Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - 20 Σεπτέμβρη 2011
Πλαίσια

     Στις 24 Αυγούστου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την συνεργασία της Νέας Δημοκρατίας, του ΛΑΟΣ και της ΔΗΣΥ κήρυξε τον πόλεμο στη σπουδάζουσα νεολαία. Σε συνέχεια της προκλητικής της στάσης κατά τη διάρκεια της ψήφισης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος προχώρησε σε ένα ακόμα πρωτοφανές πραξικόπημα. Αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ σε εκπαίδευση-εργασία-δημοκρατία και τις επιταγές του ΔΝΤ που θέλουν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης τους στο λαό, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «αγώνα» για την αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Παρά την κάθετη εναντίωση σύσσωμου του φοιτητικού κινήματος, και ολόκληρου του εκπαιδευτικού κινήματος, προσπαθεί να διαλύσει την δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, ψηφίζοντας το νέο νόμο πλαίσιο.

     Η συνταγή, λοιπόν, είναι γνωστή: ιδιωτικοποίηση κάθε δημόσιου αγαθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων που είναι κατακτήσεις χρόνων και χτύπημα με κάθε τρόπο του λαϊκού κινήματος και κάθε φωνής που αντιδρά. Μετά την ψήφιση, δια πυρός και σιδήρου, μέσα σε κλίμα πρωτοφανούς αστυνομικής βαρβαρότητας, του κατάπτυστου μεσοπρόθεσμου προγράμματος η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν πρωτοφανή νέο γύρο λεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων.

     Αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας είναι η υλοποίηση του διαβόητου εφαρμοστικού νόμου, η εκκίνηση συλλογής των έκτακτων εισφορών το Σεπτέμβριο, το χαράτσι στα ακίνητα που φτάνει μέχρι και 3000ευρώ για κάθε οικογένεια, η διαμόρφωση του ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο, η αύξηση του ΦΠΑ σε είδη λαϊκής κατανάλωσης και η προετοιμασία ξεπουλήματος -μέσω ιδιωτικοποιήσεων- ενός τεράστιου μέρους της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά έρχονται μονάχα υπό την πίεση είσπραξης της 6ης δόσης από την τρόικα.

     Συγκεκριμένα, στο χώρο της εκπαίδευσης η κυβέρνηση επιχειρεί την πλήρη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της. Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει δεκάδες χιλιάδες μαθητών χωρίς βιβλία, χιλιάδες εκπαιδευτικούς αδιόριστους και με μισθούς πείνας και τα σχολεία να συγχωνεύονται το ένα μετά το άλλο. Βρίσκει, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές στα αμφιθέατρα, αντιμέτωπους με τον νόμο-έκτρωμα Διαμαντοπούλου, τον πιο αντιδραστικό νόμο που έχει γνωρίσει η εκπαίδευση τα τελευταία 30 χρόνια. Αναλυτικά:

 • Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη (3+2 και δίδακτρα)
 • Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι
 • Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση
 • Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις
 1. Μείωση του χρονικού ορίου φοίτησης (ν+2 χρόνια)
 2. Πλέον οι διαλέξεις θα είναι υποχρεωτικές
 3. Επίσης, εισάγονται κι επίσημα οι αλυσίδες μαθημάτων
 4. Πειθαρχικά συμβούλια
 • Αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων
 • Αλλαγές στις φοιτητικές εκλογές – καταστροφή του φοιτητικού συνδικαλισμού
 • Όσο για το άσυλο, αυτό «επιστρέφει στις ρίζες του». Δηλαδή καταργείται!

     Η αιτία για όλα τα παραπάνω; Το κέρδος. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικούς όρους. Έτσι αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους και φυσικά να επιβάλλουν δίδακτρα. Η εμπλοκή του ιδιωτικού παράγοντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντάλαγμα! Το αποτέλεσμα είναι κατακερματισμένα πτυχία άρα και κατακερματισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα. Έτσι το πανεπιστήμιο θα είναι υποχρεωμένο να παράγει την έρευνά του για τις ανάγκες της αγοράς και όχι της κοινωνίας. Παράγει έτσι την νεα γενιά της εργασιακής επισφάλειας: ευέλικτους, ημιμαθείς, χαμηλόμισθους, πειθαρχημένους και αναλώσιμους εργαζόμενους.

     Απέναντι σε αυτή την επίθεση, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα έχει δώσει μία πρώτη απάντηση. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες εκατοντάδες συνελεύσεις πανελαδικά έχουν πάρει αγωνιστικές αποφάσεις για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους απέναντι στο νέο νόμο και τη πολιτική της κυβέρνησης με μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις και 300 σχολές να είναι ήδη υπό κατάληψη. Ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία, που το φοιτητικό κίνημα συκωφαντείται και πλείτεται από τα ΜΜΕ και τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ οι δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος να προασπίσουν το Άσυλο. Ακριβώς επειδή όλα αυτά τα χρόνια το πανεπιστημιακό άσυλο έχει λειτουργήσει καταλυτικά στην οργάνωση και την συγκρότηση των συλλογικών αγώνων, επιχειρείται με κάθε τρόπο η διάλυση του.

     Ένα φοιτητικό κίνημα που με αιχμή την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα πύρινο κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους. Το φοιτητικό κίνημα με συνεχείς καταλήψεις-συνελεύσεις-διαδηλώσεις θα παλέψει μέχρι την ανατροπή του νόμου πλαισίου γιατί αυτό το πανεπιστήμιο δε μας χωράει. Θα παλέψει για μία δημόσια και δωρεάν παιδεία, θα σταθεί στο πλευρό των πλατειών και των εργαζομένων και θα αποτελέσει τη θρυαλλίδα για ευρύτερες κοινωνικές αναταράξεις με στόχο να τους ανατρέψουμε!

     Το θέμα της υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης της παιδείας είναι ένα ζήτημα που ακουμπάει όλους τους φοιτητές. Στα συλλογικά προβλήματα δεν υπάρχουνε ατομικές λύσεις! Είναι καθήκον όλων μας να παλέψουμε - με τα συλλόγικά όπλα που έχει αναδείξει το φοιτητικό κινήμα - τις Γενικές Συνελεύσεις και τον Πανελλαδικό Συντονισμό τους, τις δυναμικές κινητοποιήσεις και τα συλλαλητήρια, καθιστόντας σαφές σε κάθε επίδοξο «μεταρρυθμιστή» πως δεν θα μείνουμε άπραγοι να βλέπουμε να μας κλέβουν το μέλλον και να μην αντιδρούμε.

     Παράδειγμα αποτέλεσε η μεγαλειώδης παρουσία της φοιτητικής νεολαίας στο συλλαλητήριο της 10ης Σεπτέμβρη στη ΔΕΘ, όπου μαζί με το εργατικό κίνημα και το κίνημα των πλατειών, συγκρότησαν πορεία 30.000 διαδηλωτών, αποτελώντας τη μαζικότερη και δυναμικότερη κινητοποίηση για τη ΔΕΘ. Έτσι, καθώς ο πρωθυπουργός και τα τσιράκια του δήλωναν περήφανα την παράταση αποπληρωμής του χρέους (επομένως και παράταση επιτήρησης της χώρας από το ΔΝΤ), στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, 6.000 αστυνομικοί φρόντιζαν «για την προστασία του πολίτη» χρησιμοποιώντας ωμή βία και φρέσκα ισραηλινά χημικά. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο πρωθυπουργός φάνηκε να φοβάται πιο πολύ από τους διαδηλωτές, επιλέγοντας να δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μακριά από τις διαμαρτυρίες, σε μια αποθήκη! Οι διαδηλωτές, δε, απέδειξαν έμπρακτα ότι η πάλη για τις ανάγκες τους είναι παράλληλα και αναγκαία πάλη.

     Σε κάθε γωνιά του κόσμου η νεολαία εξεγείρεται. Από τη μακρινή Χιλή και τις συγκρούσεις των φοιτητών επί τρεις μήνες για τη δημόσια πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μέχρι τους συγκλονιστικούς αγώνες των Άγγλων φοιτητών απέναντι στα δίδακτρα, μια ολόκληρη γενιά αγωνίζεται για το μέλλον της.+


Αποφασίζουμε:


 • Κατάληψη του ιδρύματος από σήμερα Τρίτη 20/9 μέχρι και την επόμενη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου
 • Νέα Συνέλευση του Συλλόγου Φοιτητών την Τρίτη 27/9 στις 13:00
 • Τετάρτη στις 12:00 από το 5ο γυμνάσιο ξεκινά πορεία των Συλλόγων γονέων και κηδεμόνων προς το δημαρχείο και τη Δευτεροβάθμια. Συμμετοχή του Συλλόγου Φοιτητών στην κινητοποίηση.
 • Συμμετοχη στο Πανελλαδικο Πανεκπαιδευτικο Συλλαλητηριο την Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη στην Αθήνα
 • Συμμετοχη στο Πανελλαδικο Συντονιστικο των Γενικων Συνελεύσεων και Καταληψεων, αμέσως μετά την Πορεία της Πέμπτης
 • Συντονιστικο καταληψης αμεσως μετα τη συνελευση που θα ορισει τους αιρετούς και ανακλητούς αντιπροσώπους του Συλλογου στο Πανελλαδικό Συντονιστικο

 

Απαιτούμε:


 • Ανατροπή του νόμου πλαίσιο και του συνόλου της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.
 • Ανατροπή του μνημονίου-Προγρ.Σταθερότητας και των μέτρων που το ακολουθούν.
 • Να πέσει η κυβέρνηση, η πολιτική της και κάθε επίδοξος διαχειριστής υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.
 • Ρήξη με τις κατευθύνσεις και την πολιτική της ΕΕ, αποδέσμευση από τις επιταγές της.
 • Έξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα και από κάθε χώρα.
 • Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και διάλυσή του.
 • Δεν αναγνωρίζουμε το χιλιοπλήρωένο από το λαό χρέος του – δεν το πληρώνουμε. Να παλέψουν οι εργαζόμενοι για τη διαγραφή του. Πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία.
 • Εθνικοποίηση των τραπεζών και των βασικών μονάδων παραγωγής με εργατικό έλεγχο.
 • Καμιά κατάργηση του ασύλου, αγώνας για δημοκρατικά δικαιώματα.
 • Αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, ούτε ένα ευρώ για το χρέος και τους τραπεζίτες.
 • Απαγόρευση των απολύσεων. Όχι στην άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.
 • Καμιά ιδιωτικοποίηση, δημόσια δωρεάν αγαθά για όλο τον λαό.

 

Παλεύουμε για:


 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς και οικονομικόυς φραγμούς.
 • Ενιαία γνωστικά αντικείμενα
 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγκοινωνίες
 • Επίδομα ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
 • Δουλεία για όλους
 • Εκπαίδευση και έρευνα για τις ανάγκες της εργατικής τάξης

[ Top ]