Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 12/11/2014
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

Η σημερινή συνέλευση διεξάγεται σε μία συγκυρία εξαιρετικά σημαντική και με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός φοιτητικού κινήματος που έχει αρχίσει να δείχνει τα δόντια του, με καταλήψεις σε πρυτανείες, μαζικές κινητοποιήσεις και τελευταίο δείγμα γραφής την πανελλαδική πορεία στην Αθήνα στις 06/11. Ενός μαθητικού κινήματος που βγαίνει στο προσκήνιο με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά, έτοιμο να αντιπαρατεθεί με το νέο Λύκειο με καταλήψεις σχολείων και κινητοποιήσεις παντού στην Ελλάδα. Κυβερνητικά σχέδια βρίσκουν ισχυρά εμπόδια, όπως οι αξιολογήσεις στο δημόσιο, αλλεπάλληλα success story που καταλήγουν στο τίποτα, συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση που ψάχνει τρόπους να εκφραστεί είναι μερικά από τα στοιχεία που χαρτογραφούν τη συγκυρία αλλά και τη διάχυτη διάθεση στην κοινωνία για αντίδραση.

Όλα αυτά σε μία πραγματικότητα η οποία έχει επισφραγιστεί με τη διάλυση κάθε κοινωνικού αγαθού, με την σκληρότερη επίθεση που έχει γνωρίσει ο κόσμος της εργασίας, με ανεργία, με την κοινωνική εξαθλίωση να έχει γίνει καθεστώς. Η κυβέρνηση παρά τα διαγγέλματα και τις εξαγγελίες που βγάζει για έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, ετοιμάζεται να υπογράψει το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων όπως της υπαγορεύεται από Ε.Ε. και Δ.Ν.Τ., που φέρνει εν ολίγοις ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου, απολύσεις και περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Σε αυτό το πλαίσιο φαίνεται να είναι ακόμη πιο δύσκολο για το κυβερνητικό κέντρο να διαχειριστεί την πολιτική αστάθεια και ρευστότητα, και σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που πρέπει να παρέμβει με τον πλέον δυναμικό τρόπο ο λαϊκός παράγοντας και να επικαθορίσει τις εξελίξεις και το μέλλον της χώρας.

 

Η ανώτατη εκπαίδευση στο στόχαστρο της επίθεσης

 

Προφανώς από το στόχαστρο της επίθεσης που εξαπολύεται δεν θα μπορούσε να λείπει και η εκπαίδευση. Η κυβέρνηση αλλάζει ριζικά όλους τους τομείς της παιδείας, από το λύκειο μέχρι τα πανεπιστήμια. Στην προσπάθεια να εκμεταλλευτεί το ίδιο το πανεπιστήμιο για το ξεπέρασμα της κρίσης του, το κεφάλαιο μέσα από μία σειρά μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να αλλάξει εντελώς το χαρακτήρα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να την αναδιαρθρώσει ριζικά. Προωθούν ένα πανεπιστήμιο στα πρότυπα που επιβάλλει η ΕΕ, το οποίο θα εξυπηρετεί και θα εξασφαλίζει τα κέρδη των επιχειρήσεων, θα διαμορφώνει και θα προετοιμάζει το νέο μοντέλο εργαζομένου, θα φιμώνει κάθε φωνή αντίστασης μέσα σε αυτό και θα στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση στα πιο πληττόμενα κομμάτια της νεολαίας. Για να πετύχει αυτόν το στόχο ο αστικός συνασπισμός εξουσίας το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε στοχευμένες και επιθετικές κινήσεις. Το υπουργείο παιδείας εξαγγέλλει διαγραφές φοιτητών, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ψηφίζουν τους οργανισμούς με ό, τι αυτοί συνεπάγονται και οι πρυτάνεις φέρνουν security και ΜΑΤ στα πανεπιστήμια, αναδεικνύοντας την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση ως ένα από τα κεντρικά μέτωπα της περιόδου.

 

Θέλουν να διαγράψουν τους φοιτητές!

 

Το υπουργείο με την πρόφαση ότι οι «λιμνάζοντες» φοιτητές αποτελούν οικονομικό βάρος για τα ελληνικά πανεπιστήμια, άρχισε από νωρίς τη προπαγάνδα του για ξεκαθάρισμα εντός των σχολών. Τι πραγματικά κοστίζουν όμως; Είναι τερατώδες ψέμα να μιλάει κανείς για «το κόστος των αιώνιων»! Μιλάμε για ένα κομμάτι των φοιτητών που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα στο πανεπιστήμιο αφού δεν έχει κανένα δικαίωμα, ούτε καν το μειωμένο εισιτήριο από το πάσο. Ταυτόχρονα, το μεγαλύτερο κομμάτι αυτών των «τεμπέληδων» είναι ,όλως τυχαίως, μαζεμένο σε σχολές που οργιάζει η καθηγητική αυθαιρεσία. Όταν σε σχολές όπως το ΗΜΜΥ, ο μέσος χρόνος αποφοίτησης υπερβαίνει τα 7 χρόνια και τα μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές είναι ο κανόνας, δεν θα δεχθούμε κανένας να μας κουνάει το δάχτυλο και να λέει ότι το πρόβλημα είναι «οι αιώνιοι». Σήμερα με βασικό κόμβο τις διαγραφές λοιπόν, έρχονται να ξεκινήσουν τον «εξορθολογισμό» του Πανεπιστημίου, να αναπροσαρμόσουν τις αξιολογήσεις και σε τελική ανάλυση να έρθει ένας νέος γύρος απολύσεων σε διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, ανοίγοντας την πόρτα στον ιδιωτικό παράγοντα, στην κατεύθυνση του ξεπουλήματος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Θέλουν να αφήσουν μία παρακαταθήκη στα ελληνικά πανεπιστήμια, που αφορά κυρίαρχα την εφαρμογή του μέτρου του ν+2 αλλά και τις διαγραφές φοιτητών με οποιονδήποτε τρόπο (βλ. πειθαρχικά-οργανισμούς) στην κατεύθυνση ποινικοποίησης του αγώνα και των συλλογικών διεκδικήσεων. Με αυτόν τον τρόπο προωθούν το δρόμο του ατομισμού και του ανταγωνισμού, μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο εντατικοποίησης και πειθάρχησης για το φοιτητικό σώμα. Επίσης είναι σημαντικό να δούμε ποιοι είναι αυτοί που πλήττονται περισσότερο από μία τέτοια κίνηση του υπουργείου. Παιδιά τα οποία αναγκάζονται να δουλέψουν για να καταφέρουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, συμφοιτητές μας οι οποίοι εγκαταλείπουν την πόλη που σπουδάζουν γιατί δεν μπορούν να επιβαρύνουν άλλο τις οικογένειές τους.

 

Τι συμβαίνει με την φοιτητική μέριμνα;

 

Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε με τα προβλήματα που βιώνουν οι οικογένειές μας, πόσο σημαντική είναι η φοιτητική μέριμνα για να μπορούμε να σπουδάσουμε με αξιοπρέπεια. Αντίθετη άποψη όμως φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, που με τις υποχρηματοδοτήσεις που έχει φέρει η πολιτική της ΕΕ, η φοιτητική μέριμνα είναι υπό διάλυση. Χαρακτηριστικά, από τους 1233 δικαιούχους δωρεάν σίτισης μόνο οι 1000 θα καταφέρουν να σιτιστούν, ενώ από τους 295 αιτούντες για στέγαση μόνο οι 216 κρίθηκαν δικαιούχοι και 80 άτομα αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν θα μπορέσουν να βρίσκονται στα Χανιά την επόμενη περίοδο. Από τους δικαιούχους στέγασης μόνο οι 78 θα στεγαστούν στην εστία ενώ οι υπόλοιποι θα πάρουν επίδομα ενοικίου ύψους 180 ευρώ το μήνα, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε πόσο ανεπαρκές είναι για να καλύψει τις ανάγκες ενός σπιτιού. Την ίδια στιγμή που άτομα κυριολεκτικά εγκαταλείπουν τις σπουδές τους και φεύγουν από τα Χανιά, η πρυτανεία ψηφίζει τους μειωμένους προϋπολογισμούς και διαθέτει υπέρογκα κονδύλια για την έρευνα επιχειρήσεων μέσα στο ΠΚ. Συγκεκριμένα, 60.000 ευρώ, τα οποία αποτελούν μέρος του αποθεματικού ποσού του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων (ΕΛΚΕ) θα δοθεί για τη μελέτη αξιοποίησης του κολυμβητηρίου, ποσό το οποίο είναι στην κρίση της διοίκησης το πώς θα το διαχειριστεί και αυτή επιλέγει να αφήσει φοιτητές στο δρόμο. Αυταπάτες όμως δεν έχουμε για ένα αντιδραστικό από την φύση του όργανο, ειδικά για έναν πρύτανη ο οποίος εκβιάζει τους φοιτητές ότι δεν θα ψηφίσει να μπορούν να βγάλουν κάρτα για απεριόριστα δρομολόγια αν δεν περάσουν έξω από τις διαδικασίες της συγκλήτου, όπως έγινε σε προήγουμενη κινητοποίηση του συλλόγου. Με την ελλιπή μέριμνα δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο που δεν τους χωράει όλους, που δεν χωράει τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να συντηρούν ακόμα ένα σπίτι, δημιουργώντας μία τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς.

 

 

Ο οργανισμός του Πολυτεχνείου Κρήτης έρχεται να διαλύσει το δημόσιο πανεπιστήμιο!

 

Δεν μπορεί να παραληφθεί και το ζήτημα του Οργανισμού που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά στο Πολυτεχνείο πριν 4 μήνες από τη Σύγκλητο και το Συμβούλιο Διοίκησης. Παρόλες τις αντιδράσεις του Φοιτητικού Συλλόγου, με κατάληψη του ιδρύματος και μεγάλες κινητοποιήσεις, ο πρύτανης δεν ήρθε ποτέ αντιμέτωπος με το φοιτητικό σώμα, ούτε και με άλλους συλλόγους του Πολυτεχνείου που είχαν ζητήσει την παράταση της ψήφισης π.χ. μεταπτυχιακοί. Ο Οργανισμός αυτός αποτελεί στην ουσία του την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο. Περιγραφικά έρχεται να κατακερματίσει τα πτυχία, να εντείνει τον ρυθμό σπουδών, να βάλει φρένο στη συμμετοχή στις συλλογικές διαδικασίες μέσω των πειθαρχικών αλλά και να διαλύσει το φοιτητικό συνδικαλισμό. Επίσης, η αναφορά για το κομμάτι της μέριμνας είναι ελάχιστη μέσα στον Οργανισμό, κομμάτι που έχει πλήξει μεγάλο κομμάτι των φοιτητών. Τέλος δημιουργεί Ν.Π.Ι.Δ. συμβάλλοντας όλο και πιο πολύ στην εισβολή του ιδιωτικού παράγοντα, για την περαιτέρω εκμετάλλευση της έρευνας και των υποδομών του Πολυτεχνείου.

 

 

Εμείς πως απαντάμε σε όλα αυτά;

 

Ήρθε η ώρα το φοιτητικό κίνημα, και η νεολαία ευρύτερα, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι κάποιος άλλος θα μας λύσει τα προβλήματά μας. Μέσα από μαζικούς, ενεργούς, μαχητικούς φοιτητικούς συλλόγους οφείλουμε και μπορούμε να επιβάλλουμε τις δημοκρατικές αποφάσεις μας κόντρα στη «νομιμότητα» της κυβέρνησης και του υπουργείου. Σε αυτήν την κατεύθυνση, καλούμαστε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τις σπουδές που μας αξίζουν, κόντρα στην πολιτική της εξαθλίωσης και σε όσους προσπαθούν να την επιβάλλουν με μέσω την καταστολή και τα ΜΑΤ.

Μία πρώτη προσπάθεια επανεμφάνισης του φοιτητικού κινήματος ήταν και η μαζική πανελλαδική πορεία στην Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, όπου συμμετείχαν δεκάδες φοιτητικοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, εργαζόμενοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και εκατοντάδες μαθητές. Με αρχή την πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία της 6 Νοέμβρη, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με κινητοποιήσεις σε συγκλήτους και πρυτανείες, πορείες σε κάθε πόλη και ενδεχόμενα νέα πανελλαδική πορεία.

Το φοιτητικό κίνημα, ως οργανικό κομμάτι του ευρύτερου λαϊκού κινήματος και με την παράδοση και την εμπειρία που το ίδιο κουβαλάει στις πλάτες του είναι εδώ! Μπροστά μας ανοίγονται δύο δρόμοι: είτε διαρκής υποβάθμιση των όρων με τους οποίους σπουδάζουμε, δουλεύουμε και ζούμε είτε οργάνωση του κινήματος και προάσπιση και επιβολή των αναγκών μας. Ή θα αποδεχθούμε την εντατικοποίηση των σπουδών μας, θα δεχθούμε να τρέχουμε από μάθημα σε μάθημα σε ένα πανεπιστήμιο εξεταστικό κάτεργο, με συγγράμματα που θα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας και την ίδια στιγμή θα κοιτάμε καχύποπτα το διπλανό μας μήπως είναι «αιώνιος», ή θα επιβάλλουμε την ανάγκη μας, να μπορούμε να σπουδάσουμε με ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, χωρίς να δίνουμε ούτε 1 ευρώ! Ή συνολικά θα αποδεχθούμε την υποτίμηση των ζωών μας και θα οδηγηθούμε σε ένα μέλλον ανεργίας και ελαστικής εργασίας με μπόνους την τρομοκρατία από το αφεντικό μας ή θα ανατρέψουμε το παρόν και μέλλον που μας ετοιμάζουν και θα χτίσουμε ένα άλλο μέλλον, στα μέτρα των αναγκών μας, μακριά από ένα σύστημα που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές στον βωμό του κέρδους!

 

Ο αγώνας τώρα ξεκινά, μέσα από τις Γενικές μας Συνελεύσεις, το συντονισμό μας με όλα τα κομμάτια της εκπαίδευσης αλλά και όλου του κόσμου της εργασίας που πλήττεται!

 

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

 • Καμία ποινικοποίηση των 9 διωκόμενων για την κατάληψη της αντιπεριφέρειας στα Χανιά το Φλεβάρη και των 3 συλληφθέντων για τη διαδήλωση της 25ης Μαρτίου.

 • Κατοχύρωση της εμβόλιμης εξεταστικής από το 5ο έτος.

 • Κατοχύρωση των projects, απαλλακτικές εργασίες.

 • Κατοχύρωση όλων των εργαστηρίων-καμιά επανάληψη οποιουδήποτε εργαστηρίου από όσους το έχουν περάσει.

 • Καμιά υποχρεωτική πρόοδος-φροντιστήριο.

 • Να καλυφθούν μόνιμα όλες οι ανάγκες για σίτιση και στέγαση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

 • Απόσυρση του νόμου-έκτρωμα της Διαμαντοπούλου

 • Ανατροπή του μνημονίου, του προγράμματος σταθερότητας και των μέτρων που τα συνοδεύουν.

 • Άμεση απεμπλοκή της χώρας από την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι την κρίση τους!

 • Κρατικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο.

 • Άμεση στάση πληρωμών και διαγραφή του χρέους.

 • Καμία σκέψη για πάγωμα ή περικοπή μισθών.

 • Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση ΚΕΣ-ΕΠΕΠ.

 • Απαγόρευση των απολύσεων. - Καμία σκέψη για άρση της μονιμότητας στο δημόσιο.

 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Πολυτεχνείου Κρήτης τώρα. Κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων εργασίας.

 • Καμία κατάργηση του ασύλου. Διεύρυνση του ασύλου σε σχολεία κι εργασιακούς χώρους.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

 • Δωρεάν αναλώσιμα για όλους τους φοιτητές.

 • Συνέχιση της λειτουργίας του Γενικού Τμήματος του Πολυτεχνείου Κρήτης.

 • Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο “ΑΘΗΝΑ”- ο Καλλικράτης των πανεπιστημίων.

 • Να ανατραπούν οι νόμοι για αξιολόγηση, Ι.Δ.Β.Ε., Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,Κ.Ε.Σ.

 • Μία σχολή ανά επιστημονικό κλάδο. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά επιστημονικό κλάδο με όλα τα εργασιακά-επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτό. Μοναδική προϋπόθεση για εύρεση δουλειάς!

 • Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες για όλους.

 • Ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης χωρίς ταξικούς, οικονομικούς κι εξεταστικούς φραγμούς.

 • Κατάργηση των εξετάσεων του Τ.Ε.Ε.

 • Δραστική μείωση των ωρών εργασίας, με ταυτόχρονη αύξηση των αποδοχών ώστε να ζει ο καθένας αξιοπρεπώς από μία και μόνο σταθερή δουλειά. Λιγότερη δουλειά- δουλειά για όλους.

 • Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας. Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για όλους.

 • Ενιαία πανεπιστημιακή εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν για όλους.

 • Εκπαίδευση κι έρευνα για τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας κι όχι της κερδοφορίας.

 • Έλεγχος από τις γενικές συνελεύσεις φοιτητών, καθηγητών κι εργαζομένων

 

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ:

 • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 13/11 στις 9:00 ενάντια στον εργοδοτική αυθαιρεσία προς τις καθαρίστριες του ιδρύματος.
 • Συμμετοχή του συλλόγου στην μαθητική πορεία ενάντια στο νέο συστήμα την Πέμπτη 13/11 στις 11:30 στην πλατεία της Αγοράς
 • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Παρασκευή 14/11 στις 10:00 για το ζήτημα της μέριμνας.
 • Κατάληψη του Ιδρύματος την Δευτέρα 17/11 και συμμετοχή του συλλόγου στην πορεία στις 18:00 στην πλατεία της Αγοράς
 • Κινητοποίηση στην Πρυτανεία την Πέμπτη 20/11 στις 10:00 προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο οργανισμός του Πολυτεχνείου και να μην διαγραφεί κανείς φοιτητής
 • Νέα Γενική Συνέλευση τη Τετάρτη 26/11 στις 13:00 στο Ξύλινο Αμφιθέατρο (Α2).

 

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ