Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης Συλλόγου ΜΗΠΕΡ - 10 Μάρτη 2010
Πλαίσια

                                      >> Κατεβάστε το .pdf                                           >> Κατεβάστε το .doc


ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΗ.ΠΕΡ

 

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΚΥΡΗΞΕ ΠΟΛΕΜΟ...

 

Έξι μόνο μήνες μετά την εκλογή της, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σπάει τη βιτρίνα της «πράσινης» και δήθεν φιλολαϊκής της πολιτικής, προχωρώντας σε ψήφιση – επιβολή μέτρων, που καταδικάζουν την κοινωνική πλειοψηφία σε καθεστώς βαρβαρότητας. Μόλις μέσα σε τρεις μέρες, εξήγγειλε και ψήφισε εν μέσω αντιδράσεων, νομοσχέδιο που περικόπτει κατά 30% το 14ο μισθό, το δώρο του Πάσχα και τα επιδόματα αδείας, κατά 12% τα επιδόματα (που στην ουσία συμπληρώνουν τον ίδιο το μισθό), παγώνει τις συντάξεις και τις προσλήψεις (για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις θα αντιστοιχεί μία πρόσληψη), αυξάνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σε τσιγάρα – καύσιμα – ποτά και τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια στιγμή που οι πάντες προστάζουν την ανάγκη για θυσίες από όλους, το μεγάλο κεφάλαιο, η εκκλησία, οι  off shore εταιρίες παραμένουν αλώβητες. Η κυβέρνηση δε κάνει και επίδειξη χιούμορ, φορολογώντας τα εισοδήματα μεγαλύτερα των 100.000 ευρώ με 1%, τη στιγμή που το  ΦΠΑ που πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως αυξάνεται κατά 2%!!!

 

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με ειδήσεις περί επερχόμενης πτώχευσης της χώρας, περί καταπόντισης της ευρωζώνης λόγω του δικού μας ελλείμματος, και άλλες κινδυνολογίες που συνθέτουν ένα κλίμα τρομοκρατίας με μοναδικό σκοπό να δικαιολογηθούν τα αντιδραστικά - αντεργατικά μέτρα που σύντομα θα επιχειρήσουν να επεκτείνουν και στον ιδιωτικό τομέα, τη στιγμή που οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται, οι απολύσεις έχουν γίνει καθεστώς για εκατοντάδες εργαζομένων ενώ προβλέπεται νέα επίθεση και στο ασφαλιστικό, με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όπως προστάζει το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και…Ανάπτυξης».

 

Όλα τα παραπάνω μέτρα δε, επιβάλλονται για να καλυφθούν 4,8 δις ευρώ, τη στιγμή που το ελληνικό κράτος πριν 1 χρόνο χάρισε 28 δις στις τράπεζες, πάνω από 5.000 επιχειρήσεις του οφείλουν 31 δις, η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις, οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν στο δημόσιο 6,5 δις από ΦΠΑ, και 9 δις έχουν χαριστεί τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις μέσω μείωσης της φορολογίας. Αν προστεθούν οι δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς (πρόσφατα 6 δις για φρεγάτες που θα πλέον στα εθνικά ύδατα της... Σομαλίας...) είναι φανερό πως μάλλον η κυβέρνηση δεν ήθελε να ψάξει και πολύ καλά για λεφτά προκειμένου να καλύψει το «έλλειμμα».

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για μια ιστορική στιγμή, για μια εθνική προσπάθεια, για επώδυνες επιλογές. Η κυβέρνηση διεκδικεί τη συνεργασία «όλων σε όλα» στη γραμμή «θεραπείας ΠΑΣΟΚ». Προκλητικά και χωρίς κανένα όριο, οι προνομιούχοι διαδίδουν πως απαιτούνται σκληρές θυσίες από το λαό γιατί δεν υπάρχει πλούτος!

...ΘΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ!

           

            Είναι μεγάλη ανάγκη σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, το εργατικό και το νεολαιίστικο κίνημα να απαντήσουν! Αυτό απαιτεί μάχη διαρκείας, που προφανώς η μαριονέτα του ΠΑΣΟΚ ΓΣΕΕ και η  ΑΔΕΔΥ δε θέλουν να υπηρετήσουν, προσπαθώντας να βοηθήσουν την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παρουσιάζει εικόνα συναίνεσης στη χώρα. Θετικό βήμα αποτελεί η πρωτοβουλία συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, που αποφάσισαν να απεργήσουν όταν ψηφιζόταν ο ταξικός προϋπολογισμός, που κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις, που συντονίζονται στη βάση των Γενικών Συνελεύσεων.

 

Η μάχη αυτή είναι μια μάχη που αφορά άμεσα και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα. Αφορά το παρόν αλλά και την εργασιακή του προοπτική, καθώς ενιαία προωθούνται τα μέτρα τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε εργασία για την διαμόρφωση του νέου μοντέλου εργαζόμενου. Ο νέος ανασφάλιστος, σε συνθήκες ελαστικής και επισφαλούς εργασίας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, δια βίου επανακαταρτίσιμος,  βαριά φορολογημένος εργαζόμενος είναι που ονειρεύονται ως το αυριανό πρότυπο. Μόνο με μαζικό αγώνα διαρκείας και ανατροπής μπορούμε να σταματήσουμε την προώθηση τέτοιων μέτρων.

 

Η κυβέρνηση, με την σαφέστατη στήριξη (και όχι την περιφρόνηση που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ) της ΕΕ επιχειρεί να περάσει σε λίγες μέρες ότι δεν μπόρεσε η ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Αν δεν υπάρξει άμεση απάντηση, μέχρι το καλοκαίρι είναι βέβαιο πως δεν θα μείνουν σε αυτήν την πρώτη φουρνιά μέτρων (των οποίων την μονιμότητα μάλιστα δεν κρύβει ούτε η ίδια η κυβέρνηση!).

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

Στην εκπαίδευση, η κυβέρνηση συνεχίζει και προσπαθεί να εμπεδώσει την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Σχεδιάζει προεδρικό διάταγμα για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05, την ίδρυση Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης που αξιολογεί, κατακερματίζει και απαξιώνει επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα με βάση το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, εγκρίνει και κινείται σε κατεύθυνση εφαρμογής των πιο επιθετικών διατάξεων του νέου νόμου πλαίσιο.

 

Μετά το αντιδραστικό έργο της ΝΔ, το έργο του ΠΑΣΟΚ είναι αισθητά απλούστερο. Με τις πιο σημαντικές αναδιαρθρώσεις να έχουν ήδη ψηφιστεί (Ν. Πλαίσιο, Αξιολόγηση, κλπ), η νυν κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι να τις εφαρμόσει σταδιακά, αλλάζοντας το τοπίο της εκπαίδευσης στη χώρα, συγκλίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Μπολόνια. Τα ιδιωτικά κολέγια, λόγου χάρη, αναμένουν την αναγνώρισή τους η οποία δεν θα αργήσει να έρθει από το Υπ. Παιδείας.

 

            Παράλληλα έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα επαγγελματικά/εργασιακά δικαιώματα όλης της νεολαίας, ερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το  Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) έρχεται για να μεταβάλλει την έννοια επαγγελματικό δικαίωμα, πόσο μάλλον την σύνδεση των πτυχίων μας με αυτό.

 

            Στην πράξη οι νέοι απόφοιτοι δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά (πόσο μάλλον εργασιακά) δικαιώματα, παρά μόνο μια σειρά από «δεξιότητες» και «ικανότητες», που προσδιορίζουν τις δυνατότητες του – κάθε επίπεδο του ΕΠΕΠ αντιστοιχεί σε οριοθετημένες γνώσεις/δεξιότητες/ικανότητες. Το ΕΠΕΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δια βίου εκπαίδευση (όπως μαρτυρά και ο τίτλος του σχεδίου «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση»), και τα συστήματα πιστωτικών μονάδων ECTS. Κάθε εργαζόμενος θα εξωθείται να «ανέβει» επίπεδο με όποια μέσα (πιστοποιητικά, μεταπτυχιακά κλπ) ώστε να αποκτήσει περισσότερες «δεξιότητες» που θα τον βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας.

 

            Παράλληλα μάλιστα, καταρτίζεται και Εθνικό Π.Ε.Π. , το οποίο ακολουθεί την πεπατημένη του Ευρωπαϊκού (βλ, διάγραμμα). Να σημειωθεί ότι η οδηγία της ΕΕ ορίζει το σύστημα να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2012. Τέλος, δυο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Καταρχάς, η αντίθεση που παρουσιάζει το ΕΠΕΠ με τους κύκλους σπουδών της Μπολόνια – καθώς στο ΕΠΕΠ η χρονική διάρκεια των σπουδών δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρυσμα. Και δεύτερον, η αντίθεση μεταξύ της «καραμέλας» των καθεστωτικών παρατάξεων, και δει της κυβερνητικής ΠΑΣΠ, περί επαγγελματικών δικαιωμάτων, με τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση τους και που υποσκάπτει βαθιά την έννοια επαγγελματικό/εργασιακό δικαίωμα.

 

Λίγα λόγια για το τμήμα...

 

Επαγγελματικά Δικαιώματα ΜΗ.ΠΕΡ

 

Η εργασιακή περιπλάνηση όπως περιγράφεται παραπάνω, δεν θα μπορούσε παρά να συνδέεται άρρηκτα με το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων- ιδιαίτερα ενός τμήματος όπως το ΜΗΠΕΡ, το οποίο δημιουργεί επιστήμονες που θεραπεύουν ζητήματα σε μια λογική σύνθεσης άλλων επιμέρους επιστημών και άρα συχνά το έργο τους δεν είναι διακριτό από αυτό των άλλων κλάδων μηχανικών. Πιο συγκεκριμένα, η συντεχνιακή λογική- βάσει της οποίας λειτουργούν οι περισσότερες «πρωτοκλασάτες», παραδοσιακές κατηγορίες μηχανικών που ελέγχουν το ΤΕΕ- είναι αυτή που χρόνια τώρα βάζει φραγμούς στην απόκτηση σαφώς ορισμένων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους απόφοιτους πολλών τμημάτων μηχανικών νέων ειδικοτήτων, μεταξύ οποίων και το δικό μας. Τα παραπάνω, κόντρα σε κάθε λογική μιας και οι απόφοιτοι του τμήματός μας έχουν την επιστημονική επάρκεια να αναλάβουν την εκπόνηση εργασιών πάνω στο αντικείμενό τους.

Ο Σύλλογός μας, εδώ και χρόνια, έχει μπει σε μια τροχιά επίλυσης του ζητήματος, προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με μια πλειάδα φορέων και αρμόδιων οργάνων όπως τον ΠΑΣΔΜΗΠ, το σύλλογο φοιτητών ΜΗΠΕΡ Ξάνθης, το ΤΕΕ, τα αρμόδια υπουργεία και το θέμα έχει συζητηθεί εκτενώς σε διάφορες επιτροπές και σε συνεννόηση με τους καθηγητές. Ωστόσο, το ΤΕΕ κλείνει τα αυτιά του σε αυτό το θέμα, παρουσιάζοντας συνέχεια σαθρά επιχειρήματα μη επάρκειας του προγράμματος σπουδών.

 

Σε κάθε περίπτωση, η απόκτηση επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν σημαίνει και επίλυση των ζητημάτων μη δυνατότητας υπογραφής έργων στα 4 χρόνια μετά την απόκτηση του πτυχίου, την εγγραφή μας στο Μητρώο Εργοληπτών Κατασκευαστών και τη δυνατότητα να διδάσκουμε στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τα μαθήματα σχετικά με το αντικείμενό μας.

 

Ο Σύλλογος Φοιτητών ΜΗΠΕΡ, διεκδικεί, εδώ και καιρό, σχετικά με τα

 επαγγελματικά δικαιώματα τα εξής:

 

·         ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (κατηγορία 27) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΗΠΕΡ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ.  Για να αποκτήσουμε, σήμερα, το δικαίωμα υπογραφής περιβαλλοντικής μελέτης, είναι προϋπόθεση να έχουμε ασκήσει το επάγγελμα τουλάχιστον για 4 χρόνια.

·         ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. Ενώ υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών μας τα αντίστοιχα μαθήματα κοινωνικών/ ανθρωπιστικών επιστημών ώστε να αναγνωριστεί η σχολή μας και ως «καθηγητική», δεν έχουμε το δικαίωμα με το πτυχίο μας να δώσουμε εξετάσεις ΑΣΕΠ και να διδάξουμε σε σχολεία τα ανάλογα μαθήματα (περιβαλλοντική αγωγή, οικολογία κλπ).  Για να ακολουθήσουμε αυτό το επάγγελμα υποχρεούμαστε να βγάλουμε και τη σχολή ΣΕΛΕΤΕ.

·         ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΤΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΑΤΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ (κατηγορία 13). Ενώ το πρόγραμμα σπουδών μας είναι επαρκές όσον αφορά τον αριθμό μαθημάτων που σχετίζονται με την υδραυλική (και μάλιστα τα τελευταία χρόνια  -με πρωτοβουλία του συλλόγου- έχουν γίνει μια σειρά προσθήκες νέων μαθημάτων υδραυλικής για αυτό το σκοπό), ωστόσο το ΤΕΕ δεν εγκρίνει να έχουμε ούτε αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα.

·         ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΔΙΩΡΟΦΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ. Για κάποιες από τις βασικές αρμοδιότητες ενός μηχανικού περιβάλλοντος (πχ ολοκληρωτική κατασκευή ενός βιολογικού καθαρισμού, εργοστασίου ανακύκλωσης κλπ) είναι απαραίτητο αυτό το επαγγελματικό δικαίωμα. Μάλιστα, ο σύλλογος φοιτητών ΜΗΠΕΡ, σε αυτή την κατεύθυνση, πρόσθεσε μια σειρά στατικών μαθημάτων, τα οποία ήταν απαραίτητα σύμφωνα με το ΤΕΕ.

·         Ενεργειακές Μελέτες (κατηγορία 14)

·         Χημικής Μηχανικής (κατηγορία 18)

 

Και τελικά ένας ΜΗΠΕΡ τι κάνει όταν αποφοιτήσει;

Ο απόφοιτος της σχολής μας (ενώ δεν έχει επαγγελματικά δικαιώματα) έχει την υποχρέωση να δώσει αρχικά εξετάσεις στο ΤΕΕ για να θεωρείται μηχανικός και να πληρώνει την ασφάλεια του από την πρώτη μέρα, είτε είναι μεταπτυχιακός, είτε άνεργος, είτε δουλεύει… Η μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών εργάζονται ως μισθωτοί. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΕ, το 85% των αποφοίτων δουλεύουν μισθωτοί, ενώ (σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Γραφείου Διασύνδεσης του ΠΚ) το ποσοστό στους ΜΗΠΕΡ φτάνει το 90% των αποφοίτων!

Όσον αφορά στα ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ των μισθωτών μηχανικών, οι μισθωτοί εργαζόμενοι, ή για του λόγου το αληθές οι «εργαζόμενοι λάστιχο», εργάζονται µε τους χειρότερους όρους εργασίας, µε διαρκώς περιοριζόµενα δικαιώµατα και ελευθερίες, που βιώνουν τηνεντατικοποίηση, την εξάρθρωση των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων. Την κατάσταση αυτή τη ζουν τόσο οι εργαζόμενοι µε σχέση εξαρτημένης εργασίας, όσο - και µε πολύ χειρότερους όρους - κι οι εργαζόµενοι µε σύµβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών που αµείβονται κόβοντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Απέναντι στον τεχνητό αυτό κάθετο και οριζόντιο διαχωρισµό, που προωθείται όλο και περισσότερο από τους εργοδότες και το κράτος, έρχεται το Σωµατείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ) να απαντήσει µε την ενότητα όλων των εργαζόµενων τεχνικών στη βάση των ενιαίων δικαιωµάτων και αναγκών τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο αµοιβής τους ή το πτυχίο τους, απ' τη στιγµή που υπόκεινται στην ίδια εκµετάλλευση και στην ίδια καταστρατήγηση των δικαιωµάτων τους, στις ίδιες εξοντωτικές συνθήκες εργασίας, στην ίδια εργασιακή ανασφάλεια, στον ίδιο αυταρχισµό και στο ίδιο ξεζούµισµα του µυαλού και των φυσικών αντοχών τους.

 

 

Πρόγραμμα Σπουδών/ Ποιότητα Σπουδών.

 

Το πρόγραμμα σπουδών ενός τμήματος αποτελεί ένα κομβικό ζήτημα που άπτεται των σύγχρονων προβληματικών που βρίσκονται στην καρδιά της επιστήμης, της τεχνολογίας και της οικονομίας, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνικό επίπεδο. Αυτό είναι εύκολα αντιληπτό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι αυριανοί εργαζόμενοι και επιστήμονες, οι οποίοι καλούνται να στελεχώσουν κάποιες θέσεις στην εγχώρια ή στη παγκόσμια παραγωγή και να επιτελέσουν ένα ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης και την εξέλιξη της τεχνολογίας, είναι κατά βάσει διαμορφωμένοι σύμφωνα με το εκάστοτε προγραμμάτων σπουδών. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κεφάλαιο, στην προσπάθειά του να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερο κέρδος, από τους εργαζόμενους και την επιστήμη, κατόρθωσε να δημιουργούνται και να κλείνουν τμήματα ανεξάρτητα των αναγκών των δυο προηγούμενων και, αντίστοιχα, να διαμορφώνονται τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων “σύμφωνα με τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης”.

 

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σπουδών του ΜΗΠΕΡ, πέρα από τα παραπάνω, θα πρέπει να συλλογιστούμε πως η ιδιαιτερότητα ενός νέου τμήματος που θεραπεύει ένα αντικείμενο που ακόμα δεν έχει ωριμάσει πλήρως στα μάτια ενός μεγάλου τμήματος της κοινωνίας, δημιουργεί μερικά ακόμα ζητήματα. Σε αδρές γραμμές, θα λέγαμε πως το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος αποτελείται από ένα συγκερασμό αντικειμένων και, αντίστοιχα, μαθημάτων τα οποία “έχουν το όνομα αλλά δεν έχουν τη χάρη”. Το να διδάσκεται κανείς 64 μαθήματα για να πάρει πτυχίο θα έπρεπε να τον κάνει υπερεπιστήμονα. Στην πραγματικότητα όμως, οι επικαλύψεις της ύλης είναι τόσες πολλές και το εκάστοτε αντικείμενο εξετάζεται σε τόσο περιορισμένο πλάτος και βάθος, με αποτέλεσμα η αναμενόμενη αντιστοιχία μεταξύ ποσότητας και ποιότητας να απουσιάζει. Το γεγονός αυτό, είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα ενός απελπισμένου αγώνα συνελεύσεων φοιτητών και καθηγητών να ταιριάξουν το πρόγραμμα σπουδών στις απαιτήσεις του εκάστοτε φορέα που μεσολαβεί μέχρι να αποκτήσουν οι απόφοιτοι του τμήματος επαγγελματικά διακαιώματα. Πιθανότατα, εκεί οφείλεται και μια σχετική μονομέρεια του προγράμματος σπουδών (δεν προσφέρονται ισοδύναμες ώρες σε όλες τις βασικές κατευθύνσεις που περιλαμβάνει το αντικείμενο).

 

Ο μεγάλος αριθμός μαθημάτων και οι πολλές ώρες διδασκαλίας στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με κενά νοήματος project (βασίζονται στην αντικατάσταση τύπων και στην αποστήθιση μεθοδολογίας επίλυσης ασκήσεων) για δουλειά στο σπίτι καταστρέφουν κάθε όρεξη ενασχόλησης με το αντικείμενο με δημιουργικό τρόπο στην κατεύθυνση ανάπτυξης κριτικής, συνθετικής, αναλυτικής και αφαιρετικής ικανότητας του φοιτητή. Επίσης, οι ελάχιστες εργαστηριακές ώρες (αναντιστοιχία θεωρίας- πράξης) συντελούν στη δημιουργία μέτριων μηχανικών, με έλλειψη φαντασίας και ελλειπή κατανόηση των φαινομένων που χρειάζεται να γνωρίζουν. Τέλος, οι επιστήμες διδάσκονται με ένα τρόπο αποκομμένο από τα πρακτικά ζητήματα αλλά και από τη μεταξύ τους συσχέτιση και, με εξαίρεση ελάχιστες φωτεινές περιπτώσεις, τα μαθήματα είναι μια απλή ροή πληροφοριών από τη διαφάνεια και τον προτζέκτορα στα μάτια του φοιτητή.

 

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν προτείνουμε:

1)    Τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών καλό θα ήταν να μεταφερθούν στο πρώτο έτος γιατί στα μεγαλύτερα έτη ο φόρτος εργασίας αποτελεί απαγορευτικό παράγοντα για την παρακολούθησή τους ενώ παράλληλα η σημασία τους είναι αδιαμφισβήτητη στην κατεύθυνση δημιουργίας συνολικών επιστημόνων και όχι στείρων τεχνοκρατών.

2)    Το μάθημα Εισαγωγή στο ΜΗΠΕΡ θα πρέπει να αποτελεί μια σειρά παρουσιάσεων, χωρίς εξετάσεις και project σεμιναριακής λογικής.

3)    Η ύλη του μαθήματος Υδραυλική Ανοιχτών Αγωγών καλύπτεται στα πλαίσια του μαθήματος Περιβαλλοντική Υδραυλική και θα πρέπει να συγχωνευθούν.

4)    Το μάθημα Διαχείριση Έργου και Χρονικός Προγραμματισμός θα πρέπει να γίνει επιλογής μιας και η δεν εξυπηρετεί άμεσα και αναγκαία το στόχο δημιουργίας επιστημόνων κατάλληλων για την επίλυση περιβαλλοντικών προβλημάτων.

5)    Σημαντικό είναι να μειωθεί ο αριθμός των μαθημάτων και να γίνει καλύτερη κατανομή των ωρών στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, με την κατάλληλη συνεννόηση με τη ΓΣΤ, ώστε να είναι εφικτή η παρακολούθησή του και να υπάρχει ο χρόνος κριτικής και δημιουργικής ενασχόλησης με το αντικείμενο από τους φοιτητές στον ελεύθερο χρόνο τους (ο οποίος τώρα είναι εξαιρετικά περιορισμένος).

6)    Παιδαγωγικά και επιστημονικά εδραιώνεται η ανάγκη κατοχύρωσης των project και των εργαστηρίων σε κάθε μάθημα, καθώς επίσης και μια σχετική ελαστικότητα στις προθεσμίες υποβολής των εργασιών.

 

Σε ότι αφορά την ποιότητα σπουδών:

1)    Οι πανεπιστημιακές σημειώσεις πρέπει να μοιράζονται εκτυπωμένες σε κάθε μάθημα και όχι να βρίσκονται απλά σαν αρχεία στο e-class.

2)     Κάθε καθηγητής να μοιράζει σημειώσεις μαθήματος ώστε να μην είναι αναγκασμένος κάποιος να «κρατάει σημειώσεις» για να μπορεί να διαβάσει στην εξεταστική.

3)     Η βιβλιοθήκη οφείλει να λειτουργεί με ένα πιο διευρυμένο ωράριο και να έχει πληρότητα και επάρκεια των βιβλίων εξαμήνου κάθε μαθήματος καθώς επίσης και να προσφέρει μεγαλύτερο αριθμό φωτοτυπιών (ο δανεισμός κάποιων εντύπων δεν επιτρέπεται).

4)    Σκόπιμο θα ήταν το Μ.Κ να λειτουργεί περισσότερες ώρες ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες φοιτητών και μαθημάτων του τμήματος.

5)    Οι μεταφορές των φοιτητών από και προς την Πολυτεχνειούπολη και η σίτιση να είναι δωρεάν για όλους και να βελτιωθούν ως προς την παρεχόμενη ποιότητα.

6)    Να δρομολογηθούν άμεσα σχέδια για επέκταση της φοιτητικής εστίας καθώς και για το κτιριακό ζήτημα του τμήματος.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ

 

Μπροστά σε όλα αυτά όλοι εμείς, τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας, δίπλα στους εργαζομένους, πρέπει να αντιπαλέψουμε την επίθεση κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ, στις επιταγές του κεφαλαίου.

Πρώτο βήμα ήταν η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Μάρτη. Στην νέα πανεργατική πορεία της Πέμπτης 11 Μάρτη καλούμαστε και πάλι να δώσουμε ηχηρό παρόν. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί να διαδηλώσουμε ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές και αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ελαστικών, απασχολήσιμων και ανασφάλιστων εργαζομένων, αποφοίτων και νέων.

 

Η απεργία πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν του στείρου οικονομικού αγώνα που έχει μόνο άμεσα αιτήματα και να αποκτήσει χαρακτήρα συνολικής ανατροπής των μεταρρυθμίσεων σε παιδεία και εργασία και προστασίας των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Χρειάζεται λοιπόν όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος νεολαίας και εργαζομένων, που να βάζει στο στόχαστρο τόσο την κυβέρνηση και την πολιτική της όσο και την ΕΕ. Ένα κίνημα ανυπακοής που θα διεκδικεί το αναγκαίο για την πληττόμενη πλειοψηφία και θα απαιτεί την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.

 

Σε αυτή τη λογική για τους αγώνες εντός του Ιδρύματος:

Συνεχίζουμε να προωθούμε τη λειτουργία και την αναβάθμιση του συντονιστικού φοιτητών-εργαζομένων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ήδη έκανε αισθητή την παρουσία του με την παρέμβαση του κατά την κατάρτιση προϋπολογισμού του ιδρύματος, και παλεύουμε ώστε στο μέλλον να έχει ενεργή παρέμβαση σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο Πολυτεχνείο και όχι μόνο.

 

 

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

·        ΠΕΜΠΤΗ 10 ΜΑΡΤΗ

§  ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ιδρύματος | ημέρα πανεργατικής απεργίας!

§  ΠΟΡΕΙΑ  - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ | 10:00 : Προσυγκέντρωση του Συλλόγου στο κτήριο Παπαδοπέτρου.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

l  Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

l  Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

l  Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

l  Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών, των Συλλόγων Εργαζομένων και των Πολιτιστικών ομάδων του Πολυτεχνείου.

l  Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18 (ή στα 21).

l  Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

·         Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας που επιβάλλει ξ κυβέρνηση, η ΕΕ και το Δ.Ν.Τ.                                                                    Να μην περάσουν τα νέα μέτρα της κυβέρνησηςΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

·         Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

·         Απαγόρευση των απολύσεων

·         Καμία αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης

·         Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

·         Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

·         Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

·         Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

·         Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

·         Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

·         Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

·         Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

·       Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι  εργαζομένων..

·          

ΣΥΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 11ης ΜΑΡΤΗ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ

 

 

 [ Top ]