Ενωτική Πρωτοβουλία

Απόφαση ΔΣ ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου - Αντιρατσιστική Πορεία - 26 Γενάρη 2010
Αποφάσεις Φοιτητικών Συλλόγων

Το ζήτημα των μεταναστών δεν έχει να κάνει με τη φιλανθρωπία προς αυτούς: Είναι καθαρά πολιτικό θέμα. Όταν τα βομβαρδιστικά αεροπλάνα ξεκινούν από τη βάση της Σούδας στα Χανιά (με ενεργό το ρόλο των ελληνικών Κυβερνήσεων), για να σκορπίσουν το θάνατο και τη φτώχεια στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όταν οι υπερδυνάμεις και οι Διεθνείς οργανισμοί στηρίζουν καταπιεστικά καθεστώτα χωρών του Τρίτου Κόσμου, μόνο και μόνο για να ελέγχουν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών αυτών, η φτώχεια και η δυστυχία μεταφράζεται σε φυγή προς τις «πλούσιες χώρες της Δύσης». Για τις χώρες, όμως, του «πολιτισμένου» κόσμου, οι μετανάστες είναι χρήσιμοι μόνο για τη φτηνή εργασία που προσφέρουν. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η μοίρα των προσφύγων είναι η απέλασή τους.

Το όραμα των “ηγετών” της Ευρώπης για την ολοένα και μεγαλύτερη πολιτισμική ασφάλεια των κατοίκων της έχει γίνει εδώ και καιρό πραγματικότητα. Στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και αποστολή τους σε τρίτες χώρες, ο ευρωστρατός που θα “φυλάει” τα σύνορα και θα στέλνει τους μετανάστες πίσω, το ηλεκτρονικό φακέλωμα των “νόμιμων” μεταναστών και η κατάργηση του πολιτικού ασύλου συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της ευρωπαϊκής και κατ' επέκταση της περίφημης (;) ελληνικής φιλοξενίας. Η σύγχρονη Ευρώπη ωστόσο δεν εκφράζεται μόνο από τα παραπάνω αλλά και από κάτι τελείως αντίθετο σε αυτές τις πρακτικές. Χαρακτηριστικά τα λόγια του μέλους της Γερμανικής Επιτροπής Μετανάστευσης, “H Ευρώπη θα χρειαστεί τα επόμενα χρόνια 35 εκατ. επιπλέον εργατικά χέρια από άλλες χώρες. Οι μετανάστες είναι απολύτως απαραίτητοι καθώς το 2040 αναμένεται ότι το εργατικό δυναμικό της Ευρώπης θα έχει μειωθεί κατά 50% λόγω γήρανσης του πληθυσμού”. Η αλήθεια τελικά βρίσκεται στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών με όρους που συμφέρουν το εκάστοτε εθνικό κεφάλαιο που καρπώνεται την εργατική τους δύναμη με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Και ακριβώς μια τέτοια προσπάθεια ενσωμάτωσης αποτελεί το νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ιθαγένεια και τη ψήφο των μεταναστών, το εμφανίζεται σαν μια μεγάλη «αλλαγή σελίδας» από τις πολιτικές του παρελθόντος. Οι μετανάστες που ζουν στη χώρα για είκοσι και παραπάνω χρόνια και φτάνουν το ένα εκατομμύριο αξίζουν να έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερίες σαν κι αυτές που κατακτήσαμε με τους αγώνες μας και όχι να ζουν σε καθεστώς παρανομίας, μαύρης εργασίας και υπερεκμετάλλευσης.

Τα παιδιά των μεταναστών παρότι γεννιόνταν στην Ελλάδα και παρακολουθούσαν (όσα μπορούσαν) ελληνικά σχολεία δεν είχαν την δυνατότητα να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, τα περισσότερα δε από αυτά δεν μπορούσαν να αποκτήσουν καμία ιθαγένεια, με αποτέλεσμα να μην τους αναγνωρίζεται κανένα κοινωνικό και πολιτικό δικαίωμα σε καμία χώρα του κόσμου. Χωρίς δεσμό με καμία χώρα ή έστω έχοντας ένα εντελώς τυπικό δεσμό με τη χώρα καταγωγής των γονιών τους με την οποία καμία σχέση δεν είχαν –και στην οποία δεν μπορούσαν άλλωστε να επιστρέψουν- παρέμεναν και αυτά και οι γονείς τους όμηροι των διαθέσεων του ελληνικού κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Ζητήματα αυτονόητα όπως το δικαίωμα στην ιθαγένεια για παιδιά που γεννήθηκαν και σπούδασαν στη χώρα η το δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι δεν κατοχυρώνονται! Την ώρα που ο αριθμός των παιδιών πλησιάζει τις 300.000 το νομοσχέδιο με την κατηγοριοποίηση που επιβάλει απατώντας οι γονείς να είναι «νόμιμοι» στερεί τη δυνατότητα για ιθαγένεια στην μεγάλη πλειοψηφία.

 

  • Δικαίωμα επιλογής της ελληνικής ιθαγένειας, χωρίς απώλεια της ιθαγένειας της χώρας προέλευσης. Δικαίωμα ιθαγένειας σε όλα τα παιδιά των μεταναστών τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα.

  • Πολιτικά δικαιώματα και δικαίωμα ψήφου. Κατοχύρωση όλων των κοινωνικών, πολιτικών, πολιτιστικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων για όλους τους μετανάστες. Βοήθεια στην εκπαίδευση, με τάξεις υποδοχής για μαθητές και ενήλικες, προγράμματα εκμάθησης της μητρικής γλώσσας κλπ.

  • Άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να σπάσει ο φαύλος κύκλος παρανομία – εξαθλίωση – παρανομία. Να απλοποιηθεί και να διευρυνθεί χρονικά η απόκτηση άδειας παραμονής και εργασίας στην Ελλάδα, χωρίς τα απαράδεκτα χαράτσια που βαρύνουν τους μετανάστες.

  • Άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες. Να φύγει από την αστυνομία η αρμοδιότητα εξέτασης των αιτημάτων ασύλου- Οι μετανάστες είναι κομμάτι της εργατικής τάξης! Ίση αμοιβή για ίση δουλειά. Όχι στη μαύρη ανασφάλιστη εργασία και στην τρομοκρατία του κεφαλαίου. Όχι άλλες Κούνεβες.

    [ Top ]