Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση Συνέλευσης Συλλόγου ΑΡΜΗΧ - 10 Μάρτη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων


                                                                                      >> Κατεβάστε το .doc


ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ

ΝΕΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΕΤΡΑ

 

Kρίση..

Δεκέμβρης. Καταστολή. Εφαρμογή νόμου-πλαίσιο, κομμένα συγγράμματα, αξιολόγηση από managers. Δολοφονικές απόπειρες ενάντια μεταναστριών- εργατριών. Ανάκαμψη ρατσισμού. Φασιστικές επιθέσεις. Ακρίβεια. Λιτότητα. Νέα ασφαλιστικά-εργασιακά μέτρα. Stages. Οριοθέτηση του ασύλου. Ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σενάρια πτώχευσης. Εργασιακός μεσαίωνας. Διάλυση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Αμισθί  εργασία. Πάγωμα συντάξεων. Ενοποίηση ταμείων. Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων. Ανασφάλιστη εργασία. Μείωση 13ου -14ου μισθού. Περικοπές μισθών. Σύνταξη στα 67. Απολύσεις…

..Μαζικές απολύσεις

 

 

 


Τα τελευταία αποτελούν  τα έργα του ΠΑΣΟΚ τις 70 ημέρες διακυβέρνησης. Και αυτά είναι μόνο η αρχή… Για πρώτη φορά μετά τη χούντα έχουμε μείωση των μισθών και των επιδομάτων έως και 10%.

 

Μετά την ΟΝΕ, το ευρώ και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Γ. Παπανδρέου αποκάλυψε το μεγάλο εθνικό στόχο της πάλαι ποτέ ισχυρής Ελλάδας, που είναι να γλυτώσει από τη χρεοκοπία!!

 

 

..χρέος >  “κάλυψη” τραπεζιτών - αύξηση ελλείμματος > μείωση μισθών..

 

 

Με το που ξέσπασε η κρίση εκεί που έλεγαν ότι δεν είχαν χρήματα για μισθούς, ασφάλιση και συντάξεις, βρήκαν δισεκατομμύρια για να «στηρίξουν» τις φούσκες των τραπεζιτών και των επενδυτικών εταιρειών, με αποτέλεσμα την τεράστια αύξηση του χρέους σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μιλούν για τεράστιες ενισχύσεις, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές προς την μεριά του κεφαλαίου. Ξεχνούν τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες.

 

Με την προσπάθεια του κεφαλαίου να ξεπεράσει την κρίση του, ξεκινάει και η αντιλαϊκή-αντεργατική λαίλαπα. Χιλιάδες απολύσεις επειδή “….μειώθηκαν τα κέρδη των ιδιοκτητών”. Μείωση των ωρών εργασίας με αντίστοιχη μείωση μισθών.  Ανεργία.  Ήδη έχουν σημειωθεί πολλές απολύσεις και η ανεργία μέρα με τη μέρα πλήττει όλο και μεγαλύτερη μερίδα κόσμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι για τους μηχανικούς η ανεργία ενώ πριν από δύο χρόνια άγγιζε το 7% σήμερα έχει φτάσει το 10% ενώ με τις μορφές


ημιαπασχόλησης ξεπερνάει το 13%. Παράλληλα οι προσλήψεις των μηχανικών στο δημόσιο για τα επόμενα 3 χρόνια έχουν ουσιαστικά παγώσει. Σε ότι αφορά το πλέον φλογερό ζήτημα του παγώματος του δέκατου τέταρτου μισθού, αυτό πρακτικά σημαίνει στους δημόσιους υπαλλήλους μείωση του μισθού μηνιαίως από 80 έως 100 .

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων αναμέτρηση. Με επίκεντρο τις εξελίξεις στο δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, επιχειρείται να διαμορφωθεί σκηνικό ιδεολογικής τρομοκρατίας από τα επιτελεία της κυβέρνησης και τα ΜΜΕ, ώστε με μοχλό την απειλή της πτώχευσης , οι εργαζόμενοι να αποδεχθούν χωρίς αντιστάσεις τα νέα σκληρά μέτρα. (Το σενάριο μιας πτώχευσης υπονοείται στα ημερήσια ανακοινωθέντα των Βρυξελλών, ψιθυρίζεται στα λόμπι των αγορών του χρήματος, λέγεται ανοικτά ή έμμεσα στα γραφεία των τραπεζικών ιδρυμάτων, πάει παντού και σπέρνει το φόβο!)

 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλάει για μια ιστορική στιγμή, για μια εθνική προσπάθεια, για επώδυνες επιλογές. Η κυβέρνηση διεκδικεί τη συνεργασία «όλων σε όλα» στη γραμμή «θεραπείας ΠΑΣΟΚ». Προκλητικά και χωρίς κανένα όριο, οι προνομιούχοι διαδίδουν πως απαιτούνται σκληρές θυσίες από το λαό γιατί δεν υπάρχει πλούτος!

 

 

 

δυο διαφορετικοί και αντίθετοι κόσμοι

 

 

…Από τη μια ένας κόσμος σπατάλης, χλιδής και παρακμής…

 

τραπεζίτες, επενδυτές, golden boys, βιομήχανοι κι εφοπλιστές, πολυτελείς επαύλεις, χειροποίητες Bentley και θηριώδη Hummer, διαμάντια και τσάντες Luis Vitton και Hermes, η Μύκονος, το Κολωνάκι και η Εκάλη,  σαλέ και σούσι μπαρ, χαριτωμένοι μόδιστροι και «καλλιτεχνάδες διανοούμενοι λινάτσες». Αυτοί, με την κυβέρνηση του μεταλλαγμένου ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, το ΛΑΟΣ και τη χούντα των ΜΜΕ, τρομοκρατούν το λαό για να σκύψει το κεφάλι. Για να μπει το κίνημα και κάθε ριζοσπαστική ανατρεπτική τάση στο γύψο. Αυτοί τα κάνουν “πλακάκια” με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τους καλούν δήθεν για να μας “σώσουν με την τεχνογνωσία τους”. Με τους τρεις επικεφαλής σοσιαλδημοκράτες (Στρος, Αλμούνια, Τρισέ), μεταχειρίζονται τον ελληνικό λαό ως πειραματόζωο, στον σκυλοκαυγά ευρώ - δολαρίου – γιεν, στις ενδοοικογενειακές ιμπεριαλιστικές τους αντιθέσεις!

 

…Από την άλλη ο κόσμος της εργασίας

 

οι δημιουργοί του πλούτου, για τους οποίους προορίζουν λιτότητα, ανεργία, απολύσεις, τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ανασφάλιστη εργασία, μερική απασχόληση και δουλεμπόριο, συντάξεις των 400€, μισθούς των 700€, σύνταξη στα 67, βενζίνη στο 1,5 €, κομμένο 14ο μισθό, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, φορολογική αφαίμαξη. Ο ελληνικός λαός τελεί πλέον υπό την τριπλή κατοχή, της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ), της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ!

 

 

 

 

 

ΕΠΕΙΔΗ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑ.....ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 67

 

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ....ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

 

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ… J

 

 

 

 

Μπροστά σε όλα αυτά όλοι εμείς, τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας, δίπλα στους εργαζομένους, πρέπει να αντιπαλέψουμε την επίθεση κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που υποτάσσεται στις επιταγές της ΕΕ, στις επιταγές του κεφαλαίου.

Πρώτο βήμα ήταν η συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 4 Μάρτη. Στην νέα πανεργατική πορεία της Πέμπτης 11 Μάρτη καλούμαστε και πάλι να δώσουμε ηχηρό παρόν. Φοιτητές, μαθητές και εκπαιδευτικοί να διαδηλώσουμε ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές και αντιεργατικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη δημιουργία ελαστικών, απασχολήσιμων και ανασφάλιστων εργαζομένων, αποφοίτων και νέων.

 

Η απεργία πρέπει να αποκτήσει διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν του στείρου οικονομικού αγώνα που έχει μόνο άμεσα αιτήματα και να αποκτήσει χαρακτήρα συνολικής ανατροπής των μεταρρυθμίσεων σε παιδεία και εργασία και προστασίας των δημοκρατικών μας δικαιωμάτων.

Χρειάζεται λοιπόν όσο ποτέ η ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος νεολαίας και εργαζομένων, που να βάζει στο στόχαστρο τόσο την κυβέρνηση και την πολιτική της όσο και την ΕΕ. Ένα κίνημα ανυπακοής που θα διεκδικεί το αναγκαίο για την πληττόμενη πλειοψηφία και θα απαιτεί την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.

 

Οι εργαζόμενοι είμαστε οι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου και οι μόνοι που δεν χρωστάμε τίποτε και σε κανένα. Αντίθετα, μας ανήκουν όλα όσα έχουν παραχθεί από την εργασία μας. Κυβέρνηση- ΝΔ- ΛΑΟΣ- ΕΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι η μόνη λύση είναι να αυτοκτονήσουμε ομαδικά (!) εκχωρώντας δικαιώματα που έχουμε κατακτήσει με αγώνες.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

 

…φασισμός - το δεκανίκι του καπιταλισμού

 

Το τελευταίο χρόνο εξελίσσεται μία παγκόσμια οικονομική κρίση που τη βιώνουμε όλο και περισσότερο τις τελευταίες εβδομάδες. Πριν από μερικές μέρες ανακοινώθηκαν τα “σοσιαλιστικά” μέτρα για την αντιμετώπισή της, που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και επιδομάτων, πάγωμα συντάξεων ακόμα πιο μεγάλη φτώχεια και ανέχεια για τα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας.

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα της ανασφάλειας, της τρομοκρατίας των ΜΜΕ, του γενικευμένου φόβου που προσπαθούν να μας επιβάλλουν, γεννιέται ο φασισμός. Εκμεταλλευόμενος την ανησυχία του κόσμου, αποπροσανατολίζει από τις αιτίες που γεννούν την εκμετάλλευση και τη φτώχεια και σπέρνει το μίσος για κάθε τι διαφορετικό και ''ξένο''. Δεν είναι τυχαίο που το τελευταίο χρόνο οι φασίστες έχουν κάνει πιο αισθητή την παρουσία τους τόσο σε πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Με αφετηρία την εξέγερση του περσινού Δεκέμβρη, αποσπάσματα της Χρυσής Αυγής επιτίθενται σε μετανάστες, πολιτικούς χώρους και τρομοκρατούν αδιακρίτως όποιον αντιστέκεται.

 

Ο κατάλογος των επιθέσεων στα Χανιά είναι μακρύς με αποκορύφωμα τη θρασύδειλη επίθεση σε καθηγήτρια λίγα μέτρα μακριά από τη Γαλλική Σχολή την Τετάρτη 24/02 όπου κουκουλοφόροι επιτέθηκαν και χάραξαν στο χέρι της τη σβάστικα, το σύμβολο της χιτλερικής θηριωδίας! Ο λόγος; Η καθηγήτρια είχε το “θράσος” να διδάσκει αμισθί μαθήματα σε μετανάστες και άπορους. Η απάντηση δόθηκε με εμφατικό τρόπο από μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους στη μαζική πορεία που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8/3.

 

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χθες το απόγευμα(9/3/10) μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ο.Ε.Χ (Οργάνωση Εθνικιστών Χανίων) μαζί με όμοιούς τους από το Ρέθυμνο, μοίραζαν κείμενα μίσους στην πλατεία της Αγοράς. Στο μέρος συγκεντρώθηκε άμεσα κόσμος με στόχο να τους απομακρύνει... Ένας από τους φουσκωτούς μάλιστα, σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει, έβγαλε και μαχαίρι απειλώντας τους αγωνιστές που μαζεύτηκαν για να τους απωθήσουν.

 

Η αστυνομία γνωρίζει πολύ καλά τα άτομα που προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες , καθώς  έχουν συνεργαστεί σε πολλές περιπτώσεις («αγανακτισμένοι» πολίτες στην Πάτρα το 2008, κουκουλοφόροι στο πλευρό των ΜΑΤ στην πορεία του Δεκέμβρη το 2009 στα Χανιά -και όχι μόνο-). Έτσι και χθες ουσιαστικά περιφρουρούσαν τα συγκεκριμένα άτομα, προφασιζόμενοι ότι προστάτευαν την σωματική ακεραιότητα των ακροδεξιών. Ανάλογη στάση δεν έχει υπάρξει ποτέ προς την «αντίθετη πλευρά» ...

 

 

...Οι φασίστες στρατολογούν μαθητές

 

Ήδη από το σχολείο μαθαίνουμε τα ιδεολογήματα για το “μεγαλείο” της ελληνικής ψυχής, της ελληνικής λεβεντιάς, τον πολιτισμό που εξάγαμε, τη δημοκρατία και ένα σωρό άλλα, δήθεν επιχειρήματα που κάνουν εμάς τους Έλληνες, για κάποιο λόγο, πιο ανώτερους(;) από τους υπόλοιπους γύρω μας.

 

Οι φασίστες επενδύουν στα παραπάνω, ιδεολογήματα  που καλλιεργούνται από πολύ μικρή ηλικία στους μαθητές, για να στρατολογήσουν νέα μέλη. Κύριο επιχείρημα είναι ότι για τη χαμηλή ποιότητα της εκπαίδευσης φταίνε τα παιδιά των μεταναστών που καταναλώνουν τους ήδη λιγοστούς πόρους.

 

 

...Οι μετανάστες φταίνε για την ανεργία

 

Το πιο κλασσικό επιχείρημα που ακούγεται περισσότερο το τελευταίο καιρό:

''Οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές μας!''

Οι μετανάστες αποτελούν το πιο εκμεταλλευόμενο κομμάτι της κοινωνίας και μια δεξαμενή φθηνού εργατικού δυναμικού για τους εργοδότες. Χρησιμοποιούνται για τις χειρότερες δουλείες, ανασφάλιστοι και πολλές φορές απλήρωτοι καθώς ο εργοδότης  μπορεί ανά πάσα στιγμή, υπό την απειλή παράδοσης τους στα χέρια της αστυνομίας  ή ακόμα και  της απέλασής τους από την χώρα, να τους «τρομοκρατήσει».

 

Είναι στρατηγική του κεφαλαίου η ύπαρξη μεταναστών καθώς απ' τη μία πέφτει το κόστος της εργασίας, απ’ την άλλη είναι ο εύκολος στόχος ο οποίος παρουσιάζεται ως σημαντικό αίτιο πρόκλησης οικονομικής αστάθειας, όπως σήμερα.

Πρέπει άμεσα να τους αντιμετωπίσουμε. Οι φανατικοί άνθρωποι μισούν τις δημοκρατικές κοινωνίες γιατί δημοκρατία σημαίνει διαπραγμάτευση, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, ενώ ο φανατικός "γιατρεύτηκε" από την αβεβαιότητα και την αμφιβολία. Γι' αυτόν λοιπόν η δημοκρατία έχει πάντοτε άδικο, αφού τίποτε σε αυτήν δεν είναι μόνιμο ή σίγουρο.

Οποιοδήποτε κινηματικό μέτωπο και εάν είναι ανοιχτό, η αντιφασιστική και αντιρατσιστική πάλη δεν πρέπει ποτέ να υποχωρεί και ιδιαίτερα τώρα σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ούτε βέβαια θα πρέπει να υπάρχει η αντίληψη ότι η ανάπτυξη του φασισμού έχει όρια ή ότι θα υποχωρήσει από μόνη της.

ο φασισμός γεννιέται ως αντίδραση στον φόβο της κοινωνικής αναστάτωσης και ανατροπής.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΜΑΡΤΗ

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΗΣ | ημέρα πανεργατικής απεργίας!

ΠΟΡΕΙΑ  - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ | 10:00  Προσυγκέντρωση του Συλλόγου στο κτήριο Παπαδοπέτρου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ|14.00  στο κτίριο Παπαδοπετρου και στις 16.00  στο συντονιστικό στο Πολυτεχνείο.

 

 

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τετάρτη 10/11, στις 17:30, μικροφωνική στην Ευαγγελίστρια.

Παρασκευή12/3, στις 17.30, μικροφωνική στην Αγορά.
Δευτέρα 15/3, στις 18:00, στη Χαλέπα, συγκέντρωση στην πλατεία Βενιζέλου και στη συνέχεια σε πορεία.

 

 

 

 

“Ξέρω πως ποτέ δε σημαδεύουνε στα πόδια.
Στο μυαλό είναι ο Στόχος.”

 [ Top ]