Ενωτική Πρωτοβουλία

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΝΤΕΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΧΑΝΙΩΝ
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους εώς και τα μέσα του δεύτερου εξαμήνου εκρεμμούσε το ζήτημα των μετεγγραφών για τους φοιτητές Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ και ΑΠΘ. Το πρώτο εξάμηνο χάθηκε, περιμένοντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο είχαν προσφύγει οι διοικήσεις των σχολών προκειμένου να ακυρωθούν οι μετεγγραφές. Όλο αυτό το διάστημα γίνονταν κινητοποιήσεις στο Υπουργείο Παιδείας και στο ΣτΕ,διεκδικώντας το αυτονόητο,να μπορούν,δηλαδή, να σπουδάσουν οι φοιτητές στο τόπο διαμονής τους, όπως πρόβλεπε ο νόμος των μετεγγραφών. 


Το Συμβουλίο Επικρατείας, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο, αποφάσισε ότι ο νόμος περί μετεγγραφών είναι αντισυνταγματικός, αφήνοντας έτσι τους φοιτητές αυτούς μετέωρους. Τα παιδιά τα οποία πλήττονται από αυτήν την απόφαση, είναι τα ίδια παιδιά που πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ, παιδιά που αδυνατούν να σπουδάσουν εκτός του τόπου διαμονής τους.Η απόφαση αυτή στερεί από τους φοιτητές αυτούς το δικαίωμα να σπουδάσουν.

Παρ'όλες τις δυσκολίες, μερικοί εξ αυτών έχουν έρθει αυτή τη στιγμή στα Χανιά, προσπαθώντας να τα βγάλουν πέρα σε εξαιρετικά αντίξοοες συνθήκες,χωρίς καμία διευκόλυνση από το Πολυτεχνείο Κρήτης, συνδυάζοντας εργασία και σχολή. Ειδικά σε μια σχολή σαν τη δική μας, οπού η εντατικοποίηση γίνεται εμφανής με αλλεπάλληλες παρουσιάσεις και πρότζεκτ, οι συγκεκριμένοι φοιτητές δεν είναι δυνατόν να συμβαδίσουν με τους υπόλοιπους συμφοιτητές τους. 

Αν η διοίκηση λοιπόν δεν θέλει να τους πετάξει έξω και από αυτή τη σχολή,στερώντας τους, τελικά, τη δυνατότητα να σπουδάσουν, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διεκδικήσει από το υπουργείο ό,τι χρειάζεται για τη λειτουργία της σχολής. Να αναγνωρίσει ότι το πρόβλημα είναι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. 
Σε αυτήν την κατεύθυνση, διεκδικούμε να δοθεί άμεσα κάρτα σίτισης στους μετεγγραφέντες φοιτητές, καθώς και να υπάρξει ειδική μέριμνα ώστε να μην χαθεί το εξάμηνο και να μπορέσουν να πάρουν το στεγαστικό επίδομα των 1000 ευρώ.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΓΣΤ (Κ4,ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ) ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 9/6 10:00 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

11294328_10207053298114322_286230353_o_1