Ενωτική Πρωτοβουλία

ΣΤΟ «ΓΚΡΙΖΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

ΣΤΟ «ΓΚΡΙΖΟ» ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ, ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΧΡΩΜΑ!
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ 


22810426_10210696650387955_338120529_oΤο σαββατοκύριακο, η Ενωτική Πρωτοβουλία παρενέβη εικαστικά σε διάφορους τοίχους του Πολυτεχνείου Κρήτης με συνθήματα και τοιχογραφίες, για να αποτυπώσει τα προβλήματα που πλήττουν καθημερινά την πλειοψηφία των φοιτητών και να εκφραστεί ενάντια στις κατευθύνσεις του επιχειρηματικού πανεπιστημίου, του νόμου Γαβρόγλου και των μέτρων που υλοποιούν οι διοικήσεις των ιδρυμάτων (και του Πολυτεχνείου Κρήτης). Τη Δευτέρα το πρωί η διοίκηση έστειλε συνεργείο καθαρισμού για να σβήσει τα συνθήματα και τις ζωγραφιές, βάφοντας και πάλι τους τοίχους. Η διοίκηση συνεχίζει να προσπαθεί να 
καταστέλλει οποιαδήποτε φωνή αγώνα και πολιτικής έκφρασης, ακόμη κι στην εικαστική της μορφή, ακριβώς γιατί αυτές οι φωνές καταφέρνουμε συνέχεια να μπαίνουμε σφήνα στα σχέδιά της και να παλεύουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.Η πολιτική έκφραση μέσω των συνθημάτων, των γκράφιτι, των εικαστικών παρεμβάσεων αποτελούσε πάντα εργαλείο των αγωνιστών για να προβάλλουν τις ιδέες και τα αιτήματά τους, παράλληλα με την πάλη τους στη δουλειά, στις σχολές και τα σχολεία, στις πόλεις, στου δρόμους. Στις πιο σκοτεινές εποχές, όπως στη χούντα, αλλά και όσο η αστική κυριαρχία γιγάντωνε, αυτού του είδους η πολιτική έκφραση θεωρούνταν από κατακριτέα έως και παράνομη, ταυτόχρονα και με τη συνολική πολιτική δράση. Σήμερα, που προωθείται μία άνευ προηγουμένου επίθεση προς τα δικαιώματα εργαζομένων και νεολαίας, γίνεται ταυτόχρονα προσπάθεια από την πλευρά του κεφαλαίου να επικρατήσει ιδεολογικά, να προωθήσει τον ανορθολογισμό και έναν νέο σκοταδισμό στη νέα γενιά. Την ίδια στιγμή που εμπορευματοποιεί τον πολιτισμό, προωθεί το απολιτίκ ως νέα τάση στην τέχνη και οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στην επαφή με την καλλιτεχνική δημιουργία. Ταυτόχρονα καταστέλλει οποιονδήποτε πολιτικό και συνδικαλιστικό αγώνα καθώς και την πολιτιστική έκφραση που δημιουργείται για να αντιδράσει στο σύστημα, να φωνάξει ότι «δεν πάει άλλο», να εκφράσει τις ανησυχίες και τα «θέλω» της πληττόμενης πλειοψηφίας.

 

22790865_10210696650427956_295708759_o

Οι πανεπιστημιακοί χώροι, ιστορικά στην Ελλάδα, αποτελούσαν ζωντανά εργαστήρια πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης, δημιούργησαν αγώνες που πολλές φορές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία έκβασης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, με τους φοιτητές να κατέχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών της χώρας. Η κατοχύρωση του πανεπιστημιακού ασύλου με αίμα από τους φοιτητικούς αγώνες, απελευθέρωσε τις παραπάνω δυνατότητες και αποτελούσε κάτι που η αστική τάξη στην Ελλάδα και διεθνώς προσπαθούσε με νύχια και με δόντια να πάρει πίσω, ώστε να άρει τις ελευθερίες της νεολαίας και να μπορεί εύκολα να την καταστέλλει. Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα πληθαίνουν τα φαινόμενα συλλήψεων λόγω πολιτικής δράσης και εικαστικών παρεμβάσεων και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων ακολουθούν πιστά αυτές τις κατευθύνσεις που προωθούν οι κυβερνήσεις και στα ιδρύματα. Τα «καθαρά» από αφίσες, γκράφιτι, συνθήματα και ζωγραφίες πανεπιστήμια, που δίνουν χώρο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες και την εμπορευματοποιημένη τέχνη προωθούνται βιαίως, κάτι που παρατηρείται έντονα και στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Οι διαδοχικές διοικήσεις του ιδρύματός μας δίνουν χρόνια τη μάχη για μια τέτοια εικόνα των σχολών μας, ώστε να γίνουν θελκτικές για τις εταιρίες, ποινικοποιώντας την «από τα κάτω» ελεύθερη και δημιουργική έκφραση των φοιτητών.Ως Ενωτική Πρωτοβουλία, και τα 19 χρόνια που δίνουμε τη μάχη για την ανάδειξη πολιτικών αγώνων και παλεύουμε για την ελεύθερη έκφραση των πληττόμενων κομματιών της νεολαίας στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τα Χανιά, προσπαθούμε να αναδεικνύουμε συνεχώς και την ανάγκη ανάδειξης ενός διαφορετικού πολιτισμού, την εμπλοκή με καλλιτεχνικά ρεύματα που εκφράζουν τις ανάγκες και τις ανησυχίες της νέας γενιάς, μπλοκάροντας την στείρα εικόνα της καθημερινότητας που μας επιβάλλουν με οποιονδήποτε τρόπο. Καταγγέλουμε τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης για τις διαρκείς επεμβάσεις σε οποιαδήποτε αυθόρμητη εικαστική παρέμβαση από φοιτητές του ιδρύματος. Δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να φιμώνεται. Η καλλιτεχνική έκφραση στο χώρο που οικειοποιούμαστε όλοι είναι δικαίωμα και προϋπόθεση της ύπαρξης ελευθερίας. Πόσο μάλλον όταν αφορά την έκφραση πολιτικού λόγου. Καλούμε κάθε φοιτητή να εναντιωθεί στα αστικά ιδεολήματα που προωθούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο τέχνης και πολιτισμού και να διεκδικεί την ελεύθερη έκφραση, δημιουργία και πολιτική δράση σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του. Η ενίσχυση των φοιτητικών συλλόγων και η ανασυγκρότησή τους στην κατεύθυνση δημιουργίας ζωντανών πολιτικών-πολιτιστικών «εργαστηρίων» θα αποτελέσει την πιο ισχυρή απάντηση σε όσους νομίζουν ότι μπορούν να καταστείλουν την οργή αλλά και τη δημιουργηκότητα της νεολαίας.

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ!
ΟΙ ΙΔΕΕΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ!

 

22790658_10210693167860894_2056467821_o