλων παραδειγμάτων. Δεν ξεχνάμε άλλωστε πως σύντομα θα πρέπει να ξαναβρεθούμε στο δρόμο, να υποδεχτούμε  και να υπερασπιστούμε  τους πρόσφυγες που θα έρθουν στα Χανιά, από τις χώρες τους που βομβαρδίζονται. Επόμενος σταθμός είναι η 2 Απρίλη, ημέρα παγκρήτιας αντιιμπεριαλιστικής πορείας στη βάση της Σούδας. Είναι χρέος μας να συντρίψουμε τη μισαλλοδοξία τους και το ρατσισμό με μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες όπως σήμερα!

ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΕΟΝΑΖΙ Η ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ,

ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

nffzzuD

 
Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας για Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο

 

Στην περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο να δέχεται επίθεση σε όλες τις πτυχές του από την δίαλυση της μέριμνας, την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των σπουδών μέχρι και την εκμετάλλευση των κυλικείων.

Το καλοκαίρι τα κυλικεία του Π.Κ. πέρασαν μέσω διαγωνισμού στον ''Γρηγόρη'' με την πρυτανεία να μη θέτει κανένα πλαφόν αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των φοιτητών και τον κάτοχο του κυλικείου να εκμεταλλεύεται την κίνηση αυτή βάζοντας τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν μέχρι πέρυσι. Αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών είναι να επηρεάζεται η κοινότητα του Πολυτεχνείου (φοιτητές, εργαζόμενοι) και να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά η καθημερινότητά τους. Σε αυτή την κατάσταση επιδιώκουμε ο φοιτητικός σύλλογος να μην επαναπαυτεί και να αντιδράσει με συλλογικές διαδικασίες που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Πιστεύουμε πως οι χώροι του Πολυτεχνείου πρέπει να λειτουργούν μόνο για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, της Χανιώτικης κοινωνίας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας μας σε αυτό καθώς και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι για την κερδοφορία των ιδιωτών. Στη λογική αυτή προτείνουμε την δημιουργία δύο αυτοδιαχειριζόμενων κυλικείων, όπου η λειτουργία τους θα στηρίζεται σε ανοιχτή συνέλευση που θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και θα βρίσκεται πάντα σε αλληλεπίδραση με την γενική συνέλευση του συλλόγου. Σίγουρα σκοπός αυτού του εγχειρήματος δεν είναι η κερδοφορία, καθώς θα έρχεται να διευκολύνει οικονομικά την καθημερινότητα μας στο ίδρυμα με χαμηλές τιμές, αλλά η πραγματοποίηση μιας πρότασης που θα έρχεται να αντιπαρατεθεί, τόσο ιδεολογικά όσο και με υλικούς όρους, με την εισβολή των εταιριών στα πανεπιστήμια.

Θα παλέψουμε να αποτελέσει ένα χώρο που οι φοιτητές μέσα απο την καθημερινή τους εμπλοκή στις δραστηριότητες του κυλικείου και τις συλλογικές διαδικασίες δεν θα αρκεστούν στην δημιουργία ενός συμβατικού κυλικείου το οποίο θα λειτουργεί με λογική της ανάθεσης αλλά θα καταφέρει να βοηθήσει στην αναστροφή του κλίματος ηττοπάθειας, στην επιστροφή της συλλογικής σκέψης και θα το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο πίεσης προς την διοίκηση του Πολυτεχνείου συνδέοντας αυτή τη προσπάθεια με την αγωνιστική απάντηση στην διάλυση των φοιτητικών παροχών (σίτιση , στέγαση κτλ). Ανέκαθεν τέτοιες προσπάθειες αποτελούσαν μια αφορμή για πραγματική ανάδραση μεταξύ των ίδιων των φοιτητών και την υλοποίηση της ανάγκης να υπάρχουν χώροι όπου θα μπορεί ο καθένας να γίνει δημιουργικός, να χαλαρώσει και να διασκεδάσει.

Η δράση αυτή βέβαια δεν πρέπει να θεωρείται ως η μόνιμη λύση του προβλήματος καθώς συνεχίζουμε να απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση και διαχείρηση από το ίδιο το Πολυτεχνείο, όχι από ιδιώτες, τόσο των κυλικείων όσο και της λέσχης.

Σε ένα κόσμο που δεν μας χωράει να απόδειξουμε ότι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας , να τολμήσουμε συλλογικά να αγωνιστούμε και συλλογικά να νικήσουμε!

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία θεωρούμε αναγκαίο να συζητήσει ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών τόσο για το θέμα των κυλικείων όσο και για άλλα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό καλούμε σε Γενική Συνέλευση Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών την Τετάρτη 2/11, 13:00, στο ξύλινο αμφιθέατρο Α2.


nffzzuD

 
Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο ΗΜΜΥ για την μετονομασία της σχολής!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Την περασμένη Πέμπτη μετά από email του Πρύτανη καλεστήκαμε στην ανακοίνωση της μετονομασίας του τμήματος μας σε Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, πράγμα το οποίο μας δημιουργεί επιφυλάξεις για την κατάσταση από την επόμενη μέρα στη σχολή. Αρχικά, από τη μεριά μας είμαστε υπέρ της μετονομασίας της σχολής μας σε Ηλεκτρολόγους στην κατεύθυνση της ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των ενιαίων επιστημονικών-γνωστικών αντικειμένων με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά βάζοντας παράλληλα μερικά πραγματικά προβλήματα-ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η μετονομασία πρέπει να γίνει σε πραγματικές βάσεις και όχι στα χαρτιά. Προϋποθέτει ισοσκελισμένους τομείς, ενιαίο γνωστικό αντικείμενο χωρίς υποτίμηση κάποιου τομέα, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι κερδοφόρος τομείς για το κεφάλαιο. Ας δούμε λοιπόν κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτή η μετονομασία. Τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο και τις σχολές ηλεκτρολόγων όσο και με βάση τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης στο δικό μας ΗΜΜΥ.

Πρώτα από όλα σε καμία σχολή ΗΜΜΥ πανελλαδικά δεν υπάρχουν αλυσίδες. Αυτό το παράλογο μέτρο ισχύει μόνο στα Χανιά και το μοναδικό πράγμα που δεν κάνει είναι να αναβαθμίζει τη σχολή και την ποιότητα σπουδών μας. Από τη μία εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και διώχνει πολλούς φοιτητές από την σχολή και από την άλλη μας αναγκάζει να ασχοληθούμε μόνο με μαθήματα που είναι αλυσίδες, εγκαταλείποντας όλα τα υπόλοιπα, παίρνοντας τις μισές γνώσεις που θα παίρναμε για να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα τις σπουδές μας. Ακόμα ένα πράγμα που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα από τις υπόλοιπες σχολές ΗΜΜΥ είναι ότι σε αυτές υπάρχουν οι κατάπτυστες ροές. Αναγκάζουν τους φοιτητές να διαλέξουν έναν τομέα που θα ασχοληθούν μόνο με αυτόν για τα τελευταία χρόνια φοίτησής τους. Με μοναδικό σκοπό να υπερεξειδικευτούμε και να γίνουμε αναλώσιμο και φτηνό εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς μία δεδομένη χρονική περίοδο. Όταν οι ανάγκες της αγοράς αλλάξουν, μας στέλνουν στην επανακατάρτιση, την επανειδίκευση και το κυνήγι δεξιοτήτων προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναβρούμε δουλειά.

Ας εξετάσουμε όμως και το πώς εξειδικεύεται η σημερινή κατάσταση στο ΗΜΜΥ και αν μπορούμε να λεγόμαστε ηλεκτρολόγοι πλέον. Με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της πολιτικής που ασκείται, το τμήμα μας είναι σε μία διαλυτική κατάσταση. Μέσα στην πραγματικότητα του ΗΜΜΥ, βλέπουμε μαθήματα και εργαστήρια να μην γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού , είτε λόγω έλλειψης υποδομών (πχ. ηλεκτρικές μετρήσεις και αισθητήρες). Στον τομέα της ενέργειας, εκτός των 2 υποχρεωτικών μαθημάτων που προστέθηκαν από το 2010, τα υπόλοιπα 3 επιλογής του τομέα, ενώ υπάρχουν στον οδηγό σπουδών, δεν γίνονται. Αν δεν υπάρξει, λοιπόν, επαρκής χρηματοδότηση για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ και τον εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων, η μετονομασία της σχολής σε Ηλεκτρολόγους μηχανικούς αποτελεί μόνο ένα κόλπο της διοίκησης του Πολυτεχνείου και της σχολής ώστε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες για περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες μας. Εμείς ως φοιτητές, αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα βγαίνουμε από τη σχολή με δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, χωρίς πραγματικά να έχουμε ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου και θα είμαστε παντελώς άσχετοι στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, είναι ανεπιθύμητη σε κάθε περίπτωση η πρόσθεση επιπλέον υποχρεωτικών μαθημάτων και ο επιπλέον φόρτος εργασίας μέσα στο τμήμα μας. Μέσα στην τωρινή κατάσταση που βιώνουμε, των εντατικών ρυθμών σπουδών, των αλυσίδων, των υποχρεωτικών project και των deadlines, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τέτοια απόπειρα, αφού το καθηγητικό μπλοκ στο ΗΜΜΥ αντί να ελαφρύνουν τους ρυθμούς σπουδών τους εντείνουν, βάζοντας περισσότερα και πιο δύσκολα project, προσθέτοντας αλυσίδες κτλ..

Καλούμε όλους τους φοιτητές να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να μετατραπεί η μετονομασία σε ένα κενό γράμμα. Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε τόσο επαρκή χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας, όσο και ολοκληρωμένη γνώση και όχι διάσπαρτες δεξιότητες. Επιπλέον όχι μόνο να εμποδίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών και πρόσθεση αλυσίδων, αλλά να επιβάλλουμε την ελάφρυνση τους και το σπάσιμο τους. Μέσα από τους συλλόγους μας και τις συνελεύσεις μας, θα αποδείξουμε ότι δεν συνηθίζουμε την σάπια κατάσταση που μας έχουν επιβάλλει και ότι μπορούμε να σπουδάσουμε με τους όρους που μας αξίζει.

nffzzuD

 
Κάλεσμα για συγκρότηση συντονιστικού αγώνα
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

κάλεσμα για συγκρότηση συντονιστικού αγώνα

πέμπτη 24 μάρτη |13:00 | αίθουσες β

 

Σήμερα είναι κοινή παραδοχή στους κόλπους του κινήματος, πως η σκληρή επίθεση που πραγματοποιείται συνολικά στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στη νέα γενιά αποκτά ποιοτικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Η παραπάνω επίθεση έχει φέρει το σύνολο των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων σε μία κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης και τη νέα γενιά να βλέπει πλέον ένα μέλλον αβεβαιότητας, ανεργίας και μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε μία κατάσταση κινηματικής νηνεμίας με εξαίρεση τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, αναντίστοιχης του μεγέθους της κοινωνικής καταστροφής που εξελίσσεται. Βασικός παράγοντας της πραγματικότητας αυτής είναι και η απογοήτευση που έχει μπολιάσει σε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και της νεολαίας. Η πλήρης αποτυχία του project ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε πολύ κόσμο στο να πιστέψει πως δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι τα μνημόνια αποτελούν μονόδρομο. Κατά τη γνώμη μας όμως έδειξε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η λογική «ούτε ρήξη-ούτε υποταγή» είναι αυτή που οδηγεί σε μνημόνια, ότι όσο αποδέχεται κανείς την ΕΕ ως συνομιλητή και δεν την αντιμετωπίζει σαν εχθρό, το μόνο που θα βρει μπροστά του είναι η συνέχιση της επίθεσης του κεφαλαίου.

 

Μπροστά μας έχουμε, το ασφαλιστικό-ταφόπλακα που έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει μείνει όρθιο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, διαλύει πλήρως το εργασιακό μέλλον της νεολαίας, γκρεμίζει τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και την καταδικάζει στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Το προσφυγικό που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης που συμμετέχει στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί σε έξαρση του φασιστικού φαινομένου και του ρατσισμού. Ο νέος νόμος Φίλη, που προσπαθεί να συνεχίσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υλοποιώντας τις βασικές διατάξεις του ν. Διαμαντοπούλου και την συνθήκη της Μπολόνια. Έτσι μπροστά στα μέτωπα που ανοίγονται κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια οφείλει να σκύψει το κεφάλι πάνω από την αγανάκτηση του κόσμου και να αλληλεπιδράσει με τα ερωτήματα του και τη θέλησή του για πραγματική αλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε ως Ενωτική Πρωτοβουλία κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια καθώς και κάθε δύναμη που έχει αναφορά στο κίνημα μέσα στο Πολυτεχνείο και που θέλει να συμβάλει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας αλλά και στην ανατροπή της επίθεσης αυτής σε κοινό συντονισμό, προκειμένου να βγάλουμε ένα μάχιμο κινηματικό σχεδιασμό. Η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων και αγωνιστών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπει φρένο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αλλά και να επιβάλουμε το σύνολο των αναγκών μας.

 

Προσπαθώντας να περιγράψουμε έναν βηματισμό για όλα τα παραπάνω οφείλουμε να παλέψουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μεταφράζεται στο πρόσωπο του νόμου Φίλη, τόσο με τα δίδακτρα που θα περάσουν στα μεταπτυχιακά, την διάλυση της μέριμνας και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών όσο και ενάντια στις διοικήσεις και στο καθηγητικό μπλοκ που θα τα υλοποιήσει. Παράλληλα, με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης θέλουμε να κάνουμε την αλληλεγγύη και την αντιφασιστική δράση, πράξη εντός και εκτός των σχολών. Για να κάνουμε όλα τα παραπάνω χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις και με όπλο τις γενικές συνελεύσεις να ανασυγκροτήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε το φοιτητικό κίνημα να βγει πανελλαδικά με όρους μαχητικούς στο προσκήνιο και να επιβάλλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του.

Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία οι ¨απο πάνω¨ συνασπίζονται στις βάρβαρες πολιτικές της Ε.Ε. και των μνημονίων, ακριβώς για αυτό χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των μαχόμενων δυνάμεων και αγωνιστών για τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε. Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας ως Ενωτική Πρωτοβουλία για τις αδυναμίες μας την προηγούμενη περίοδο, καλούμε τον καθένα να κάνει το ίδιο. Πρακτικές που είδαμε το τελευταίο διάστημα καταλήγουν να διασπούν και να αποπροσανατολίζουν και δεν χωράνε στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάταση του κινήματος. Η περίοδος αυτή είναι ιστορική και οι απαιτήσεις της τεράστιες. Η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε πρέπει να είναι τόσο ολόπλευρη, όσο και ενιαία.Το επόμενο διάστημα ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα και πρέπει όλες οι δυνάμεις να δώσουν  τις μάχες που έπονται με μεγάλη απαιτητικότητα από τον εαυτό τους και με την πίστη ότι η νεολαία μπορεί να αντεπιτεθεί και να επιβάλλει τις ανάγκες της. 

 

 
<< Έναρξη < Προηγούμενο 1 2 Επόμενο > Τέλος >>

Σελίδα 1 από 2

αναζητηση

Ημερολογιο

June 2019
M T W T F S S
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Συντομα

No events