Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση - Ψήφισμα Συνέλευσης Συλλόγου ΗΜΜΥ - Φασισμός - 10 Μάρτη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

                                                                                      >> Κατεβάστε το .doc


ΤΑ ΕΚΚΟΛΑΠΤΟΜΕΝΑ ΦΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟ-ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ ΤΩΝ ΝΑΖΙ

το φασιστικό παρακράτος στα Χανιά.

 

Τον τελευταίο καιρό είναι εμφανής η προσπάθεια των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής να κάνουν αισθητή την παρουσία τους και να αποκτήσουν πάτημα στην κοινωνία. Το είδαμε στις 2 Φλεβάρη 2008 στην Αθήνα όταν μαζί με τα ΜΑΤ χτυπούσαν αγωνιστές, το είδαμε στον Άγιο Παντελεήμονα όταν επιτέθηκαν σε μετανάστες, το είδαμε στη στάση τους κατά την εξέγερση του Δεκέμβρη, όταν έπαιζαν τους «αγανακτισμένους πολίτες» και συνεργάζονταν (ακόμα μια φορά) με τα ΜΑΤ, το είδαμε, τέλος, σε μια σειρά από γνωστές ή άγνωστες, σε κάθε περίπτωση, πάντως, ύπουλες δράσεις τους ενάντια σε αγωνιστές και μετανάστες. Στην παρούσα συγκυρία η κυβέρνηση με τις δυνάμεις καταστολής στέκεται για ακόμα μια φορά στο πλευρό των φασιστοειδών και πριν περίπου μια βδομάδα έβαλε το “σοσιαλιστικό” της προσωπείο κάνοντας «έλεγχο» σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα χωρίς να βρίσκει κάτι ύποπτο... Το κράτος και ο κατασταλτικός μηχανισμός όχι μόνο συνεχίζουν να αγνοούν τις εκατοντάδες επιθέσεις σε μετανάστες και συναγωνιστές, αλλά είτε παίρνουν μέρος σε αυτές είτε τις καλύπτουν με κάθε τρόπο.

 

            Η συγκυρία της εμφάνισης της Χ.Α. και αντίστοιχων ακροδεξιών αντιλήψεων με πιο αναβαθμισμένο τρόπο δεν είναι τυχαία. Ιστορικά, συναντάμε το φαινόμενο φασιστικές λογικές να βρίσκουν ερείσματα στην κοινωνία, σε περιόδους οικονομικής κρίσης και ανόδου του κινήματος και της αριστερής/αντικαπιταλιστικής λογικής, σαν αυτή ακριβώς που διανύουμε. Ακριβώς, λοιπόν, σ’ αυτό το πλαίσιο η Χ.Α. καταβάλλει προσπάθειες να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία της και να νομιμοποιήσει ως ένα βαθμό τη δράση της, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της στις εκλογές. Είναι, ακόμα, εμφανής η στήριξη του κράτους και των μηχανισμών του στην προσπάθεια των νεοναζί να βγουν από τις τρύπες τους και να αρθρώσουν λόγο στην κοινωνία…

            Επίσης εμφανής είναι κι η κρίση της “επίσημης” αριστεράς που δίνει τη δυνατότητα σε τέτοια φαινόμενα να οξείνωνται. Μια αριστερά ψηφοθηρική που αγνοεί και παραλείπει από τη δράση της τα κομμάτια εκείνα της κοινωνίας που δεν ελέγχει, και ως εκ τούτου δεν αποσπά από αυτά άμεσο κομματικό συμφέρον(ψήφους).  Μια αριστερά που δεν αναγνωρίζει ότι σε συγκυρίες όπως τη σημερινή, η ουσία της ύπαρξης της είναι να δίνει στήριξη και δύναμη στους αγώνες ενάντια σε φαινόμενα όπως του εθνικισμού , και να ψάχνει και να αναδεικνύει τα βαθύτερα αίτια που τον προκαλούν, δίνοντας και τις κατάλληλες απαντήσεις και εναλλακτικές σε αυτά.

Στα Χανιά δε θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι διαφορετικό, κρυμμένοι πίσω από τη συμμορίτικη λογική τους αλλά και την κάλυψη της αστυνομίας έχουν προσπαθήσει πολλές φορές κι εδώ, να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν μετανάστες και αγωνιστές, σε πολλές περιπτώσεις κτυπώντας με λοστούς να στείλουν μετανάστες στο νοσοκομείο κλπ. Συνέχεια της βρώμικης και μισάνθρωπης πρακτικής έλαβε χώρα την προηγούμενη βδομάδα. Μια 27χρονη δασκάλα, η οποία παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα ελληνικών σε μετανάστες, δέχθηκε μια πρωτοφανή, για τα δεδομένα των Χανίων, επίθεση από μια ομάδα φασιστοειδών οι οποίοι της χάραξαν ναζιστικά σύμβολα στο μπουφάν και τα χέρια. Ενώ στις 5/3 ξημερώματα ακροδεξιοί με καλυμμένα πρόσωπα επιτέθηκαν σε αγωνιστή των ΕΑΑΚ στο χώρο του Πανεπιστημίου, λίγες ώρες μετά από αντιρατσιστική πορεία. Επίσης την προηγούμενη βδομάδα έγινε επίθεση σε μετανάστες από «αγνώστους», σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο, έξω από το Βενιζέλιο Ωδείο. Ενώ χθες στο κέντρο των Χανίων έκαναν την εμφάνιση τους μέλη της Χρυσής Αυγής όπου προπάγανδιζαν το μίσος τους για τους μετανάστες, ενώ απειλούσαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μοίραζαν φυλλάδια για την αυριανή απεργία.

Η στρατηγική της έντασης και οι ίσες αποστάσεις του κράτους μεταξύ των ακροδεξιών και της τρομοκρατικής τους δράσης και από την άλλη φερόμενο ως αντίστοιχο και που δημιουργεί αυτά τα φαινόμενα, κίνημα και αριστεροί κλπ πολιτικοί χώροι, είναι κλασική συνταγή. «Είναι τα άκρα που συγκρούονται» κλπ προπαγάνδα που ουσιαστικά προωθεί την κοινωνική ειρήνη καταστέλλοντας τις κινηματικές λογικές και πρακτικές, εντείνοντας την παρακολούθηση και επί της ουσίας καλύπτοντας τους νεοναζί δολοφόνους.

Δεν ξεχνάμε τις επιθέσεις τους σε σπίτια μεταναστών στα Χανιά, δεν ξεχνάμε τις καταστροφές προεκλογικού υλικού αριστερών μορφωμάτων το αμέσως προηγούμενο διάστημα, δεν ξεχνάμε και την επίθεση τους στην κατάληψη Rosa Nera μάλιστα με τρόπο τελείως βρώμικο, αντίστοιχο με τη βρώμικη φύση τους. Δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε τα φασιστικά σύμβολα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και έξω από σπίτια φοιτητών, αγωνιστών, δεν ξεχνάμε και δεν θα ξεχάσουμε την προκλητική στάση μελών της Χρυσής Αυγής έξω από το κτίριο Παπαδοπέτρου. Αιώνια στη ζωντάνια του κινήματος θα είναι οι χιλιάδες νεκροί της Αντίστασης και του Εμφυλίου απέναντι στους ναζί, τους ταγματασφαλίτες, τους χίτες, τους προγόνους και το καθαρό αίμα των σημερινών, αιώνιος θα είναι ο Τεμπονέρας και όλα τα θύματα των θρασύδειλων σύγχρονων μελανοχιτώνων.

Οι επιθέσεις των απογόνων του φασισμού σε άσυλο, αγωνιστές και μετανάστες δεν μας φοβίζουν. Μας εξοργίζουν. Θα μας βρουν μπροστά τους.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΜΜΥ

[ Top ]