Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης Συλλόγου ΗΜΜΥ - 13 Οκτώβρη 2010
Πλαίσια


>> Κατεβάστε το .doc             >> Κατεβάστε το .pdf


 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΜΜΥ

 Έχουν περάσει 3 βδομάδες από την αρχή του εξαμήνου και ενώ οι πρώτες εργασίες και τα πρώτα εργαστήρια αρχίζουν να συμπληρώσουν την καθημερινότητά μας, καλούμαστε στη πρώτη συνέλευση του συλλόγου ΗΜΜΥ για τη νέα χρονιά να δώσουμε αγωνιστικό στίγμα τόσο για την κατάσταση στο ΗΜΜΥ όσο και το κεντρικά πολιτικό σκηνικό. Την στιγμή που η επίθεση στην εργασία, την ασφάλιση και όλα τα δικαιώματα και τα κεκτημένα των εργαζομένων περικόπτονται, την ώρα που επιχειρείται μία μεταρρύθμιση-τομή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, στο τμήμα ΗΜΜΥ η κατάσταση μοιάζει πιο ασφυκτική και μαύρη από ποτέ. Είναι χρέος και καθήκον της πρώτης αυτής συνέλευσης να στήσει τα πρώτα οδοφράγματα απέναντι στον οδοστρωτήρα της κυβέρνησης και των συμμάχων της που θέλουν να γκρεμίσουν τα πάντα στο διάβα τους. Να εκφράσει όλο αυτό το αγωνιστικό δυναμικό που υπάρχει στο σύλλογο και τέλος, να στρώσει το δρόμο για τους νικηφόρους αγώνες που έρχονται.

 

ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ


 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν υπάρχει τομέας της ελληνικής κοινωνίας που να μένει ανεπηρέαστος από το τρίπτυχο: κρίση, μνημόνιο, νέα μέτρα. Και πως να μην είναι άλλωστε καθώς οι συνεχείς επισκέψεις των κλιμακίων του ΔΝΤ, οι δόσεις του δανείου, οι συνεχείς ανανεώσεις του μνημονίου και η θέσπιση κάθε φορά και πιο βάναυσων νέων μέτρων είναι μια διαδικασία που δείχνει να επαναλαμβάνεται ατέρμονα. Ήδη στους μήνες που πέρασαν γίναμε μάρτυρες της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, του παγώματος και της μείωσης μισθών-καθώς και της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ραγδαίων αναδιαρθρώσεων του ασφαλιστικού σε κατεύθυνση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών του εργατικού κινήματος, με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, των πολλαπλών αυξήσεων του ΦΠΑ, των μαζικών απολύσεων και πολλών άλλων «νέων μέτρων».

Όσον αφορά το άμεσο - και έμμεσο - μέλλον, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για την έξοδο από αυτή την καταιγίδα. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πίστη και την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημόνιο, και πως ο επόμενος «έλεγχος» της τρόικας τον Νοέμβριο ενόψει και του κρατικού προϋπολογισμού, θα φέρει νέα σειρά μέτρων. Παράλληλα, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές το ποίοι«πληρώνουν την κρίση» και ποίοι όχι, ανακοινώνοντας νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 20%. Ο συγκεκριμένος συντελεστής έφτασε από το 40% το 2000, σε 20% το 2010, με διαρκείς μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγώντας δισεκατομμύρια ευρώ μακριά από τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα εξοικονομούσε ένα επιπλέον 20% για ένα χρόνο, υπερκαλύπτει όλες τις δόσεις δανείων των ΕΕ-ΔΝΤ και τα ποσά που εξοικονομούνται από την αφαίμαξη των εργαζομένων με τα ως τώρα μέτρα. Όσον αφορά την επιχειρηματολογία περί «ανάπτυξης» και «προσέλκυσης κεφαλαίων», αφενός φαίνεται ότι μάλλον η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποδίδει, για να βρισκόμαστε από τη «μεγάλη» Ελλάδα των Ολυμπιακών του 2004 στην υπό χρεοκοπία Ελλάδα του 2010, και αφετέρου όλες οι «ισχυρές» οικονομίες της ΕΕ έχουν συντελεστές φορολόγησης πάνω από 35%(Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)!!!

 

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ


 

Προφανώς και το πανεπιστήμιο, δεν μπορούσε να μείνει αλώβητο από την μεταρρυθμιστική λαίλαπα που έχει σαρώσει όλη την υπόλοιπη κοινωνία. Στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν - το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και ακούνε στο όνομα “Νέος νόμος πλαίσιο”. Περιλαμβάνουν μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ως προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων(ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων και μείωση οικονομικών πόρων που δαπανούνται, εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου), χρονικό όριο φοίτησης, δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, μείωση χρηματοδότησης, αξιολόγηση με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους καθώς επίσης την καθολική εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και την κατάργηση των διαλέξεων με την εμφάνιση υποχρεωτικών απουσιών και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται...

Ουσιαστικά μιλάμε όχι για απλά ακόμα ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος πλαίσιο του οποίο το προσχέδιο θα είναι έτοιμο σε λίγες βδομάδες και θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί από την κυβέρνηση εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Γενάρη, αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την “αρχιτεκτονική” τομή στη φυσιογνωμία του ρόλου, της λειτουργίας και της διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Είναι εκείνο το νομικό πλαίσιο το οποίο μετατρέπει τη γνώση, από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε “πελάτες” πακέτων πληροφοριών. Η παραγωγή κέρδους από το πανεπιστήμιο και η πλήρης υπαγωγή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέχρι και το σημείο να ορίζουν εκείνες το πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές, έρχεται να αποτελέσει το μοναδικό πλέον παράγοντα για την επιβίωση ενός ιδρύματος, από τη στιγμή που αποκόπτεται σχεδόν πλήρως από τη δημόσια χρηματοδότηση και έλεγχο.

Αποτελεί ακόμα μια ανευ προηγουμένου επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, καθώς οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών που επιβάλει και η προσπάθεια εγχάραξης ατομικίστικων λογικών, στοχεύουν στην αποδυνάμωση των συνελευσεων και των κινητοποιήσεων που τόσα χρόνια τώρα έχουν δείξει πως οι μαζικοί συλλογικοί αγώνες μπορούν να πετυχαίνουν νίκες - όπως η ανατροπή της αναθεώρησης του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, που έρχεται τώρα να παρακαμφθεί από το «παραθυράκι» της ΕΕ. Εξυπηρετείται έτσι η δημουργία μελλοντικών εργαζομένων μη γαλουχημενων σε μαζικές διαδικασίες συνελεύσεων και κινητοποιήσεων, πειθαρχημένων και μαθεμένων στον ατομικό δρόμο - ερμαιων στα χέρια του εκάστοτε εργοδότη. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται “παιδική χαρά” μπροστά της. Εν μέσω περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας).

 

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει τη νέα “χούντα ΔΝΤ”. Αυτό αντανακλάται αφενός στην παλιά γενιά με κατάργηση 13ου - 14ου μισθού, συντάξεων κλπ. κι αφετέρου στη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ με τα εξής:

Ανεργία στα ύψη.

Κανένα επαγγελματικό κι εργασιακό δικαίωμα – κανένα πτυχίο.

Καμία ασφάλιση αλλά μαύρη εργασία και απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των αποζημιώσεων.

Περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά και από επίπεδο ΕΠΕΠ σε επίπεδο ΕΠΕΠ.

Δια βίου (αιώνιο) κηνύγι πιστοποιητικών είτε για credits είτε για πιστοποίηση επαγγελματικής κατάρτισης.

 

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΜΜΥ


 

Φυσικά όλα αυτά δεν είναι ξένα για τους φοιτητές του ΗΜΜΥ!! Πάντα πρωτοπόρο το τμήμα μας έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει κομμάτια που ακόμα βρίσκονται στον χαρτοφύλακα της υπουργού μας. Στο τέλος του προηγούμενου εξαμήνου, σύσωμοι οι καθηγητές του τμήματος, σαν το πιο αντιδραστικό κομμάτι του Π.Κ., ψήφισε παράνομα (κρυφή συνεδρίαση ενώ ο σύλλογος είχε παράσταση διαμαρτυρίας, σπρωξίματα και βρισιές σε φοιτητές, δύο μήνες μέτα το όριο αναμόρφωσης) την αναμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών. Μεταξύ άλλων, η εν λόγω αναμόρφωση περιείχε και την εισαγωγή αλυσίδων μαθημάτων και υποχρεωτικών παρουσιών. Τυχαίο; Δεν νομίζω... Προφανώς, ο στόχος δεν ήταν η “εξομάλυνση” της υπάρχουσας κατάστασης του τμήματος (7.9 Μ.Ο. αποφοίτησης, μικρά ποσοστά παρακολούθησης, ...) αλλά το τμήμα να αποτελέσει το πειραματόζωο για την εκπαιδευτική μεταρύθμιση που θα ακολουθήσει.

Η κατάσταση αυτή που έχει διαμορφωθεί στο τμήμα, που ισχύει και είναι πραγματική, προέρχεται από βαθύτερες αιτίες και προφανώς δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα “τεμπελιάς” των φοιτητών ή “άγχους” και “στρες” που κουβαλάμε από το Λύκειο, όπως είναι η κεντρική τοποθέτηση όλων των καθηγητών. Ο Σύλλογος, όλα τα τελευταία χρόνια, έχει διαμορφώσει μέσα από τις συνελεύσεις του μία διαφορετική άποψη, πως υπεύθυνη για την κατάσταση είναι η συνολική κατάσταση στο τμήμα, κατάσταση που περιγράφεται συχνά και με τον όρο εντατικοποίηση. Η προβληματική κατάσταση των χρονοβόρων και επαναλαμβανόμενων project, των εργαστηρίων – εξεταστικών κέντρων, της ολοένα και μεγαλύτερης αποξένωσης του φοιτητή από τη σχολή είναι εν τέλει κομμάτια του πανεπιστημίου – κολλέγιο που η μεταρρύθμιση θέλει να δημιουργήσει. Η εντατικοποίηση και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου λειτουργεί σαν πέπλο ανάμεσα στον φοιτητή και τα καθημερινά του προβλήματα. Μόνιμο θέμα συζήτησης είναι το “πώς θα προλάβουμε” το deadline, ενώ θεωρούμε πια δεδομένο πως δεν θα μας δώσει τη γνώση που προσδοκούμε, πως δεν θα μπορέσουμε να το αντικρύσουμε δημιουργικά, πως δεν θα απαντήσει στην εργασιακή μας ανασφάλεια.

Για να αντιμετωπίσουμε  αυτό το επιδεινούμενο πρόβλημα στην κατεύθυνση της πλήρους ανατροπής του, με γνώμονα τα αιτήματα των παλιότερων κινητοποιήσεων του συλλόγου αλλά και με το νου στραμμένο στις καθημερινές πτυχές του που μας κάνουν να σκύβουμε το κεφάλι, διεκδικούμε κατοχύρωση των projects μέχρι το τέλος των σπουδών σε όσους τα ολοκληρώνουν επιτυχώς, κατάργηση του απαράδεκτου θεσμού των deadlines, κατάργηση της τελικής εξέτασης στα εργαστήρια του τομέα mhl, και δημιουργία  ανοιχτού εργαστηρίου πληροφορικής.

Παράλληλα ενισχύουμε τη λειτουργία ανοιχτού Συντονιστικού του Συλλόγου, στο οποίο έχουν λόγο όλοι οι φοιτητές της σχολής με σκοπό να συγκεντρώνουν τα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία ανά έτος και ανά μάθημα. Το Συντονιστικό λειτουργεί παράλληλα και αλληλοτροφοδοτείται με τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, η οποία επιδιώκουμε να αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, με τουλάχιστον μία συνέλευση το μήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε βάθος χρόνου τα προβλήματα της σχολής.

Θεωρούμε χρέος κάθε μέλους του συλλόγου να δει πως η επίθεση στον ελεύθερό μας χρόνο είναι κοινή σε όλη τη σπουδάζουσα νεολαία, και πως πρέπει όχι ατομικά αλλά συλλογικά να διεκδικήσουμε αυτόν, και μαζί του μία ολόπλευρη επιστημονικά εκπαιδευτική διαδικασία.

 

ΚΟΝΤΡΑ ΣΕ ΟΣΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ,

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ


 

Η δεύτερη αναμόρφωση του προγράμματος σπουδών του τμήματος μέσα σε 3 χρόνια πραγματοποιήθηκε κάτω από ένα «εμπόλεμο» κλίμα, με το καθηγητικό μπλοκ να επιδεικνύει ξεκάθαρα πως δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον για τις προτάσεις και τις ανυσηχίες που τόσα χρόνια θέτουν οι φοιτητές του τμήματος μέσα από δεκάδες γενικές συνελεύσεις. Οι αποφάσεις που λαμβάνει με τραμπούκικο και αντιδημοκρατικό τρόπο μεθοδεύουν διαρκώς την εντατικοποίηση στο τμήμα επιδεινώνοντας την καθημερινότητα μας, εξαφανίζοντας τον ελεύθερο μας χρόνο. Η αντιμετώπιση απέναντι στους φοιτητές συμπυκνώνεται στην χιλιοειπωμένη φράση «Όποιος δεν μπορεί, να σηκωθεί να φύγει!». Συμπτωματικά(;), όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, με το νέο Νόμο Πλαίσιο η χρηματοδότηση των τμημάτων θα εξαρτάται από τις επιδόσεις των φοιτητών... Μάλλον γιαυτό η αγωνία για «κάθαρση» του τμήματος.

Είναι ξεκάθαρο, πως κάθε απόφαση και κίνηση εκ μέρους των καθηγητών τα τελευταία χρόνια κινείται σε αυτή την κατεύθυνση. Ξεκινώντας από τη μετονομασία το 2007 και φτάνοντας στις αλυσίδες το 2010, μέ όλους τους ενδιάμεσους σταθμούς (ατομικά project, αριθμημένες θέσεις στις εξετάσεις, κλπ). Αυτό το γεγονός όμως, και συγκεκριμένα για το θέμα της μετονομασίας, σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το εξής:

Διεκδικούμε την ενοποίηση των γνωστικών αντικειμένων της σχολής, με τις αντίστοιχες του κλάδους μας (Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πληροφορική κτλ..). Πιστεύουμε πως πρέπει να ανοίξει ο διάλογος και με τις συναφές προς εμάς σχολές, τους απόφοιτους και εργαζόμενους για τον καθορισμό του επιστημονικού μας αντικειμένου. Δεν μπορούμε να είμαστε με τη λογική της ΠΑΣΠ που θέλει τα προγράμματα σπουδών εξειδικευμένα και τους απόφοιτους ανταγωνιστικούς ο ένας προς τον άλλο, ούτε βέβαια και με τη λογική της ΔΑΠ που βλέπει το ζήτημα των επαγγελματικών διακαιωμάτων ξεκομένο από τα εργασιακά διακαιωμάτα.

Απέναντι σε κάθε λογική διάσπασης πτυχίων, ροών, γνωστικών αντικειμένων, εκπαιδευτικών βαθμίδων (ΑΕΙ-ΤΕΙ-ΙΕΚ-ΚΕΣ-Κολέγια), και γενικά της σπουδάζουσας και εργαζόμενης νεολαίας, το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του και τα Συντονιστικά τους αναγνωρίζει πως το αντικείμενο σπουδών και το εργασιακό μέλλον των φοιτητών/σπουδαστών είναι κοινό και πρέπει να παλεύουμε για αυτό συλλογικά και όχι διαχωρισμένοι και ανταγωνιστικά με βάση το είδος της σχολής και τα χρόνια φοίτησης. Απαιτούμε ενιαία εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου για όλους, δημόσια και δωρεάν. Πάνω στη βάση της κοινής και συλλογικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων μας στην αγορά εργασίας, τασσόμαστε ενάντια στην πολυδιάσπαση των πτυχίων μας και της υπερ-εξειδίκευσης των γνωστικών αντικειμένων. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, ώστε αυτό να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας.

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ


 

Το φοιτητικό κίνημα πρέπει να βγεί τον επόμενο καιρό δυναμικά στο προσκήνιο της πάλης ενάντια στο ΔΝΤ, την ΕΕ, τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τον νέο νόμο - πλαίσιο. Η εμπειρία των προηγούμενων κινηματων έχει αποδείξει οτι μόνο μέσα απο μαζικές διαδικασίες είναι δυνατόν να επιτύχουμε τους στόχους μας, οι οποίοι δεν πρέπει να αφορούν μόνο τα συντεχνιακά ζητήματα της σχολής αλλά και να συνδέονται με το γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Γι αυτό τον λόγο επιδιώκουμε η κουβέντα στις τμηματικές συνελεύσεις να αντικατοπτρίζει την κοινωνική πραγματικότητα και όχι μόνο την κατάσταση που επικρατεί στην σχολή. Παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο δεν θα περιμένει ένα νόμο για να αντιδράσει, αλλά θα πρόσπαθεί κάθε μέρα να βρίσκει αιχμές γύρω απο τις οποίες θα στοιχίζετε ο κόσμός. Ενα φοιτητικό κίνημα το οποίο θα παλεύει για ανυποχώρητους αγώνες μακριά απο τις λογικές της διαχειριστικής αριστεράς ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που πια ο ρόλος τους περιορίζεται στην εκτόνωση και την ενσωμάτωση των αγώνων.Θα πρέπει να συμβάλλει σημαντικά στην οικοδόμηση του μετώπου παιδείας – εργασίας. Επειδή η επίθεση είναι ολόπλευρη και αφορά όλους τους τομείς της ζωής μας , πρέπει να επιδιώξουμε την οργανική σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με το εργατικό και να μην επιλέγουμε μια απλή υποστήριξη του. Ηδη οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις, οι εκπαιδευτικοί προαναγγέλλουν κινητοποιήσεις ενω οι εργαζόμενοι προχωρούν σε συνελεύσεις για να καθορίσουν την δράση τους. Το φοιτητικό κίνημα μπαίνει σε κινηματική τροχιά με συνελευσεις σε όλη την ελλάδα και με πρώτο ραντεβού την σύνοδο πρυτάνεων στο ρέθυμνο στις 23-24 Σεπτέμβρη.

 

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:


 

 • Παράσταση διαμαρτυρίας - Παρασκευή 15/10/2010, 13:00 στο γραφείο του προέδρου του τμήματος

 • Κινητοποίηση στο υποχρεωτικο μάθημα Εισαγωγη στο ΗΜΜΥ την Τρίτη 19/10/2010

 • Επαναλειτουργία του συντονιστικού ΗΜΜΥ με μάζεμα πριν την κινητοποίηση της Παρασκευής

 • Συμμετοχή του συλλόγου σις κινητοποιήσεις για την σύνοδο πρυτάνεων στο Ρέθυμνο στις 23-24 Σεπτέμβρη

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:


 

 • Κατοχύρωση των project, απαλλακτικές εργασίες, κατάργηση  των τελικών εξετάσεων στα  εργαστήρια (MHL).  (βλ. παλαιότερες  αποφάσεις). Καμιά επανάληψη οποιουδήποτε εργαστηρίου από όσους το έχουν περάσει. Καμιά υποχρεωτική πρόοδος – φροντιστήριο

 • Δημιουργία ανοιχτού εργαστηρίου Ελεύθερου Λογισμικού. Να δεσμευθεί άμεσα το τμήμα για παραχώρηση χώρου.

 • Να αρθούν άμεσα όλες οι αποφάσεις της παράνομης πρυτανείας 2008-2010.

 • Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για εκπαίδευση-ΚΕΣ-ΕΠΕΠ.

 • Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

 • Απαγόρευση των απολύσεων. - Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

 • Άμεση παραίτηση του παράνομου πρύτανη Γρυσπολάκη.

 • Καμία σκέψη για πάγωμα ή περικοπή μισθών.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

 • Να μην περάσει ο Προϋπολογισμός των απολύσεων, των security, και των περικοπών στη μέριμνα.

 • Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

 • Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

 • Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.

 • Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18 (ή στα 21).

 • Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:


 

 • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουνε οι εργαζόμενοι την κρίση τους!

 • Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας.

 • Να μην εφαρμοστούν  τα νέα μέτα της κυβέρνησης.

 • ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

 • Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

 • Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

 • Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

 • Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

 • Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

 • Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

 • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

 • Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.

 • Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα και τεχνολογία

 

[ Top ]