Ενωτική Πρωτοβουλία

Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας στο ΗΜΜΥ για την μετονομασία της σχολής!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Την περασμένη Πέμπτη μετά από email του Πρύτανη καλεστήκαμε στην ανακοίνωση της μετονομασίας του τμήματος μας σε Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, πράγμα το οποίο μας δημιουργεί επιφυλάξεις για την κατάσταση από την επόμενη μέρα στη σχολή. Αρχικά, από τη μεριά μας είμαστε υπέρ της μετονομασίας της σχολής μας σε Ηλεκτρολόγους στην κατεύθυνση της ενιαίας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των ενιαίων επιστημονικών-γνωστικών αντικειμένων με πλήρη εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά βάζοντας παράλληλα μερικά πραγματικά προβλήματα-ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η μετονομασία πρέπει να γίνει σε πραγματικές βάσεις και όχι στα χαρτιά. Προϋποθέτει ισοσκελισμένους τομείς, ενιαίο γνωστικό αντικείμενο χωρίς υποτίμηση κάποιου τομέα, μόνο και μόνο επειδή δεν είναι κερδοφόρος τομείς για το κεφάλαιο. Ας δούμε λοιπόν κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται αυτή η μετονομασία. Τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο και τις σχολές ηλεκτρολόγων όσο και με βάση τα δεδομένα της σημερινής κατάστασης στο δικό μας ΗΜΜΥ.

Πρώτα από όλα σε καμία σχολή ΗΜΜΥ πανελλαδικά δεν υπάρχουν αλυσίδες. Αυτό το παράλογο μέτρο ισχύει μόνο στα Χανιά και το μοναδικό πράγμα που δεν κάνει είναι να αναβαθμίζει τη σχολή και την ποιότητα σπουδών μας. Από τη μία εντείνει τους ταξικούς φραγμούς και διώχνει πολλούς φοιτητές από την σχολή και από την άλλη μας αναγκάζει να ασχοληθούμε μόνο με μαθήματα που είναι αλυσίδες, εγκαταλείποντας όλα τα υπόλοιπα, παίρνοντας τις μισές γνώσεις που θα παίρναμε για να τελειώνουμε μία ώρα αρχύτερα τις σπουδές μας. Ακόμα ένα πράγμα που μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα από τις υπόλοιπες σχολές ΗΜΜΥ είναι ότι σε αυτές υπάρχουν οι κατάπτυστες ροές. Αναγκάζουν τους φοιτητές να διαλέξουν έναν τομέα που θα ασχοληθούν μόνο με αυτόν για τα τελευταία χρόνια φοίτησής τους. Με μοναδικό σκοπό να υπερεξειδικευτούμε και να γίνουμε αναλώσιμο και φτηνό εργατικό δυναμικό, υποταγμένο στις ανάγκες της αγοράς μία δεδομένη χρονική περίοδο. Όταν οι ανάγκες της αγοράς αλλάξουν, μας στέλνουν στην επανακατάρτιση, την επανειδίκευση και το κυνήγι δεξιοτήτων προκειμένου να μπορέσουμε να ξαναβρούμε δουλειά.

Ας εξετάσουμε όμως και το πώς εξειδικεύεται η σημερινή κατάσταση στο ΗΜΜΥ και αν μπορούμε να λεγόμαστε ηλεκτρολόγοι πλέον. Με την υποχρηματοδότηση που υπάρχει συνολικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, λόγω της πολιτικής που ασκείται, το τμήμα μας είναι σε μία διαλυτική κατάσταση. Μέσα στην πραγματικότητα του ΗΜΜΥ, βλέπουμε μαθήματα και εργαστήρια να μην γίνονται λόγω έλλειψης προσωπικού , είτε λόγω έλλειψης υποδομών (πχ. ηλεκτρικές μετρήσεις και αισθητήρες). Στον τομέα της ενέργειας, εκτός των 2 υποχρεωτικών μαθημάτων που προστέθηκαν από το 2010, τα υπόλοιπα 3 επιλογής του τομέα, ενώ υπάρχουν στον οδηγό σπουδών, δεν γίνονται. Αν δεν υπάρξει, λοιπόν, επαρκής χρηματοδότηση για την πρόσληψη μελών ΔΕΠ και τον εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων, η μετονομασία της σχολής σε Ηλεκτρολόγους μηχανικούς αποτελεί μόνο ένα κόλπο της διοίκησης του Πολυτεχνείου και της σχολής ώστε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες για περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερη κερδοφορία του κεφαλαίου στις πλάτες μας. Εμείς ως φοιτητές, αν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, θα βγαίνουμε από τη σχολή με δίπλωμα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού, χωρίς πραγματικά να έχουμε ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου και θα είμαστε παντελώς άσχετοι στον τομέα της ενέργειας.

Τέλος, είναι ανεπιθύμητη σε κάθε περίπτωση η πρόσθεση επιπλέον υποχρεωτικών μαθημάτων και ο επιπλέον φόρτος εργασίας μέσα στο τμήμα μας. Μέσα στην τωρινή κατάσταση που βιώνουμε, των εντατικών ρυθμών σπουδών, των αλυσίδων, των υποχρεωτικών project και των deadlines, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να έρθουμε αντιμέτωποι με οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει τέτοια απόπειρα, αφού το καθηγητικό μπλοκ στο ΗΜΜΥ αντί να ελαφρύνουν τους ρυθμούς σπουδών τους εντείνουν, βάζοντας περισσότερα και πιο δύσκολα project, προσθέτοντας αλυσίδες κτλ..

Καλούμε όλους τους φοιτητές να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση να μετατραπεί η μετονομασία σε ένα κενό γράμμα. Να απαιτήσουμε και να διεκδικήσουμε τόσο επαρκή χρηματοδότηση για τις ανάγκες μας, όσο και ολοκληρωμένη γνώση και όχι διάσπαρτες δεξιότητες. Επιπλέον όχι μόνο να εμποδίσουμε οποιαδήποτε απόπειρα περαιτέρω εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών και πρόσθεση αλυσίδων, αλλά να επιβάλλουμε την ελάφρυνση τους και το σπάσιμο τους. Μέσα από τους συλλόγους μας και τις συνελεύσεις μας, θα αποδείξουμε ότι δεν συνηθίζουμε την σάπια κατάσταση που μας έχουν επιβάλλει και ότι μπορούμε να σπουδάσουμε με τους όρους που μας αξίζει.

nffzzuD