Ενωτική Πρωτοβουλία

Αλυσίδες μαθημάτων στο ΗΜΜΥ - 24 Σεπτέμβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

>> Κατεβάστε το .pdf                >> Κατεβάστε το .pdf (28 Σεπτέμβρη)

 

             Το νέο ακαδημαϊκό έτος φέρνει όλους τους φοιτητές του τμήματος και πολύ περισσότερο τον κόσμο του πρώτου έτους απέναντι σε μια όχι και τόσο ευχάριστη έκπληξη. Μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα θεσμό που ολόκληρο το ίδρυμα δεν έχει ξανασυναντήσει ποτέ στην ιστορία του, τα προαπαιτούμενα μαθήματα ή αλλιώς αλυσίδες μαθημάτων. Ένας θεσμός που αποτέλεσε πρωτοβουλία των καθηγητών του ΗΜΜΥ προκειμένου να λύσουν ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό τα τελευταία πολλά χρόνια, τον εξωφρενικά δηλαδή μεγάλο μέσο όρο χρόνο αποφοίτησης του τμήματος (7,8 έτη σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των καθηγητών) καθώς και της αδυναμίας πολλών φοιτητών να αντεπεξέλθουν με συνέπεια στις απαιτήσεις της σχολής. Αν και το πρόβλημα αυτό είναι υπαρκτό και το βιώνει ο κάθε φοιτητής, η μέθοδος επίλυσης που προτείνουν οι καθηγητές του τμήματος φτάνει στα όρια της διαστροφής.

 

            Το τμήμα οφείλει να δημιουργήσει ενδιαφέρον και ερεθίσματα στο φοιτητή για το αντικείμενο της σχολής, οφείλει να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ώστε η φοίτηση και η ενασχόληση με το αντικείμενο να είναι ευχάριστη, δημιουργική και ανθρώπινη. Αντί για αυτό όμως οι καθηγητές έχουν επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο του βούρδουλα και της τρομοκράτησης των νέων φοιτητών με το πρόσχημα “ή είσαι αποδοτικός και συνεπής φοιτητής... ή αλλιώς στην καλύτερη περίπτωση θα τελειώσεις σε πάνω από 8 χρόνια και στη χειρότερη θα παρατήσεις τη σχολή”.

 

           Οι αλυσίδες όμως δεν αποτελούν μια αυθαίρετη προσωπική επιλογή των καθηγητών του ΗΜΜΥ. Είναι κομμάτι του νόμου πλαίσιο σύμφωνα με τον οποίο λειτουργούν τα πανεπιστήμια και απέναντι στον οποίο το φοιτητικό κίνημα μάχεται τα τελευταία 5 χρόνια. Αποτελούν κομμάτι μιας συνολικότερης πολιτικής που εκφράζεται σήμερα κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, βάση της οποίας δημιουργείται μια πραγματικότητα ασφυκτική για το μέσο φοιτητή, εντατικοί ρυθμοί σπουδών, τεράστια ποσά για διαμονή και μεταφορές...  και ένα μέλλον που μας καλεί να περιπλανόμαστε για μια θέση εργασίας, να δουλεύουμε για 700 ευρώ χωρίς καν συλλογική σύμβαση και να βιώνουμε συνθήκες σκληρής εκμετάλλευσης.

 

            Η Ενωτική Πρωτοβουλία, ως μια ανεξάρτητη αριστερή συλλογικότητα, καλεί όλους τους φοιτητές του ιδρύματος να μην δεχθούμε άπραγη την πραγματικότητα που μας ετοιμάζουν. Είναι καιρός να ανασυγκροτήσουμε τις δυνάμεις του φοιτητικού κινήματος στο πολυτεχνείο Κρήτης, να εναντιωθούμε στους εκφραστές της κυρίαρχης πολιτικής μέσα και έξω από το ίδρυμα  και να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις το μέλλον μας στην εκπαίδευση και την εργασία. Δεν θα είμαστε η γενιά που θα δουλεύει ανασφάλιστη για λίγα ευρώ, δεν θα είμαστε η γενιά που θα βυθίζεται στην αβεβαιότητα, τον τρόμο και λιτότητα που έχει φέρει το μνημόνιο και τα νέα μέτρα... δεν θα είμαστε η γενιά που θα πληρώσει την κρίση τους!

           

 

Θα συναντηθούμε στις συνελεύσεις,

Θα συναντηθούμε στους αγώνες

[ Top ]