Ενωτική Πρωτοβουλία

Welcome to ΜΗΠΕΡ - 13 Σεπτέμβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

>> ΜΗΠΕΡ .pdf

 

Welcome to T.U.C.!

 

Καλωσόρισες. Το παρόν φυλλάδιο δεν είναι απαραίτητο για τη συμπλήρωση των προσωπικών σου στοιχείων στην εγγραφή σου, δεν περιέχει χάρτη με τα cool στέκια της πόλης, δεν περιέχει συμβουλές για το πώς θα περάσεις τα μαθήματα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να σε ξεναγήσουμε στο κτίριο της σχολής ούτε για να σου δώσουμε cd με sos αλλά ούτε και για να σε γνωρίσουμε σε ντουζίνες 'φίλων' με πελώρια χαμόγελα που θα ικανοποιήσουν ψηφοθηρικούς σκοπούς. Δε θα σου τάξουμε παρέες, κλαμπάκια και hot tipsΕίμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σε καλέσουμε στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, στο δρόμο της πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Σε αυτό το δρόμο που δε μπορεί παρά να είναι συλλογικός, γιατί  τα ωραιότερα πράγματα φτιάχνονται από τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν το κοινό τους συμφέρον, μακριά από το βόλεμα και τον ατομικό δρόμο.

 

Και αυτές οι προκλήσεις σήμερα είναι πιο μεγάλες παρά ποτέ. Σίγουρα θα έχεις καταλάβει ότι όλη η κοινωνία είναι σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και ότι υπάρχει παντού αναβρασμός. Η προσφυγή της χώρας στον λεγόμενο μηχανισμό «στήριξης» και στο μνημόνιο με το ΔΝΤ και την ΕΕ έχει φέρει  το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μπροστά σε ένα ζοφερό παρόν και ένα χωρίς ελπίδες μέλλον. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνώνονται συνεχώς,  πράγματα που ήταν δεδομένα δεκαετίες τώρα όπως η αξιοπρεπής σύνταξη και περίθαλψη, η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία διαλύονται και παραδίδονται σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμα  μόνο στους έχοντες. Αλλά σίγουρα αυτά θα τα έχεις αντιληφθεί και μόνο σου όταν οι γονείς σου  έδωσαν τόσα πολλά σε φροντιστήρια για να περάσεις στη σχολή, όταν ακόμα και τώρα που διαβάζεις αυτό το φυλλάδιο δεν είναι δεδομένο αν θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις οικονομικά στις σπουδές. Και όλα αυτά την στιγμή που η ανεργία, ειδικά στους νέους, ανεβαίνει κατακόρυφα και οι απόφοιτοι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εργαστούν σε αυτό που σπούδασαν.

 

Πρωτεργάτης σε όλα αυτά είναι βέβαια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚη οποία μετά την εκλογή της έχει  εξαπολύσει την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Από το «λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στην υπογραφή του μνημονίου και τις περικοπές των μισθών  και  των μέτρων που «μας τα επιβάλλουν». Φυσικά η κρίση έχει αποτελέσει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει όσα δε κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ λόγω της λαϊκής κατακραυγής. Αρωγός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ειναι η ΕΕ η οποία την πέριοδο της κρίσης εχει δείξει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο τον αντιλαικό της χαρακτήρα καθώς προωθεί μέτρα λιτοτητας τα οποία υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές  των ανθρώπων. Αρα γίνεται κατανοητό ότι το κίνημα ανατροπής των μέτρων πρέπει να βάζει στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ αλλα και την ΕΕ.

 

Προσπαθήσαμε παραπάνω να περιγράψουμε την κατάσταση στο χώρο της εργασίας. Η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης  δεν είναι πολύ διαφορετική αφού το πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας . Οι αλλαγές που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Νόμος Πλαίσιο, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια)  αλλά και οι αλλαγές που εξαγγέλει η Διαμαντοπούλου έχουν ως στόχο να αποδομήσουν εντελώς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και να μας μετατρέψουν σε άβουλα, εντατικοποιημένα και πειθαρχημένα στρατιωτάκια που η μόνη μας  έννοια θα είναι η σχολή. Επίσης με πρόσχημα την κρίση οι Πρυτανείες με σαφείς εντολές του υπουργείου παιδείας, περικόπτουν συνεχώς τις παροχές  προς τους φοιτητές (Επιδόματα ενοικίου, δωρεάν σίτηση, στέγαση) αλλά δεν μένουν μόνο σ'αυτό, καθώς μειώνουν το ανθρώπινο δυναμικό σε εργαστήρια, απολύοντας τους συμβασιούχους  και το διδακτικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα όμως όλο το παραπάνω σκεπτικό,  έχει ως στόχο απο τη μία πλευρά τη δημιουργία συγκεκριμένου μοντέλου – υπάκουος, συνεπής, πειθαρχημένος - το οποίο, θα ακολουθεί και στην εργασία του, χωρίς καν να σκέφτεται να διεκδικήσει τα δικαιωματά του, και απ'την άλλη πλευρά να δημιουργήσει στα πανεπιστήμια το γόνιμο έδαφος για την παραγωγή κέρδους (έρευνα για τις ανάγκες της αγοράς, ιδιωτικές επιχειρήσεις σε λέσχες, μεταφορικά μέσα ακόμα και στις εστίες).

 

 

Τα δικαιώματά  μας

 

Τα πανεπιστήμιο είναι ένας ριζικά διαφορετικός χώρος από το σχολείο. Αντίθετα με ότι είχαμε συνηθίσει εκεί, οι φοιτητές είναι ακαδημαικοί πολίτες που έχουν συγκεκριμένα (και όχι μόνο...) ακαδημαικά δικαιώματα

• Τα μαθήματα είναι ακαδημαϊκές διαλέξεις που μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθεί.

• Η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική

• Στα μαθήματα ποτέ δε λαμβάνονται παρουσίες.

• Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει να αλλάξεις θέση ή να σε αποβάλλει από την αίθουσα.

•  Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να του δώσεις το όνομα σου αν δε θες.

• Κανείς καθηγητής, βοηθός ή οποιοσδήποτε παρατρεχάμενος δεν μπορεί να σε προσβάλλει.

• Την ώρα των γενικών συνελεύσεων τα εργαστήρια και οι ασκήσεις σταματούν και δεν παίρνονται απουσίες.

 

 

 

 

Τα όργανα του Συλλόγου Φοιτητών

Γενική Συνέλευση Φοιτητών

Είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές.. Στις συνελεύσεις μπορεί ο κάθε φοιτητής να εκφέρει την άποψη του, να αποτιμήσει και να πάρει ενεργά μέρος στην αποφαση που θα υιοθετήσει ο συλλογός του. Οι γ.σ. είναι το ζωντανό αμεσοδημοκρατικό κύτταρο  του φοιτητικού κινήματος καθώς είναι οργανωμένες απο την βάση των φοιτητών και δίνουν τη δυνατότητα στον καθενα να κάνει πολιτική . Οι συνελεύσεις δεν θέλουμε να λειτουργούν ως όργανα των παρατάξεων αλλά ούτε να συγκαλούνται μόνο σε στιγμές έξαρσης του φοιτητικού κινήματος. Πίστευουμε οτι είναι γόνιμο να γίνονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να συζηττιούνται-επιλύονται τα προβλήματα του φοιτητικού σώματος. Οι ΓΣ γίνονται όταν καλεστόν απο το δσ είτε αν το ζητήσει ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών.

Συντονιστικό Γενικής Συνέλευσης

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελευσεων λείτουργεί μετά την συνέλευση του συλλόγου και ως ρόλο τη υλοποίηση της απόφασης που έχει ππαρθεί.

ΔΣ ( Διοικητικό Συμβούλιο )

Είναι ενα γραφειοκρατικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Σαν ενωτική Πρωτοβουλία είμαστε αντίθετοι με την λογική των δσ καθώς πιστεύουμε πως προωθούν την εκπρόσωπηση της πλειοψηφίας των φοιτητών απο κάποιους πεφωτισμένους οι οποίοι μπορεί να λείτουργήσουν και ως επίσημοι συνομιλητές με το υπουργείο παιδείας. Παρολά αυτά συμμετέχουμε στα δσ ωστε να διασφαλίσουμε  πως δεν θα παρθεί κάποια απόφαση η οποία θα αντιτίθεται στα συμφέροντα των φοιτητων.

 

Στον αγώνα για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, σε καλούμε να πορευτούμε μαζί. Η κυβέρνηση (σημερινή ή αυριανή), ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και όλο το σύστημα του κεφαλαίου συνεχίζουν να επιτίθενται στα δικαιώματά μας με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο αγώνας μας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί. Γιατί δε θα υπακούσουμε σ’ αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματά μας στην παιδεία, την εργασία, τη δημοκρατία.

Μαζί με τους εργαζόμενους, που πλήττονται κι αυτοί με το χειρότερο τρόπο, θα απαντήσουμε. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, με τις συνελεύσεις των εργαζομένων, μακριά από τη γραφειοκρατία.

 Ραντεβού λοιπόν στους δρόμους!!!

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το τμήμα μας...

 

ΜΗ.ΠΕΡ.

Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Στόχος του τμήματος  μηχανικών περιβάλλοντος, είναι η κατάρτιση  περιβαλλοντολόγων μηχανικών, εφοδιασμένων με την κατάλληλη επιστημονική γνώση για τη διαχείριση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που δημιουργεί η επέμβαση του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι  στη σημερινή εποχή που τα οικολογικά προβλήματα είναι τεράστια, η ύπαρξη του μηχανικού περιβάλλοντος και η συμβολή του στην επίλυσή τους,  κρίνεται ως επιστημονικά και κοινωνικά αναγκαία.

Κατά πόσον, όμως, εμφυσείται μέσα από τη σχολή στους φοιτητές η απαραίτητη οικολογική συνείδηση που είναι απαραίτητο να έχουν για να αντιμετωπίσουν με σεβασμό το περιβάλλον;

Η νοοτροπία που κυριαρχεί έχει να κάνει, δυστυχώς, κατά πρώτο λόγο, με το κέρδος. Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική αυτή, ο μηχανικός περιβάλλοντος πρέπει να βρει τη μέση οδό ανάμεσα στην όποια δυνατή προστασία του περιβάλλοντος και το μέγιστο κέρδος. Μια τέτοια «χρυσή τομή» στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Όταν ο στόχος είναι η κερδοφορία, ο παράγοντας «περιβάλλον» εμφανίζεται μόνο στο βαθμό που δεν γίνεται εμπόδιο σε αυτή. Κατά τη δική μας γνώμη, το ζήτημα του περιβάλλοντος και της προστασίας του δεν μπορεί να συμβαδίσει με τους νόμους της αγοράς και του κέρδους. Ένας μηχανικός περιβάλλοντος θα πρέπει να έχει μια άλλη αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων που θα πηγάζει από την οικολογική συνείδηση και την επιστημονική σκέψη που θα έχει καλλιεργήσει στη σχολή.

Όμως, τι αξία έχουν οι σπουδές του Μηχανικού Περιβάλλοντος στην αγορά εργασίας;

Η αναγκαιότητα του ρόλου μας ως μηχανικών περιβάλλοντος δεν αντικατοπτρίζεται και στο εργασιακό μας μέλλον, καθώς μετά το τέλος των σπουδών μας, δεν μας αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα που μας αναλογούν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο μηχανικός περιβάλλοντος έχει δικαίωμα εκπόνησης περιβαλλοντικών μελετών… μόνο! Βασικός υπεύθυνος είναι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ή ΤΕΕ), το οποίο είναι και ο «άρχοντας» στην αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων όλων των μηχανικών. Με τη σειρά τους, ευθύνες έχουν όλες οι κυβερνήσεις από το 1997 που δημιουργήθηκε το τμήμα μας οι οποίες δημιούργησαν σχολές χωρίς σαφώς ορισμένα γνωστικά αντικείμενα και επαγγελματικά δικαιώματα, προδιαγράφοντας την εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια των αποφοίτων τους. Από την έναρξη λειτουργίας του τμήματος η μόνη «βοήθεια» του ΤΕΕ, μετά από πιέσεις του συλλόγου φοιτητών, ήταν να υποδεικνύει μαθήματα που έπρεπε να προστεθούν στο πρόγραμμα σπουδών ώστε να μας δοθούν δικαιώματα διαφόρων κατηγοριών. Τα μαθήματα προστέθηκαν αλλά τα δικαιώματα δεν ήρθαν ποτέ. Πέρυσι, έγινε ένα θετικό βήμα όταν το ΣΑΠΕ (Συμβούλιο Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) γνωμοδότησε θετικά υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων μας. Μετά από αυτό όμως, το θέμα έχει κολλήσει, εξαιτίας του ΤΕΕ που δεν δέχεται να ξαναμοιράσει την «πίτα» των δικαιωμάτων, ενώ ταυτόχρονα έχει γίνει «μπαλάκι» μεταξύ διαφόρων αρμοδίων υπουργείων.  

Τα  δικαιώματά μας είναι αυτό που λέει η λέξη και όχι θέμα κάποιων συσχετισμών ή κάποιων συντεχνιών στο ΤΕΕ, ούτε και κομμάτια σε κάποια πίτα. Είναι ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό και επιστημονικό να έχει κάθε ειδικότητα τα δικαιώματα που της αναλογούν.

Πιστεύουμε ότι οι διεκδικήσεις μας για τα επαγγελματικά μας δικαιώματα , αλλά και για άλλα ζητήματα που αφορούν τη ζωή μας, πρέπει να είναι πεδίο προβληματισμού για όλους τους φοιτητές και να πραγματώνονται μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες των γενικών συνελεύσεων. Ενάντια στον ατομικό και ανταγωνιστικό δρόμο που «πλασάρεται» ως λύση των προβλημάτων μας, έχουμε να αντιτάξουμε τον συλλογικό δρόμο και αγώνα. Κάθε φοιτητής πρέπει να έχει γνώμη και λόγο πάνω στα ζητήματα που τον αφορούν και όχι να εναποθέτει το μέλλον του στα όργανα εκπροσώπησης και σε κάποιους «πεφωτισμένους συνδικαλιστές» που εμφανίζονται ως υποψήφιοι «σωτήρες» με το αντάλλαγμα της ψήφου.

Η χρονιά που έρχεται αναμένεται να είναι μια χρονιά ανατροπών. Ανατροπών απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν στην παιδεία με το νέο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου που εμπορευματοποιεί πλήρως την εκπαίδευση. Ανατροπών απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε συνεργασία με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ. Η γενιά που μπαίνει σήμερα στα πανεπιστήμια είναι αυτή που θα αρνηθεί αυτά που της δίνουν και μέσα από τους μαζικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος θα πάρει αυτά που της αρνιούνται.

 

[ Top ]