Ενωτική Πρωτοβουλία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ HMMY ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Θα αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα κατάματα ή θα μείνουμε για πάντα με σταυρωμένα χέρια;

Ο καθένας μας μπορεί να καταλάβει ότι η πολιτική η οποία ασκείται, εκτός του ότι έχει οδηγήσει τις οικογένειές μας στα όρια της εξαθλίωσης, επηρεάζει άμεσα και τις δικές μας ζωές ως φοιτητές καθώς η επίθεση που ασκείται αυτή τη στιγμή στην κοινωνία δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη και την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του, εκμεταλεύεται το πανεπιστήμιο ως ένα πεδίο κερδοφορίας και αυτό προφανώς επηρεάζει τις σπουδές μας. Κουτσουρεμένοι προϋπολογισμοί, διαλυμένα προγράμματα σπουδών, έρευνα για τις ανάγκες του κεφαλαίου και των επιχειρήσεων, ρυθμοί σπουδών εναρμονισμένοι στις σύγχρονες-μαύρες συνθήκες εργασίας, αποτελούν μερικές από τις κυρίαρχες επιλογές της ΕΕ για το πως θέλει να είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επιλογές με τις οποίες εμείς ως φοιτητές του ΗΜΜΥ αναμετριόμαστε καθημερινά και μάλιστα στην πιο οξυμένη τους μορφή.

Οι συνθήκες και οι όροι φοίτησης στο τμήμα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι και εντατικοί. Αυτό το βιώνουμε μέσα από τα συνεχόμενα πρότζεκτ και εργαστήρια που αναγκάζεσαι κάθε χρόνο να τα κάνεις από την αρχή. Το βιώνουμε μέσα από τα deadlines που ένα λεπτό να αργήσεις να στείλεις το πρότζεκτ ενδέχεται να πάρεις και μηδέν. Το βιώνουμε μέσα από τον θεσμό των αλυσίδων (προαπαιτούμενα μαθήματα), σε συνδυασμό με το ν+2 και τις διαγραφές που επιχειρεί να περάσει τώρα το υπουργείο. Όλα τα παραπάνω, παράλληλα με την ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, οδηγούν πολλούς φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους.

Με όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στο ΗΜΜΥ γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το να συνεδριάσει ο σύλλογος φοιτητών είναι πιο επιτακτικό από ποτέ. Από ότι φάνηκε όμως την περασμένη Τετάρτη, το ΜΑΣ μαζί με την ΠΑΣΠ έχουν αντίθετη άποψη. Την ώρα λοιπόν που το αμφιθέατρο είχε μία κρίσιμη μάζα κόσμου, αρκετή για να συνεδριάσει και να πάρει απόφαση για την δράση ο σύλλογος φοιτητών ΗΜΜΥ, το ΜΑΣ και η ΠΑΣΠ από πολύ νωρίς υποστήριζαν ότι δεν υπάρχουν φοιτητές για να διεξαχθεί η συνέλευση, δείχνοντας ότι από την αρχή δεν είχαν καμία διάθεση να γίνει.

Από την μία λοιπόν η καθεστωτική ΠΑΣΠ επιτελεί με τον πιο χυδαίο και φανερό τρόπο τον εγγυητή της ομαλότητας αυτή τη στιγμή μέσα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο τμήμα, σαμπόταρε ανοιχτά την διαδικασία και έδιωχνε όσους φοιτητές μπορούσε από την αίθουσα και τους καλούσε σε δική της διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή οι όροι δεν ήταν ευνοϊκοί για αυτούς. Την ίδια στάση κρατάει εδώ και δύο χρόνια, κάνοντας ότι μπορεί για να πέσει ο σύλλογος του ΗΜΜΥ στην αδράνεια, να μην συνεδριάζει και να μην έρχεται σε ρήξη με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή.

Από την άλλη το ΜΑΣ, παρόλο που διακηρύχτηκα μιλάει για ανατροπή του συστήματος, με την αντίληψη που έχει ότι δεν μπορούν να ξεσπάσουν αγώνες στο σήμερα επειδή “δεν είναι ευνοϊκοί οι όροι”, στην πραγματικότητα λειτουργεί ως εμπόδιο για να βγει το φοιτητικό κίνημα στο προσκήνιο. Παράλληλα, δεν έχει καμία πρόταση για το πως πρέπει να είναι οι σπουδές μας στο ΗΜΜΥ και όπως φάνηκε από την στάση τους την Τετάρτη που με την ίδια δικαιολογία με την ΠΑΣΠ έκανε ότι μπορούσε για να μην συνεδριάσει ο σύλλογος, θεωρεί ότι δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξει η ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εντός του τμήματος. Αυτό φάνηκε και από το πολιτικό πλαίσιο που πρότεινε για την γενική συνέλευση, στο οποίο δεν καλούσε να κινητοποιηθούμε για το παραμικρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε μέσα στη σχολή.

Η στάση που κράτησαν και οι δύο δυνάμεις πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο του συλλόγου. Η μοναδική απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε τόσο στην ΠΑΣΠ και την ΚΝΕ όσο και στην πολιτική που εφαρμόζεται εντός του ΗΜΜΥ είναι να δείξουμε ότι οι εντατικοί ρυθμοί σπουδών ανατρέπονται και μάλιστα από ένα δυναμικό φοιτητικό κίνημα. Υπό αυτό το πρίσμα καλούμε σε συντονιστικά και σε γενικές συνελεύσεις κάθε φοιτητή ο οποίος αντιλαμβάνεται την ανάγκη να αντιδράσουμε στην κατάσταση που προσπαθούν να μας επιβάλλουν για να συζητήσουμε και να κινητοποιηθούμε πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή στο τμήμα. Είναι καιρός να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να εναντιωθούμε στους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής μέσα και έξω από το ίδρυμα και να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέλλον μας στην εκπαίδευση και την εργασία.

nffzzuD