Ενωτική Πρωτοβουλία

Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας για Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Αυτοδιαχειριζόμενο Κυλικείο

 

Στην περίοδο που διανύουμε, βλέπουμε το ελληνικό πανεπιστήμιο να δέχεται επίθεση σε όλες τις πτυχές του από την δίαλυση της μέριμνας, την υποβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα των σπουδών μέχρι και την εκμετάλλευση των κυλικείων.

Το καλοκαίρι τα κυλικεία του Π.Κ. πέρασαν μέσω διαγωνισμού στον ''Γρηγόρη'' με την πρυτανεία να μη θέτει κανένα πλαφόν αδιαφορώντας για την επιβάρυνση των φοιτητών και τον κάτοχο του κυλικείου να εκμεταλλεύεται την κίνηση αυτή βάζοντας τιμές πολύ υψηλότερες από αυτές που ίσχυαν μέχρι πέρυσι. Αποτέλεσμα των γεγονότων αυτών είναι να επηρεάζεται η κοινότητα του Πολυτεχνείου (φοιτητές, εργαζόμενοι) και να επιβαρύνεται επιπλέον οικονομικά η καθημερινότητά τους. Σε αυτή την κατάσταση επιδιώκουμε ο φοιτητικός σύλλογος να μην επαναπαυτεί και να αντιδράσει με συλλογικές διαδικασίες που θα καταλήγουν σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Πιστεύουμε πως οι χώροι του Πολυτεχνείου πρέπει να λειτουργούν μόνο για τις ανάγκες των φοιτητών, των εργαζομένων, της Χανιώτικης κοινωνίας και τη διευκόλυνση της καθημερινότητας μας σε αυτό καθώς και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι για την κερδοφορία των ιδιωτών. Στη λογική αυτή προτείνουμε την δημιουργία δύο αυτοδιαχειριζόμενων κυλικείων, όπου η λειτουργία τους θα στηρίζεται σε ανοιχτή συνέλευση που θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και θα βρίσκεται πάντα σε αλληλεπίδραση με την γενική συνέλευση του συλλόγου. Σίγουρα σκοπός αυτού του εγχειρήματος δεν είναι η κερδοφορία, καθώς θα έρχεται να διευκολύνει οικονομικά την καθημερινότητα μας στο ίδρυμα με χαμηλές τιμές, αλλά η πραγματοποίηση μιας πρότασης που θα έρχεται να αντιπαρατεθεί, τόσο ιδεολογικά όσο και με υλικούς όρους, με την εισβολή των εταιριών στα πανεπιστήμια.

Θα παλέψουμε να αποτελέσει ένα χώρο που οι φοιτητές μέσα απο την καθημερινή τους εμπλοκή στις δραστηριότητες του κυλικείου και τις συλλογικές διαδικασίες δεν θα αρκεστούν στην δημιουργία ενός συμβατικού κυλικείου το οποίο θα λειτουργεί με λογική της ανάθεσης αλλά θα καταφέρει να βοηθήσει στην αναστροφή του κλίματος ηττοπάθειας, στην επιστροφή της συλλογικής σκέψης και θα το μετατρέψουν σε ένα εργαλείο πίεσης προς την διοίκηση του Πολυτεχνείου συνδέοντας αυτή τη προσπάθεια με την αγωνιστική απάντηση στην διάλυση των φοιτητικών παροχών (σίτιση , στέγαση κτλ). Ανέκαθεν τέτοιες προσπάθειες αποτελούσαν μια αφορμή για πραγματική ανάδραση μεταξύ των ίδιων των φοιτητών και την υλοποίηση της ανάγκης να υπάρχουν χώροι όπου θα μπορεί ο καθένας να γίνει δημιουργικός, να χαλαρώσει και να διασκεδάσει.

Η δράση αυτή βέβαια δεν πρέπει να θεωρείται ως η μόνιμη λύση του προβλήματος καθώς συνεχίζουμε να απαιτούμε κρατική χρηματοδότηση και διαχείρηση από το ίδιο το Πολυτεχνείο, όχι από ιδιώτες, τόσο των κυλικείων όσο και της λέσχης.

Σε ένα κόσμο που δεν μας χωράει να απόδειξουμε ότι μπορούμε και πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας , να τολμήσουμε συλλογικά να αγωνιστούμε και συλλογικά να νικήσουμε!

Ως Ενωτική Πρωτοβουλία θεωρούμε αναγκαίο να συζητήσει ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών τόσο για το θέμα των κυλικείων όσο και για άλλα ζητήματα που μας αφορούν άμεσα αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό καλούμε σε Γενική Συνέλευση Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών την Τετάρτη 2/11, 13:00, στο ξύλινο αμφιθέατρο Α2.


nffzzuD