Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - 10 Δεκέμβρη 2011
Πλαίσια


>> Κατεβάστε το .doc        >> Κατεβάστε το .pdf


 

ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

…ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΖΩΝΕΣ!

 

Στο δρόμο που χάραξε ο Δεκέμβρης!

     Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο την μαζική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής που αυτό εκφράζει, μιας και έχασε πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μια καταδίκη που δεν ενίσχυσε τη ΝΔ αλλά ούτε και το ΛΑΟΣ μιας και είχαν συμπληρωματικό ρόλο στην εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων από την μεταπολίτευση και μετά. Ολοφάνερα η πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας στρέφεται όλο και περισσότερο απέναντι στο σύνολο του αστικού μπλοκ εξουσίας που προδιαγράφει ένα οικονομικό και κοινωνικό μεσαίωνα.

     Τα τεράστια ποσά αποχής ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα καταδεικνύουν μια συνολική αποστροφή απέναντι στο επίσημο πολιτικό σκηνικό. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την απάθεια του κόσμου, αλλά και με την αδυναμία της αριστεράς να εκφράσει πολιτικά την αγωνιστική διάθεση του κόσμου αυτού.

     Παρά το εκβιαστικό δίλημμα που έθετε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας ενίσχυσαν σημαντικά την αριστερά. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον φαίνεται ο κόσμος να στρέφεται προς μία εργατική αριστερή απάντηση στην κρίση. Είναι στοίχημα από εδώ και στο εξής η ολοένα και αυξανόμενη αγωνιστική διάθεση του κόσμου να μεταφραστεί σε ένα εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής και ρήξης.

 

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


 

     Οι πορείες για την συμπλήρωση 2 χρόνων απο την δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου έφεραν χιλιάδες κόσμου στον δρόμο να διαδηλώνει για την κοινοβουλευτική χούντα που βιώνουμε. Η 6η Δεκέμβρη ήταν μια ευκαιρία ώστε να βρεθούν στον δρόμο όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας και ειδικότερα η νεολαία. Είτε αυτή είναι μαθητές, είτε φοιτητές είτε νέοι που βρίσκονται σε εργασιακή περιπλάνηση. Η μαζικότητα και ο παλμός των πορειών φόβισαν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και μην έχοντας κανένα στήριγμα στην  κοινωνία χτύπησε με βιαιότητα τις πορείες για να τρομοκρατήσει τους χιλιάδες διαδηλωτές.

     Την στιγμή που η τρόικα μαζί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγγέλουν νεα πιο σκληρά μέτρα, την στιγμή που το μέτωπο στην παιδεία βράζει με τις επιχειρούμενες αλλαγές σε σχολεία και πανεπιστήμια, η καταστολή στον δρόμο γίνεται πιο βιαία απο ποτέ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οτι δεν θα ανεχτεί καμιά φωνή αντίδρασης που θα στρέφεται εναντίον της πολιτικής που ακολουθεί. Τα αγωνιστικά ρυάκια που υπήρχαν σε όλες τους χώρους (σχολεία – πανεπιστήμια – εργασια) τείνουν να μετατραπούν σε ένα αγωνιστίκο ποτάμι ανατροπής το οποίο θα συγκρουέται συνολικά με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Και αυτό ακριβώς είναι που φοβάται αυτή την πέριοδο το κεφάλαιο και για αυτό τον λόγο προσπαθεί με κάθε τρόπο να τρομοκρατήσει τους μαθητές, τους φοιτητές και τους εργαζομένους. Ειδικότερα η καταστολή στις σημερινές πορείες είναι άμεσα συνδεδεμένη με την απεργία που έχει προκυρηχτεί στις 15 Δεκέμβρη. Τα σημερινά γεγονότα είναι προπομπός για το τι θα ακολουθήσει στις 15 του μήνα. Αποτελεί ζήτημα επιβίωσης για το ΠΑΣΟΚ να μην γίνουν μαζικές απεργίες και διαδηλώσεις και γι αυτό προσπαθούν με κάθε τρόπο να δημιουργήσουν φόβο.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


 

     Η οικονομική κρίση, το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα, έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, καθώς οι δόσεις του δανείου, οι συνεχείς ανανεώσεις του μνημονίου και η θέσπιση κάθε φορά και πιο βάναυσων νέων μέτρων είναι μια διαδικασία που δείχνει να επαναλαμβάνεται ατέρμονα. Ήδη στους μήνες που πέρασαν γίναμε μάρτυρες της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, του παγώματος και της μείωσης μισθών-καθώς και της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ραγδαίων αναδιαρθρώσεων του ασφαλιστικού σε κατεύθυνση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών του εργατικού κινήματος, με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, των πολλαπλών αυξήσεων του ΦΠΑ, των μαζικών απολύσεων και πολλών άλλων «νέων μέτρων». Συγκεκριμένα μετά τις περιφερειακές εκλογές επικυροποιήθηκε το νέο μνημόνιο με τον ερχομό της τρόικας. Πλέον το ελληνικό κράτος θα είναι υποτελές στις επιταγές του ΔΝΤ και θα πληρώνει το λιστρικό μέχρι και το 2024(!!!) Ουσιαστικά μιλάμε για τον 2ο γύρο αναμέτρησης, καθώς οι μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, η ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων καθώς και οι νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες (υγεία, παιδεία κτλ) οξύνουν το κοινωνικό ζήτημα. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο σκληρότερος των τελευταίων χρόνων και ουσιαστικά αποτελεί προϋπολογισμό πτώχευσης της χώρας και είναι δεδομένο ότι θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να φιμώσει και να καταστήλει οποιαδήποτε φώνη αντίστασης τόσο από το χώρο της εκπαίδευσης όσο και της εργασίας.

     Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της επίθεσης που δέχτηκαν οι λιμενεργάτες απεργοί, που ακόμα και η διεκδίκηση τους για Συλλογική Σύμβαση αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επιστράτευση και απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες.

     Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι, πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών για να μην περάσει, να ακυρωθεί στην πράξη, η πολιτική επιστράτευση, να συνεχιστεί η απεργία στα καράβια και για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, να σπάσει το «απαγορευτικό» του Μνημονίου, που επιδιώκει να καταργήσει κάθε μισθολογική αύξηση.

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ


 

     Όσον αναφορά το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν -το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και ακούνε στο όνομα “Νέος νόμος πλαίσιο”.

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ,Νέος Νόμος πλαίσιο και πως μας επηρεάζουν:

1)στον τρόπο φοίτησης: χρονικό όριο φοίτησης, δίδακτρα, απουσίες στις διαλέξεις, κατάργηση του ασύλου, πειθαρχικά, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, προαπαιτούμενα μαθήματα- αλυσίδες καθώς και προπαρασκευαστικά έτος στα πανεπιστήμια, Με όλα τα παραπάνω προσπαθείται μέσω της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών, να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης , μέσα στο οποίο οι φοιτητές θα μετατρέπονται σε άβουλα πειθαρχημένα όντα, με μόνο στόχο την σχολή τους. Επίσης τα παραπάνω αποτελούν μοχλό πίεσης στην ενασχόληση με συλλογικές και κινηματικές διαδικασίες.

2)Στον χαρακτήρα της εκπαίδευσης: μείωση χρηματοδότησης ,μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ως προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων(ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων και μείωση οικονομικών πόρων εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου) ατομικό κουπόνι φοίτησης(κατάργηση πάσο), πιστοποιητικά γνώσης, αξιολόγηση απόδοσης σπουδών, εξωτερική χρηματοδότηση(χορηγία από εταιρίες),απόλυτη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση(εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους.

3)στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα: με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων(ΕΠΕΠ) σε συνδυασμό με τα πιστοποιητικά γνώσης επί της ουσίας απαξιώνουν τα πτυχία μας, καταργώντας έτσι κάθε έννοια επαγγελματικού δικαιώματος όπου αυτά κατοχυρώνουν. Παράλληλα προωθείται η δια βίου μάθηση και πιστοποίηση μέσω του Ν.Πλαίσιο βάζοντάς μας σε ένα κυνήγι πιστοποίησης γνώσης ως κριτήριο για την εύρεση εργασίας.

     Αναγνωρίζουμε επίσης κάποιες μεταρρυθμίσεις που συναντήσαμε τελευταία, όπως την καθολική εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και την κατάργηση των διαλέξεων με την εμφάνιση υποχρεωτικών απουσιών. Οι αλλαγές που επιχειρούνται στο Πολυτεχνείο με αρχή το ΗΜΜΥ, γίνεται προφανές πως δεν ήταν προϊόν "επιφοίτησης" και "αυθορμητισμού" των καθηγητών, ούτε πως σχετίζονται με το εσωτερικό του τμήματος και επιμέρους προβλήματα αυτού, αλλά αποτελούν μια κεντρική πολιτική επιλογή κατευθείαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει ώστε ο Σύλλογος Φοιτητών να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, και να μείνει μακριά από συντεχνιακές και συνδιαχειριστικές λογικές αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων και των απουσιών (όπως ξεκάθαρα προωθούν άλλες δυνάμεις και συγκεκριμένα η ΠΑΣΠ που αρνείται να δει έξω από τα τείχη του Πολυτεχνείου, μη θέλοντας με κανένα τρόπο να στρέψει βέλη απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

     Ουσιαστικά μιλάμε όχι για απλά ακόμα ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος πλαίσιο του οποίο το προσχέδιο θα είναι έτοιμο σε λίγες βδομάδες και θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί από την κυβέρνηση εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Γενάρη, αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την “αρχιτεκτονική” τομή στη φυσιογνωμία του ρόλου, της λειτουργίας και της διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Είναι εκείνο το νομικό πλαίσιο το οποίο μετατρέπει τη γνώση, από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε εντατικοποιημένους “πελάτες” πακέτων πληροφοριών. Η παραγωγή κέρδους από το πανεπιστήμιο και η πλήρης υπαγωγή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέχρι και το σημείο να ορίζουν εκείνες το πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές, έρχεται να αποτελέσει το μοναδικό πλέον παράγοντα για την επιβίωση ενός ιδρύματος, από τη στιγμή που αποκόπτεται σχεδόν πλήρως από τη δημόσια χρηματοδότηση και έλεγχο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται “παιδική χαρά” μπροστά της. Εν μέσω περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας).

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ


 

     Το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα βρέι όλα τα πληττόμενα κομμάτια της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική που ακολουθεί, μια πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα των νέων και κάνει την ζωή των εργαζομένων ακόμα πιο δύσκολη. Η πανεργατική απεργία που έχει προκυρηχτεί απο τον ξεπουλημένο γραφειοκρτικό συνδικαλίσμο, η οποία είναι η πρώτη απεργία που καλεί γι αυτό το εξάμηνο η ΓΣΕΕ , είναι μια μεγάλη ευκαιρία ωστε να δείξει το εργατικό κίνημα οτι είναι έτοιμο να απαντήσει δυναμικά την επίθεση που δέχεται. Αν η απεργία της 5η Μάη διεξαγόταν με φόντο την έλευση του ΔΝΤ και το πρώτο πακέτο των μέτρων λιτότητας, τώρα η απεργία της 15ης Δεκέμβρη διεξάγεται στο φόντο ενός προυπολογισμού πτώχευσης, στον φόντο νέων πιο σκληρών μέτρων, στο φόντο της δημιουργίας του σχολείου και πανεπιστημίου του ΔΝΤ. Για αυτό ακριβώς το λόγο πρέπει η απεργία να αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση της προηγούμενης πανεργατικής απεργίας. Και σε μαζικότητα αλλά και σε πολιτικό περιεχόμενο. Η αυθόρμητη στάση των εργαζομένων την 5η Μάη να μπούν στην Βουλή πρέπει να μετατραπεί σε ένα επικινδυνο ποτάμι ανατροπής το οποίο θα στοχοποιεί στο σύνολο την αστική πολιτκή και θα μιλάει για ενα άλλο εργατικό κίνημα. Πλέον είναι πιο έκδηλο απο ποτέ πως η ΓΣΕΕ αδυνατεί να κερδίσει την εμπιστοσυνή των εργαζομένων και το μόνο που προσπαθεί να κάνει είναι να ενσωματώσει τους αγώνες τους. Σε αυτή την απεργία είναι επιτακτική η ανάγκη να δώσει δυναμικό παρών και το φοιτητικό κίνημα όχι να σταθεί απλά σαν αλληλέγγυο στον αγώνα των εργαζομένων αλλά οργανικά συνδεδεμένο με αυτό. Θα πρέπει το φοιτητικό κίνημα να συμβάλλει σε μια γενικότερη προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει και με την ενεργή συμμετοχή του και στις ίδιες τις απεργέις αλλά και στην προετοιμασία τους αλλά πιο σημαντικό είναι το πολιτικό περιεχόμενο του φοιτητικού κινήματος να μην μένει μόνο στον νόμο πλαίσιο αλλά να αποτελεί μια συνολική απάντηση στην σημερινή κατάσταη.

      Αυτή την στιγμή που η επίθεση είναι πιο σκληρή από ποτέ, την στιγμή που επιχειρείται η πλήρη μετάλλαξη του πανεπιστημίου είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική για το τι κίνημα θέλουμε. Θα είναι καταστροφικό για το φοιτητικό κίνημα να περιμένει την επίσημη κατάθεση του νέου νόμου. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κατατίθεται ο νόμος είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί.

     Τα τελευταία  χρόνια, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. Για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων, η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι διαρκείας, δηλαδή θα βρίσκει συνεχώς δρόμους κλιμάκωσης σε μορφές και περιεχόμενο, που δεν θα αφήνει ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, που θα δίνει συνεχώς το παρόν μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τη μάχη για την συνεχώς ανώτερη συγκρότηση των αγώνων. Μιας μάχης τελικά του φοιτητικού κινήματος που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση του μετώπου παιδείας-εργασίας, με σκοπό την “πολιτική περικύκλωση” της κυβέρνησης και της αναβαθμισμένης επίθεσης που διεξάγει σε εργαζομένους και νεολαία, μακριά από τις λογικές της διαχειριστικής αριστεράς ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που πια ο  ρόλος τους περιορίζεται στην εκτόνωση και την ενσωμάτωση των αγώνων. Πρέπει να πάψει πια το φοιτητικό σώμα να παίζει ρόλο απλής αλληλεγγύης στον αγώνα του εργαζόμενου κόσμου, αλλά να αποτελέσει κομμάτι ενός μαχόμενου κοινωνικού υποκειμένου με απώτερο σκοπό την ουσιαστική οργανική σύνδεση φοιτητών και εργαζομένων γιατί πολύ απλά ο σημερινός φοιτητής αποτελεί και το μελλοντικό εργαζόμενο.

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:


 

>>  Κατάληψη της σχολής Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, ημέρα πανεργατικής απεργίας.

>>  Προσυγκέντρωση του Συλλόγου την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, στις 09:00 στο κτίριο Παπαδοπέτρου.

>>  Νεά Γ. Συνέλευση Ενιαίου Συλλόγου την πρώτη βδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


 

>> Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για εκπαίδευση-ΚΕΣ-ΕΠΕΠ.

>> Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

>> Απαγόρευση των απολύσεων. - Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

>> Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

>> Καμία σκέψη για πάγωμα ή περικοπή μισθών.

>> Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

>> Να μην περάσει ο Προϋπολογισμός των απολύσεων, των security, και των περικοπών στη μέριμνα.

>> Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

>> Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

>> Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:


 

>>  Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουνε οι εργαζόμενοι την κρίση τους!

>>  Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας.

>>  Να μην εφαρμοστούν  τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

>>  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

>>  Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

>>  Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

>>  Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

>>  Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

>>  Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

>>  Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

>>  Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

>>  Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

>>  Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

>>  Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.

>>  Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα και τεχνολογία.

 

[ Top ]