Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - 1 Δεκέμβρη 2011
Πλαίσια


>> Κατεβάστε το .doc         >> Κατεβάστε το .pdf


 

ΧΟΥΝΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ-ΕΕ-ΔΝΤ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ - ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

…ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΖΩΝΕΣ!

 

Στο δρόμο που χάραξε ο Δεκέμβρης!

     Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές κατέδειξαν με τον πιο σαφή τρόπο την μαζική καταδίκη του ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής που αυτό εκφράζει, μιας και έχασε πάνω από 1 εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Μια καταδίκη που δεν ενίσχυσε τη ΝΔ αλλά ούτε και το ΛΑΟΣ μιας και είχαν συμπληρωματικό ρόλο στην εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων από την μεταπολίτευση και μετά. Ολοφάνερα η πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας στρέφεται όλο και περισσότερο απέναντι στο σύνολο του αστικού μπλοκ εξουσίας που προδιαγράφει ένα οικονομικό και κοινωνικό μεσαίωνα.

     Τα τεράστια ποσά αποχής ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα καταδεικνύουν μια συνολική αποστροφή απέναντι στο επίσημο πολιτικό σκηνικό. Το φαινόμενο αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την απάθεια του κόσμου, αλλά και με την αδυναμία της αριστεράς να εκφράσει πολιτικά την αγωνιστική διάθεση του κόσμου αυτού.

     Παρά το εκβιαστικό δίλημμα που έθετε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας ενίσχυσαν σημαντικά την αριστερά. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον φαίνεται ο κόσμος να στρέφεται προς μία εργατική αριστερή απάντηση στην κρίση. Είναι στοίχημα από εδώ και στο εξής η ολοένα και αυξανόμενη αγωνιστική διάθεση του κόσμου να μεταφραστεί σε ένα εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα ανατροπής και ρήξης.

 

Ο ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ


 

     Η εξέγερση του Δεκέμβρη του '08, ξεκίνησε με αφορμή τη στυγνή δολοφονία ενός 15χρονου μαθητή από δυο ένστολους δολοφόνους – μονάδες τήρησης της “τάξεως” - και στην πορεία εξέφρασε με τον πιο εκρηκτικό τρόπο τη συσσωρευμένη οργή της νεολαίας, των μεταναστών και του εργαζόμενου κόσμου. Κόσμο που βγήκε στους δρόμους αγανακτισμένος από την αδιάκοπη επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ), την κοινωνία της αγοράς, την εκμετάλλευση, την κρατική και εργοδοτική καταπίεση, την καταστροφή της φύσης. Στο φόντο της κρίσης, το κίνημα του Δεκέμβρη με τον κυρίαρχα αυθόρμητο χαρακτήρα του, κατάφερε παρά τις αδυναμίες του να διατυπώσει και να διεκδικήσει αιτήματα από τον αφοπλισμό της αστυνομίας μέχρι την πτώση της κυβέρνησης.

      Η κυβέρνηση μπορεί τελικά να μην έπεσε τότε – αν και κατέρρευσε μερικούς μήνες αργότερα, αλλά η δυναμική και οι δυνατότητες που κληροδότησε ο Δεκέμβρης παραμένουν στο σήμερα, ένα χρόνο μετά, με το τοπίο σε εργασία, εκπαίδευση, ασφάλιση, ελευθερίες και δημοκρατικά δικαιώματα, να είναι αντικειμενικά ακόμα πιο μαύρο από τότε.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


 

     Η οικονομική κρίση, το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα, έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, καθώς οι δόσεις του δανείου, οι συνεχείς ανανεώσεις του μνημονίου και η θέσπιση κάθε φορά και πιο βάναυσων νέων μέτρων είναι μια διαδικασία που δείχνει να επαναλαμβάνεται ατέρμονα. Ήδη στους μήνες που πέρασαν γίναμε μάρτυρες της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, του παγώματος και της μείωσης μισθών-καθώς και της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ραγδαίων αναδιαρθρώσεων του ασφαλιστικού σε κατεύθυνση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών του εργατικού κινήματος, με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, των πολλαπλών αυξήσεων του ΦΠΑ, των μαζικών απολύσεων και πολλών άλλων «νέων μέτρων». Συγκεκριμένα μετά τις περιφερειακές εκλογές επικυροποιήθηκε το νέο μνημόνιο με τον ερχομό της τρόικας. Πλέον το ελληνικό κράτος θα είναι υποτελές στις επιταγές του ΔΝΤ και θα πληρώνει το λιστρικό μέχρι και το 2024(!!!) Ουσιαστικά μιλάμε για τον 2ο γύρο αναμέτρησης, καθώς οι μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα, η ιδιωτικοποίηση όλων των δημόσιων επιχειρήσεων καθώς και οι νέες περικοπές σε κρατικές δαπάνες (υγεία, παιδεία κτλ) οξύνουν το κοινωνικό ζήτημα. Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο σκληρότερος των τελευταίων χρόνων και ουσιαστικά αποτελεί προϋπολογισμό πτώχευσης της χώρας και είναι δεδομένο ότι θα βάλει όλες του τις δυνάμεις για να φιμώσει και να καταστήλει οποιαδήποτε φώνη αντίστασης τόσο από το χώρο της εκπαίδευσης όσο και της εργασίας.

     Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα της επίθεσης που δέχτηκαν οι λιμενεργάτες απεργοί, που ακόμα και η διεκδίκηση τους για Συλλογική Σύμβαση αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με επιστράτευση και απαγόρευση του δικαιώματος της απεργίας. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κυβέρνηση επιστράτευσε τους απεργούς ναυτεργάτες και τελικά η απεργία ανακλήθηκε!

     Το μαχόμενο εργατικό κίνημα, όλοι οι εργαζόμενοι και οι νέοι, πρέπει να σταθούν αποφασιστικά στο πλευρό των ναυτεργατών για να μην περάσει, να ακυρωθεί στην πράξη, η πολιτική επιστράτευση, να συνεχιστεί η απεργία στα καράβια και για να υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, να σπάσει το «απαγορευτικό» του Μνημονίου, που επιδιώκει να καταργήσει κάθε μισθολογική αύξηση.

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ


 

     Όσον αναφορά το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν -το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και ακούνε στο όνομα “Νέος νόμος πλαίσιο”.

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ,Νέος Νόμος πλαίσιο και πως μας επηρεάζουν:

1)στον τρόπο φοίτησης: χρονικό όριο φοίτησης, δίδακτρα, απουσίες στις διαλέξεις, κατάργηση του ασύλου, πειθαρχικά, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, προαπαιτούμενα μαθήματα- αλυσίδες καθώς και προπαρασκευαστικά έτος στα πανεπιστήμια, Με όλα τα παραπάνω προσπαθείται μέσω της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών, να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης , μέσα στο οποίο οι φοιτητές θα μετατρέπονται σε άβουλα πειθαρχημένα όντα, με μόνο στόχο την σχολή τους. Επίσης τα παραπάνω αποτελούν μοχλό πίεσης στην ενασχόληση με συλλογικές και κινηματικές διαδικασίες.

2)Στον χαρακτήρα της εκπαίδευσης: μείωση χρηματοδότησης ,μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ως προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων(ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων και μείωση οικονομικών πόρων εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου) ατομικό κουπόνι φοίτησης(κατάργηση πάσο), πιστοποιητικά γνώσης, αξιολόγηση απόδοσης σπουδών, εξωτερική χρηματοδότηση(χορηγία από εταιρίες),απόλυτη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση(εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους.

3)στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα: με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων(ΕΠΕΠ) σε συνδυασμό με τα πιστοποιητικά γνώσης επί της ουσίας απαξιώνουν τα πτυχία μας, καταργώντας έτσι κάθε έννοια επαγγελματικού δικαιώματος όπου αυτά κατοχυρώνουν. Παράλληλα προωθείται η δια βίου μάθηση και πιστοποίηση μέσω του Ν.Πλαίσιο βάζοντάς μας σε ένα κυνήγι πιστοποίησης γνώσης ως κριτήριο για την εύρεση εργασίας.

 

     Αναγνωρίζουμε επίσης κάποιες μεταρρυθμίσεις που συναντήσαμε τελευταία, όπως την καθολική εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και την κατάργηση των διαλέξεων με την εμφάνιση υποχρεωτικών απουσιών. Οι αλλαγές που επιχειρούνται στο Πολυτεχνείο με αρχή το ΗΜΜΥ, γίνεται προφανές πως δεν ήταν προϊόν "επιφοίτησης" και "αυθορμητισμού" των καθηγητών, ούτε πως σχετίζονται με το εσωτερικό του τμήματος και επιμέρους προβλήματα αυτού, αλλά αποτελούν μια κεντρική πολιτική επιλογή κατευθείαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει ώστε ο Σύλλογος Φοιτητών να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, και να μείνει μακριά από συντεχνιακές και συνδιαχειριστικές λογικές αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων και των απουσιών (όπως ξεκάθαρα προωθούν άλλες δυνάμεις και συγκεκριμένα η ΠΑΣΠ που αρνείται να δει έξω από τα τείχη του Πολυτεχνείου, μη θέλοντας με κανένα τρόπο να στρέψει βέλη απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

     Ουσιαστικά μιλάμε όχι για απλά ακόμα ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος πλαίσιο του οποίο το προσχέδιο θα είναι έτοιμο σε λίγες βδομάδες και θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί από την κυβέρνηση εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Γενάρη, αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την “αρχιτεκτονική” τομή στη φυσιογνωμία του ρόλου, της λειτουργίας και της διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Είναι εκείνο το νομικό πλαίσιο το οποίο μετατρέπει τη γνώση, από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε εντατικοποιημένους “πελάτες” πακέτων πληροφοριών. Η παραγωγή κέρδους από το πανεπιστήμιο και η πλήρης υπαγωγή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέχρι και το σημείο να ορίζουν εκείνες το πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές, έρχεται να αποτελέσει το μοναδικό πλέον παράγοντα για την επιβίωση ενός ιδρύματος, από τη στιγμή που αποκόπτεται σχεδόν πλήρως από τη δημόσια χρηματοδότηση και έλεγχο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται “παιδική χαρά” μπροστά της. Εν μέσω περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας).

 

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ


 

      Αυτή την στιγμή που η επίθεση είναι πιο σκληρή από ποτέ, την στιγμή που επιχειρείται η πλήρη μετάλλαξη του πανεπιστημίου είναι πολύ σημαντικό να έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και προοπτική για το τι κίνημα θέλουμε. Θα είναι καταστροφικό για το φοιτητικό κίνημα να περιμένει την επίσημη κατάθεση του νέου νόμου. Η ιστορία έχει δείξει ότι όταν κατατίθεται ο νόμος είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί. Άρα είναι απαραίτητο να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας και να αποτρέψουμε την Διαμαντοπούλου από το να καταθέσει τον νέο νόμο πλαίσιο. Με βάση ακριβώς αυτή την λογική η Ενωτική Πρωτοβουλία προτείνει κατάληψη του ιδρύματος από Πέμπτη 2/12 μέχρι και Δευτέρα 6/12 με νέα γενική συνέλευση την Τετάρτη 08 Δεκέμβρη. Επίσης την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι καλούν σε πανελλαδική πορεία στην Αθήνα. Πιστεύουμε πως είναι απαραίτητο να δώσει δυναμικό παρόν και ο σύλλογος του πολυτεχνείου Κρήτης καθώς αποτελεί το πρώτο πανελλαδικό ραντεβού και θα είναι το πρώτο δυναμικό μήνυμα των φοιτητών προς την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

     Τα τελευταία  χρόνια, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. Για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων, η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι διαρκείας, δηλαδή θα βρίσκει συνεχώς δρόμους κλιμάκωσης σε μορφές και περιεχόμενο, που δεν θα αφήνει ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, που θα δίνει συνεχώς το παρόν μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τη μάχη για την συνεχώς ανώτερη συγκρότηση των αγώνων. Μιας μάχης τελικά του φοιτητικού κινήματος που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση του μετώπου παιδείας-εργασίας, με σκοπό την “πολιτική περικύκλωση” της κυβέρνησης και της αναβαθμισμένης επίθεσης που διεξάγει σε εργαζομένους και νεολαία, μακριά από τις λογικές της διαχειριστικής αριστεράς ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που πια ο  ρόλος τους περιορίζεται στην εκτόνωση και την ενσωμάτωση των αγώνων. Πρέπει να πάψει πια το φοιτητικό σώμα να παίζει ρόλο απλής αλληλεγγύης στον αγώνα του εργαζόμενου κόσμου, αλλά να αποτελέσει κομμάτι ενός μαχόμενου κοινωνικού υποκειμένου με απώτερο σκοπό την ουσιαστική οργανική σύνδεση φοιτητών και εργαζομένων γιατί πολύ απλά ο σημερινός φοιτητής αποτελεί και το μελλοντικό εργαζόμενο.

     Σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιούνται γενικές συνελεύσεις που παίρνουν αγωνιστικές αποφάσεις και μπαίνουν σε αγωνιστική τροχιά. Το φοιτητικό κίνημα μπαίνει δυναμικά σε κινηματική τροχιά. Μπαίνει δυναμικά στην μάχη για την ανατροπή τον νόμου πλαισίου και των νόμων στην εργασία.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


 

  • Κατάληψη του ιδρύματος από Πέμπτη 2/12 μέχρι και Δευτέρα 6/12.
  • Τετάρτη βράδυ μετά την συνέλευση, συντονιστικό του συλλόγου και συγκρότηση του μπλοκ κατάληψης.
  • Εκδηλώσεις και προβολές ταινιών στην αρχιτεκτονική σχολή κατά την διάρκεια της κατάληψης, το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί από το συντονιστικό της συνέλευησης.
  • Εκδήλωση με τους μαθητές της πόλης την Κυριακή 5/12 στη δημοτική αγορά.
  • Πορεία στην πόλη των Χανίων τη Δευτέρα 6/12.
  • Πανελλαδική Πορεία Πέμπτη 2 Δεκέμβρη ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.
  • Νέα συνέλευση ενιαίου συλλόγου την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου.
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του συλλόγου στην επόμενη σύγκλητο με σκοπό τα εξής:

1. Δέσμευση πως το πολυτεχνείο Κρήτης θα αποχωρήσει από το διάλογο για το νέο νόμο πλαίσιο.

2. Δωρεάν μεταφορές – σίτιση για όλους τους φοιτητές.

3. Επιστροφή του επιδόματος ενοικίου.

4. Εμβόλιμη εξεταστική από το 5ο έτος.


ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


 

>> Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για εκπαίδευση-ΚΕΣ-ΕΠΕΠ.

>> Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

>> Απαγόρευση των απολύσεων. - Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

>> Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

>> Καμία σκέψη για πάγωμα ή περικοπή μισθών.

>> Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

>> Να μην περάσει ο Προϋπολογισμός των απολύσεων, των security, και των περικοπών στη μέριμνα.

>> Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

>> Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

>> Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:


 

>>  Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουνε οι εργαζόμενοι την κρίση τους!

>>  Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας.

>>  Να μην εφαρμοστούν  τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

>>  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

>>  Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

>>  Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

>>  Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

>>  Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

>>  Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

>>  Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

>>  Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

>>  Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

>>  Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

>>  Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.

>>  Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα και τεχνολογία.

 

[ Top ]