Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση ΔΣ Συλλόγου ΗΜΜΥ - Online Εξέταση Εργαστηρίου - 15 Δεκέμβρη 2009
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

ΑΥΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΗΜΜΥ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

 

          Με αφορμή τη χθεσινή κινητοποιήση του Συλλόγου στην προγραμματισμένη on line εξέταση στο μάθημα που “Εισαγωγή στους Η/Υ και στην πληροφορική” (ΠΛΗ 101) για άλλη μια φορά δεχθήκαμε απειλές για χαμένα μαθήματα και δίωξη μελών του Συλλόγου με πειθαρχικά. Ο σύλλογος φοιτητών του ΗΜΜΥ όμως, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις του, έχει πάρει ξεκάθαρη στάση και μάλιστα καταδικαστική απέναντι σε αυτές τις μορφές εξέτασης. Για το λόγο αυτό, βρισκόταν μαζικά από το πρωί έξω από το χώρο της διαδικασίας με σκοπό να δείξει την εναντίωσή του. Τι είναι όμως αυτή η περίφημη πια on line εξέταση και γιατί τελικά ο σύλλογος φοιτητών του ΗΜΜΥ προέβη σε μια τέτοια μορφή κινητοποίησης;

 

            Στα πλαίσια της όλο ένα αυξανόμενης εντατικοποίησης των τελευταίων χρόνων, έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα νέο “μοντέλο αξιολόγησης” της επίδοσης των φοιτητών, αυτό της on line εξέτασης. Ένα φαινόμενο το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στο μάθημα των βάσεων δεδομένων και του Δομημένου Προγραμματισμού, τείνει να γίνει θεσμός στον τομέα του MUSIC και της πληροφορικής και το οποίο πριν λίγα χρόνια φάνταζε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Με βάση αυτό καλείται ο φοιτητής να γράψει εκ νέου κώδικα, μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, πέραν των project που έχει υλοποιήσει. Του ζητείται δηλαδή να γράψει ένα νέο πρόγραμμα από την αρχή, να αξιολογηθεί για τη δουλειά που έχει κάνει ένα ολόκληρο εξάμηνο, μέσα σε μόλις μισή ώρα(!!!). Αν και για οποιονδήποτε λόγο, δεν αντεπεξέλθει στις “απαιτήσεις” (κόλλησε το pc, άγχος, αδυναμία συγκέντρωσης κλπ.), αυτομάτως απορρίπτεται και από το μάθημα. Συνθήκες που πραγματικά εξομοιώνουν και μάλιστα με πολύ χειρότερους όρους την πραγματικότητα κάτω από την οποία θα καλεστούμε αύριο να εργαστούμε. Υπάκουοι, ευέλικτοι, έτοιμοι να “βγάλουμε” τη δουλειά στην ώρα της.

 

            Εδώ λοιπόν ανακύπτουν κάποια ζητήματα. Όλη αυτή η διαδικασία, όλος δηλαδή ο εξετασιοκεντρικός χαρακτήρας του σύγχρονου πανεπιστημίου ποιόν εξυπηρετεί; Προάγει πραγματικά τη γνώση και την επιστήμη έτσι όπως μας θέλουν να πιστεύουμε; Αποτελεί έναν υγιή χαρακτήρα διδασκαλίας; Οποιοσδήποτε ο οποίος έχει ζήσει έστω και μια μέρα μέσα σε ένα ίδρυμα όπως το πολυτεχνείο Κρήτης θα μπορούσε πολύ εύκολα να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα.

 

            Ο σύλλογος φοιτητών του ΗΜΜΥ όλα αυτά τα χρόνια, με δεκάδες αποφάσεις συνελεύσεων, έχει ξεκάθαρη στάση για τον έλεγχο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και το πρόβλημα της εντατικοπίησης, για το ζήτημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και των οδηγιών για την εκπαίδευση από την ευρωπαϊκή ένωση και τη μπολόνια, και οι οποίες έχουν πυροδοτήσει ένα μεγαλειώδες κίνημα σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης. Παρόλα αυτά η κατάσταση στο εσωτερικό του ιδρύματος έχει φτάσει σε τέτοιο εξευτελιστικό σημείο, όπου οι αποφάσεις και οι διεκδικήσεις ενός συνδικαλιστικού οργάνου όπως η γενική συνέλευση φοιτητών ΗΜΜΥ δεν λαμβάνονται ποτέ υπόψιν από την πλειοψηφία των καθηγητών του τμήματος. Από την άλλη μάλιστα καταδικάζονται οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις του με κάθε ευκαιρία και τρόπο, με αποκορύφωμα την τρομοκρατία των φοιτητών για χαμένα μαθήματα και εξάμηνα(!!!) Με αυτό τον τρόπο, καταργείται κάθε γέφυρα επικοινωνίας με τους φοιτητές, τις απόψεις και τις διεκδικήσεις τους. Δημιουργώντας έτσι μια κατάσταση στείρας αντιπαράθεσης μεταξύ καθηγητών και συλλόγου, κάτι το οποίο δεν είναι αποτελεσματικό από καμία σκοπιά.

 

            Ο σύλλογος φοιτητών καλείται σήμερα περισσότερο από ποτέ να πάρει και πάλι θέση απέναντι σε όλη αυτή την κατάσταση, καλείται να αντιμετωπίσει τα όλο και επιδεινούμενα προβλήματα με κατεύθυνση την πλήρη ανατροπή τους, με πρώτο ραντεβού παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος ΗΜΜΥ στις 16 Δεκεμβρίου και ώρα 09:00.

                                   

 

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ PROJECTS

 

ΠΛΗΡΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

 

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΩΝ DEAD LINES ΚΑΙ ΤΗΣ ON LINE ΕΞΕΤΑΣΗΣ

 

 

[ Top ]