Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα για συγκρότηση συντονιστικού αγώνα
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

κάλεσμα για συγκρότηση συντονιστικού αγώνα

πέμπτη 24 μάρτη |13:00 | αίθουσες β

 

Σήμερα είναι κοινή παραδοχή στους κόλπους του κινήματος, πως η σκληρή επίθεση που πραγματοποιείται συνολικά στα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα στη νέα γενιά αποκτά ποιοτικά αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά. Η παραπάνω επίθεση έχει φέρει το σύνολο των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων σε μία κατάσταση πλήρους εξαθλίωσης και τη νέα γενιά να βλέπει πλέον ένα μέλλον αβεβαιότητας, ανεργίας και μετανάστευσης. Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε απέναντι σε μία κατάσταση κινηματικής νηνεμίας με εξαίρεση τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, αναντίστοιχης του μεγέθους της κοινωνικής καταστροφής που εξελίσσεται. Βασικός παράγοντας της πραγματικότητας αυτής είναι και η απογοήτευση που έχει μπολιάσει σε μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων και της νεολαίας. Η πλήρης αποτυχία του project ΣΥΡΙΖΑ οδήγησε πολύ κόσμο στο να πιστέψει πως δεν υπάρχει εναλλακτική και ότι τα μνημόνια αποτελούν μονόδρομο. Κατά τη γνώμη μας όμως έδειξε κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό. Φάνηκε ξεκάθαρα ότι η λογική «ούτε ρήξη-ούτε υποταγή» είναι αυτή που οδηγεί σε μνημόνια, ότι όσο αποδέχεται κανείς την ΕΕ ως συνομιλητή και δεν την αντιμετωπίζει σαν εχθρό, το μόνο που θα βρει μπροστά του είναι η συνέχιση της επίθεσης του κεφαλαίου.

 

Μπροστά μας έχουμε, το ασφαλιστικό-ταφόπλακα που έρχεται να αποτελειώσει ότι έχει μείνει όρθιο στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, διαλύει πλήρως το εργασιακό μέλλον της νεολαίας, γκρεμίζει τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα και την καταδικάζει στη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Το προσφυγικό που έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας με τεράστιες ευθύνες της πολιτικής της κυβέρνησης που συμμετέχει στις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και είναι η ίδια πολιτική που οδηγεί σε έξαρση του φασιστικού φαινομένου και του ρατσισμού. Ο νέος νόμος Φίλη, που προσπαθεί να συνεχίσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση υλοποιώντας τις βασικές διατάξεις του ν. Διαμαντοπούλου και την συνθήκη της Μπολόνια. Έτσι μπροστά στα μέτωπα που ανοίγονται κάθε αγωνιστής και αγωνίστρια οφείλει να σκύψει το κεφάλι πάνω από την αγανάκτηση του κόσμου και να αλληλεπιδράσει με τα ερωτήματα του και τη θέλησή του για πραγματική αλλαγή. Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε ως Ενωτική Πρωτοβουλία κάθε αγωνιστή και αγωνίστρια καθώς και κάθε δύναμη που έχει αναφορά στο κίνημα μέσα στο Πολυτεχνείο και που θέλει να συμβάλει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας αλλά και στην ανατροπή της επίθεσης αυτής σε κοινό συντονισμό, προκειμένου να βγάλουμε ένα μάχιμο κινηματικό σχεδιασμό. Η κοινή δράση των μαχόμενων δυνάμεων και αγωνιστών είναι απαραίτητη προκειμένου να μπει φρένο στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αλλά και να επιβάλουμε το σύνολο των αναγκών μας.

 

Προσπαθώντας να περιγράψουμε έναν βηματισμό για όλα τα παραπάνω οφείλουμε να παλέψουμε την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που μεταφράζεται στο πρόσωπο του νόμου Φίλη, τόσο με τα δίδακτρα που θα περάσουν στα μεταπτυχιακά, την διάλυση της μέριμνας και την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών όσο και ενάντια στις διοικήσεις και στο καθηγητικό μπλοκ που θα τα υλοποιήσει. Παράλληλα, με την όξυνση της προσφυγικής κρίσης θέλουμε να κάνουμε την αλληλεγγύη και την αντιφασιστική δράση, πράξη εντός και εκτός των σχολών. Για να κάνουμε όλα τα παραπάνω χρειάζονται συντονισμένες κινήσεις και με όπλο τις γενικές συνελεύσεις να ανασυγκροτήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε το φοιτητικό κίνημα να βγει πανελλαδικά με όρους μαχητικούς στο προσκήνιο και να επιβάλλει τις ανάγκες και τα δικαιώματα του.

Ζούμε σε μία περίοδο στην οποία οι ¨απο πάνω¨ συνασπίζονται στις βάρβαρες πολιτικές της Ε.Ε. και των μνημονίων, ακριβώς για αυτό χρειάζεται η μέγιστη δυνατή συσπείρωση όλων των μαχόμενων δυνάμεων και αγωνιστών για τους αγώνες που καλούμαστε να δώσουμε. Έχοντας κάνει την αυτοκριτική μας ως Ενωτική Πρωτοβουλία για τις αδυναμίες μας την προηγούμενη περίοδο, καλούμε τον καθένα να κάνει το ίδιο. Πρακτικές που είδαμε το τελευταίο διάστημα καταλήγουν να διασπούν και να αποπροσανατολίζουν και δεν χωράνε στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάταση του κινήματος. Η περίοδος αυτή είναι ιστορική και οι απαιτήσεις της τεράστιες. Η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε πρέπει να είναι τόσο ολόπλευρη, όσο και ενιαία.Το επόμενο διάστημα ανοίγονται μεγάλες δυνατότητες για το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα και πρέπει όλες οι δυνάμεις να δώσουν  τις μάχες που έπονται με μεγάλη απαιτητικότητα από τον εαυτό τους και με την πίστη ότι η νεολαία μπορεί να αντεπιτεθεί και να επιβάλλει τις ανάγκες της.