Ενωτική Πρωτοβουλία

Εκλογές για Συμβούλιο Διοίκησης / Εμβόλιμη Εξεταστική - 18 Μάρτη 2012
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Στις 27 Μάρτη ματαιώνουμε τις εκλογές!

Καμία σκέψη για κατάργηση της εμβόλιμης εξεταστικής!


 

     Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και συγκυβέρνησης Παπαδήμου έχει φέρει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας στα όρια της εξαθλίωσης και της ανέχειας. Με τα εκβιαστικά διλήμματα "νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα ή χρεοκοπία", με τη λογική της τρομοκρατίας "ΕΕ και Ευρώ ή απόλυτη εξαθλίωση" δε διστάζουν να εξαπολύσουν ακόμα βαθύτερη επίθεση και να καταδικάσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία σε έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα. Δε διστάζουν μάλιστα να προβούν σε εκκαθαρίσεις βουλευτών που τόλμησαν να αμφισβητήσουν έστω και στο ελάχιστο πτυχές της μνημονιακής πολιτικής. Αυτή η στάση δείχνει ξεκάθαρα το καθεστώς που θέλουν να επιβάλλουν. Ένα καθεστώς κοινοβουλευτικής χούντας, όπου η πολιτική του κεφαλαίου, του μνημονίου και του κοινωνικού κανιβαλισμού θα φαντάζει μονόδρομος. Στο οποίο η εργαζόμενη νεολαία και οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων αν δε βρίσκονται στην ανεργία, στην καλύτερη περίπτωση θα προσπαθούν να επιβιώσουν με μισθούς 400 ευρώ, ανασφάλιστοι και με το φόβο της απόλυσης να αποτελεί καθημερινότητα. Σε ένα καθεστώς όπου η ανεργία στους νέους θα βρίσκεται στο 50%, όπου κάθε απεργία θα είναι εκ των προτέρων παράνομη και κάθε λαϊκή αντίσταση θα χτυπιέται από τις δυνάμεις καταστολής και την κυβερνητική τρομοκρατία.

Κανένας manager στη διοίκηση του πανεπιστημίου


     Σε αυτό το τοπίο το οποίο δημιουργείται βασικό άξονας της κυρίαρχης πολιτικής είναι το χτύπημα των κεκτημένων των εργαζομένων και το ξεπούλημα όλων των δημόσιων αγαθών και παροχών. Ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών επιχειρήσεων, ξεπούλημα της δημόσιας υγείας καθώς και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Ο νόμος πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε πραξικοπηματικά στα τέλη Αυγούστου δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο πλήρως συνδεδεμένο με τις ανάγκες της αγοράς. Που η γνώση και τα μαθήματα, το τι θα σπουδάζουμε και τι έρευνα θα παράγεται θα καθορίζεται από τις ορέξεις των επιχειρήσεων. Που οι φοιτητές των οικογενειών που πλήττονται από την κυρίαρχη πολιτική και αδυνατούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, θα πετιούνται εκτός πανεπιστημίου και δε θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν. Που οποιαδήποτε προσπάθεια εναντίωσης στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση θα ποινικοποιείται παραδειγματικά. Τα Συμβούλια Διοίκησης αποτελούν ουσιαστικά εκείνο το μοχλό που θα εδραιώσει αυτή την πραγματικότητα. Αποτελούν το μοχλό για τη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου, για τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε εμπόρευμα μόνο για όσους θα έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν.

Κάτω τα χέρια από την εμβόλιμη εξεταστική


     Πρώτο βήμα εφαρμογής του νέου νόμου στο ίδρυμά μας αποτελεί το κόψιμο της εμβόλιμης. Η εμβόλιμη εξεταστική ουσιαστικά αποτελεί την ευκαιρία για τους φοιτητές από το 5ο έτος και πάνω να εξεταστούν σε δύο πρόσθετες εξεταστικές με σκοπό να ολοκληρώσουν νωρίτερα τις σπουδές τους, πράγμα το οποίο αποτελεί καθοριστική ανάγκη αν αναλογιστεί κανείς την εντατικοποίηση που κυριαρχεί στο ίδρυμα καθώς και τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι οικογένειες των φοιτητών. Στο ίδρυμα μας, πολλοί καθηγητές του ιδρύματος με πρωτοκαθεδρία τους καθηγητές του ΗΜΜΥ τάσσονται ανοιχτά με τις επιταγές του υπουργείου και δείχνουν τη διάθεση να μη δώσει κανένας φοιτητής φέτος εμβόλιμη. Αυτό γίνεται ξεκάθαρο με τη στάση τριών καθηγητών στην προτελευταία σύγκλητο που καταψήφισαν την πρόταση να δοθεί εμβόλιμη, καθώς και το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα η συντριπτική πλειοψηφία των καθηγητών αρνείται να πάρει δημόσια θέση για το αν θα δοθεί εμβόλιμη ή όχι "παίζοντας κρυφτό" κάτω από την ποδιά του Γρυσπολάκη και του υπουργείου.


Το να εξεταζόμαστε σε ότι έχουμε διδαχθεί, για εμάς αποτελεί το αυτονόητο. Όποιος καθηγητής προσπαθήσει να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα θα βρει απέναντί του το σύνολο των φοιτητών.


     Το αν θα εφαρμοστεί ο νέος νόμος πλαίσιο και τα Συμβούλια Διοίκησης, το αν θα δοθεί η εμβόλιμη ή όχι, αποτελεί ζήτημα των φοιτητών και είναι οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να το διαφυλάξουν. Δε τρέφουμε καμία αυταπάτη ότι οι καθηγητές, οι πρυτάνεις ή το υπουργείο μπορεί να διαφυλάξει τα συμφέροντα των φοιτητών και να δώσει τη λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Πιστεύουμε πως νίκες μέσα στο ίδρυμα δεν εξασφαλίζονται μέσα από τη συνδιαλλαγή με τους καθηγητές-εκφραστές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης αλλά μέσα από μαζικούς αγώνες των ίδιων των φοιτητών.

     Το φοιτητικό κίνημα δε θα επιτρέψει τη διάλυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Θα δώσουμε τη μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να ματαιωθούν οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης και να δώσουν φέτος όλοι οι φοιτητές σε όλα τα τμήματα εμβόλιμη εξεταστική. Αυτός ο αγώνας αποτελεί αγώνα όχι μόνο του φοιτητικού κινήματος, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας που συγκρούεται με την πολιτική της συγκυβέρνησης Παπαδήμου. Το νικηφόρο φοιτητικό κίνημα, ως πρωτοπόρο κομμάτι στους λαϊκούς αγώνες, οφείλει να αναδείξει ότι η πολιτική της σύγχρονης κοινοβουλευτικής χούντας μπορεί να ανατραπεί στους δρόμους μέσα από τον ανυποχώρητο και μαχητικό αγώνα.


>> Να ματαιωθούν οι εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης

>> Να δοθεί φέτος η εμβόλιμη εξεταστική, σε όλα τα τμήματα και τα μαθήματα. Καμία σκέψη για κατάργησή της

>> Ανατροπή της χούντας συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ