Ενωτική Πρωτοβουλία

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ!
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

>> Κατέβασε την Ανακοίνωση.

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την Αρχιτεκτονική Σχολή και με την αυταρχική απόφαση της διοίκησης να τη μεταφέρει είναι ένα γεγονός που δε μένει στα στενά πλαίσια της  ίδιας της σχολής, αλλά αφορά και τον Ενιαίο Σύλλογο Φοιτητών του ιδρύματος. Ο κύριος Διγαλάκης σε πρόσφατη συνέντευξή του παρουσιάστηκε ως “σωτήρας των φοιτητών της Αρχιτεκτονικής”, που νοιάζεται για τις ανάγκες τους και θέλει το καλό τους. Σε αυτό το παιχνίδι μπαίνει και η ΠΑΣΠ, η οποία στηρίζει την απόφαση του πρύτανη, αδιαφορεί για οποιαδήποτε κινητοποίηση που θα ενισχύσει την απόφαση των  φοιτητών αρχιτεκτονικής να κλιμακώσουν τον αγώνα τους και, ταυτόχρονα, συκοφαντεί την απόφαση του Συλλόγου Φοιτητών Αρχιτεκτονικής, η οποία λήφθηκε σε μια από τις μαζικότερες γενικές συνελεύσεις με συντριπτική πλειοψηφία υπέρ της.


Για να δούμε όμως κάποια πράγματα τα οποία θα βοηθήσουν όλους τους φοιτητές και τους πολίτες των Χανίων να βγάλουν συμπεράσματα:

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρει πως νοιάζεται για τις ανάγκες των φοιτητών.

1. Γνωρίζουμε όλοι ότι οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής δίνουν υπέρογκα ποσά από την τσέπη τους για να καταφέρουν να αγοράσουν απαραίτητα αντικείμενα για τις σπουδές τους, καθώς η κυρίαρχη πολιτική δεν τους τα παρέχει δωρεάν. Ο κύριος Διγαλάκης, τόσο καιρό τι κάνει για αυτό; Απολύτως τίποτα. Ο Σύλλογος Φοιτητών, ωστόσο, με πολύμηνο αγώνα κατάφερε να κερδίσει δωρεάν παροχή κάποιων αναλώσιμων υλικών προς τους φοιτητές.

2. Όπως σε όλες τις σχολές, έτσι και στην Αρχιτεκτονική, υπάρχει πρόβλημα με τον αριθμό των καθηγητών και των συμβασιούχων, καθώς αυτοί δεν επαρκούν για τις ανάγκες της σχολής. Ο κύριος Διγαλάκης πώς αντιμετώπισε αυτό το ζήτημα; Προφανώς και δεν ασχολήθηκε καν. Το μόνο που κάνει είναι να στηρίζει τις επιλογές τις κυβέρνησης για απολύσεις εργαζομένων από τα πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα σύντομα κάποια μαθήματα να μην μπορούν να διδαχτούν. Ο Σύλλογος Φοιτητών συνεχώς παλεύει για μονιμοποίηση του προσωπικού στα πανεπιστήμια και για προσλήψεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η Αρχιτεκτονική.

Συμπέρασμα: Ο νέος πρύτανης και το Συμβούλιο Διοίκησης δε νοιάζονται για τις ανάγκες των φοιτητών. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να διαλύσουν το πανεπιστήμιο και να βάλουν λεφτά στην τσέπη τους.

Ο κ. Διγαλάκης αναφέρει πως η μόνη βιώσιμη λύση είναι η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο.

1. Ενδιαφέρον είναι να δούμε ποιος έχει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση που υπάρχει στην Αρχιτεκτονική.  Όταν ιδρύθηκε η Αρχιτεκτονική το 2004 ο κ. Γρυσπολάκης (σύμμαχος του κ. Διγαλάκη) ήταν θερμός υποστηρικτής της ίδρυσης της σχολής και της εγκατάστασής της στη Γαλλική Σχολή. Εκείνη την περίοδο, ο Σύλλογος Φοιτητών είχε διατυπώσει ενστάσεις, λέγοντας ότι αυτό το κτίριο δε θα καταφέρει να καλύψει τις ανάγκες τις σχολής. Παρόλα αυτά, ο κ Γρυσπολάκης προχώρησε στην ίδρυση της Αρχιτεκτονικής στη Γαλλική Σχολή (μάλλον κέρδισε πολλά χρήματα από αυτή την ενέργεια).

Τώρα έχουν το θράσος να μας λένε ότι θέλουν να μεταφερθεί στο Πολυτεχνείο η σχολή. Ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής έχει καταφέρει κι έχει αναδείξει με τον καιρό τη Γαλλική Σχολή σε χώρο πολιτικών αγώνων, πολιτιστικών παρεμβάσεων, αρχιτεκτονικών project μακριά από επιχειρηματικούς κύκλους κ.ά. Εντέλει, έδωσε μάχες, με εξίσου σημαντικό παράδειγμα τις δίμηνες καταλήψεις της σχολής το 2008, για την παραμονή της σχολής στο υπάρχον κτίριο.

2. Η μεταφορά της Αρχιτεκτονικής θα γίνει προς τα κτίρια των Μηχανικών Περιβάλλοντος, τα οποία ανεγέρθηκαν φέτος. Εύλογο το ερώτημα: Καταρχήν πώς γίνεται κτίρια που προορίζονται για Μηχανικούς Περιβάλλοντος να καλύψουν τις ανάγκες της Αρχιτεκτονικής, μια σχολή που χρειάζεται ειδικά διαμορφωμένους χώρους για να λειτουργήσει σωστά. Ακόμα, γιατί έγινε η ανέγερση αυτών των κτιρίων στην Πολυτεχνειούπολη και δε δημιουργήθηκε νέο κτίριο στην Γαλλική Σχολή (να υπενθυμίσουμε ότι τα σχέδια του νέου κτιρίου είναι έτοιμα και έχουν εγκριθεί).

Ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής αναφέρει ξεκάθαρα ότι το υπάρχον κτίριο της Γαλλικής δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της σχολής και των φοιτητών. Για αυτό το λόγο αντιπροτείνει: να συνεχίσουν τα μαθήματα στο κτίριο της Γαλλικής Σχολής και για προσωρινή και μόνο λύση να χρησιμοποιηθούν τα κτίρια της παλιάς Πρυτανείας, αφού αυτή θα μεταφερθεί στην Πολυτεχνειούπολη, εκτός αν θέλει ο κ. Διγαλάκης να τα δώσει σε κάποια εταιρία. Ακόμα, προτείνει να υλοποιηθεί η μελέτη για επέκταση του κτιρίου στη Γαλλική Σχολή. Για να μπορέσουν να καλυφτούν οι ανάγκες των φοιτητών θα πρέπει να υπάρχουν δωρεάν αναλώσιμα και μόνιμο προσωπικό, όχι μόνο στην Αρχιτεκτονική, αλλά σε όλες τις σχολές του Πολυτεχνείου.

Θα θέλαμε ο κύριος Διγαλάκης να μας πει που θα βρει τα χρήματα για να μετατρέψει το κτίριο της Γαλλικής σε εκθεσιακό κέντρο, και ακόμα τι σκοπούς έχει για τα κτίρια της παλιάς πρυτανείας.

Σαν Ενωτική Πρωτοβουλία στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα που δίνει ο Σύλλογος Φοιτητών Αρχιτεκτονικής. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει ζήτημα όλου του Πολυτεχνείου και ο Ενιαίος Σύλλογος να συμμετέχει ενεργά σε αυτή την μάχη. Καλούμε όλους τους πολίτες των Χανιών να είναι μαζί μας σε αυτό τον αγώνα. Τους αφορά άμεσα. Ο Σύλλογος θα δώσει μάχη για να κρατήσει ένα χώρο ανοιχτό σε όλους τους πολίτες της πόλης. Δε θα τους αφήσουμε να διαλύσουν την Γαλλική Σχολή όπως έκαναν με το κτίριο Παπαδοπέτρου πριν 5 χρόνια. Δε θα αφήσουμε να περάσουν και να γίνουν πράξη οι χουντικές αποφάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης και της πρυτανείας (όσο και αν το θέλουν κάποιοι, Γρυσπολάκηδες, εργολάβοι, Πασπίτες κ.λπ.). Πρέπει να δώσουμε κοινό αγώνα με όσους παλεύουν για το πανεπιστήμιο των αναγκών μας. Φοιτητές, εργαζομένους και πολίτες των Χανίων. Η νίκη αυτής της μάχης θα είναι νίκη όλων μας!


Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ!

ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ.


ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ!