Ενωτική Πρωτοβουλία

Ανακοίνωση Ενωτικής Πρωτοβουλίας - 21 Αυγούστου 2011
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Ν. ΠΛΑΙΣΙΟ

 

     Η νέα ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει τις επόμενες μέρες και από τι όλα δείχνουν θα είναι σίγουρα μια χρονιά που θα χαρακτηριστεί από την μεγάλη μάχη του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο με τον υπουργείο Παιδείας και την Α.Διαμαντοπούλου αλλά γενικότερα με την πολιτική της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Από την μια ο νέος νόμος πλαίσιο που καταργεί το πανεπιστήμιο που ξέραμε ως τώρα και από την άλλη η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου με τις χιλιάδες απολύσεις, τις περικοπές στους μισθούς και την εκτίναξη του ΦΠΑ καθώς και οι βλέψεις της κυβέρνησης για νέα ακόμα πιο βάρβαρα μέτρα συνθέτουν ένα πολεμικό σκηνικό στο σύνολο της κοινωνίας. Η κυβέρνηση φοβούμενη να έρθει σε σύγκρουση με το φοιτητικό κίνημα και το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας, επιλέγει να ψηφίσει το νόμο έκτρωμα μέσα στο καλοκαίρι με το μεγαλύτερο μέρος των σχολών να είναι κλειστές.

      Ο νέος νόμος πλαίσιο αποτελεί μια χρονική συμπύκνωση των αποπειρών των τελευταίων 30 χρόνων για μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια. Το νέο πανεπιστήμιο του Μνημονίου δεν θα είναι ούτε δημόσιο, ούτε δωρεάν αλλά ούτε και πανεπιστήμιο. Αρχικά η κατακόρυφη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης θα έχει σαν αποτέλεσμα την αδυναμία επιβίωσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ μόνο με δημόσιους πόρους, κάτι το οποίο θα σημαίνει περικοπές στους μισθούς και στην φοιτητική μέριμνα, κατάργηση του δωρεάν συγγράμματος, χρηματοδότηση από επιχειρήσεις και λειτουργία του πανεπιστημίου σύμφωνα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Για να γίνουν πράξη όλα τα παραπάνω αναγκαία προϋπόθεση είναι η διοίκηση του ιδρύματος να συγκροτείται κυρίως από προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου, με τους φοιτητές και την πλειοψηφία των καθηγητών να είναι θεατές στις αποφάσεις του Συμβουλίου. Κάτι το οποίο που δείχνει πως η μεταρρύθμιση στο πανεπιστήμιο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την γενικότερη στρατηγική του κεφαλαίου φαίνεται ξεκάθαρα από την κατάργηση του πτυχίου το οποίο υποκαθίσταται από τον τίτλο σπουδών, ένα χαρτί το οποίο δεν κατοχυρώνει απολύτως κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα αλλά αποτελεί ένα σύνολο πιστωτικών μονάδων και πιστοποιητικών. Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργηθούν στρατιές νέων εργαζομένων χωρίς να είναι σε θέση να διεκδικήσουν συλλογικά τα δικαιώματα τους απέναντι στον εργοδότη αλλά θα διαπραγματεύονται ατομικά τους όρους με τους οποίους θα δουλεύουν. Η ενιαίοτητα των γνωστικών αντικείμενων παύει να υπάρχει με την διάσπαση των σπουδών σε 2 κύκλους. Οι φοιτητές στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού μοντέλου θα λαμβάνουν αποσπασματικές εργαλειακές γνώσεις σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες της οικονομίας οι οποίες θα έχουν ημερομηνία λήξης. Τέλος η εντατικοποίηση των σπουδών και το όριο φοίτησης (ν + 2) δεν έχει σαν μοναδικό σκοπό την δημιουργία ενός πειθαρχημένου φοιτητή-μελλοντικού εργαζομένου ο οποίος θα έχει μάθει να υπακούει και να μην παλεύει συλλογικά, αλλά ταυτόχρονα εξυπηρετεί την σύγχρονη ανάγκη της αγοράς για την παραγωγή όσο το δυνατών γρηγορότερα ευέλικτων και καταρτίσιμων αποφοίτων.

     Η τακτική ψήφισης όλων των παραπάνω μεταρρυθμίσεων πριν την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, φέρνει το σύνολο του φοιτητικού σώματος προ τετελεσμένων γεγονότων με σκοπό να καλλιεργήσει ένα κλίμα αδυναμίας και ηττοπάθειας ότι ο νόμος δεν μπορεί να ανατραπεί, σχέδιο στο όποιο θα συμβάλλουν καταλυτικά και οι κυβερνητικές δυνάμεις μέσα στα πανεπιστήμια (ΠΑΣΠ-ΔΑΠ). Όμως το φοιτητικό κίνημα θα σταθεί αντάξιο της βαριάς ιστορίας του και θα ανοίξει πόλεμο με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι στοίχημα για το σύνολο της νεολαίας το φοιτητικό κίνημα να παίξει τον ρόλο του πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών εξάρσεων και να φέρει στο προσκήνιο το σύνολο της πληττόμενης πλειοψηφίας που έχει ανάγκη να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μέλλον. Ο βασικός στόχος του φοιτητικού κινήματος θα πρέπει να είναι η ανατροπή του νόμου πλαίσιο και η διεκδίκηση ενός πανεπιστημίου για τις ανάγκες της εργατικής τάξης. Στόχος ο οποίος πρέπει να συνδεθεί με συνολικότερες διεκδικήσεις του λαϊκού κινήματος για ανατροπή της κυβέρνησης, έξοδο από την ΕΕ, διαγραφή του χρέους και εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών παραγωγικών μονάδων με εργατικό έλεγχο.


     Ξεκινώντας από τον χώρο της εκπαίδευσης, από την αρχή της σχολικής και ακαδημαϊκής χρονιάς θα πρέπει να υπάρξει παν εκπαιδευτικό μπλακ-άουτ.

Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να μείνουν ανοιχτά με ψηφισμένο το νομοσχέδιο Διαμαντοπούλου, αλλά θα κλείσουν μαζί με τα σχολεία με συνελεύσεις, απεργίες και καταλήψεις.


logo11_light