Ενωτική Πρωτοβουλία

Όλοι στις Γενικές Συνελεύσεις!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

                  Η περικοπή μισθών πέρασε. Οι αυξήσεις των ηλικιών στα όρια της συνταξιοδότησης πέρασε. Θα δουλεύουμε μέχρι τα 67 (μπορεί και 70). Η αύξηση των τιμών σε όλα τα προϊόντα είναι πλέον γεγονός. Τα ΚΕΣ νομιμοποιήθηκαν. Το ΕΠΕΠ (Εθνικό Πλαίσιο Ειδικών Προσόντων) το οποίο ουσιαστικά καταργεί την έννοια του επαγγελματικού δικαιώματος είναι προ των πυλών. Πλέον καλούνται και οι φοιτητές να κάνουν θυσίες για την οικονομική κρίση και περικόπτονται στοιχειώδη …. Όπως ο αριθμός εκτυπώσεων.

 Ένας εξωτερικός παρατηρητής από το Π.Κ. θα περίμενε (με βάση τους αγώνες που έχει δώσει στο παρελθόν ο Σύλλογος) να γίνονται μαζικές συνελεύσεις και ο σύλλογος φοιτητών να κινείται σε μια κινηματική τροχιά. Παρόλα αυτά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Σε μια χρονική στιγμή που η επίθεση που εξαπολύει το ΠΑΣΟΚ ,εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ, είναι κάτι παραπάνω από πρωτοφανής ο Σύλλογος Φοιτητών φαίνεται να είναι κατώτερος των περιστάσεων.  Πρέπει να δούμε ποιοι ευθύνονται για αύτη την κατάσταση.

Η ΠΑΣΠ αποδεικνύει πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η σχέση που έχει με το ΠΑΣΟΚ είναι μια σχέση «αγάπης». Είναι γεγονός ότι στα πλαίσια της καταδικάζει τα νέα μέτρα ως αντιλαϊκά και αναφέρεται σε κίνημα ανατροπής αυτής της επίθεσης κτλ. Παρόλα αυτά τα λόγια διαφέρουν πολύ από την πράξη. Η κυβερνητική ΠΑΣΠ τρομάζει στην ιδέα μιας γενικής συνέλευσης η οποία θα λειτουργήσει ως λαϊκό δικαστήριο για αυτήν και για το ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την ηρεμία στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να διατηρήσει και να ενισχύσει ένα απολιτικό κλίμα χωρίς συνελεύσεις και μαζικές διαδικασίες. Δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς η στάση της την Τρίτη 20/04 και Τετάρτη 21/04 όταν δεν έμπαινε στην συνέλευση με την δικαιολογία ότι δεν έχει πολύ κόσμο. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι όταν η ΝΔ πέρναγε τα αντιλαϊκά μετρά τότε η ΠΑΣΠ έκανε τα πάντα για να γίνουν συνελεύσεις και έμπαινε σε συνελεύσεις και με 200 άτομα. Μήπως τελικά η ΠΑΣΠ δεν θέλει συνελεύσεις οι οποίες θα αφυπνίζουν το ανενεργό πολυτεχνείο και θα είναι επικίνδυνες για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;  Τέλος οι εκλογές πλησιάζουν και είναι ξεκάθαρο ότι η ΠΑΣΠ θα προσπαθήσει να σιγοντάρει κάθε συνέλευση καθώς γνωρίζουν ότι ένα ποτάμι ρήξης και ανατροπής της κυβέρνησης είναι ένα ποτάμι το οποίο θα παρασύρει στο πέρασμα του την ΠΑΣΠ.

Δυστυχώς πλέον έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση που ούτε οι αριστερές δυνάμεις μπαίνουν στις συνελεύσεις και εδώ αναφερόμαστε στο ΜΑΣ-ΠΚΣ. Δεν πρόκειται να κατηγορήσουμε τους συναδέλφους της ΠΚΣ ως πουλημένους ή ως απεργοσπάστες όπως κάνουν αυτοί αλλά θεωρούμε αναγκαίο να κατακρίνουμε την στάση τους και τις επιλογές τους καθώς πιστεύουμε ότι είναι επικίνδυνες και διαλυτικές για το ίδιο το κίνημα. Αρχικά οι συνάδελφοι της ΠΚΣ προτιμούν να οργανώνονται και να συντονίζουν την δράση τους μέσω του ΜΑΣ, μέσω δηλαδή σχηματισμών που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, υποβαθμίζοντας το σώμα της συνέλευσης. Κάτι τέτοιο θεωρούμε ότι αντιτίθεται όχι μόνο στη δική μας λογική, αλλά και στις λογικές του κόσμου που θέλει να οργανωθεί μέσα από μαζικές, οριζόντιες διαδικασίες όπως είναι οι γενικές συνελεύσεις. Για άλλη μια φόρα η ΠΚΣ αρνήθηκε την διεξαγωγή συνέλευσης και πρότεινε να παρθεί απόφαση από το ΔΣ. Και εδώ ερχόμαστε και ρωτάμε τους συναδέλφους της ΠΚΣ : έχει για αυτούς σημασία η μαζικότητα μιας απεργίας ή μια κατάληψης ή όχι; Εδώ είναι ανάγκη να θυμίσουμε ότι το φοιτητικό κίνημα του 2006 ήταν νικηφόρο επειδή ήταν μαζικό, επειδή στηριζόταν στην βάση του κόσμου, επειδή είχε σαν χαρακτηριστικό του τις συνελεύσεις και όχι τα ΔΣ. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι η απουσία του εργατικού κινήματος οφείλεται στις λογικές ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΠΑΜΕ (σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε στην ίδια μοίρα την ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ) οι οποίες δεν δίνουν βάση στους ίδιους τους εργαζομένους αλλά τους καλούν να κατέβουν σε απεργίες με το πολιτικό πλαίσιο να είναι ληγμένο από τα πριν στα κομματικά γραφεία. Άρα θέλουμε ένα φοιτητικό κίνημα μαζικό το οποίο θα οργανώνεται μέσα από τις γενικές συνελεύσεις ή παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα το οποίο θα στηρίζεται σε αποφάσεις ΔΣ; Τέλος η ΠΚΣ πάλευε την Τετάρτη 21/04 να κατέβει ο Σύλλογος στην πορεία της Πέμπτης, αλλά οι συναδέλφους από την ΠΚΣ θα είναι πίσω από το πανό του Συλλόγου στην πορεία; Σίγουρα όχι. Μήπως τελικά για την ΠΚΣ έχουν σημασία μόνο οι υπογραφές που θα κατέβουν στην πορεία με το ΠΑΜΕ; Μήπως τελικά διασπούν το κίνημα με την λογική που λέει ότι είναι απεργοσπάστες όσοι δεν στρατεύονται με το ΠΑΜΕ;

Συνάδελφοι πλέον καλούμαστε να απαντήσουμε στο εξής ερώτημα : θα παλέψουμε ώστε το Πολυτεχνείο Κρήτης να συνεχίσει να κάνει συνελεύσεις; Θα παλέψουμε τις λογικές που αντιτίθενται στις μαζικές διαδικασίες; Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα ΔΣ δεν μπορούν να συσπειρώσουν τον κόσμο του πολυτεχνείου, για αυτό τον λόγο θα παλεύουμε πάντα για γενικές συνελεύσεις οι οποίες στηρίζονται στην βάση του κόσμου, οι οποίες κάνουν τον αγώνα υπόθεση όλων των φοιτητών και όχι μερικών πεφωτισμένων συνδικαλιστών. Θα παλέουουμε ώστε οι αποφάσεις του Συλλόγου να είναι κτήμα όλων των φοιτητών και όχι μόνο των «εκπροσώπων» τους. Αυτή την στιγμή που επίθεση από πλευράς κεφαλαίου είναι πολύ σκληρή, αυτό που έχουμε να προτάξουμε είναι το συλλογικό, είναι ο αγώνας και ένα μαχητικό φοιτητικό κίνημα. Για αυτό τον λόγο η συνέλευση της Τετάρτης 28/04 πρέπει να είναι μια μαζική συνέλευση η οποία θα αποδείξει ότι ο Σύλλογος φοιτητών Π.Κ. συνεχίζει να είναι ένας μαχητικός σύλλογος. Η υπόθεση της ανατροπής της επίθεσης είναι υπόθεση όλων μας.