Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου 2 Δεκέμβρη - 26 Νοέμβρη 2009
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

 

          Η εξέγερση του Δεκέμβρη αποτέλεσε ένα πρώτο ξέσπασμα γενικότερων νεολαιίστικων αγώνων που ξεσπούν στα πλαίσια της σημερινής περιόδου. Μιας περιόδου ιδιαίτερης και συνάμα αντιφατικής που εμπεριέχει νέες δυσκολίες αλλά και νέες δυνατότητες. Δυνατότητες για να μετατραπούν φαινόμενα ανάλογου χαρακτήρα σε ένα συνολικότερο ανατρεπτικό κοινωνικοπολιτικό ρεύμα σε εκπαίδευση και εργασία. Σε μια ευρύτερη εξέγερση ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκφραστών (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΕΕ), ενάντια στα θεμέλια της κοινωνίας της αγοράς, της εκμετάλλευσης, της κρατικής και εργοδοτικής καταπίεσης, της καταστροφής της φύσης.

            Η εξέγερση αυτή, φανέρωσε βαθύτερες κοινωνικές τάσεις που εκτυλίσσονται τα τελευταία χρόνια και επιταχύνονται με την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης. Αποτέλεσε μια έκρηξη απέναντι στο αντιδραστικό πλέγμα που συνθέτουν η λιτότητα, οι νέες εργασιακές σχέσεις, η όλο και αυξανόμενη ανεργία, οι νέοι νόμοι στην εκπαίδευση, η δίχως προηγούμενο επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όλοι αυτοί οι παράγοντες στο σύνολό τους έχουν οδηγήσει τεράστια τμήματα του πληθυσμού στη ζώνη της κοινωνικής απόγνωσης και εξαθλίωσης.

            Ακόμα πιο έντονα δέχεται την επίθεση η ίδια η νεολαία, τόσο φοιτητική όσο μαθητική και εργαζόμενη. Και αυτό γίνεται ιδιαίτερα γλαφυρό όταν εν μέσω κρίσης, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, επιδίδονται στην πιο σκληρή επίθεση στα δικαιώματα των νέων εργαζομένων που έχουμε ποτέ βιώσει. Προσπαθούν να καταστήσουν σαφές πως η υπέρβαση της κρίσης στην οποία έχει φτάσει σήμερα το σύστημα, μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με την ριζική αλλαγή των σχέσεων εργασίας.  Για το λόγο αυτό η ανεργία και η ημιαπασχόληση συνεχώς αυξάνονται, τα εργατικά ατυχήματα αποτελούν πλέον καθημερινότητα, η ανασφάλιστη εργασία γίνεται ολοένα πιο συνηθισμένη και οι εργαζόμενοι σε θέσεις stage πολλαπλασιάζονται τόσο στο ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Μέσα στα πλαίσια αυτά θα κληθούμε αύριο να εργαστούμε κάτω από τις ελαστικότερες συνθήκες εργασίας, ανασφάλιστοι, με δελτία παροχής υπηρεσιών, μέσα σε έναν εργασιακό μεσαίωνα που ο αγώνας επιβίωσης φαντάζει πιο δύσκολος από ποτέ.

            Αυτές όμως οι πολιτικές που θέλουν έναν ευέλικτο και άμεσα εκμεταλλεύσιμο εργαζόμενο βρίσκουν εφαρμογή και στην ίδια την εκπαίδευση. Η εργασία και η εκπαίδευση, ως άρρηκτα συνδεδεμένα κομμάτια μέσα στην κοινωνία οδηγούν στη ριζική αλλαγή των όρων με τους οποίους σπουδάζουμε και για το λόγο αυτό, τα τελευταία χρόνια επιχειρείται μια ιδιαίτερη τομή στο επίπεδο των νόμων στα ελληνικά πανεπιστήμια, ενάντια στην οποία καλούμαστε σήμερα να παλέψουμε.

            Στο μέτωπο της εκπαίδευσης, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν προβεί στην αδειοδότηση των ιδιωτικών κολεγίων ΚΕΣ αναγνωρίζοντάς τα ως πανεπιστήμια, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του συντάγματος που ορίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση ως αποκλειστικά δημόσια, η αναθεώρηση του οποίου μπλοκαρίστηκε από τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος πριν λίγα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, λίγες μόνο μέρες πριν, η  υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κάνει διάγγελμα για “πάγωμα” των αδειών λειτουργίας που είχαν χορηγηθεί στα κολέγια εν όψη εκλογών, φυσικά με μοναδικό σκοπό όχι την κατάργηση τους, αλλά την εκ νέου αξιολόγηση και αδειοδότησή τους. Μείζον θέμα, το οποίο το τελευταίο διάστημα αποτελεί βασικό πεδίο αντιπαράθεσης και στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποτελεί το ζήτημα της αξιολόγησης, καθώς η “πιστή” σε κάθε κυβέρνηση και μεταρρύθμιση πρυτανεία Γρυσπολάκη προσπαθεί με κάθε τρόπο να την εφαρμόσει, πρώτη πανελλαδικά! Έναν νόμο που έμεινε ανεφάρμοστος από μία κυβέρνηση που έπεσε, έναν νόμο που έχει γνωρίσει την κατακραυγή και καταδίκη εκατοντάδων φοιτητικών συλλόγων σε όλη την Ελλάδα και έχει απονομιμοποιηθεί στις συνειδήσεις όλων.

            Οι νέοι νόμοι διαμορφώνουν ένα φοιτητή – μελλοντικό εργαζόμενο με ελλιπείς γνώσεις, ο οποίος δεν διεκδικεί δουλειά με το πτυχίο του αλλά με ένα φάκελο πιστωτικών μονάδων, που θα γεμίζει δια βίου με πιστοποιητικά, σεμινάρια, κλπ. Θα έχει αποφοιτήσει από ένα πανεπιστήμιο διαμορφωμένο με το Νόμο-Πλαίσιο. Ένα πανεπιστήμιο αυταρχικό, χωρίς άσυλο, που θα αποτελεί το “εύφορο έδαφος” κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις, που θα ποινικοποιεί την ελεύθερη πολιτική έκφραση, που συνολικά θα καλλιεργεί με κάθε τρόπο τα “ιδανικά” του ανταγωνισμού και της παραγωγικότητας.

            Ένα χρόνο πριν μια ολόκληρη γενιά χάραξε στη συλλογική της μνήμη εμπειρίες απίστευτα δυνατές. Εμπειρίες οι οποίες γεννήθηκαν από τις τεράστιες διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της νεολαίας και ειδικά στους μαθητές και τους νέους εργαζομένους. Σήμερα, ένα χρόνο μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη, η νεολαία καλείται να έρθει σε κάθετη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και τους πολιτικούς εκφραστές της. Καλείται να παλέψει μέσα από ένα κίνημα ανατροπής, βασιζόμενο στις γενικές συνελεύσεις και τους πολιτικούς στόχους που το ίδιο έχει θέσει. Καλείται να κατέβει στους δρόμους, να διεκδικήσει τα όνειρά της και να δώσει τις νέες μάχες που έρχονται.

                        Και όπως όλα δείχνουν... είναι έτοιμη να το κάνει!

 

- ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ ΧΑΡΙΤΟΣ

- ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗ – ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ

- ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΡΑ ΤΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΕΡΓΑΣΙΑ

______________________________________________________________________________

- Στο δρόμο του Δεκέμβρη βαδίζουμε ξανά, με ανυποχώρητο φοιτητικό κίνημα ανατροπής

 

 

 
   
 

 

                        “Συντρόφισσα, σύντροφε, εξεγερμένη Ελλάδα. Εμείς, οι πιο μικροί από αυτή τη γενιά του κόσμου σας χαιρετάμε. Δέξου το σεβασμό μας και τον θαυμασμό μας γι' αυτό που σκέφτεσαι και κάνεις. Από μακριά μαθαίνουμε από σένα. Ευχαριστούμε...”

C. Marcos

 

[ Top ]