Ενωτική Πρωτοβουλία

Καταγγελία για τη στάση των ΠΑΣΠ/ΔΑΠ στο ΔΣ Ενιαίου - 18 Φλεβάρη 2011
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

Καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για τη στάση της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ στο ΔΣ του ενιαίου συλλόγου φοιτητών την Πέμπτη 17 Φλεβάρη

     Είναι κοινός τόπος ότι το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα και η αντεργατική επίθεση που ακολούθησε και συνεχίζεται μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει ένα πρωτόγνωρο κοινωνικό και πολιτικό τοπίο. Στην χώρα μας η ειδική μορφή που παίρνει αυτή η επίθεση συμπυκνώνεται με το μνημόνιο και την ιδιότυπη κοινοβουλευτική «δικτατορία» που έχει εγκαθιδρυθεί από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μέσα στο τοπίο της κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της άμεσης και έμμεσης μείωσης των μισθών, της αναίρεσης κοινωνικών παροχών και κατακτήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της εκτίναξης της ανεργίας φουντώνει η κοινωνική αγανάκτηση και αμφισβήτηση, φουντώνει η ταξική πάλη και ο αγώνας που δίνουν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμενοι.

     Η πανεργατική απεργία την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στην οποία καλούν εκατοντάδες σωματεία και πρωτοβουλίες εργαζομένων καθιστά αναγκαία την ουσιαστική συστράτευση του εργατικού και φοιτητικού κινήματος προκειμένου να καταφέρουν να συναντηθούν οι μαχητικοί αγώνες των τελευταίων μηνών στο κλάδο της υγείας, της εκπαίδευσης, των συγκοινωνιών σε ένα μεγάλο ποτάμι ανατροπής της σκληρής αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

     Σε αυτή την κατεύθυνση, ως Ενωτική Πρωτοβουλία καλέσαμε εχθές Πέμπτη 17 Φλεβάρη ΔΣ προκειμένου να οριστεί άμεσα συνέλευση ενιαίου και συγκεκριμένα την Τρίτη 22 Φλεβάρη ώστε να συνεδριάσει ο σύλλογος για το σύγχρονο ζήτημα του μνημονίου, της εργασιακής αποκατάστασης των νέων μηχανικών, της αντεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης στην ανώτατη εκπαίδευση και να οργανώσει τη δράση του εν όψη της απεργίας της Τετάρτης.

     Προς έκπληξη(;) όλων μας, οι δυνάμεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ αδιαφορώντας πλήρως για την απεργία της Τετάρτης αρνούνταν με απίστευτο ζήλο να συνεδριάσει ο σύλλογος την ερχόμενη Τρίτη. Τα επιχειρήματά τους περιορίζονταν στο ότι η ημερομηνία που πρότεινε το σχήμα ήταν λίγες μόλις μέρες μετά την εξεταστική και πολύς κόσμος θα έλειπε, στο ότι οι φοιτητές έχουν βαρεθεί να κάνουν συνελεύσεις, στο ότι αν ο σύλλογος συνεδριάζει τακτικά εκφυλίζεται η έννοια της συνέλευσης. Μοναδικό τους μέλημα δηλαδή να μην συνεδριάσουν σε καμία περίπτωση οι φοιτητές του ιδρύματος πριν την απεργία της Τετάρτης και δώσουν το μαχητικό τους παρόν στο πλευρό των εργαζομένων.

     Τα μέλη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΟΝΝΕΔ αναγκάστηκαν τελικά να υποχωρήσουν απέναντι στην πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, υπό το φόβο ότι και το ΔΣ να μην όριζε ημερομηνία συνέλευσης, θα αναγκάζονταν να δεχθούν κείμενο το οποίο θα κατέθετε το σχήμα, υπογεγραμμένο από εκατοντάδες φοιτητές που θα καλούσε σε συνέλευση την ερχόμενη Τρίτη.

     Δεν είναι καθόλου τυχαία ή απερίσκεπτη η στάση τους. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από τους εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, θέτει όλους τους μηχανισμούς της σε εγρήγορση προκειμένου να φιμώσει κάθε φωνή που αντιστέκεται και μάχεται. Είναι κλασική πλέον κλασική συνταγή των κυβερνητικών δυνάμεων εντός και εκτός των πανεπιστημίων να μαίνονται εναντίον των συνελεύσεων και οποιαδήποτε μορφής κινητοποίησης.

     Ξεκινάει όμως μια νέα εποχή, όπου το ζητούμενο της συμβολής στη συγκρότηση ενός φοιτητικού κινήματος, με ποιοτικά ανώτερα χαρακτηριστικά και σύγχρονα πολιτικά εργαλεία γίνεται όρος όχι μόνο για την προοπτική των αγώνων όλης της νεολαίας αλλά για την αξιοπρεπή ζωή και επιβίωση μιας ολόκληρης γενιάς.

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΤΡΙΤΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ – 13:00 στο ΞΥΛΙΝΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ