Ενωτική Πρωτοβουλία

Ανακοίνωση για τις Πρυτανικές Εκλογές - 18 Νοέμβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

      Δεν χωρά αμφιβολία ότι η περίοδος η οποία διανύουμε αποτελεί την περίοδο της πιο άγριας επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας και των εργαζομένων μεταπολιτευτικά. Η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, του ΔΝΤ και της ΕΕ, αποκαλύπτεται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα. Μετά την απώλεια 1.200.000 ψήφων του ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές και το μαύρισμα που έφαγε από τον κόσμο, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει ακάθεκτη σαν χούντα, στο σφαγείο του Μνημονίου νούμερο 2. ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΩΡΑ είναι που η κυβέρνηση χρειάζεται πολιτική πλάτη και στηρίγματα σε όλους τους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης για να μπορέσει η να συνεχίσει την επίθεση. ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΑΝΤΙΛΑΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. ΔΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ. Οι μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι μετρημένες!

      Στο φόντο αυτής της τόσο κοινωνικά οξυμένης περιόδου, στις 16 Νοεμβρίου 2010 διεξήχθησαν επαναληπτικές πρυτανικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης με πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ. Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη μόνο στις κάλπες των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών του ιδρύματος, αφού το αποτέλεσμα της κάλπης των μελών ΔΕΠ, ΙΔΑΧ, ΕΤΕΠ, ΕΔΙΠ θεωρήθηκε έγκυρο σύμφωνα με το ΣΤΕ από την απόπειρα-φιάσκο διεξαγωγής πρυτανικών εκλογών το καλοκαίρι του 2008. Ένα αποτέλεσμα το οποίο ήταν οριακά υπέρ της υποψηφιότητας της τριανδρίας Γρυσπολάκη, Βαρότση, Πατεράκη και εξασφαλίστηκε με την παρουσία μπράβων της νύχτας από τον τότε πρύτανη Γρυσπολάκη και με τη μη διεξαγωγή ψηφοφορίας από το σώμα των φοιτητών.

 

     Η θέση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που εκφράστηκε και στη γενική συνέλευση του ενιαίου συλλόγου φοιτητών του πολυτεχνείου Κρήτης, από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσης της ημερομηνίας επαναληπτικών πρυτανικών εκλογών ήταν σαφής και συγκεκριμένη. Δε στηρίζουμε κανένα πρύτανη, δεν συνδιαχειριζόμαστε και δεν συνδιαλεγόμαστε με τα διοικητικά όργανα του πανεπιστημίου, γιατί θεωρούμε ότι από τη φύση τους αυτά τα όργανα είναι αντιδραστικά και είναι αναγκασμένα να υλοποιούν την κυβερνητική-αστική πολιτική. Από θέσεις αρχής η Ενωτική Πρωτοβουλία δεν ήθελε και δεν μπορούσε να στηρίξει καμία πρυτανεία και είχε δηλώσει πως ό,τι και να γίνει, η επόμενη διοίκηση θα μας βρει απέναντί της μαζί με το φοιτητικό κίνημα. Σε τελικό βαθμό δεν είχε και δεν έχει  καμία απολύτως αυταπάτη ότι το πανεπιστήμιο του ΔΝΤ και της ΕΕ μπορεί να μεταρρυθμιστεί προς το καλύτερο από οποιαδήποτε αρχή και πρυτανεία.

 

      Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δεν μπορούσε να είναι απλά αποχή χωρίς κανένα πολιτικό κριτήριο, διότι αποχή συνεπαγόταν άμεσα επανεκλογή Γρυσπολάκη βάση των αποτελεσμάτων της πρώτης κάλπης, το οποίο άλλωστε ήταν και το σχέδιο-πρόταση της ΠΑΣΠ!!! Η πρόταση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας απαιτούσε πλήρη και οριστική παραίτηση του πρύτανη Γρυσπολάκη και ήθελε να αποτρέψει τις καθεστωτικές δυνάμεις ΠΑΣΠ και ΔΑΠ να στηρίξουν την υποψηφιότητα Γρυσπολάκη με φανερό ή κρυφό τρόπο. Δεδομένου ότι η διαδικασία του 2008 (χωρίς την κάλπη των φοιτητών να έχει προσμετρηθεί) έβγαζε οριακά πρύτανη το Γρυσπολάκη, η πρόταση της αποχής ήταν συγκαλυμμένο σχέδιο της ηγεσίας της ΠΑΣΠ, του υπουργείου παιδείας και του πρώην πρύτανη των ΜΑΤ - εισηγητή του  νέου νόμου πλαίσιο της Διαμαντοπούλου -  Γρυσπολάκη να αναδειχθεί επί κεφαλής του ιδρύματος. Το σχέδιο αυτό είναι σαφώς κρυφό από τη βάση και τα μέλη της ΠΑΣΠ. Επίσης ήταν δεδομένη η υπόγεια συμφωνία και με τη ΔΑΠ που είχε δηλώσει δημόσια ότι θα ψηφίσει για πρύτανη το Γρυσπολακή! Τα δεδομένα λοιπόν μιλούν από μόνα τους. Γιαυτό και έχει περιέλθει η ΠΑΣΠ σε ένα πολιτικό μπλακ-άουτ και έχει οργιάσει με ανυπόστατες φήμες και λάσπες άνευ προηγουμένου. Διότι έχει χάσει ένα σημαντικό πολιτικό στήριγμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Διότι βλέπει την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και της νεολαίας να μετατρέπεται σε κίνημα και θέλει είτε να το τρομοκρατήσει ή να το ενσωματώσει από την αρχή.

 

     Παρά λοιπόν την απόφαση που είχε πάρει ο σύλλογος, κατά τη συνεδρίασή του στις 10 Νοέμβρη, με το οριακά υπερψηφισμένο πλαίσιο της ΠΑΣΠ για αποχή από τη διαδικασία των πρυτανικών εκλογών, στην ουσία εκλογή και πάλι του Γρυσπολακη, και κόντρα στους 40 ΔΑΠίτες που πήγαν να ξαναβγάλουν τον παράνομο πρύτανη, 180 μέλη του συλλόγου προσήλθαν στις κάλπες για να ρίξουν από την καρέκλα του τον πιο χυδαίο εκφραστή της κυβέρνησης και της τρόικας στα πανεπιστήμια και όχι να στηρίξουν κάποια υποψήφια τριανδρία. Αυτή η πολιτική στάση του κόσμου που εξέλαβε τις πρυτανικές εκλογές ως μια ευκαιρία να ανατραπεί ο παράνομος πρύτανης, είναι αποτέλεσμα του “αντιγρυσπολακικού” κλίματος που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια στο ίδρυμα. Είναι αποτέλεσμα των πιο ακραίων και αντιδραστικών μέτρων που είχε πάρει ο ίδιος ο Γρυσπολάκης, αλλά κυρίως,  αποτέλεσμα της μάχης που έχει δώσει το φοιτητικό κίνημα στα Χανιά με καταλυτική συμβολή της Ενωτικής Πρωτοβουλίας για την ανατροπή της χούντας Γρυσπολάκη στο πολυτεχνείο Κρήτης.

 

     Μέσα σε αυτό το κομμάτι του κόσμου που συμμετείχε στη διαδικασία, ήταν και κάποια  μέλη του συλλόγου που εκφράζονται και δρουν μέσα από τη Ενωτική Πρωτοβουλία. Τα μέλη αυτά ήταν πολύ λίγα σε σχέση με τα μέλη συνολικά της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και το ψηφοδέλτιο της, γιαυτό άλλωστε και δεν πάρθηκε απόφαση από την Ενωτική Πρωτοβουλία για συμμετοχή στη διαδικασία, για να πέσει η χούντα του πρώην πρύτανη Γρυσπολάκη.  Ήταν ένα κομμάτι του συλλόγου το οποίο σε ένα πρώτο βαθμό δεν δεσμεύτηκε από την απόφαση της συνέλευσης για αποχή και σε ένα δεύτερο βαθμό άσκησε συντροφική κριτική και διαφώνησε ανοιχτά με τη στάση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας απέναντι στο ζήτημα των πρυτανικών εκλογών. Αυτός ο κόσμος, χωρίς φυσικά να έχει οποιαδήποτε αυταπάτη για μια “καλύτερη πρυτανεία” πήρε το πολιτικό κόστος της πράξης του  να συμμετέχει στις πρυτανικές προκειμένου να ανατραπεί ο Γρυσπολάκης.

 

     Από την ημέρα εκείνη με τον πιο απρόκλητο τρόπο η κυβερνητική παράταξη της ΠΑΣΠ υπό την κρυφή καθοδήγηση Γρυσπολάκη έχουν εξαπολύσει μια τραμπούκικη επίθεση σε μέλη του συλλόγου φοιτητών και στην Ενωτική Πρωτοβουλία που επιβεβαιώνεται και σήμερα 19/11/2010 από την άνανδρη επίθεση 20 τραμπούκων της ΠΑΣΠ αρχικά σε ένα μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας και στη συνέχεια σε υπόλοιπους.  Η στάση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι αφενός μεν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ τρέμει μπροστά στο γεγονός ότι έπεσε από επί κεφαλής του ιδρύματος ο άνθρωπος που την έθρεψε και την ανέδειξε πρώτη δύναμη στο ίδρυμα μέσα από μηχανισμούς διαπλοκής και βρόμικων συμφωνιών και αφετέρου βέβαια προσπαθεί με έναν χυδαίο τρόπο να αποπροσανατολίσει την πραγματική συζήτηση για την πολιτική της κυβέρνησης, της τρόικας και τους αγώνες που έρχονται.

 

      Τέλος, όσοι περίμεναν να στριμώξουν την Ενωτική Πρωτοβουλία από τη λάσπη και την τραμπούκικη επίθεση της κυβερνητικής ΠΑΣΠ, ενσωματώνοντας στην ουσία την επιχειρηματολογία του ΠΑΣΟΚ και του Γρυσπολάκη, είναι πολύ γελασμένοι!


     Δε θα κρύψουμε ότι χαιρόμαστε με την πτώση της χούντας Γρυσπολάκη αλλά επίσης δε θα κρύψουμε ότι θα συγκρουστούμε με την οποιαδήποτε πρυτανεία, με τον οποιοδήποτε εκφραστή της κυβερνητικής-αστικής πολιτικής. Η νέα αρχή που διοικεί το Πολυτεχνείο Κρήτης καλά θα κάνει να καταλάβει από νωρίς, πως το φοιτητικό κίνημα θα παλέψει για την ανατροπή της επίθεσης, για τις ανάγκες και τα δικαιώματα του μέχρι το τέλος.

      Όχι απλά δε μας τρομάζουν οι υπαλληλίσκοι της ηγεσίας της ΠΑΣΠ, όχι απλά δε μας φοβίζουν τα ήδη φοβισμένα μέλη της ΠΑΣΠ που βλέπουν τον εαυτό τους όλο και πιο ξένο με την κυβερνητική παράταξη αλλά μας δίνουν δύναμη και κουράγιο για να συνεχίσουμε. Ένας παλιός σύντροφος σε ελεύθερη μεταφορά έλεγε: Ο εχθρός μας επιτίθεται άρα πάμε καλά! Δε θα λυγίσουμε σύντροφοι σε καμία απειλή σε κανένα εκβιασμό και κυρίως δε θα λυγίσουμε μπροστά στην επίθεση που εξαπολύσουν με μανία οι δυνάμεις του κεφαλαίου για να βγουν από την κρίση τους. Ακριβώς το αντίθετο! Στις μέρες που έρχονται, στις όμορφες αυτές και αδέσποτες μέρες ξαναζωντανεύει η πίστη ότι υπάρχει και άλλος δρόμος! Ένα νέο ανατρεπτικό κίνημα είναι στις αρχές του σε μια νέα δύσκολη και ταυτόχρονα καταπληκτική εποχή. Ότι ήταν στέρεο εξατμίζεται, ότι ήταν ιερό βεβηλώνεται και ένα μόνο ξέρουμε στα σίγουρα. Θα παλεύουμε όσο αντέχουν τα όνειρα μας!