Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ 11/11
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Η κυβέρνηση με βήμα ταχύ συνεχίζει και κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση στο πλαίσιο εφαρμογής του τρίτου μνημονίου, αλλά και όλων όσα δεν πρόλαβαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία τα δύο προηγούμενα μνημόνια των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Προϋπολογισμός φτώχιας. Διάλυση του ασφαλιστικού. Φορολεηλασία για τον λαό και προκλητικές φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματίες και τους «επενδυτές». Κατασχέσεις-πλειστηριασμοί. Μαζικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.Εργασιακός μεσαίωνας. Νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο στο δημόσιο, οριστική κατάργηση των συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα. Συντριβή της μικρομεσαίας αγροτιάς και των ελεύθερων επαγγελματιών. Εξευτελιστική επιτροπεία, ίδια και χειρότερη από ότι μέχρι τώρα.

Ειδικά με το νέο ασφαλιστικό προωθούν την πλήρη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την ανταποδοτική λειτουργία της. Ο καθένας μόνος του θα πληρώνει για την ασφάλισή του. Για τους νέους μηχανικούς τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ πλέον φτάνουν τα 500 ευρώ το μήνα και η κατηφόρα συνεχίζεται.

Τα μέτρα αυτά δεν μας αφήνουν ανεπηρέαστους. Η υποχρηματοδότηση του ΠΚ που θα ενταθεί από το 2016 λόγω του τρίτου μνημονίου, έρχεται να μας δείξει ότι ο αγώνας μας πρέπει να συνδεθεί πιο έντονα από ποτέ με αυτόν των εργαζομένων. Η διοίκηση μας λέει ότι οι φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν στέγαση πρέπει να δουλεύουν σε λειτουργίες του ιδρύματος για να πάρουν πενιχρό ποσό σαν επίδομα ενοικίου, συμφοιτητές μας δεν θα πάρουν πτυχίο γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος σπουδών.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν και η θέση μας ότι όλη η εξουσία πρέπει να είναι στις γενικές συνελεύσεις, στην αδυναμία διεξαγωγής αυτών, καταθέσαμε πρόταση στο ΔΣ ενιαίου για κατάληψη του ιδρύματος την ημέρα της απεργίας. Παρόλο που δεν θέλουμε 13 μέλη του φοιτητικού συλλόγου να αποφασίζουν για το σύνολο των φοιτητών, θεωρούμε ότι την ημέρα που οι εργαζόμενοι θα απεργούν για όλα τα παραπάνω, το σύνολο του συλλόγου φοιτητών πρέπει να βρίσκεται στο πλάι τους.
Είναι η πρώτη απεργία που πραγματοποιείται μετά από ένα χρόνο φρικτών μνημονίων, βουλευτικών πραξικοπημάτων και αντιλαικών μέτρων. Η πανελλαδική πανεργατική απεργία της 12ης Νοεμβρίου αναμένεται να αποτελέσει μια πρώτη αναμέτρηση με στόχο να δοθεί το έναυσμα για αγωνιστική κλιμάκωση, υπερβαίνοντας τη γραμμή εκτόνωσης και διαχείρισης της λαϊκής οργής από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. 

Για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους φοιτητές στην έμπρακτη στήριξη τόσο της κατάληψης όσο και της πορείας στην Αγορά στις 11 πμ. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στην διοίκηση όσο και στην κυβέρνηση ότι η ομαλότητα που προσπαθούν να μας επιβάλουν και η αποδοχή της διάλυσης των ζωών μας δεν είναι ανεκτή.