Ενωτική Πρωτοβουλία

Κάλεσμα σε Συνέλευση ΕΝΙΑΙΟΥ Συλλόγου 6 Οκτώβρη - 4 Οκτώβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

>> Κατεβάστε το .pdf

 

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

- ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ -

 

Πριν από ακριβώς ένα χρόνο, στις 4 Οκτώβρη του 2009, το ΠΑΣΟΚ ανακηρυσσόταν θριαμβευτής των εθνικών βουλευτικών εκλογών, «θερίζοντας» την απογοήτευση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που είχε «σπείρει» η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ με τις αντεργατικές πολιτικές που εφάρμοσε, και μοιράζοντας ανοιχτόχερα υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις πως η χώρα θα ξεπερνούσε όλα τα οικονομικά της προβλήματα με τρόπους και μέσα ανώδυνα για τους πολίτες. Τα «καύσιμα» αυτής της νίκης τα εξαργύρωσε μέσα στο χρόνο που πέρασε με το χειρότερο κύμα αντεργατικών μεταρρυθμίσεων που γνώρισε η χώρα μετά τη μεταπολίτευση, και την παράδοση της χώρας στο ΔΝΤ και την ΕΕ, πάντα με την στήριξη των εταίρων του, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

 

 

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ – ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 

Η οικονομική κρίση, το ΔΝΤ και τα νέα μέτρα, έχουν γίνει πλέον καθημερινότητα, καθώς οι δόσεις του δανείου, οι ανανεώσεις του μνημονίου και η θέσπιση κάθε φορά και πιο βάναυσων νέων μέτρων είναι μια διαδικασία που δείχνει να επαναλαμβάνεται ατέρμονα. Ήδη στους μήνες που πέρασαν γίναμε μάρτυρές της κατάργησης του 13ου/14ου μισθού, του παγώματος και της μείωσης μισθών - καθώς και της κατάργησης συλλογικών συμβάσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των ραγδαίων αναδιάρθρωσεων του ασφαλιστικού σε κατεύθυνση απέναντι στα κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών του εργατικού κινήματος - με αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων, της άυξησης άμεσων και έμμεσων φόρων, των πολλαπλών αυξήσεων του ΦΠΑ, των μαζικών απολύσεων και πολλών άλλων «νέων μέτρων».

 

Όσον αφορά το άμεσο - και έμμεσο - μέλλον, δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για την έξοδο από αυτή την καταιγίδα. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πίστη και την προσήλωση της κυβέρνησης στο μνημόνιο, και πως ο επόμενος «έλεγχος» της τρόικας τον Νοέμβριο ενόψει και του κρατικού προϋπολογισμού, θα φέρει νέα σειρά μέτρων. Παράλληλα, κατέστησε για άλλη μια φορά σαφές το ποίοι «πληρώνουν την κρίση» και ποίοι όχι, ανακοινώνοντας νέα μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από 24% σε 20%. Ο συγκεκριμένος συντελεστής έφτασε από το 40%  το 2000, σε 20%  το 2010, με διαρκείς μειώσεις από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδηγώντας δισεκατομμύρια ευρώ μακριά από τα δημόσια ταμεία. Συγκεκριμένα, το ποσό που θα εξοικονομούσε ένα επιπλέον 20% για ένα χρόνο, υπερκαλύπτει όλες τις δόσεις δανείων των ΕΕ-ΔΝΤ και τα ποσά που εξοικονομούνται από την αφαίμαξη της εργατικής τάξης με τα ως τώρα μέτρα. Όσον αφορά την επιχειρηματολογία περί «ανάπτυξης» και «προσελκυσής κεφαλαίων», αφενός φαίνεται ότι μάλλον η συγκεκριμένη πολιτική δεν αποδίδει, για να βρισκόμαστε από τη «μεγάλη» Ελλάδα των Ολυμπιακών του 2004 στην υπο χρεοκοπία Ελλάδα του 2010, και αφετέρου όλες οι «ισχυρές» οικονομίες της ΕΕ έχουν συντελεστές φορολόγησης πάνω από 35%  (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία)!!!

 

 

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ – ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΛΑΙΣΙΟ

Οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις από το ΠΑΣΟΚ αφορούν σχεδόν καθέ τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης και έρχονται να συνεχίσουν - ευελπιστώντας να ολοκληρώσουν - το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, όπως προηγήθηκε με τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών. Περιλαμβάνουν μετατροπή της διοίκησης σε σώμα ξένο ώς προς το ίδρυμα (προφανώς χωρίς φοιτητική εκπροσώπηση), συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και ιδρυμάτων (ουσιαστικά μείωση των εισαχθέντων), χρόνικό όριο φοίτησης, έμμεσα δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, μείωση χρηματοδότησης, αξιολόγηση με αναποδοτικούς/επιχειρηματικούς όρους, και πολλά ακόμη.

             Αναγνωρίζουμε επίσης κάποιες ρυθμίσεις που συναντήσαμε τελευταία, όπως την καθολική εισαγωγή προαπαιτούμενων μαθημάτων, και την κατάργηση των διαλέξεων προς εμφάνιση απουσιών και δεικτών απόδοσης. Οι αλλαγές που επιχειρούνται στο Πολυτεχνείο με αρχή το ΗΜΜΥ, γίνεται προφανές πως δεν ήταν προιόν "επιφοίτησης" και "αυθορμητισμού" των καθηγητών, ούτε πως σχετίζονται με το εσωτερικό του τμήματος και επιμέρους προβλήματα αυτού, αλλά αποτελούν μια κεντρικά πολιτική επιλογή κατευθείαν από την κυβέρνηση και το υπουργείο. Η Ενωτική Πρωτοβουλία παλεύει ώστε ο Συλλόγος Φοιτητών να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε όλη του τη διάσταση, και να μείνει μακρία από συντεχνιακές και συνδιαχειριστικές λογικές αντιμετώπισης των προαπαιτούμενων και των απουσιών (όπως ξεκάθαρα προωθούν άλλες δυνάμεις και συγκεκριμένα η ΠΑΣΠ που αρνείται να δει έξω από τα τείχη του Πολυτεχνείου, μη θέλοντας με κανένα τρόπο να στρέψει βέλη απέναντι στην κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ).

Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έρχεται κάνει παλαιότερες (98,06-07) να φαίνονται μικρές μπροστά της. Εν μέσω – βολικής για την ίδια - περιόδου κρίσης και ΔΝΤ η κυβέρνηση κάνει μια κεντρική επιλογή να λήξει μια και καλή το θέμα της Παιδείας στη χώρα μας, και σε αυτή τη «μάχη» συσπειρώνει όλους της τους συμμάχους (χαρακτηριστική η έκκληση της Υπουργού Παιδείας στη ΝΔ για στήριξη της προσπάθειας). Εάν θέλουμε να υπάρξει μια ηχηρή απάντηση, το φοιτητικό κίνημα πρέπει να αρχίσει να «στηνέται» ήδη από τώρα με διαρκείς διαδικασίες Γενικών Συνελεύσεων, και να ετοιμάζεται για αυτή τη μάχη-ορόσημο.

 

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Παράλληλα, στο εσωτερικό του ιδρύματος είχαμε και μία νέα εξέλιξη. Ο πρύτανης των ΜΑΤ, της βίας και της νοθείας, ο άνθρωπος που τον στήριζαν σταθερά όλες οι κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ), είναι και επίσημα παράνομος. Η απόφαση πάρθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣΤΕ) 2 χρόνια μετά την πραξικοπηματική εκλογή του. Στις συνειδήσεις όλων μας βέβαια, ήταν παράνομος από την πρώτη στιγμή. Η πολιτική που εφάρμοσε, των περικοπών, των απολύσεων, της ποινικοποίησης του φοιτητικού κινήματος και της υποταγής της εκπαίδευσης στους νόμους της αγοράς ήταν οι λόγοι που τον έφεραν σε αντιπαράθεση με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τον πρύτανη Γρυσπολάκη δεν τον έριξε όμως το ΣΤΕ, αλλά το φοιτητικό κίνημα, που σάρωσε όλα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας το 2006-2007 η μαχόμενη νεολαία που παλεύει για τα δικαιώματα της σε εκπαίδευση – εργασία, ενάντια στην οικονομική χούντα του ΔΝΤ, της ΕΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

 

 


ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΜΕ ΜΑΖΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ!

Τα τελευταία χρόνια, το φοιτητικό κίνημα έχει αναδείξει το συλλογικό δρόμο πάλης, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις και την αμεσοδημοκρατία, την συμμετοχή όλων στις αποφάσεις. Για την ανατροπή αυτών των μεταρρυθμίσεων, παλεύουμε για ένα φοιτητικό κίνημα που θα είναι διαρκείας, δηλαδή θα βρίσκει συνεχώς δρόμους κλιμάκωσης σε μορφές και περιεχόμενο, που δεν θα αφήνει ούτε μια μέρα να πάει χαμένη, που θα δίνει συνεχώς το παρόν μέσα από τις συλλογικές του διαδικασίες και τη μάχη για την συνεχώς ανώτερη συγκρότηση των αγώνων.

            Μιας μάχης τελικά του φοιτητικού κινήματος που θα συμβάλει ουσιαστικά στη συγκρότηση του μετώπου παιδείας-εργασίας, με σκοπό την “πολιτική περικύκλωση” της κυβέρνησης και της αναβαθμισμένης επίθεσης που διεξάγει σε εργαζομένους και νεολαία. Πρέπει να πάψει πια το φοιτητικό σώμα να παίζει ρόλο απλής αλληλεγγύης στον αγώνα του εργαζόμενου κόσμου, αλλά να αποτελέσει κομμάτι ενός μαχόμενου κοινωνικού υποκειμένου με απώτερο σκοπό την ουσιαστική οργανική σύνδεση φοιτητών και εργαζομένων γιατί πολύ απλά ο σημερινός φοιτητής αποτελεί και το μελλοντικό εργαζόμενο.

            Ήδη από τη Δευτέρα 4 Οκτώβρη, στα σχολεία οι μαθητές προχωρούν σε καταλήψεις με την υποστήριξη των καθηγητών τους, που πλήττονται για ακόμη μια φορά από τις πολιτικές της κυβέρνησης με χιλιάδες αδιόριστους να μένουν στο δρόμο. Παράλληλα, ο κόσμος της εργασίας ετοιμάζεται για το απεργιακό ραντεβού της Πέμπτης 7 Οκτώβρη στο οποίο καλούν ΑΔΕΔΥ και Πρωτοβάθμια Σωματεία. Το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στη μάχη με συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΟΚΤΩΒΡΗ 13:00

ΞΥΛΙΝΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ – Α2

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΙΑΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

[ Top ]