Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΕΝΙΑΙΟΥ 29 Αυγούστου 2011
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

 

     Η ακαδημαϊκή χρονιά αρχίζει εν μέσω της κατάθεσης του Ν. Πλαίσιο που έρχεται για διαλύσει συθέμελα το Ελληνικό πανεπιστήμιο. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θέλει να περάσει από την πίσω πόρτα ένα νομοσχέδιο που δεν θα προσπαθεί να επιλύσει τα προβλήματα του πανεπιστημίου αλλά θα είναι μια συνέχεια των μεταρρυθμίσεων και των επιταγών του μνημονίου ως ακόμα μια προσπάθεια υπέρβασης της κρίσης. Τη στιγμή που η κρίση βαθαίνει και χτυπά την καρδία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, το κεφάλαιο θα προσπαθεί συνεχώς να βρει νέα πεδία κερδοφορίας που θα οδηγήσουν σε υπέρβαση της κρίσης. Στα νέα μέτρα που επέβαλε η ΕΕ και το ΔΝΤ και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (αύξηση ΦΠΑ, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις),έρχεται να προστεθεί και η μεταρρύθμιση-τομή στην παιδεία.

     Σε συνέχεια μιας πολιτικής, που χτυπά στη ρίζα τους όλα τα εργασιακά δικαιώματα του κόσμου της εργασίας και της νεολαίας, αυξάνοντας την ανεργία και την ημιαπασχόληση, η κυβέρνηση μέσω της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης επιχειρεί πρώτον, να δημιουργήσει ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα υποτάσσεται στις ανάγκες της αγοράς και δεύτερον, να διαμορφώσει τους σύγχρονους αποφοίτους του μνημονίου που θα εκπαιδεύονται, αξιολογούνται και θα επανακαταρτίζονται έτσι ώστε να αποτελούν το πιο κερδοφόρο γρανάζι στη σύγχρονη καπιταλιστική παραγωγική μηχανή. Στο πανεπιστήμιο του Μνημονίου η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης των πανεπιστημίων μόνο με δημόσιους πόρους, κάτι το οποίο θα σημαίνει περικοπές στους μισθούς και στην φοιτητική μέριμνα, κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, χρηματοδότηση από επιχειρήσεις και λειτουργία του πανεπιστημίου σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω αναγκαία προϋπόθεση είναι η διοίκηση του ιδρύματος να συγκροτείται κυρίως από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τους φοιτητές και την πλειοψηφία των καθηγητών να είναι θεατές στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Κάτι το οποίο δείχνει πως η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου. Η κατάργηση του πτυχίου το οποίο υποκαθίσταται από τον τίτλο σπουδών, ένα χαρτί το οποίο δεν κατοχυρώνει απολύτως κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα αλλά αποτελεί ένα σύνολο πιστωτικών μονάδων και πιστοποιητικών. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν στρατιές νέων εργαζομένων χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους απέναντι στον εργοδότη αλλά θα διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουν. Η ενιαιότητα των γνωστικών αντικείμενων παύει να υπάρχει με την διάσπαση των σπουδών σε 2 κύκλους. Τέλος η εντατικοποίηση των σπουδών και το όριο φοίτησης (ν + 2) δεν έχει σαν μοναδικό σκοπό την δημιουργία ενός πειθαρχημένου φοιτητή-μελλοντικού εργαζομένου ο οποίος θα έχει μάθει να υπακούει και να μην παλεύει συλλογικά, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί την σύγχρονη ανάγκη της αγοράς για την παραγωγή όσο το δυνατών γρηγορότερα ευέλικτων και καταρτίσιμων αποφοίτων.

     Απέναντι σε αυτή την πολιτική είναι αναγκαίο να οικοδομηθεί ένα φοιτητικό κίνημα με που με προμετωπίδα την ανατροπή του νόμου, θα δίνει απαντήσεις συνολικότερα στα κοινωνικά ζητήματα του σήμερα. Ένα πύρινο κίνημα από μια φοιτητική νεολαία που θα πρέπει να καταφέρει να έρθει σε σύνδεση με τις διεργασίες των πλατειών του προηγούμενου διαστήματος, να βρεθεί στο δρόμο με εκείνες τις δυνάμεις της εργασίας που αποτελούν πραγματικές φωνές αντίστασης στους εργασιακούς χώρους στους δρόμους ώστε να βάλει ζητήματα άμεσης πάλης, όπως η διαγραφή του χρέους η αποδέσμευση απο την ΕΕ, η εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών παραγωγικών μονάδων με εργατικό έλεγχο και θα έχει συνολική και συγκροτημένη πρόταση για το τι παιδεία και συνολικότερα για το τι κοινωνία οραματιζόμαστε. Είναι δεδομένο ότι από εδω και πέρα είμαστε στο πιο σημαντικό μεταίχμιο της ιστορίας μας ,ολόκληρη η το πολίτικο σύστημα τρίζει συθέμελα και είναι χρέος του φοιτητικού κινήματος να αποτελέσει τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών εξάρσεων .

 

Την ημέρα ψήφισης του ν.Πλαίσιο η σχολή θα τελεί υπό κατάληψη , και θα γίνει πορεία στην αγορά στις 11 π.μ.

Καλούμε συνέλευση του συλλόγου φοιτητών την δευτέρα 29/8