Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση - Ψήφισμα Συνέλευσης Συλλόγου ΗΜΜΥ - Για την καταπάτηση του Ασύλου - 10 Μάρτη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων


                                                                                      >> Κατεβάστε το .doc


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

Τα ξημερώματα της Κυριακής 21/2, στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, εισήλθαν, με κραυγές εν είδη συμμορίας, μοτοσικλετιστές της «Ομάδας Δ»  ύστερα από εντολή του πρύτανη Μουντζούρη με αποτέλεσμα την προσαγωγή 30 ατόμων που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο χώρο. Την ίδια στιγμή στήνεται ένα καλά οργανωμένο παιχνίδι παραπληροφόρησης με τα ΜΜΕ να μεταδίδουν περί συλλήψεων ταραξιών που προκαλούσαν φθορές στο χώρο των σχολών και περί απειλών κατά των φυλάκων του ιδρύματος.

Την Τρίτη 24/2, ημέρα απεργίας και πορειών σε όλη την Ελλάδα, 4 διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν άρση ασύλου στη Θεσσαλονίκη καταδιώκοντας 200 διαδηλωτές μέσα στο ΑΠΘ. Αμέσως συγκεντρώθηκε περισσότερος κόσμος ο οποίος έκανε πορεία μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου. Τότε, με τις ευλογίες των αντιπρυτάνεων του ΑΠΘ ,  που επικαλούνταν υλικές φθορές, έγινε και δεύτερη άρση ασύλου. Αυτή τη φορά, οι μπάτσοι κυνήγησαν τους διαδηλωτές μέχρι το κτήριο της πρυτανείας (περίπου 300 μέτρα μέσα στο άσυλο) και αυτοί αναγκάστηκαν να κλειστούν μέσα. Τότε οι ΜΑΤάδες άρχισαν να χτυπούν προκλητικά τη τζαμαρία στο ισόγειο του κτηρίου και να προσπαθούν να σπάσουν την πόρτα.

Την ίδια  ώρα, στα Χανιά, ο παράνομος πρύτανης  Γρυσπολάκης, δε θα μπορούσε να είναι έξω απ’ το χορό και μας απέδειξε για άλλη μία φορά πόσο πρωτοπόρος είναι. Από τις 23/12/2009 κιόλας, έκανε τη δικιά του επίθεση στο άσυλο, εισβάλλοντας μαζί με την αστυνομία στο κτήριο Παπαδοπέτρου, κέντρου αγώνα και πολιτικών- πολιτιστικών εκδηλώσεων του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης.

Όσο αγαστή και αν εκτυλίσσεται η συνεργασία των πρυτανικών αρχών με το υπουργείο «προστασίας» του πολίτη με τους μεν να ξεναγούν τις μονάδες καταστολής μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, μπροστά σε αυτή την πρωτοφανή και χυδαία  πρόκληση της αστυνομίας και των πρυτάνεων, ως φοιτητές που δώσαμε μεγαλειώδεις αγώνες σε κρίσιμες στιγμές για να υπερασπιστούμε το θεσμό του ασύλου δηλώνουμε ΩΣ ΕΔΩ!

ΩΣ ΕΔΩ με την οργιώδη τρομοκρατία που καλλιεργούν και έχουν το θράσος να τη σπέρνουν μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους χρησιμοποιώντας τη γνωστή βίαιη και μανιωδώς κατασταλτική ομάδα Δ που οι επεμβάσεις της τον τελευταίο καιρό αριθμούν πολλούς τραυματίες. Οι προφάσεις, δε, που χρησιμοποιούν για να δικαιολογήσουν την παραβίαση του ασύλου είναι από ανύπαρκτους διαπληκτισμούς, μέχρι μηδαμινές φθορές! Θέλουν πίσω από αυτές να κρύψουν τη γελοιότητα, τον ανορθολογισμό και το θράσος των πρυτανικών αρχών και της αστυνομίας να κάνουν πογκρόμ μέσα στο άσυλο και να συλλαμβάνουν άσχετο (το οποίο αποδείχτηκε τελικά αφού αφέθηκαν όλοι οι προσαχθέντες του ΕΜΠ) κόσμο και να τρομοκρατούν.

ΩΣ ΕΔΩ με τα σχέδια κυβέρνησης – πρυτανειών για κατάργηση του ασύλου. Ήδη εδώ και 3 εβδομάδες (εν μέσω εξεταστικής) το υπουργείου έχει στείλει επιστολή στους πρυτάνεις όλων των σχολών, ώστε να καταγραφούν οι χώροι διδασκαλίας και έρευνας όπου σύμφωνα με τον νόμο Πλαίσιο είναι οι μόνοι που έχουν άσυλο.  Με αυτό το σκεπτικό παρουσιάστηκε η είδηση από το σύνολο των καθεστωτικών ΜΜΕ τα οποία ανέφεραν ότι απλά εφαρμόστηκε ο νόμος. Πως όμως μπορεί να εφαρμοστεί ένας νόμος τον οποίο έχει καταδικάσει το σύνολο του φοιτητικού κινήματος και που η ίδια η σύγκλητος έχει αποφασίσει να μην εφαρμόσει; Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια εν κρυπτώ απόφαση τα ξημερώματα που παραβιάζει κάθε θεσμική διαδικασία που απαιτείται για την άρση του ασύλου, ενώ υλοποιεί  ένα συγκεκριμένο σχέδιο απονομιμοποίησης του ασύλου και εξοικείωσης της κοινωνίας με την εικόνα του αστυνομικού μέσα σε χώρο ασύλου.  Ο συγκεκριμένος αυταρχικός νόμος, στραγγαλίζει κάθε διεργασία εντός των σχολών και αποτελεί ένα ξεκάθαρο χτύπημα τόσο για τους φοιτητικούς συλλόγους, τις γενικές συνελεύσεις τους, τις αποφάσεις, τις καταλήψεις, αλλά και για το κίνημα συνολικά, αφού εντός των σχολών γίνονται συνελεύσεις σωματείων και φορέων, πολιτικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα αποτελεί καταφύγιο του κινήματος από την ανελέητη καταστολή που ζούμε σε κάθε κινητοποίηση ή πορεία. Οι εικόνες του φετινού Δεκέμβρη με την αστυνομία να περικυκλώνει το χώρο των Προπυλαίων και να αποκλείει τους διαδηλωτές, αλλά και ο αποκλεισμός της ΑΣΟΕΕ είναι ακόμα νωπές. Θέλουν να τις σφραγίσουν καταπατώντας το χώρο του Πολυτεχνείου που παραδοσιακά αποτελεί ένα κέντρο ενεργής αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής.  

ΩΣ ΕΔΩ με την επίθεση που έχει εξαπολυθεί ενάντια σε κάθε εστία που τολμά να αντισταθεί και να ορθώσει το ανάστημά της ενάντια στα σχέδιά τους. Γνωρίζουμε ότι, για εκείνους που σχεδιάζουν για εμάς το πιο δυσοίωνο μέλλον, είμαστε επικίνδυνοι όπως και κάθε νέος, φοιτητές, εργαζόμενος που επιλέγει να μη σκύψει το κεφάλι απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης που έχει ανοίξει πλήθος θεμάτων τόσο στην εκπαίδευση (ΚΕΣ,Αξιολόγηση) όσο και στην εργασία (πρόγραμμα σταθερότητας, ασφαλιστικό,φορολογία) και θέλει να χτυπήσει το φοιτητικό αλλά και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.   Με αυτό τον τρόπο, και καταπατώντας και ίχνος δημοκρατικού δικαιώματος, θωρακίζεται αντιδραστικά ώστε να  προετοιμαστεί και εν τέλει να αποτρέψει τον αγώνα και τις μάχες που έρχονται.

Καταγγέλλουμε τις πρυτανείες, οι οποίες είτε καλώντας την αστυνομία στο άσυλο, είτε επικροτώντας τέτοιες «πρωτοβουλίες» της, παίρνουν απροκάλυπτα το μέρος της αυταρχικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του Χρυσοχοίδη και της Διαμαντοπούλου (ερχόμενες σε πλήρη συμπαράταξη με τα πρόσφατα νομοθετήματα του Υπουργείο που αμαυρώνουν το ουσιαστικό περιεχόμενο του ασύλου). Η στάση αυτή δείχνει το δρόμο για μελλοντικά σπασίματα του ασύλου που αυτή τη φορά θα στοχεύουν ξεκάθαρα στις κινητοποιήσεις των φοιτητών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι και η πανεπιστημιακή κοινότητα έχουν στο παρελθόν αναλάβει με αποτελεσματικό τρόπο την περιφρούρηση του ασύλου από κάθε μορφής πρακτικές που το υπονόμευαν.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η οποία από την αρχή της διακυβέρνησης της συνεχίζει το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων, βαθαίνει τη επίθεση σε εκπαίδευση, εργασία και δημοκρατικά δικαιώματα.  Το καλοστημένο σχέδιο για καταστολή του κινήματος, το οποίο το ζήσαμε στο πετσί μας τον περασμένο Δεκέμβρη δεν πρέπει να αφήσουμε να συνεχιστεί. Γνωρίζουμε ότι η επίθεση απέναντι στο άσυλο είναι η επίθεση απέναντι σε κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας. Το άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο ζήτημα για το φοιτητικό αλλά και το λαϊκό  κίνημα και θα το προασπιστούμε μέχρι τέλος, έχοντας στο πλάι μας το σύνολο των κοινωνικών δυνάμεων που απαιτούν την δυναμική κατοχύρωση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Μαζί με την κυβέρνηση, καταδικάζουμε και τη φοιτητική παράταξη του ΠΑΣΟΚ, την ΠΑΣΠ, που βάζει πλάτη στις επιλογές της κυβέρνησής της, προσπαθώντας να εμποδίσει τη συνεδρίαση των Φοιτητικών Συλλόγων, όπως έκανε κι εδώ, αποχωρώντας από μία μαζική συνέλευση. Στη συνέλευση αυτή συζητήθηκε και το θέμα του ασύλου. Πως θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αποχωρήσει η «αριστερή» ΠΑΣΠ, υπό το φόβο του να κληθεί να απαντήσει για τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το άσυλο;

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΙ Η  ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΣΙΓΟΝΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

ΔΕ ΜΑΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ –ΜΑΣ ΕΞΟΡΓΙΖΟΥΝ!

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΜΜΥ

[ Top ]