Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΜΠΔ 2 Μάρτη 2011
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις


>> Κατεβάστε το .doc


 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΜΠΔ

ΤΕΤΑΡΤΗ 2/03 ΣΤΗ 13:00 ΣΤΗΝ Β1008

 

     Με την πρόσφατη πανεργατική απεργία της Τετάρτης οι χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας (περίπου 100.000 κόσμου) και των υπόλοιπων πόλεων απέδειξαν πως αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος. Μόνος δρόμος για ένα καλύτερο αύριο είναι οι μαζικές διαδηλώσεις, οι απεργίες διαρκείας και η ανυπακοή στα σχέδια τους. Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ εναρμονισμένο με τις επιταγές της ΕΕ και του ΔΝΤ, συνεχίζει ακάθεκτο την σκληρή πολιτική λιτότητας με νέα επιπρόσθετα μέτρα, με μοναδικό σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση του κεφαλαίου. Πρόσφατα ανακοινώθηκε το νέο πακέτο “στήριξης” από το ΔΝΤ, το μνημόνιο 4,το οποίο αποτελεί ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας και γενικότερα για όλη την κοινωνία. Το νέο μνημόνιο προβλέπει τα εξής : δραστικές περικοπές μισθών, αυξήσεις τιμολογίων σε νερό,ρεύμα και τηλεφώνου, εκτίναξη του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης από 13% στο 23%!!!!!!!!!!!!!!, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων και μείωση της κρατικής επιχορήγησης σε υγεία και παιδεία. Παράλληλα η ΕΕ έχει ως στόχο στις 25 Μάρτη να περάσει το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας το οποίο προβλέπει αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη και καθορισμός των μισθών ανάλογα με την κερδοφορία της επιχείρησης (ουσιαστικά δηλαδή κατάργηση του βασικού μισθού.) Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι τα παραπάνω μέτρα δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης και την μείωση του δημόσιου χρέους, άλλωστε έρευνες δείχνουν ότι το δημόσιο χρέος θα εκτοξευθεί στο 180 % από 120 % που είναι σήμερα, αλλά να δημιουργήσουν εργαζομένους χωρίς καμία δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους.

     Σε αυτή την συνολική επίθεση που γίνεται σε όλους τους τομείς της ζωής μας, οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αποκτούν δεσπόζοντα ρόλο. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο νέος νόμος πλαίσιο έρχεται την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Μια περίοδο που το κεφάλαιο έχει ως βασικό στόχο να απομυζήσει κέρδος από παντού, να μετατρέψει οτιδήποτε δημόσιο σε ιδιωτικό και να διαλύσει κάθε εστία συλλογικότητας και κινήματος που είναι ικανό να χαλάσει τα σχέδια τους. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση κινείται και ο νέος νόμος πλαίσιο. Ένας νόμος πλαίσιο που αλλάζει πλήρως το πανεπιστήμιο. Οι επιχειρήσεις και οι manager θα είναι αυτοί που θα διαμορφώνουν και θα καθορίζουν το τι θα σπουδάζεις, δημιουργώντας ένα πανεπιστήμιο το οποίο θα είναι χορηγός γνώσεων με ημερομηνία λήξης , ανάλογα με τις ορέξεις τις αγοράς εργασίας. Τα δίδακτρα και οι περικοπή της φοιτητικής μέριμνας (δλδ θα πληρώνουμε από εδώ και πέρα ακόμα και τα βιβλία) κάνουν την ζωή των φοιτητών ακόμα πιο δύσκολη. Οι υποχρεωτικές παρουσίες, οι διαγραφές φοιτητών και η εντατικοποίηση των σπουδών έχουν ως μοναδικό σκοπό να δημιουργήσουν φοιτητές οι οποίοι δεν θα έχουν χρόνο για συλλογικές διαδικασίες (πχ συνελεύσεις) με απώτερο στόχο την διάλυση του φοιτητικού κινήματος. Το πανεπιστήμιο της εποχής του ΔΝΤ θέλει να δημιουργήσει το νέο μοντέλο εργαζομένου. Ενός εργαζομένου ευέλικτου, πλήρως υποταγμένου στις προσταγές των επιχειρήσεων, χωρίς κανένα επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα.

     Στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν καλούμαστε να δώσουμε την δικιά μας απάντηση, να μην είμαστε η γενιά η οποία θα υποταχθεί στα σχέδια του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ υποθηκεύοντας το μέλλον μας και το μέλλον των  υπόλοιπων γενεών, αλλά να γραφτούμε στο βιβλίο της ιστορίας ως η γενιά που κατάφερε να ανατρέψει αυτή την πολιτική. Είναι τέτοια η περίοδος που απαιτείται η πραγματική σύνδεση του φοιτητικού και του εργατικού κινήματος πάνω σε συγκεκριμένους στόχους. Η ανατροπή της κοινοβουλευτικής χούντας του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξου διαχειριστή, η διαγραφή του παράνομου χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών με εργατικό έλεγχο και η έξοδος από την Ευρωζώνη είναι αιτήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν σε αγώνες υποσχόμενους ένα καλύτερο μέλλον. Οι εξεγέρσεις των λαών της Μέσης Ανατολής, ο αγώνας των κατοίκων της Κερατεας, η απεργία των γιατρών και των ΜΜΜ και οι χιλιάδες διαδηλωτές δείχνουν πως σε αυτό το μαύρο τοπίο υπάρχει φως. Και το μόνο φως είναι οι αγώνες...