Ενωτική Πρωτοβουλία

ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΙΑ: ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΟΠ, Ενωτική Πρωτοβουλία στο ΜΗΧΟΠ
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Προχθές ενημερωθήκαμε ότι κατατέθηκε εισηγητική πρόταση με πρωτοβουλία του κοσμήτορα του ΜΗΧΟΠ, κ. Μανούτσογλου η εξής αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών, ότι οι φοιτητές με το πέρας του 3ου έτους θα πρέπει να έχουν περάσει τα 20 μαθήματα για να μπορέσουν να δηλώσουν μαθήματα 4ου έτους και 5ου έτους. Ουσιαστικά δηλαδή, πρόκειται για την επιβολή αλυσίδων (βλέπε ΗΜΜΥ). Η χρονική περίοδος και ο τρόπος με τον οποίο έρχεται να περάσει θυμίζει το κυνηγητό που γινόταν με την Σύγκλητο το καλοκαίρι του 2014 για τους εσωτερικούς κανονισμούς, δηλαδή εν μέσω εξεταστικής, εν όψει καλοκαιριού και χωρίς καμία ενημέρωση.

Αυτό το μέτρο έρχεται να κουμπώσει και να κορυφώσει μία κατάσταση εντατικών ρυθμών σπουδών που βιώνουμε μέχρι τώρα στη σχολή. Αυτοί οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών περιγράφονται με τις υποχρεωτικές εργασίες υπό τη μορφή εργαστηριακών ασκήσεων (όπως Γεωφυσική, Αντοχή υλικών, Μεταλλευτική Έρευνα), με την υποχρεωτική επιτυχή εξέταση στο εργαστήριο προκειμένου να μπορέσεις να δώσεις τη θεωρία, με τη μηδενική δυνατότητα για αναπληρώσεις σε περιπτώσεις απουσίας στα εργαστήρια έστω και σε περιπτώσεις ασθένειας, τη συρρίκνωση της διάρκειας εξεταστικής από 4 βδομάδες σε 2.5, την αύξηση της δυσκολίας των θεμάτων ακόμα και εκτός ύλης(!) και τέλος τα μαζικά κοψίματα που δε λείπουν στην πλειονότητα των μαθημάτων από καμία εξεταστική.
Στη σημερινή κινητοποίηση στο γραφείο του κοσμήτορα, αν και δεν υπήρχε κανένα επιχείρημα για το μέτρο αυτό, η μόνη δικαιολογία ήταν ότι θα μειωθεί ο μέσος όρος σπουδών με το μαχαίρι στο λαιμό. Οι αλυσίδες σαν έννοια έρχονται να συνδέσουν προαπαιτούμενα μαθήματα για να συνεχίσεις σε μαθήματα επόμενου έτους. Για εμάς δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι αυτό το μέτρο έρχεται ουσιαστικά να συμπυκνώσει ακόμα περισσότερο την καθημερινότητα του φοιτητή, να τον βάλει στη λογική σχολή-σπίτι-σχολή και να του αφαιρέσει ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τον προσωπικό του χρόνο. 

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία, αντιλαμβανόμαστε ότι μία τέτοιου είδους καθημερινότητα έχει σκοπό και αποτέλεσμα να μας υποτάσσει κάτω από τα ασφυκτικά πλαίσια της σχολής μας, να μας απομακρύνει από κάθε είδους συλλογική διαδικασία και συλλογικές διεκδικήσεις. Σίγουρα, δεν είναι κάτι το οποίο ακούμε πρώτη φορά αλλά αντιθέτως, έχει επιχειρηθεί να περάσει σε πολλές σχολές πανελλαδικά με τις επιταγές της συνθήκης Μπολόνια, όπως άλλωστε συνέβη και στο ΗΜΜΥ του ΠΚ. Όπου τα αποτελέσματα των αλυσίδων φαίνονται στους ίδιους τους φοιτητές του ΗΜΜΥ που νοσηλεύονται στην Ψυχιατρική Κλινική των Χανίων. Αυτά που περιγράφουμε παραπάνω είναι τα αποτελέσματα που βλέπουμε στο ΗΜΜΥ και είναι ένα μέτρο-δίαυλος για να μπορούν, εφόσον έχουν «απενεργοποιήσει» το ρόλο των φοιτητικών συλλόγων, να περνάνε ότι είδους μεταρρύθμιση έρχεται από μεριάς Υπουργείου. Ένα τέτοιο κλίμα, δηλαδή όταν μάθεις να σκύβεις το κεφάλι, έρχεται να συνδέσει τον τρόπο με τον οποίο ως μελλοντικός εργαζόμενος θα πειθαρχείσαι και θα υποτάσσεσαι στις επιταγές των αφεντικών και θα βρίσκεσαι μακριά από τις συλλογικές διεκδικήσεις για τα δικαιώματά σου.

Για εμάς, ο μόνος τρόπος για να καλυτερέψουμε τη ζωή του φοιτητή είναι να καταργήσουμε τις μορφές εντατικών ρυθμών σπουδών που αναφέραμε παραπάνω και να παρέχεται η απαραίτητη φοιτητική μέριμνα που δικαιούμαστε. Αυτή τη στιγμή, πρέπει να βγούμε δυναμικά στο προσκήνιο και αυτό θα γίνει μέσω της αναζωπύρωσης του φοιτητικού συλλόγου μας και την συμμετοχή μας στη Γενική Συνέλευση του ΜΗΧΟΠ, προκειμένου να αποφασίσουμε από κοινού για την χάραξη κινηματικών σχεδιασμών και την συμμετοχή μας σε δράσεις, για να αναιρεθεί η απόφαση για το μέτρο των αλυσίδων. Μακριά από τις λογικές του ατομισμού που καλλιεργεί η ΠΑΣΠ και η ΔΑΠ, όπως και την λογική των κόκκινων ΔΣ που καλλιεργεί το ΜΑΣ.

Στο σημερινό ΔΣ(15/6) η Ενωτική Πρωτοβουλία πρότεινε και πίεσε και τελικά ο σύλλογος αύριο Πέμπτη 16/6 θα πάει σε κινητοποιήσεις στα μέλη-καθηγητές της κοσμητείας, ώστε να μπει έκτακτη ΓΣΣ καθηγητών με αυτό το θέμα με την παρουσία του Συλλόγου ( γιατί ο κοσμήτορας της σχολής αρνούταν κατηγορηματικά να ξαναθέσει το θέμα σε ΓΣΣ) και ορίστηκε Γενική Συνέλευση Συλλόγου φοιτητών την Παρασκευή 17/6 στις 14:00.

Να είμαστε όλοι εκεί.

ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ… ΑΓΩΝΑΣ ΡΗΞΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ!!!