Ενωτική Πρωτοβουλία

Πλαίσιο Συνέλευσης ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - 6 Οκτώβρη 2010
Πλαίσια

>> Κατεβάστε το .doc                    >> Κατεβάστε το .pdf


 

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 4 Οκτώβρη του 2009, το ΠΑΣΟΚ ανακηρυσσόταν θριαμβευτής των εθνικών βουλευτικών εκλογών, «θερίζοντας» την απογοήτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είχε «σπείρει» η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με τις αντεργατικές πολιτικές που εφάρμοσε, και μοιράζοντας ανοιχτόχερα υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις πως η χώρα θα ξεπερνούσε όλα τα οικονομικά της προβλήματα με τρόπους και μέσα ανώδυνα για τους πολίτες. Τα «καύσιμα» αυτής της νίκης τα εξαργύρωσε μέσα στο χρόνο που πέρασε με το χειρότερο κύμα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που γνώρισε η χώρα μετά τη μεταπολίτευση, και την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και την ΕΕ, πάντα με την στήριξη των εταίρων του, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ

Η οικονομική κρίση, το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα, έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, καθώς οι δόσεις του δανείου, οι συνεχείς ανανεώσεις του μνημονίου και η θέσπιση κάθε φορά και πιο βάναυσων νέων μέτρων είναι μια διαδικασία που δείχνει να επαναλαμβάνεται ατέρμονα. Ήδη στους μήνες που πέρασαν γίναμε μάρτυρες της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού, του παγώματος και της μείωσης μισθών-καθώς και της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ραγδαίων αναδιαρθρώσεων του ασφαλιστικού σε κατεύθυνση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών του εργατικού κινήματος, με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, της αύξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, των πολλαπλών αυξήσεων του ΦΠΑ, των μαζικών απολύσεων και πολλών άλλων «νέων μέτρων».

Όσον αφορά το άμεσο -και έμμεσο -μέλλον, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για την έξοδο από αυτή την καταιγίδα. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πίστη και την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημόνιο, και πως ο επόμενος «έλεγχος» της τρόικας τον Νοέμβριο ενόψει και του κρατικού προϋπολογισμού, θα φέρει νέα σειρά μέτρων. Παράλληλα, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές το ποίοι«πληρώνουν την κρίση» και ποίοι όχι, ανακοινώνοντας νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 20%. Ο συγκεκριμένος συντελεστής έφτασε από το 40% το 2000, σε 20% το 2010, με διαρκείς μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγώντας δισεκατομμύρια ευρώ μακριά από τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα εξοικονομούσε ένα επιπλέον 20% για ένα χρόνο, υπερκαλύπτει όλες τις δόσεις δανείων των ΕΕ-ΔΝΤ και τα ποσά που εξοικονομούνται από την αφαίμαξη των εργαζομένων με τα ως τώρα μέτρα. Όσον αφορά την επιχειρηματολογία περί «ανάπτυξης» και «προσέλκυσης κεφαλαίων», αφενός φαίνεται ότι μάλλον η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποδίδει, για να βρισκόμαστε από τη «μεγάλη» Ελλάδα των Ολυμπιακών του 2004 στην υπό χρεοκοπία Ελλάδα του 2010, και αφετέρου όλες οι «ισχυρές» οικονομίες της ΕΕ έχουν συντελεστές φορολόγησης πάνω από 35%(Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)!!!

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Όσον αναφορά το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν -το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και ακούνε στο όνομα “Νέος νόμος πλαίσιο”. Περιλαμβάνουν μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ως προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων(ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων και μείωση οικονομικών πόρων εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου), χρονικό όριο φοίτησης, δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, μείωση χρηματοδότησης, αξιολόγηση με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους, και πολλά ακόμη.

Αναγνωρίζουμε επίσης κάποιες μεταρρυθμίσεις που συναντήσαμε τελευταία, όπως την καθολική εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων και την κατάργηση των διαλέξεων με την εμφάνιση υποχρεωτικών απουσιών. Οι αλλαγές που επιχειρούνται στο Πολυτεχνείο με αρχή το ΗΜΜΥ, γίνεται προφανές πως δεν ήταν προϊόν "επιφοίτησης" και "αυθορμητισμού" των καθηγητών, ούτε πως σχετίζονται με το εσωτερικό του τμήματος και επιμέρους προβλήματα αυτού, αλλά αποτελούν μια κεντρικά πολιτική επιλογή κατευθείαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει ώστε ο Σύλλογος Φοιτητών να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, και να μείνει μακρυά από συντεχνιακές και συνδιαχειριστικές λογικές αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων και των απουσιών (όπως ξεκάθαρα προωθούν άλλες δυνάμεις και συγκεκριμένα η ΠΑΣΠ που αρνείται να δει έξω από τα τείχη του Πολυτεχνείου, μη θέλοντας με κανένα τρόπο να στρέψει βέλη απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ).

Ουσιαστικά μιλάμε όχι για απλά ακόμα ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος πλαίσιο του οποίο το προσχέδιο θα είναι έτοιμο σε λίγες βδομάδες και θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί από την κυβέρνηση εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Γενάρη, αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την “αρχιτεκτονική” τομή στη φυσιογνωμία του ρόλου, της λειτουργίας και της διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Είναι εκείνο το νομικό πλαίσιο το οποίο μετατρέπει τη γνώση, από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε “πελάτες” πακέτων πληροφοριών. Η παραγωγή κέρδους από το πανεπιστήμιο και η πλήρης υπαγωγή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέχρι και το σημείο να ορίζουν εκείνες το πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές, έρχεται να αποτελέσει το μοναδικό πλέον παράγοντα για την επιβίωση ενός ιδρύματος, από τη στιγμή που αποκόπτεται σχεδόν πλήρως από τη δημόσια χρηματοδότηση και έλεγχο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται “παιδική χαρά” μπροστά της. Εν μέσω περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας).

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ – ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κηρύξει παράνομη την πρυτανεία Γρυσπολάκη, προκηρύχθηκαν νέες πρυτανικές εκλογές για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Παρόλαυτα η προσπάθεια να περάσει “στα ψιλά” η καταδίκη του πρώην πρύτανη είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ακόμα και τώρα, τα μέλη της Πολυτεχνειακής κοινότητας δεν έχουν ενημερωθεί επίσημα για την εξέλιξη αυτή, λες και ποτέ δεν συνέβη. Ακόμα δεν έχει προκηρυχθεί κάποια ημερομηνία για τις πρυτανικές εκλογές και η προηγούμενη πρυτανεία δεν έχει πάρει θέση για το γεγονός αυτό. Φαίνεται πως η τριανδρία Γρυσπολάκη, Βαρότση, Πατεράκη εκμεταλλεύεται όλο τον πολιτικό χρόνο που μπορεί να έχει για να κάνει τις συμμαχίες της και να εξασφαλίσει ακόμα μία θητεία στη διοίκηση του Πολυτεχνείου.

Σε αυτό το παιχνίδι όμως μπαίνουν και οι υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις. Με πρόσχημα τις πρυτανικές εκλογές η Σκύλλα και η Χάρυβδη (ή αλλιώς η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ) αποφεύγουν να μιλήσουν για τα καυτά ζητήματα όπως αυτό του νέου Νόμου-Πλαίσιο που φέρνει η κυβέρνηση και προτιμούν να παίξουν το ρόλο του εγγυητή των πρυτανικών εκλογών. Δεν είναι τυχαίο ότι καμία από τις δύο παρατάξεις δεν έθεσε ποτέ ζήτημα νομιμότητας της πρυτανείας, αφού είτε με την ανοιχτή στήριξη (ΔΑΠ), είτε με την πολιτική σύμπνοια (ΠΑΣΠ) η πρυτανεία Γρυσπολάκη βρήκε τους συμμάχους της στο Πολυτεχνείο Κρήτης για να καταφέρει να περάσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, να κόψει τα επιδόματα και τα φοιτητικά εισιτήρια, να ποινικοποιήσει το φοιτητικό κίνημα. Δεν μπορεί να μένει όμως και εκτός κριτικής η στάση του ΜΑΣ που δεν εντάσσει την καταδίκη του Γρυσπολάκη σε μια συνολικότερη καταδίκη της αντι-εκπαιδευτικής πολιτικής, που θεωρεί ότι ο Σύλλογος δεν πρέπει να ορίσει ούτε τα στοιχειώδη, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο γίνεται μιά τέτοια διαδικασία όπως οι πρυτανικές εκλογές.

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος Φοιτητών δεν πρέπει με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές, να υποβαθμίσει την πολιτική κουβέντα για την απάντηση που σαν νεολαία θα έχουμε στην επίθεση της κυβέρνησης, του ΔΝΤ και της ΕΕ. Για το φοιτητικό κίνημα και την πρώτη μάχη που αυτό θα δώσει στη Σύνοδο Πρυτάνεων στις 23/10 στο Ρέθυμνο και τέλος την από κοινού απάντηση που θα δώσουμε με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης και της εργασίας. Παρόλαυτα θεωρούμε ότι ο Σύλλογος Φοιτητών πρέπει να έχει τους εξής άξονες:

 

Ø Το σημερινό πανεπιστήμιο της επιχειρηματικής λειτουργίας, της διάσπασης των πτυχίων, της εντατικοποίησης των σπουδών, των credits και της δια βίου κατάρτισης, δεν μεταρρυθμίζεται από καμία πρυτανική αρχή. Το ασφυχτικό πλαίσιο λειτουργίας και η πρόσδεση του στις ανάγκες τις αγοράς δεν αφήνουν περιθώρια για παραχωρήσεις από την πλευρά των εκάστοτε πρυτάνεων. Μόνο η μαζική εμφάνιση ενός ανυποχώρητου, συντονισμένου από τα κάτω φοιτητικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει τη δύναμη για την αποτροπή της διαρκούς επίθεσης που γίνεται στα εκπαιδευτικά και εργασιακά μας δικαιώματα. Μόνο αυτό μπορεί να κατακτήσει άμεσες νίκες όπως η δωρεάν σίτιση-στέγαση, η δωρεάν μεταφορά των φοιτητών, τα ενιαία προγράμματα σπουδών, η κατοχύρωση βασικών μας ακαδημαϊκών δικαιωμάτων όπως η μη εφαρμογή των αλυσίδων στα μαθήματα, οι υποχρεωτικές παρακολουθήσεις κ.α.

Ø Δεν νοείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης να έχουμε για άλλη μια φορά την υποψηφιότητα του πρώην πρύτανη Γρυσπολάκη. Ο άνθρωπος που εφάρμοσε την πολιτική των περικοπών, των απολύσεων, της ποινικοποίησης του φοιτητικού κινήματος και της υποταγής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς, αν του έχει μείνει το παραμικρό ίχνος αξιοπρέπειας να αποσύρει την υποψηφιότητα του άμεσα και να αποχωρήσει από το χώρο της εκπαίδευσης.

Ø Να παρθούν άμεσα πίσω όλες οι αποφάσεις της Συγκλήτου που πάρθηκαν με την παράνομη πρυτανεία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την απόφαση για κατάργηση του επιδόματος ενοικίου, την κατάργηση του φοιτητικού εισιτηρίου, την αύξηση της τιμής στην λέσχη, την μετατροπή του Μεγάρου Παπαδοπέτρου σε γιαπί και το γκρέμισμα των φοιτητικών στεκιών στην Πολυτεχνειούπολη...

Ø Να οριστεί διαφορετική εφορευτική επιτροπή από την προηγούμενη που νομιμοποιήσε τα νοθευμένα αποτελέσματα. Δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση οι βασικοί ενορχηστρωτές της νοθείας να έχουν τον παραμικρό ρόλο στην διαδικασία. Να προτείνει ο Σύλλογος Φοιτητών καθηγητές ακέραιης υπόληψης.

Ø Να γίνουν επίκεντρο της συζήτησης σε ολόκληρη την πολυτεχνειακή κοινότητα, τα βασικά θέματα που αφορούν τους συλλόγους των φοιτητών και των εργαζομένων. Το θέμα των ακαδημαϊκών ελευθεριών και της δημοκρατίας στο ίδρυμα, το θέμα της σίτισης-στέγασης των φοιτητών, οι τεράστιες ελλείψεις σε εργαστηριακό επίπεδο και σε βοηθούς. Το θέμα των εργασιακών σχέσεων και τα αιτήματα που ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων βάζει τόσα χρόνια. Να πάρει θέση ο κάθε συνδυασμός για την κατάπτυστη απόφαση της ΓΣΤ ΗΜΜΥ να βάλει αλυσίδες στο πρόγραμμα σπουδών, να εισάγει απουσίες στα μαθήματα και να καταλύει κάθε μορφή ακαδημαϊκότητας με τον τρόπο που ψήφισε και αποφάσισε. Να συζητηθεί παρουσία όλων ο νέος Νόμος Πλαίσιο και ο Καλλικράτης στα Πανεπιστήμια. Να μας εκθέσουν την απόψη τους πάνω στο Μνημόνιο και τις δραματικές αλλαγές που επιφέρει στα εκπαιδευτικά-εργασιακά μας δικαιώματα.

 

ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ

Εάν θέλουμε να υπάρξει μια ηχηρή απάντηση, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αρχίσει να «στήνεται» ήδη από τώρα με διαρκείς διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, και να ετοιμάζεται για αυτή τη μάχη-ορόσημο.

Τα τελευταία χρόνια, το ίδιο το φοιτητικό κίνημα έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, την συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. Για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων, η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι διαρκείας, δηλαδή θα βρίσκει συνεχώς δρόμους κλιμάκωσης σε μορφές και περιεχόμενο, που δεν θα αφήνει ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, που θα δίνει συνεχώς το παρόν μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τη μάχη για την συνεχώς ανώτερη συγκρότηση των αγώνων. Μιας μάχης τελικά του φοιτητικού κινήματος που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση του μετώπου παιδείας-εργασίας, με σκοπό την “πολιτική περικύκλωση” της κυβέρνησης και της αναβαθμισμένης επίθεσης που διεξάγει σε εργαζομένους και νεολαία, μακριά από τις λογικές της διαχειριστικής αριστεράς ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ που πια ο  ρόλος τους περιορίζεται στην εκτόνωση και την ενσωμάτωση των αγώνων. Πρέπει να πάψει πια το φοιτητικό σώμα να παίζει ρόλο απλής αλληλεγγύης στον αγώνα του εργαζόμενου κόσμου, αλλά να αποτελέσει κομμάτι ενός μαχόμενου κοινωνικού υποκειμένου με απώτερο σκοπό την ουσιαστική οργανική σύνδεση φοιτητών και εργαζομένων γιατί πολύ απλά ο σημερινός φοιτητής αποτελεί και το μελλοντικό εργαζόμενο.

Ήδη από τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, στα σχολεία οι μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις με την υποστήριξη των καθηγητών τους, που πλήττονται για ακόμη μια φορά από τις πολιτικές της κυβέρνησης με χιλιάδες αδιόριστους να μένουν στο δρόμο. Παράλληλα, ο κόσμος της εργασίας ετοιμάζεται για το απεργιακό ραντεβού της Πέμπτης 7 Οκτώβρη στο οποίο καλούν ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμια Σωματεία.

 

Το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στη μάχη και κινηματική τροχιά με συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

  • Κατάληψη του ιδρύματος Πέμπτη 7 Οκτώβρη.
  • Συμμετοχή του συλλόγου στις κινητοποιήσεις της Απεργίας της Πέμπτης. Συγκέντρωση του συλλόγου φοιτητών στις 11 στην Αγορά.
  • Συνέλευση ενιαίου συλλόγου Τετάρτη 20 Οκτώβρη, ενόψει της Συνόδου Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο 23/10 για το νέο Ν. Πλαίσιο.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να αρθούν άμεσα όλες οι αποφάσεις της παράνομης πρυτανείας 2008-2010.

Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για εκπαίδευση-ΚΕΣ-ΕΠΕΠ.

l Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

l Απαγόρευση των απολύσεων. - Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

l Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

l Άμεση παραίτηση του παράνομου πρύτανη Γρυσπολάκη.

l Καμία σκέψη για πάγωμα ή περικοπή μισθών.

l Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

l Να μην περάσει ο Προϋπολογισμός των απολύσεων, των security, και των περικοπών στη μέριμνα.

l Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

l Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

l Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.

l Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18 (ή στα 21).

l Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ

 

 

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουνε οι εργαζόμενοι την κρίση τους!

l  Ανατροπή του Προγράμματος Σταθερότητας.

l  Να μην εφαρμοστούν  τα νέα μέτα της κυβέρνησης.

l  ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

l  Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

l  Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

l  Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

l  Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

l  Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

l  Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

l  Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

l  Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

l  Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

l  Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.

l  Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα και τεχνολογία.

 

[ Top ]