Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση Συνέλευσης ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - 23 Φλεβάρη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

                                      >> Κατεβάστε το .pdf                                           >> Κατεβάστε το .doc


 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΔΕΝ ΦΙΜΩΝΕΤΑΙ – ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΜΕ ΚΑΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

 

          Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε ολοένα και περισσότερο τις συνέπειες της «κρίσης» στην οποία έχει υποπέσει η χώρα μας, συνέπειες οι οποίες σε τίποτα δε θυμίζουν τις ρόδινες προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Συνοπτικά, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης «υπό την πίεση της ΕΕ» και ως «μόνη διέξοδος για τη χώρα» περιλαμβάνουν πάγωμα μισθών, κατάργηση του 14ου μισθού, νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό με αύξηση των ορίων ηλικίας (67 και στις γυναίκες), νέα φορολογικά μέτρα με περισσότερες επιβαρύνσεις (καύσιμα, αύξηση ΦΠΑ), και συνολικά μια πολιτική άγριας λιτότητας. Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τα ΜΜΕ με ειδήσεις περί επερχόμενης πτώχευσης της χώρας, περί καταπόντισης της ευρωζώνης λόγω του δικού μας ελλείμματος, και άλλες κινδυνολογίες που συνθέτουν ένα κλίμα τρομοκρατίας με μοναδικό σκοπό να δικαιολογηθούν τα αντιδραστικά - αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζονται ή είναι έτοιμα να εφαρμοστούν.

            Είναι όμως τα πράγματα τόσο τραγικά όπως τα παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τα  φερέφωνα της (ΜΜΕ);

Πίσω από τα δημοσιογραφικά άρθρα και τις βαρύγδουπες δηλώσεις υπουργών και οικονομικών παραγόντων κρύβεται η πίεση του κεφαλαίου να συμμαζευτούν με κάθε κόστος τα δημοσιονομικά ανοίγματα, ώστε το κράτος να μπορεί να δώσει τη μάχη απέναντι στις συνέπειες που αφήνει πίσω της η οικονομική κρίση. Τα μετρά που δήθεν θα φέρουν την έξοδο από την κρίση δεν θα είναι παροδικά και έκτακτα αλλά θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα εμβάθυνσης της εκμετάλλευσης, όπως αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ανατροπές στο ασφαλιστικό κ.α. Είναι δηλαδή ένα αντιδραστικό σχέδιο μακράς πνοής που θα οδηγήσει τη φτώχεια και τη βαρβαρότητα σε πρωτοφανή επίπεδα για μια ολόκληρη γενιά. Στην Ελλάδα ο στόχος είναι να γίνουν στο διάστημα των επομένων λίγων μηνών, όλες εκείνες οι «μεταρρυθμίσεις» που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρονιά.

            Οι συνθήκες λοιπόν της οικονομικής κρίσης γίνονται υπόβαθρο για την εφαρμογή της πιό βάρβαρης λιτότητας των τελευταίων χρόνων, καθώς η τελευταία παρουσιάζεται ως μοναδική διέξοδος στην κρίση!

Τα μέτρα λιτότητας εις βάρος των εργαζομένων όμως, δεν είναι μονόδρομος! Τα δημόσια ταμεία θα γέμιζαν ζεστό χρήμα αν η κυβέρνηση αύξανε τους φόρους που πληρώνουν οι επιχειρήσεις. Το επιχείρημα που επικαλείται, πως τότε θα έφευγαν οι επενδυτές για να πάνε σε χώρες με ευνοϊκότερο φορολογικό περιβάλλον, είναι προσχηματικό καθώς η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας κερδών. Η Ελλάδα φορολογεί το 2009 τα κέρδη των εταιρειών με 25% (επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – Σημίτη, το 35% έγινε 25%), ενώ όλες σχεδόν οι χώρες της δυτικής Ευρώπης φορολογούν με υψηλότερους συντελεστές (Ολλανδία 25,5%, Πορτογαλία 26,5%, Ιταλία 27,5%, Αγγλία 28%, Ισπανία 30%, Γερμανία 30,2%, Βέλγιο 34%, Γαλλία 34,5%). Η απροθυμία να αυξηθεί η φορολόγηση του κεφαλαίου οφείλεται φυσικά στην πίεση της ελληνικής αστικής τάξης που είναι και ο μεγάλος κερδισμένος από τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, αλλά και από την συνεχή λιτότητα που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις μετά το 1985.

  Η “φιλολαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ...

            Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις για λήψη ήπιων μέτρων, και την πεποίθηση που εξέφραζε ότι «υπάρχουν λεφτά», βρίσκεται 5 περίπου μήνες μετά να εφαρμόζει μέτρα κατά πολύ σκληρότερα από όσα εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο, εξαγγελίες που καταπόντισαν την ΝΔ 10 μονάδες στις εκλογές. Βρίσκεται σήμερα να έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα λιτότητας, ενώ παράλληλα εκλιπαρεί την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνεια λίγων δις ευρώ (την στιγμή που το ελληνικό κράτος πριν 1 χρόνο χάρισε 28 δις στις τράπεζες, πάνω από 5.000 επιχειρήσεις του οφείλουν 31 δις, η εισφοροδιαφυγή φτάνει τα 8 δις, οι επιχειρήσεις δεν αποδίδουν στο δημόσιο 6,5 δις από ΦΠΑ, και 9 δις έχουν χαριστεί τα τελευταία χρόνια σε επιχειρήσεις μέσω μείωσης της φορολογίας).

            Για κάθε δε επικείμενο δάνειο που θα χορηγείται από την ΕΕ στην χώρα μας, θα οφείλουμε να εφαρμόζουμε και ένα πακέτο μέτρων από την τελευταία. Έτσι η αντεργατική καταιγίδα αποκτά την τέλεια κάλυψη υπό τον μανδύα του αδιεξόδου και της ΕΕ, ενώ παράλληλα η πανελλαδική εικόνα λαϊκής συναίνεσης που με κόπο προσπαθεί να διατηρήσει το ΠΑΣΟΚ (με την έμπρακτη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ), δεν δέχεται ιδιαίτερο πλήγμα.

 

 Καμία συναίνεση!

Η εύθραυστη όμως αυτή εικόνα «συναίνεσης» που συντηρείται είναι καιρός να σπάσει, καθώς η περίοδος του συνθήματος «καμιά αναμονή» έχει ήδη τελειώσει και όχι μονό στην Ελλάδα του ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και στην χρεοκοπημένη από την κρίση Ισλανδία οι εργαζόμενοι ξαναβρήκαν στους δρόμους και ανάγκασαν τον πρόεδρο της χωράς να κηρύξει δημοψήφισμα για το ζήτημα της αποπληρωμής του χρέους των ισλανδικών τραπεζών σε χώρες της ΕΕ. Το μούδιασμα στις συνειδήσεις των εργαζομένων συντηρείται από την τρομοκρατία των ΜΜΕ και την στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Η τελευταία, με το πρόσωπο της (κυβερνητικής ουσιαστικά) ΓΣΕΕ αρνήθηκε όλο αυτό το διάστημα να βάλει έστω και μία απεργία, ούτε καν την «παραδοσιακή» για τον κρατικό προϋπολογισμό, υπακούοντας στις επιταγές του ΠΑΣΟΚ για «αποδοχή των μέτρων από όλη την κοινωνία».

Ακόμα και χωρίς την μαριονέτα του ΠΑΣΟΚ, ΓΣΕΕ, έχουν ήδη πυροδοτηθεί απεργιακές κινητοποιήσεις όπως της 17 Δεκέμβρη και της 10 Φλεβάρη. Παράλληλα είδαμε τις πολυήμερες αγροτικές κινητοποιήσεις και την απεργία των τελωνειακών.

Στις 24 Φλεβάρη στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, σαν φοιτητικός σύλλογος, και στηρίζουμε-συμμετέχουμε στην πανεργατική απεργία που θα σπάσει κάθε βιτρίνα συναίνεσης που προβάλλει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ και το εξωτερικό.

 Ο Σύλλογος Φοιτητών δεν φιμώνεται!

Ακόμα και στα πανεπιστήμια οι καθεστωτικές παρατάξεις (υποχείρια της κυβέρνησης) ΠΑΣΠ και ΔΑΠ προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποτρέψουν το ξύπνημα του φοιτητικού κινήματος, το οποίο έχει δείξει τις τεράστιες δυνατότητες του μαχόμενο ενάντια στις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα στο Πολυτεχνείο, οι δυο παρατάξεις αρνήθηκαν επανειλημμένα και με επιμονή να οριστεί γενική συνέλευση του ενιαίου συλλόγου φοιτητών. Με αυτήν τους την κίνηση αποδεικνύουν έμπρακτα τον πραγματικό τους ρόλο στο Πολυτεχνείο, στηρίζοντας παράλληλα ακόμα και στα ΜΜΕ την κυβερνητική πολιτική. Με την σθεναρή τους προσπάθεια να φιμώσουν τον σύλλογο, παίρνουν ουσιαστικά αυτόματα θέση υπέρ όλων των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση (πάγωμα μισθών, αύξηση ορίων ηλικίας, αύξηση ΦΠΑ, κλπ)!

Αυτή δεν μπορεί να είναι σε καμία περίπτωση η θέση του συλλόγου, να σιωπά δηλαδή, πετώντας λευκή πετσέτα στην κυβέρνηση! Το φοιτητικό κίνημα ειδικά σε μια περίοδο που πέραν του κεντρικού πολιτικού σκηνικού έχουμε ραγδαίες εξελίξεις και στο εκπαιδευτικό, δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια!

 ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων

 

          Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται ουσιαστικά να συνεχίσει το έργο της μεταρρύθμισης στον τομέα της εκπαίδευσης που παρέλαβε από τη ΝΔ. Μετά το αντιδραστικό έργο της τελευταίας μάλιστα, το έργο του είναι αισθητά απλούστερο. Με τις πιο σημαντικές αναδιαρθρώσεις να έχουν ήδη ψηφιστεί (Ν. Πλαίσιο, Αξιολόγηση, κλπ), η νυν κυβέρνηση το μόνο που έχει να κάνει είναι να τις εφαρμόσει σταδιακά, αλλάζοντας το τοπίο της εκπαίδευσης στη χώρα, συγκλίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερο στις κατευθύνσεις της ΕΕ και της Μπολόνια. Τα ιδιωτικά κολέγια, λόγου χάρη, αναμένουν την αναγνώρισή τους η οποία δεν θα αργήσει να έρθει από το Υπ. Παιδείας.

            Παράλληλα έχουμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη όσον αφορά τα επαγγελματικά/εργασιακά δικαιώματα όλης της νεολαίας, ερχόμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το  Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων (ΕΠΕΠ) έρχεται για να μεταβάλλει την έννοια επαγγελματικό δικαίωμα, πόσο μάλλον την σύνδεση των πτυχίων μας με αυτό.

            Στην πράξη οι νέοι απόφοιτοι δεν θα έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά (πόσο μάλλον εργασιακά) δικαιώματα, παρά μόνο μια σειρά από «δεξιότητες» και «ικανότητες», που προσδιορίζουν τις δυνατότητες του – κάθε επίπεδο του ΕΠΕΠ αντιστοιχεί σε οριοθετημένες γνώσεις/δεξιότητες/ικανότητες. Το ΕΠΕΠ είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την δια βίου εκπαίδευση (όπως μαρτυρά και ο τίτλος του σχεδίου «Το ευρωπαϊκό πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων για τη δια βίου μάθηση»), και τα συστήματα πιστωτικών μονάδων ECTS. Κάθε εργαζόμενος θα εξωθείται να «ανέβει» επίπεδο με όποια μέσα (πιστοποιητικά, μεταπτυχιακά κλπ) ώστε να αποκτήσει περισσότερες «δεξιότητες» που θα τον βοηθήσουν στην εύρεση εργασίας.

            Παράλληλα μάλιστα, καταρτίζεται και Εθνικό Π.Ε.Π. , το οποίο ακολουθεί την πεπατημένη του Ευρωπαϊκού (βλ, διάγραμμα). Να σημειωθεί ότι η οδηγία της ΕΕ ορίζει το σύστημα να έχει τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το 2012. Τέλος, δυο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις. Καταρχάς, η αντίθεση που παρουσιάζει το ΕΠΕΠ με τους κύκλους σπουδών της Μπολόνια – καθώς στο ΕΠΕΠ η χρονική διάρκεια των σπουδών δεν έχει κανένα απολύτως αντίκρυσμα. Και δεύτερον, η αντίθεση μεταξύ της «καραμέλας» των καθεστωτικών παρατάξεων, και δει της κυβερνητικής ΠΑΣΠ, περί επαγγελματικών δικαιωμάτων (που σαμπόταραν την σημερινή συνέλευση με τα τόσο σημαντικά κεντρικά ζητήματα, προκειμένου να συζητηθούν άμεσα τα επαγγελματικά στα τμήματα), με τη μεταρρύθμιση που επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση τους και που υποσκάπτει βαθιά την έννοια επαγγελματικό/εργασιακό δικαίωμα.

 ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ!

          Όσον αφορά το ζήτημα του ασύλου, η επίθεση που επιχειρείται από την κυβέρνηση και την υπ. Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου επιταχύνεται όλο και περισσότερο. Με επιστολή μάλιστα της υπουργού στους πρυτάνεις, τους ζητείται να «οριοθετηθεί» το άσυλο, με αμφιλεγόμενα κριτήρια (μόνο αίθουσες διδασκαλίας). Το άσυλο, το οποίο μπαίνει στο στόχαστρο του υπουργείου και της κυβέρνησης, σαν θεσμός κατοχυρώθηκε από τους κοινωνικούς αγώνες και σκοπό έχει τη διαφύλαξη της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών στο χώρο του Πανεπιστημίου και την προάσπιση των φοιτητικών και των εργατικών αγώνων. Το φοιτητικό κίνημα δεν θα επιτρέψει την καταπάτηση, «οριοθέτηση» ή κατάργηση του ασύλου.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ!

Η επίθεση στο κτήριο Παπαδοπέτρου αντικατοπτρίζει όλη αυτήν την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας τα τελευταία χρόνια. Γιαυτό και δεν θα μείνει αναπάντητη, ως κομμάτι της συνολικής μας αντεπίθεσης σε αυτήν την πολιτική, αλλά και καθώς η σημασία ενός ανοιχτού και ελεύθερου χώρου στο κέντρο της πόλης πρεσβεύει πολλά περισσότερα.

            Η πόλη και οι φοιτητές έχουν ανάγκη από έναν ελεύθερο χώρο, στον οποίο οι φοιτητές, οι μαθητές, οι εργαζόμενοι του πολυτεχνείου, και όλοι οι πολίτες μπορούν να παρευρίσκονται, να συζητούν, να δημιουργούν, να συμμετέχουν και να παρακολουθούν εκδηλώσεις πολιτιστικού, επιστημονικού και πολιτικού περιεχομένου.

            Ως σύλλογος φοιτητών απαιτούμε την θεσμική παραχώρηση της διαχείρισης του κτηρίου στους συλλόγους του Πολυτεχνείου. Προτείνουμε, το συντονιστικό όλων των συλλόγων (φοιτητών, μεταπτυχιακών, εργαζομένων, καθηγητών) και των πολιτιστικών ομάδων να έχει την επίβλεψη και την ευθύνη για την λειτουργία του κτηρίου, όπως αυτή θα καθορίζεται από αυτό.

 Για ένα νικηφόρο Φοιτητικό Κίνημα!

Τα τελευταία χρόνια, το φοιτητικό κίνημα έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και την αμεσοδημοκρατία, την συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. Για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων, απέναντι σε κάθε λογική διάσπασης πτυχίων, ροών, γνωστικών αντικειμένων, εκπαιδευτικών βαθμίδων (ΕΠΕΠ), και γενικά της σπουδάζουσας και εργαζόμενης νεολαίας, το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις του και τα Συντονιστικά τους αναγνωρίζει πως το αντικείμενο σπουδών και το εργασιακό μέλλον των φοιτητών/σπουδαστών είναι κοινό και πρέπει να παλεύουμε για αυτό συλλογικά και όχι διαχωρισμένοι και ανταγωνιστικά με βάση το είδος της σχολής και τα χρόνια φοίτησης. Απαιτούμε ενιαία εκπαίδευση πανεπιστημιακού επιπέδου για όλους, δημόσια και δωρεάν. Πάνω στη βάση της κοινής και συλλογικής διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων μας στην αγορά εργασίας, τασσόμαστε ενάντια στην πολυδιάσπαση των πτυχίων μας και της υπέρ-εξειδίκευσης των γνωστικών αντικειμένων. Ένα πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, ώστε αυτό να αποτελεί μοναδική προϋπόθεση για την εύρεση εργασίας.

Η εμπειρία όμως των τελευταίων χρόνων έχει επίσης αναδείξει την αδυναμία του φοιτητικού κινήματος να σταθεί μόνο του απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου, και να καταφέρει να πετύχει ανατροπή των μεταρρυθμίσεων σε μόνιμη βάση, παρά μόνο περιοδικές νίκες – απέναντι στο αρ. 16, που τελικά παρακάμφθηκε, το νέο νόμο Πλαίσιο που σήμερα επιχειρείται να εφαρμοστεί. Είναι επιτακτική η ανάγκη για συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, όχι μόνο σε τακτικό επίπεδο αλλά κυρίως διότι η εκπαίδευση και η εργασία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους – με το φοιτητικό να είναι στην ουσία κομμάτι του εργατικού κινήματος. Συνεχίζουμε να προωθούμε τη λειτουργία και την αναβάθμιση του συντονιστικού φοιτητών-εργαζομένων στο Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο ήδη έκανε αισθητή την παρουσία του με την παρέμβαση του κατά την κατάρτιση προϋπολογισμού του ιδρύματος, και παλεύουμε ώστε στο μέλλον να έχει ενεργή παρέμβαση σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν στο Πολυτεχνείο και όχι μόνο.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

·         ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΦΛΕΒΑΡΗ

§  ΚΑΤΑΛΗΨΗ του ιδρύματος | ημέρα πανεργατικής απεργίας!

§  ΠΟΡΕΙΑ  - ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ | 10:00 : Προσυγκέντρωση του Συλλόγου στο κτήριο Παπαδοπέτρου.

§  ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ| Μετά την πορεία.

§  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΠΑΠΑΔΟΠΕΤΡΟΥ| Με τους συλλόγους του πολυτεχνείου και τις πολιτιστικές ομάδες.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

·         Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

·         Να μην περάσει ο Προϋπολογισμός των απολύσεων, των security, και των περικοπών στη μέριμνα.

·         Καμία εταιρεία security στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

·         Να μην εφαρμοστεί ο αντιδραστικός Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός, καμία ποινικοποίηση των αγώνων μας.

·         Το κτίριο Παπαδοπέτρου να παραμείνει στην κυριότητα του Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών.

·         Καμία σκέψη για υποχρεωτική στράτευση στα 18 (ή στα 21).

·         Κανένας Έλληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Να γυρίσουν πίσω όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν σε αποστολές του ΝΑΤΟ.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

·         ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

·         Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

·         Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά- επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς.

·         Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα,συγκοινωνίες για όλους. Αύξηση των δαπανών για όλες τις κοινωνικές ανάγκες.

·         Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

·         Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε..

·         Απόσυρση του νομοσχεδίου για το ΤΣΜΕΔΕ και του Π.Δ. για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Τ.Ε.Ι..

·         Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους. Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

·         Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

·         Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

·         Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας. Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων.

·         Να καταργηθεί ο νέος νόμος για την έρευνα και τεχνολογία.

 

 

  [ Top ]