Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΚ 11/11
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Π.Κ.

Τα τελευταία χρόνια την περίοδο της κρίσης και της βαρβαρότητας ο λαός ήρθε αντιμέτωπος με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που τον έφεραν στα όρια της εξαθλίωσης. Οι πολιτικές λιτότητας που εφαρμόστηκαν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις ένα προηγούμενο διάστημα ακολουθώντας πιστά τις επιταγές της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ πυροδότησαν την λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή που μετουσιώθηκε σε μεγαλειώδη κινήματα αμφισβήτησης (πλατείες-απεργίες) αυτής της πολιτικής. Με την ψήφιση του τρίτου μνημονίου των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο λαός έρχεται για ακόμη μία φορά αντιμέτωπος με νέα μέτρα τα οποία καταπατούν τα εργατικά δικαιώματα του και ξεπουλούν κάθε έννοια δημόσιου πλούτου με σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά το τρίτο μνημόνιο ,με πρώτο στην ατζέντα του να είναι το ασφαλιστικό, ολοκληρώνει μία πορεία βαθύτατων αντιδραστικών αλλαγών στην κοινωνική ασφάλιση και την πρόνοια. Μέσω της περαιτέρω μείωσης των συντάξεων, της πλήρης διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων και της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης τα νέα μέτρα έρχονται να χτυπήσουν στο άμεσο επόμενο διάστημα τόσο εμάς, αλλά και τον λαό συνολικότερα, επισφραγίζοντας ένα μάυρο εργασιακό μέλλον και μία σύγχρονη δουλεία.

Τα πανεπιστήμια έρχονται να συνδράμουν στην ανάγκη του κεφαλαίου για εξεύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας, στην προσπάθεια του τελευταίου για την υπέρβαση της κρίσης από αστική σκοπιά. Με αυτόν τον τρόπο συγκροτείται η υποβάθμιση του πανεπιστημίου τόσο σε επίπεδο οικονομικών παροχών (κονδύλια κτλ), όσο και σε ακαδημαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ανασυγκροτηθεί σε επιχειρηματική κατεύθυνση. Όλα αυτά είναι η κατεύθυνση της ΕΕ και του τρίτου μνημονίου, που με την συνθήκη της Μπολόνια κάνει ξεκάθαρο πως θέλει να είναι το πανεπιστήμιο σήμερα. Παράλληλα με όλα αυτά,προσθέτοντας και την οικονομική κατάσταση των οικογενειών μας, και σε συνδυασμό με την καθηγητική αυθαιρεσία και την εντατικοποίηση, έρχονται να διαμορφώσουν εκ νέου το πανεπιστήμιο και να αποκόψουν το φοιτητικό σώμα από οτιδήποτε άλλο εκτός των ακαδημαϊκών τους καθηκόντων με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αποστρέφονται από τις συλλογικές διαδικασίες και να ακολουθούν τον ατομικό δρόμο. Βασικός πυλώνας εφαρμογής αυτής της πολιτικής επιλογής αποτελεί τόσο ο νόμος Διαμαντοπούλου, με τον οποίο η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν επέλεξε σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί το προηγούμενο διάστημα, πόσο μάλλον τώρα μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου που εμπεριέχει περικοπές από παντού. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νέο πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί μέχρι τον Απρίλη του 2016.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τόσο μέσα όσο και έξω από τα πανεπιστήμια τα βλέπουμε καθημερινά στη ζωή μας. Από την μέριμνα και τον αποκλεισμό μεγάλης μερίδας συμφοιτητών μας από τις δημόσιες και δωρεάν σπουδές, την υποβάθμιση των σπουδών μας, μέχρι και το μαύρο εργασιακό μέλλον που μας ετοιμάζουν με τα νέα μέτρα. Έχουμε χρέος να οργανώσουμε τόσο το μπλοκάρισμα κάθε προσπάθειας υπονόμευσης του μέλλοντός μας όσο και την αντεπίθεσή μας για να επιβάλλουμε το σύνολο των αναγκών μας. Απαρχή για τα παραπάνω είναι και η απεργία στις 12/11. Ο σύλλογος φοιτητών οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν, τόσο για να βάλουμε φρένο στα σχέδιά τους για έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα, όσο και για να σταθούμε πλάι στους εργαζομένους που πλήττονται εξίσου ανεπανόρθωτα από αυτή την πολιτική.

     

Τα αιτήματά μας είναι:

• Δωρεάν αναλώσιμα, σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.

• Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

• Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

• Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας.

• Καμία αύξηση της τιμής της κάρτας των μετακινήσεων, δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους φοιτητές.

• Να καλυφθούν μόνιμα όλες οι ανάγκες για σίτιση και στέγαση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

• Κάλυψη όλων των αναγκών σε διδακτικό, εργαστηριακό και επιστημονικό προσωπικό.

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ :

  • Συμμετοχή στην απεργία στις 12/11 στην Δημοτική Αγορά στις 11:00.

  • Κατάληψη του ιδρύματος την ημέρα της απεργίας.

     

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΚ