Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΗΜΜΥ 13 Οκτώβρη - 10 Οκτώβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις


>> Κατεβάστε το .pdf


 

Εξελίξεις στο τμήμα: Αλυσίδες - Απουσίες - Εντατικοποίηση - Μετονομασία


     Τα τελευταία χρόνια εξελίσσεται στη σχολή μας ένα τεράστιο ζήτημα που ξεκινά από την μετονομασία του τμήματος σε Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς και Μηχανικούς Η/Υ, και είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το τμήμα, την κατακόρυφη επιβάρυνση του φόρτου εργασίας, τον περιορίσμό των δωρεάν συγγραμμάτων/σημειώσεων, την εισαγωγή αλυσίδων στα μαθήματα, και πολλά ακόμη...


- Την άνοιξη του 2007 οι καθηγητές αλλάζουν "στα κρυφά" το Πρόγραμμα Σπουδών μας (το σύνολο των μαθημάτων που έχει η σχολή) ώστε να γίνουμε σταδιακά Ηλεκτρολόγοι, χωρίς όμως να ρωτήσουν και να ζητήσουν τη γνώμη των φοιτητών που είναι οι πιο άμεσα ενδιαφερόμενοι! Ο Σύλλογος Φοιτητών ΗΜΜΥ στις Γενικές του Συνελεύσεις συζητά την μετονομασία υπό το πρίσμα της κατοχύρωσης επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων, της διεύρυνσης των κλάδων στους οποίους μπορούμε να εργαστούμε, επιδιώκοντας να διασφαλίσει ότι δεν θα διασπαστεί το γνωστικό αντικείμενο της σχολής (σε ροές) και δεν θα αυξηθεί ο φόρτος εργασίας των μαθημάτων.


- Αυτό ακριβώς το ζήτημα συζητούν οι φοιτητές τα τελευταία πολλά(!) χρόνια. Το ζήτημα δηλαδή του φόρτου εργασίας, με τις υποχρεωτικές ασκήσεις, την αύξηση του όγκου της ύλης και το κατά πόσο αυτά έχουν σκοπό να εντρυφήσει ο φοιτητής στο αντικείμενο, κι όχι απλά να ξοδεύει χρόνο σε άσκοπες και επαναλαμβανόμενες ασκήσεις. Σ' αυτά έρχονται να προστεθούν η έλλειψη βοηθών και χώρων για τα εργαστήρια, και η λειψή βοήθεια στο μάθημα (σημειώσεις, βοηθήματα, κλπ.) από τους καθηγητές. Όλα τα παραπάνω συνοψίζονται με μία λέξη: Εντατικοποίηση. H εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών, έχει αποτέλεσμα ο φοιτητής να επιλέγει τον ατομικό δρόμο, την ανταγωνιστικότητα, και να πάυει να βλέπει πλέον τον συμφοιτητή του σαν συνάδελφο, αλλά σαν ανταγωνιστή. Τον οδηγεί στο να χάσει τον ελεύθερό του χρόνο τον οποίο έχει δικαίωμα να αξιοποιήσει σε άλλες ασχολίες (από την ψυχαγωγία, την ανάπτυξη κοινωνικών σχέσεων, μέχρι την ανάπτυξη πολιτικής δράσης). Αυτή όμως είναι και μία πραγματικότητα στα σημερινά πανεπιστήμια, που ως σκοπό έχει οι καινούριοι εργαζόμενοι να είναι συνηθισμένοι στην λογική του «κοίτα την πάρτη σου» και «τρέχα να προλάβεις»...


- Το καλοκαίρι του 2010 οι καθηγητές επιχειρούν και πάλι να αλλάξουν το Πρόγραμμα Σπουδών, παράνομα – καθώς τα προγράμματα σπουδών μεταβάλλονται έως μήνα Απρίλιο, αγνοώντας προκλητικά τις ανησυχίες και τις προτάσεις των φοιτητών (βλ. προηγούμενο bullet), προχωρόντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα. «Καταφέρνουν» σε κρυφή συνεδρίαση να περάσουν την αναμόρφωση του προγράμματος, εισάγοντας παράλληλα στο τμήμα αλυσίδες μαθημάτων (προαπαιτούμενα μαθήματα – ρύθμιση η οποία επιβαρύνει μέγιστα την εντατικοποίηση στο τμήμα)!!!


     Το νέο ακαδημαϊκό έτος φέρνει όλους τους φοιτητές του τμήματος και πολύ περισσότερο τον κόσμο του πρώτου έτους απέναντι σε αυτή την εξέλιξη. Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, με την αρχή της νέας χρονιάς εισάγεται και το μέτρο των υποχρεωτικών παρουσιών στις διαλέξεις - πράγμα τελείως ξένο στον όρο «ακαδημαϊκή διάλεξη» - προκειμένου να περάσει κανείς ένα μάθημα. Η αρχή έγινε με το μάθημα του πρώτου έτους ΗΜΥ101, αλλά όπως έχει γίνει πολλάκις στο παρελθόν με παρόμοιες «πρωτοτυπίες/πρωτοπορίες», είναι εξαιρετικά πιθανό το μέτρο να επεκταθεί και σε άλλα μαθήματα στο πολύ άμεσο μέλλον.

 

 


Εξελίξεις στο χώρο της εκπαίδευσης – νέος Νόμος Πλαίσιο


     Όσον αναφορά το νέο Νόμο Πλαίσιο, οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ, τις οποίες εξήγγειλε η υπουργός παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν -το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ και ακούνε στο όνομα "Νέος νόμος πλαίσιο". Περιλαμβάνουν μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ως προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων(ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων και μείωση οικονομικών πόρων εις βάρος του δημόσιου πανεπιστημίου), χρονικό όριο φοίτησης, δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, μείωση χρηματοδότησης, αξιολόγηση με ανταποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους, και πολλά ακόμη.


     Στα μάτια μας ώς φοιτητές του ΗΜΜΥ, ξεχωρίζουν βέβαια οι ρυθμίσεις περί αλυσίδων και απουσιών που θα περιλαμβάνει ο νέος Νόμος. Αν στο παρελθόν το Πολυτεχνείο Κρήτης φημιζόταν για το ότι πρώτο επεδίωκε να εφαρμόσει όποιον νέο αντιδραστικό νόμο, πλέον το τμήμα μας έκανε ένα βήμα παρα πέρα και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις πριν καν κατατεθούν ώς νομοσχέδια.


     Ουσιαστικά μιλάμε όχι για απλά ακόμα ένα πακέτο αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο. Ο νόμος πλαίσιο του οποίο το προσχέδιο θα είναι έτοιμο σε λίγες βδομάδες και θα επιχειρηθεί να ψηφιστεί από την κυβέρνηση εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Γενάρη, αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την "αρχιτεκτονική" τομή στη φυσιογνωμία του ρόλου, της λειτουργίας και της διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων. Είναι εκείνο το νομικό πλαίσιο το οποίο μετατρέπει τη γνώση, από δικαίωμα της νεολαίας σε παρεχόμενη υπηρεσία και τους φοιτητές από ακαδημαϊκούς πολίτες σε "πελάτες" πακέτων πληροφοριών. Η παραγωγή κέρδους από το πανεπιστήμιο και η πλήρης υπαγωγή του στις ανάγκες των επιχειρήσεων, μέχρι και το σημείο να ορίζουν εκείνες το πρόγραμμα σπουδών σε πολλές σχολές, έρχεται να αποτελέσει το μοναδικό πλέον παράγοντα για την επιβίωση ενός ιδρύματος, από τη στιγμή που αποκόπτεται σχεδόν πλήρως από τη δημόσια χρηματοδότηση και έλεγχο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται "παιδική χαρά" μπροστά της. Εν μέσω περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας).


     Η Ενωτική Πρωτοβουλία, ως μια ανεξάρτητη αριστερή συλλογικότητα, καλεί όλους τους φοιτητές του ιδρύματος να μην δεχθούμε άπραγοι την πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν. Είναι καιρός να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος στο Πολυτεχνείο Κρήτης, να εναντιωθούμε στους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής μέσα και έξω από το ίδρυμα και να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέλλον μας στην εκπαίδευση και την εργασία. Δεν θα είμαστε η γενιά που θα δουλεύει ανασφάλιστη για λίγα ευρώ, δεν θα είμαστε η γενιά που θα βυθίζεται στην αβεβαιότητα, τον τρόμο και λιτότητα που έχει φέρει το μνημόνιο και τα νέα μέτρα... δεν θα είμαστε η γενιά που θα πληρώσει την κρίση τους!

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΗ 13:00

ΑΙΘΟΥΣΑ Β1.001

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΗΜΜΥ

[ Top ]