Ενωτική Πρωτοβουλία

ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗ Β’ ΦΑΣΗ ΕΣΤΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση και τα προβλήματα όλο και αυξάνονται, η φοιτητική μέριμνα αποκτά σημαντικότερο ρόλο για την καθημερινότητα και την επιβίωση των φοιτητών εντός των ιδρυμάτων. Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η κυβέρνηση, που με τις υποχρηματοδοτήσεις των τελευταίων ετών, διαλύει τη φοιτητική μέριμνα. Χαρακτηριστικά, η μέριμνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης ήταν πάντα ένα από τα «αγκάθια» της διοίκησης καθώς η χρηματοδότηση των φοιτητικών αναγκών από μεριάς της ερχόταν αντιπαραθετικά προς τη χρηματοδότηση ερευνών του ιδρύματος με προτίμησή τους σαφώς να αποτελεί πάντα η έρευνα.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

10866739_10203520718994155_483373096_nΣυγκεκριμένα βέβαια για το ζήτημα των εστιών, αποτελεί τραγικό γεγονός ότι σε ένα ίδρυμα 4000 φοιτητών οι ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις που λειτουργούν ως εστίες καλύπτουν τον ελάχιστο αριθμό των 78 φοιτητών και μάλιστα όχι και στις καλύτερες συνθήκες. Χρόνια τώρα μέσα από το σύλλογο φοιτητών προσπαθούμε να διεκδικήσουμε την ανέγερση Β’ φάσης της εστίας μαζί με πολλές ακόμη λύσεις που έχουμε αναφέρει σε αποφάσεις γενικών συνελεύσεων (χρήση παλιού ψυχιατρείου, εστίες στην πόλη, ανάπλαση και χρήση κτιρίων που το Πολυτεχνείο κατέχει και δεν αξιοποιεί κ.ά.). Οι πολύμορφες μαζικές και πιεστικές κινητοποιήσεις για τη στέγαση που πραγματοποιούνται από το σύλλογο τον τελευταίο χρόνο (παραστάσεις διαμαρτυρίας στην πρυτανεία, παρεμβάσεις στις συγκλήτους, κατάληψη του ΕΛΚΕ, συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη, κινητοποιήσεις στην πόλη και τα ΜΜΕ) απέδειξαν ότι όσο εκτίθενται στους φοιτητές και την κοινωνία οι υπεύθυνοι για την κατάντια της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόσο φοβούνται εμάς που ξεσηκωνόμαστε και απαιτούμε συλλογικά την ικανοποίηση των αναγκών μας.

Σήμερα, 17 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε λοιπόν σύγκλητος όπου εντέλει ανακοινώθηκε η έγκριση προς το Πολυτεχνείο Κρήτης για την ανέγερση της Β’ φάσης της φοιτητικής εστίας, ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο βήμα που ανοίγει το δρόμο στο σύλλογο φοιτητών να συνεχίζει να πιέζει με τον ίδιο τρόπο μέσα στην επόμενη χρονιά για να δοθούν χρήματα ώστε η νέα εστία να ανεγερθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και να καλύψει τις ανάγκες ακόμη περισσότερων φοιτητών που πλήττονται.
 


ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ


10872164_10203520718114133_469243450_nΜην έχουμε βέβαια αυταπάτες ότι η διοίκηση δίνει από την καλή της θέληση αυτά που δίνει. Αποτελεί όργανο του κράτους και προφανώς είναι ο δίαυλος του νόμου για την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Άρα για αυτούς η σπατάλη πόρων για τις ανάγκες μας δεν αποτελεί βασική κατεύθυνση.Θα δώσουν ό,τι χρήμα έχει μείνει μόνο για την έρευνα και το κέρδος. Η μέριμνα, ως προϋπόθεση για την παραμονή των φοιτητών στο πανεπιστήμιο αποτελεί πλήγμα για αυτούς γιατί τους κόβει χρήματα τα οποία θα έδιναν για να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα. Αν δεν αγωνιζόμαστε για τη μέριμνά μας, αφήνουμε να δημιουργείται ένα πανεπιστήμιο που δεν τους χωράει όλους, που δεν χωράει τα παιδιά των οικογενειών που δεν μπορούν να συντηρούν ακόμα ένα σπίτι, δημιουργώντας μία τριτοβάθμια εκπαίδευση για λίγους και εκλεκτούς. Αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη το σύστημα σήμερα.

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΟ 2015

10859828_10203520719554169_492973038_nΜην επαναπαυτεί κανείς σε αυτή την "έγκριση" και μόνο. Από εδώ και πέρα και μέσα στο 2015 η μάχη για την κανονική πραγμάτωση του έργου ανέγερσης της Β’ φάσης, όσο και της διεκδίκησης των επιδομάτων ενοικίου στην πλήρη μορφή τους (300ευρώ το μήνα για 12 μήνες) πρέπει να ενταθεί. Και αυτή περνάει μέσα από τη μάχη συνολικά για δωρεάν μέριμνα για όλους, για δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, ενάντια στις πολιτικές και το σύστημα που θέλει να βγάλει μόνο κέρδος από την εκπαίδευση διαλύοντάς την και παρατώντας τους φοιτητές εκτός. Μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές μέσα από το σύλλογό μας κι όχι μέσα από τα όργανα συνδιοίκησης και με συνεννοήσεις-κομπρεμί με τη διοίκηση και το υπουργείο (όπως προσπαθούν κάποιες ομάδες φοιτητών να κάνουν), μπορούμε να επιβάλλουμε τις ανάγκες μας για να μπορούμε να σπουδάζουμε πραγματικά δωρεάν, χωρίς να έχουμε την απειλή των διαγραφών και τον φόβο ότι αν αντιδράσουμε θα αντιμετωπίσουμε πειθαρχικά και καταστολή.

 

Απαιτούμε:

• Άμεση έναρξη των μελετών για την ανέγερση Β' φάσης Εστίας από την αρχή του 2015.
• 12μηνο επίδομα στέγασης ύψους 300 ευρώ σε όλους τους δικαιούχους.
• Αυξημένο κονδύλι για τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση-στέγαση-μεταφορές.
• Να μην αξιοποιούνται τα κτίρια του Πολυτεχνείου επιχειρηματικά και να μην παρακμάζουν (Γαλλική Σχολή, Παπαδοπέτρου, παλιά Πρυτανεία, κτίριο Bodyline), αλλά για να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών.
• Κανένας φοιτητής να μην πεταχτεί από το Πολυτεχνείο.

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ.
ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ!

 

nffzzuD