Ενωτική Πρωτοβουλία

Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ! ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΑΚΑΘΕΚΤΟΙ ΠΛΑΪ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Το προηγούμενο διάστημα, ο ενιαίος σύλλογος φοιτητών μπήκε σε τροχιά μαζικών κινητοποιήσεων, στη βάση των αποφάσεων των γενικών του συνελεύσεων. Μέτα από μεγάλη πίεση του φοιτητικού συλλόγου, ορίστηκε σύγκλητος με την θεματολογία μας και με βασική απαίτηση την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών αλλά και την τοποθέτηση όλων των μελών της συγκλήτου πάνω σε αυτά. Στις 2/12, ημερομηνία διεξαγωγής της συγκλήτου, η διοίκηση του ιδρύματος για ακόμα μία φορά απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση για τα ζητήματα που απασχολούν το σύνολο των φοιτητών. Η ανακοίνωση-απόφαση της διαδικασίας αποτελεί μία κοροϊδία προς το σύλλογο φοιτητών, κανένα αίτημά του δεν εκπληρώθηκε στη βάση που τέθηκε από μεριάς μας.


Έχουν λεφτά και δεν τα δίνουν στη μέριμνα!

Πιο συγκεκριμένα, για τη φοιτητική μέριμνα εξακολουθεί να ισχύει η ίδια κατάσταση που επικρατούσε και πριν. Ένα επίδομα ενοικίου, που δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση τις βασικές ανάγκες ενός φοιτητή για να ζήσει με αξιοπρέπεια στα Χανιά, το οποίο μάλιστα δίνεται μόνο για 6 μήνες! Η ανακοίνωση της Συγκλήτου όμως μας δείχνει ότι η διοίκηση του Πολυτεχνείου έχει άλλες προτεραιότητες από την μέριμνα των φοιτητών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι όπως αναφέρει η ίδια η ανακοίνωση, παρόλο που υπάρχουν κονδύλια τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση με το επίδομα ενοικίου και τον χρόνο για τον οποίο αυτό χορηγείται, θα δοθεί μόνο ένα κομμάτι από αυτά για την μέριμνα. Εμείς απαιτούμε να δοθεί επίδομα 300 ευρώ για 12 μήνες σε κάθε φοιτητή που το δικαιούται.


Αναμονή για την εμβόλιμη εξεταστική...

Ακόμα πιο θολό αφήνει η διοίκηση το ζήτημα της εμβόλιμης. Παρά την φαινομενική πρόθεσή της να παραχωρηθεί η εμβόλιμη εξεταστική, δεν διευκρινίζεται ούτε ποιοι φοιτητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν (από ποιο ακριβώς εξάμηνο θα δίνεται το δικαίωμα;), αλλά ούτε τι θα γίνει σε περίπτωση που το υπουργείο δε δεχτεί να δοθεί η πρόσθετη εξεταστική.


Δεν είναι αντίθετοι στις διαγραφές, αλλά στους αγώνες των φοιτητών!

Όσον αφορά το ζήτημα των διαγραφών φοιτητών, η Σύγκλητος έδειξε ακόμα μία φορά ποια πολιτική εξυπηρετεί εντός των ιδρυμάτων. Αναφέρει ότι οι διαγραφές των φοιτητών δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αλλά στην ουσία του μέτρου αυτού τάσσεται υπέρ και για αυτό δεν το καταδικάζει. Δεν διαφωνεί ούτε με το μέτρο του ν+2, ούτε με τις διαγραφές μέσω πειθαρχικών (άλλωστε το έχει αποδείξει έμπρακτα αυτό με απειλές κατά μελών του φοιτητικού συλλόγου για πειθαρχικά), αλλά ούτε και με τις διαγραφές των “αιώνιων” φοιτητών. Τέλος, για το ζήτημα της καταστολής που αντιμετώπισε το φοιτητικό κίνημα στην Αθήνα το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση στην ανακοίνωσή της κρατάει μία χυδαία στάση, ταυτίζοντας ουσιαστικά το ξύλο που δέχτηκαν φοιτητές από τα ΜΑΤ, με το δικαίωμά τους στον αγώνα για αξιοπρεπείς σπουδές.


Πλάι στην πρυτανεία και η ΠΑΣΠ: “Ο νόμος λέει για ιδιώτες, τι να κάνουμε;”

Στη σύγκλητο όμως η διοίκηση δεν ήταν μόνη της. Στο πλάι της βρισκόταν και αυτή τη φορά η ΠΑΣΠ. Γεγονός είναι ότι σε όλη τη διαδικασία της συγκλήτου, που ο σύλλογος φοιτητών επιχειρούσε να διεκδικήσει τα δίκαια αιτήματά του, η ΠΑΣΠ δεν έπαιρνε θέση σε τίποτα και τηρούσε σιγή ιχθύος. Εξαίρεση αποτελεί η στιγμή που αποφάσισαν να τοποθετηθούν σχετικά με τις καθαρίστριες, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Και τι να κάνουμε; Ο νόμος λέει για ιδιώτη εργολάβο!”, έχοντας ουσιαστικά την ίδια στάση με αυτή της πρυτανείας! Αποκορύφωμα βεβαίως αποτελεί η αποχώρησή τους πριν τελειώσει η διαδικασία, όταν τέθηκαν τα ζητήματα δημοκρατίας προς τους φοιτητές, όπου ο σύλλογός μας δέχτηκε σκληρή κριτική από μέρος της συγκλήτου και του πρύτανη, εξισώνοντας τους αγώνες μας με τη βία που έχουμε δεχτεί από την αστυνομία κατά καιρούς.


Η παράταξη της ξεφτίλας δίνει άλλοθι σε αυτόν που έφερε το νόμο-πλαίσιο
και τη βία ενάντια στους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης!

Αυτό ακριβώς επιχείρησαν και να καλύψουν με την τραγελαφική τους ανακοίνωση-καταγγελία για την Ενωτική Πρωτοβουλία, η οποία παρουσίαζε άγνοια γεγονότων, αλλά και κάλυψη της στάσης της πρυτανείας! Έχοντας ακριβώς την ίδια θέση με τον κ. Διγαλάκη, νομιμοποιούν τον τίτλο του τέως πρύτανη Γρυσπολάκη ως ομότιμο καθηγητή, δίνοντας άλλοθι στη δράση του ως συντάκτη του νόμου Διαμαντοπούλου, αλλά και στην επίθεση από μεριάς του, με μπράβους και ΜΑΤ, σε μέλη του συλλόγου φοιτητών τα προηγούμενα χρόνια! Σε πολλά ακόμη σημεία βεβαίως η ανακοίνωση της ΠΑΣΠ ταυτίζεται με την ανακοίνωση της πρυτανείας, φαινόμενο διόλου παράξενο για αυτούς που είναι κόντρα στα πραγματικά συμφέροντα των πληττόμενων φοιτητών. Δυο φράσεις για τη μέριμνα και την εμβόλιμη για τα μάτια των φοιτητών δεν αρκούν για να καλύψουν τη βρωμιά που πραγματικά κρύβεται πίσω από την αντιδραστική και φιλοδιοικητική στάση της ΠΑΣΠ μέσα στο σύλλογο. Γιατί τη στιγμή που ή θα αγωνιζόμαστε για τους φοιτητές και τους εργαζόμενους που πλήττονται ή για να ικανοποιηθούν τα συμφέροντα της διοίκησης, η ΠΑΣΠ έχει διαλέξει πλευρά και σίγουρα δεν είναι με τους πρώτους.


ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ!

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου όπως φάνηκε για ακόμα μία φορά και από την Σύγκλητο πως είναι ο εγγυητής της εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής μέσα στα πανεπιστήμια. Ωστόσο, δεν τολμάει να το πει ανοιχτά στους φοιτητές. Φοβάται την αντίδραση τους και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα. Επιλέγει τα μισόλογα και τις θολές ανακοινώσεις και αποφάσεις για να μπορεί να τις ερμηνεύσει αργότερα όπως αυτή την βολεύει. Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τα αντιδραστικά από τη φύση τους όργανα της διοίκησης. Δεν περιμένουμε καμία λύση, όσον αφορά τα προβλήματα που απασχολούν τον φοιτητικό σύλλογο, να παραχωρηθεί από την καλή θέληση της Συγκλήτου. Μόνο οι ίδιοι οι φοιτητές μπορούν να επιβάλουν τις ανάγκες τους, με όχημα τις γενικές συνελεύσεις τους. Για να μπορούν να σπουδάζουν πραγματικά δωρεάν, χωρίς να έχουν την απειλή των διαγραφών και τον φόβο ότι αν αντιδράσουν θα αντιμετωπίσουν πειθαρχικά και καταστολή.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη | 13:00 | Ξύλινο Αμφιθέατρο (Α2)

 

nffzzuD