Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΜΠΔ 13 Οκτώβρη - 10 Οκτώβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

 


>> Κατεβάστε το .pdf


 

 

Επικαιρότητα


 

     Με μια πρώτη ματιά στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα καθημερινά δελτία των 8 ,διαπιστώνουμε μια πρωτοφανή επίθεση στα δικαιώματά μας σε εκπαίδευση και εργασία. Συγκεκριμένα η μείωση των μισθών, η απελευθέρωση των απολύσεων, η ολοένα αυξανόμενη ανεργία καθώς και μια σειρά από νόμους(ασφαλιστικό, φορολογικό) σε συνδυασμό με το επιβαλλόμενο μνημόνιο και τη συμμόρφωση με τις επιταγές των ΕΕ-ΔΝΤ, δείχνουν πως η επίθεση είναι συνολική και ήρθε για να αλλάξει το χάρτη των δικαιωμάτων και κεκτημένων μας στο χώρο της εργασίας.

     Παράλληλα η επίθεση στη νεολαία συνεχίζεται και στο κομμάτι της εκπαίδευσης, με το νέο νόμο πλαίσιο, ο οποίος καταστρατηγεί το δικαίωμα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση καθώς επιφέρει μια σειρά αλλαγών στη λειτουργία των Πανεπιστημίων ,στο χαρακτήρα της εκπαίδευσης συνολικά και ειδικότερα στους όρους φοίτησης σ΄ αυτό.

     Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα νομοσχέδια της προηγούμενης περιόδου που αφορούν την συνολική Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση(Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, Ε.Π.Ε.Π, νομοσχέδιο ''καλλικράτη'', αξιολόγηση) , αλλάζει το ρόλο της εκπαίδευσης συνολικά, αποτελεί ολομέτωπη επίθεση στις νίκες και στα κεκτημένα του φοιτητικού και κινήματος των προηγούμενων χρόνων.

     Απέναντι σ ΄ όλα αυτά, η νεολαία και το φοιτητικό κίνημα καλείται να διεκδικήσει τα δικαιώματά της σε εκπαίδευση-εργασία,δίνοντας μια σαφή απάντηση στα σχέδιά τους. Στεκόμαστε απέναντι σε όλους αυτούς που μας θέλουν να σιωπηλούς και υπάκουους . μέσα από μαζικές συνελεύσεις , θα απαντήσουμε ότι όταν τα πράγματα δεν πάνε άλλο , θα πάνε αλλιώς.

Η γενιά μας είναι αυτή που θα ορίσει πιο είναι το μέλλον της!

 

 

 

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ,Νέος Νόμος πλαίσιο και πως μας επηρεάζουν:


 

     1)στον τρόπο φοίτησης: διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα, απουσίες στις διαλέξεις, κατάργηση του ασύλου, πειθαρχικά, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, προαπαιτούμενα μαθήματα- αλυσίδες καθώς και προπαρασκευαστικά έτος στα πανεπιστήμια, Με όλα τα παραπάνω προσπαθείται μέσω της εντατικοποίησης του ρυθμού σπουδών, να δημιουργηθεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο φοίτησης , μέσα στο οποίο οι φοιτητές θα μετατρέπονται σε άβουλα πειθαρχημένα όντα, με μόνο στόχο την σχολή τους. Επίσης τα παραπάνω αποτελούν μοχλό πίεσης στην ενασχόληση με συλλογικές και κινηματικές διαδικασίες.

     2)Στον χαρακτήρα της εκπαίδευσης: ατομικό κουπόνι φοίτησης(κατάργηση πάσο),συγχωνεύεις και καταργήσεις τμημάτων σχολών, αλλαγή τρόπου διοίκησης ιδρυμάτων, πιστοποιητικά γνώσης, αξιολόγηση απόδοσης σπουδών, εξωτερική χρηματοδότηση(χορηγία από εταιρίες),απόλυτη σύνδεση της έρευνας με την αγορά. Με αυτόν τον τρόπο αλλάζει καθοριστικά ο ρόλος και ο δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης. Επί της ουσίας μπαίνουν επιχειρηματικά κριτήρια στην χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση(εσωτερική και εξωτερική) κρίνοντας την αποδοτικότητα των ιδρυμάτων και των φοιτητών τους.

     3)στα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα: με το Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων(ΕΠΕΠ) σε συνδυασμό με τα πιστοποιητικά γνώσης επί της ουσίας απαξιώνουν τα πτυχία μας, καταργώντας έτσι κάθε έννοια επαγγελματικού δικαιώματος όπου αυτά κατοχυρώνουν. Παράλληλα προωθείται η δια βίου μάθηση και πιστοποίηση μέσω του Ν.Πλαίσιο βάζοντάς μας σε ένα κυνήγι πιστοποίησης γνώσης ως κριτήριο για την εύρεση εργασίας.

 

 

Στην καθημερινότητά μας στο Πολυτεχνείο.


 

     Η συνολική αυτή μεταρρύθμιση, επηρεάζει την καθημερινότητά μας, καθώς καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στους πιο βάρβαρους ρυθμούς σπουδών, με καθημερινά project, υποχρεωτικές προόδους, καθηγητική αυθαιρεσία, μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές. Παράλληλα, αναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ένα υπέρογκο ποσό για τη μετακίνηση μας στο Πολυτεχνείο και για τη σίτητσή μας, καθώς πλέον τα επιδόματα για σίτιση και μετακινήσεις έχουν κοπεί εδώ και καιρό. Επιπλέον στο ΜΠΔ, υποχρεούμαστε να πληρώνουμε τις πινακίδες του μηχανολογικού σχεδίου.

 

 

Πως θέλουμε τις συνελεύσεις


 

     Θεωρούμε ότι στη σχολή ο σύλλογος φοιτητών πρέπει να έχει λόγο και άποψη. Γι αυτό και στηρίζουμε και παλεύουμε για μαζικές, βιώσιμες, αμεσοδημοκρατικές και ανοιχτές σε όλους γενικές συνελεύσεις σαν το πιο ισχυρό και αποτελεσματικό όργανο που νομιμοποιείται να παίρνει αποφάσεις. Οι φοιτητές πρέπει να συναποφασίζουμε δημοκρατικά και να παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας,. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα σε μια συνέλευση να διατυπώσει ελευθέρα προτάσεις, απορίες και προβληματισμούς, μακριά από λογικές ανάθεσης σε φοιτητοπατέρες.

     Ειδικότερα στην συγκυρία την οποία διανύουμε, κρίνεται πιο αναγκαίο από ποτέ να συμμετέχουμε όλοι σε συλλογικές και από τα κάτω διαδικασίες ώστε να μπορέσει το φοιτητικό σώμα να αποτελέσει ανάχωμα στα σχέδιά τους και να συγκροτήσει το κίνημα που θα ανατρέψει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

 

 


ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΜΠΔ

ΤΕΤΑΡΤΗ 13/10 Β1008, ώρα 13:00

Θέματα συνέλευσης:

• Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ο νέος νόμος πλαίσιο . πως επηρεάζει τα επαγγελματικά και εργασιακά μας δικαιώματα.

• Ορισμός επιτροπών

[ Top ]