Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση ΔΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - Απεργία 10 Φλεβάρη - 23 Γενάρη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

            Είναι πλέον σαφές πως οι αλλαγές σε παιδεία και εργασία αφορούν άμεσα κάθε φοιτητή – μελλοντικό εργαζόμενο γιατί διαμορφώνουν τους όρους με τους οποίους θα βρεθεί στην αγορά εργασίας. Με ατομικό φάκελο δεξιοτήτων, συγκεκριμένο αριθμό credits, αντιμέτωπος με ελαστική εργασία, ανυπαρξία συλλογικής σύμβασης, έρμαιο στις διαθέσεις των εργοδοτών, αναγκασμένος να δουλεύει για 600 ευρώ. Αυτοί οι όροι διαμορφώνονται τόσο από τις μεταρρυθμίσεις σε εργασία, όσο και από τις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση που στρώνουν το δρόμο για τη διάσπαση των μελλοντικών εργαζομένων και την καλύτερη εκμετάλλευσή τους. Απέναντι σε αυτή την πολική, το φοιτητικό κίνημα- ένα κίνημα βαθιά πολιτικό, αναγκών και όχι διαμαρτυρίας- έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων μέσα από γενικές συνελεύσεις και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δίνοντας πάντα μαχητικό παρόν και οδηγώντας σε σημαντική συνειδητοποίηση του φοιτητικού σώματος.

            Η εμπειρία όμως αυτί των τελευταίων χρόνων έχει επίσης αναδείξει την αδυναμία του φοιτητικού κινήματος να σταθεί μόνο του απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου, και να καταφέρει να πετύχει ανατροπή των μεταρρυθμίσεων σε μόνιμη βάση, παρά μόνο αποσπασματικές νίκες αλλά πολύ σημαντικές, πχ αναθεώρηση του Συντάγματος με αρ. 16 και την απονομιμοποίηση στις πλατιές μάζες του νέου νόμου Πλαίσιο που σήμερα επιχειρείται να εφαρμοστεί. Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη για οργανική συμπόρευση του φοιτητικού με το εργατικό κίνημα, όχι μόνο σε τακτικό επίπεδο, μιας και εκπαίδευση και εργασία είναι αλληλένδετες μεταξύ τους.

            Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συνέχεια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και μεταρρύθμισης της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωράει σε μια εφ'όλης της ύλης επίθεση στις εργασιακές και νεολαιίστικες κατακτήσεις. Από το άσυλο, την ιδιωτική εκπαίδευση και τα ΚΕΣ ως την περαιτέρω αλλαγή του ασφαλιστικού, τη φορολογική επιδρομή στα λαϊκά στρώματα και την ένταση της καταστολής και επιτήρησης. Σε αυτήν την πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης, των απολύσεων κι της καταλήστευσης των εργαζομένων και της νεολαίας από τα δικαιώματά τους αναδεικνύεται και μια μεγαλειώδης δυνατότητα. Η δυνατότητα των εξεγέρσεων, των απεργιών, των καταλήψεων, του κινήματος. Μετά την απεργία για τον προϋπολογισμό λιτότητας 17 Δεκέμβρη όταν η ΓΣΕΕ πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια δεν έβαλε απεργία στην ημερομηνία αυτή, το εργατικό κίνημα θέτει το επόμενο απεργιακό ραντεβού.

            Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη στις 10 Φλεβάρη ο σύλλογος φοιτητών του Π.Κ. καθώς και το σύνολο της νεολαίας να βρεθεί στον δρόμο μαζί με τους εργαζομένους δίνοντας μια πρώτη απάντηση στην επίθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης(σύμφωνο σταθερότητας, ΚΕΣ κλπ) και της κυβέρνησης διεκδικώντας συλλογικά δικαιώματα μακριά από τις λογικές του υποταγμένου συνδικαλισμού (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ). Απέναντι στον κατακερματισμό και την διάλυση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, απέναντι στη λιτότητα, την ιδιωτικοποίηση των πάντων,  απέναντι στην καταστολή παλεύουμε για ένα μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Δημοκρατίας, ενός πολιτικού φοιτικού-εργατικού κινήματος, που με όρους μαζικής και συλλογικής δράσης θα παλέψει ενιαία για την απόκρουση και ανατροπή της πολιτικής της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του κεφαλαίου, τόσο στο μέτωπο των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων όσο και σε αυτό των ελευθεριών, προτάσσοντας τις δικές μας ανάγκες στην εκπαίδευση και την εργασία.

           

 

            Συμμετέχουμε τις κινητοποιήσεις για την Πανεργατική Απεργία στις

10 Φλεβάρη. 

[ Top ]