Ενωτική Πρωτοβουλία

Welcome to ΜΠΔ - 13 Σεπτέμβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

>> ΜΠΔ .pdf

 

Welcome to T.U.C.!

 

Καλωσόρισες. Το παρόν φυλλάδιο δεν είναι απαραίτητο για τη συμπλήρωση των προσωπικών σου στοιχείων στην εγγραφή σου, δεν περιέχει χάρτη με τα cool στέκια της πόλης, δεν περιέχει συμβουλές για το πώς θα περάσεις τα μαθήματα. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να σε ξεναγήσουμε στο κτίριο της σχολής ούτε για να σου δώσουμε cd με sos αλλά ούτε και για να σε γνωρίσουμε σε ντουζίνες 'φίλων' με πελώρια χαμόγελα που θα ικανοποιήσουν ψηφοθηρικούς σκοπούς. Δε θα σου τάξουμε παρέες, κλαμπάκια και hot tipsΕίμαστε εδώ γιατί θέλουμε να σε καλέσουμε στο δρόμο της διεκδίκησης και του αγώνα, στο δρόμο της πάλης για τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας. Σε αυτό το δρόμο που δε μπορεί παρά να είναι συλλογικός, γιατί  τα ωραιότερα πράγματα φτιάχνονται από τους ανθρώπους που συνειδητοποιούν το κοινό τους συμφέρον, μακριά από το βόλεμα και τον ατομικό δρόμο.

 

Και αυτές οι προκλήσεις σήμερα είναι πιο μεγάλες παρά ποτέ. Σίγουρα θα έχεις καταλάβει ότι όλη η κοινωνία είναι σε μια πολύ άσχημη κατάσταση και ότι υπάρχει παντού αναβρασμός. Η προσφυγή της χώρας στον λεγόμενο μηχανισμό «στήριξης» και στο μνημόνιο με το ΔΝΤ και την ΕΕ έχει φέρει  το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μπροστά σε ένα ζοφερό παρόν και ένα χωρίς ελπίδες μέλλον. Τους τελευταίους πέντε μήνες οι μισθοί των εργαζομένων συρρικνώνονται συνεχώς,  πράγματα που ήταν δεδομένα δεκαετίες τώρα όπως η αξιοπρεπής σύνταξη και περίθαλψη, η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία διαλύονται και παραδίδονται σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να είναι προσβάσιμα  μόνο στους έχοντες. Αλλά σίγουρα αυτά θα τα έχεις αντιληφθεί και μόνο σου όταν οι γονείς σου  έδωσαν τόσα πολλά σε φροντιστήρια για να περάσεις στη σχολή, όταν ακόμα και τώρα που διαβάζεις αυτό το φυλλάδιο δεν είναι δεδομένο αν θα μπορέσεις να αντεπεξέλθεις οικονομικά στις σπουδές. Και όλα αυτά την στιγμή που η ανεργία, ειδικά στους νέους, ανεβαίνει κατακόρυφα και οι απόφοιτοι δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα εργαστούν σε αυτό που σπούδασαν.

 

Πρωτεργάτης σε όλα αυτά είναι βέβαια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚη οποία μετά την εκλογή της έχει  εξαπολύσει την μεγαλύτερη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών. Από το «λεφτά υπάρχουν» φτάσαμε στην υπογραφή του μνημονίου και τις περικοπές των μισθών  και  των μέτρων που «μας τα επιβάλλουν». Φυσικά η κρίση έχει αποτελέσει για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει όσα δε κατάφερε η κυβέρνηση της ΝΔ λόγω της λαϊκής κατακραυγής. Αρωγός της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ ειναι η ΕΕ η οποία την πέριοδο της κρίσης εχει δείξει με τον πιο αποκρουστικό τρόπο τον αντιλαικό της χαρακτήρα καθώς προωθεί μέτρα λιτοτητας τα οποία υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις ζωές  των ανθρώπων. Αρα γίνεται κατανοητό ότι το κίνημα ανατροπής των μέτρων πρέπει να βάζει στο στόχαστρο και το ΠΑΣΟΚ αλλα και την ΕΕ.

 

Προσπαθήσαμε παραπάνω να περιγράψουμε την κατάσταση στο χώρο της εργασίας. Η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης  δεν είναι πολύ διαφορετική αφού το πανεπιστήμιο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας . Οι αλλαγές που έφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις (Νόμος Πλαίσιο, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια)  αλλά και οι αλλαγές που εξαγγέλει η Διαμαντοπούλου έχουν ως στόχο να αποδομήσουν εντελώς το δημόσιο χαρακτήρα της παιδείας και να μας μετατρέψουν σε άβουλα, εντατικοποιημένα και πειθαρχημένα στρατιωτάκια που η μόνη μας  έννοια θα είναι η σχολή. Επίσης με πρόσχημα την κρίση οι Πρυτανείες με σαφείς εντολές του υπουργείου παιδείας, περικόπτουν συνεχώς τις παροχές  προς τους φοιτητές (Επιδόματα ενοικίου, δωρεάν σίτηση, στέγαση) αλλά δεν μένουν μόνο σ'αυτό, καθώς μειώνουν το ανθρώπινο δυναμικό σε εργαστήρια, απολύοντας τους συμβασιούχους  και το διδακτικό προσωπικό. Στην πραγματικότητα όμως όλο το παραπάνω σκεπτικό,  έχει ως στόχο απο τη μία πλευρά τη δημιουργία συγκεκριμένου μοντέλου – υπάκουος, συνεπής, πειθαρχημένος - το οποίο, θα ακολουθεί και στην εργασία του, χωρίς καν να σκέφτεται να διεκδικήσει τα δικαιωματά του, και απ'την άλλη πλευρά να δημιουργήσει στα πανεπιστήμια το γόνιμο έδαφος για την παραγωγή κέρδους (έρευνα για τις ανάγκες της αγοράς, ιδιωτικές επιχειρήσεις σε λέσχες, μεταφορικά μέσα ακόμα και στις εστίες).

 

 

Τα δικαιώματά  μας

 

Τα πανεπιστήμιο είναι ένας ριζικά διαφορετικός χώρος από το σχολείο. Αντίθετα με ότι είχαμε συνηθίσει εκεί, οι φοιτητές είναι ακαδημαικοί πολίτες που έχουν συγκεκριμένα (και όχι μόνο...) ακαδημαικά δικαιώματα

• Τα μαθήματα είναι ακαδημαϊκές διαλέξεις που μπορεί ο οποιοσδήποτε να παρακολουθεί.

• Η παρακολούθηση των μαθημάτων δεν είναι υποχρεωτική

• Στα μαθήματα ποτέ δε λαμβάνονται παρουσίες.

• Κανείς δεν μπορεί να σου επιβάλλει να αλλάξεις θέση ή να σε αποβάλλει από την αίθουσα.

•  Κανείς δεν μπορεί να σε αναγκάσει να του δώσεις το όνομα σου αν δε θες.

• Κανείς καθηγητής, βοηθός ή οποιοσδήποτε παρατρεχάμενος δεν μπορεί να σε προσβάλλει.

• Την ώρα των γενικών συνελεύσεων τα εργαστήρια και οι ασκήσεις σταματούν και δεν παίρνονται απουσίες.

 

 

 

 

Τα όργανα του Συλλόγου Φοιτητών

Γενική Συνέλευση Φοιτητών

Είναι το ανώτατο όργανο του Συλλόγου στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι φοιτητές.. Στις συνελεύσεις μπορεί ο κάθε φοιτητής να εκφέρει την άποψη του, να αποτιμήσει και να πάρει ενεργά μέρος στην αποφαση που θα υιοθετήσει ο συλλογός του. Οι γ.σ. είναι το ζωντανό αμεσοδημοκρατικό κύτταρο  του φοιτητικού κινήματος καθώς είναι οργανωμένες απο την βάση των φοιτητών και δίνουν τη δυνατότητα στον καθενα να κάνει πολιτική . Οι συνελεύσεις δεν θέλουμε να λειτουργούν ως όργανα των παρατάξεων αλλά ούτε να συγκαλούνται μόνο σε στιγμές έξαρσης του φοιτητικού κινήματος. Πίστευουμε οτι είναι γόνιμο να γίνονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να συζηττιούνται-επιλύονται τα προβλήματα του φοιτητικού σώματος. Οι ΓΣ γίνονται όταν καλεστόν απο το δσ είτε αν το ζητήσει ικανοποιητικός αριθμός φοιτητών.

Συντονιστικό Γενικής Συνέλευσης

Το Συντονιστικό Γενικών Συνελευσεων λείτουργεί μετά την συνέλευση του συλλόγου και ως ρόλο τη υλοποίηση της απόφασης που έχει ππαρθεί.

ΔΣ ( Διοικητικό Συμβούλιο )

Είναι ενα γραφειοκρατικό όργανο στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων ανάλογα με τα εκλογικά αποτελέσματα. Σαν ενωτική Πρωτοβουλία είμαστε αντίθετοι με την λογική των δσ καθώς πιστεύουμε πως προωθούν την εκπρόσωπηση της πλειοψηφίας των φοιτητών απο κάποιους πεφωτισμένους οι οποίοι μπορεί να λείτουργήσουν και ως επίσημοι συνομιλητές με το υπουργείο παιδείας. Παρολά αυτά συμμετέχουμε στα δσ ωστε να διασφαλίσουμε  πως δεν θα παρθεί κάποια απόφαση η οποία θα αντιτίθεται στα συμφέροντα των φοιτητων.

 

Στον αγώνα για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο, σε καλούμε να πορευτούμε μαζί. Η κυβέρνηση (σημερινή ή αυριανή), ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΕΕ και όλο το σύστημα του κεφαλαίου συνεχίζουν να επιτίθενται στα δικαιώματά μας με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα. Ο αγώνας μας είναι διαρκής και θα συνεχιστεί. Γιατί δε θα υπακούσουμε σ’ αυτούς που καταπατούν τα δικαιώματά μας στην παιδεία, την εργασία, τη δημοκρατία.

Μαζί με τους εργαζόμενους, που πλήττονται κι αυτοί με το χειρότερο τρόπο, θα απαντήσουμε. Μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, με τις συνελεύσεις των εργαζομένων, μακριά από τη γραφειοκρατία.

 Ραντεβού λοιπόν στους δρόμους!!!

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για το τμήμα μας...

 

Μ.Π.Δ.

Τμήμα ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Ίσως και να είναι κάποιος ευχαριστημένος με το γεγονός ότι πέρασε στο πολυτεχνείο….

Ανταποκρίνεται όμως το Πολυτεχνείο Κρήτης και ειδικότερα το τμήμα Μ.Π.Δ. στις προσδοκίες του;

Το τμήμα Μ.Π.Δ. άρχισε τη λειτουργία του το 1984 αποτελώντας εξειδίκευση του γνωστικού αντικειμένου των μηχανολόγων μηχανικών. Το 1999 ξεκίνησε ένας αγώνας, προκειμένου οι ΜΠΔ να κατακτήσουν τα επαγγελματικά  δικαιώματα που τους αντιστοιχούν, αυτά των μηχανολόγων. Ο αγώνας αυτός συνοδεύτηκε από την αλλαγή του προγράμματος σπουδών και τον εμπλουτισμό του με μαθήματα μηχανολογικού τομέα.  Σήμερα, παρόλο που  ο μηχανικός  παραγωγής και διοίκησης έχει ως επί το πλείστον  κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα του μηχανολόγου μηχανικού, το τμήμα συνεχίζει να αποτελεί εξειδίκευση των μηχανολόγων μηχανικών, χωρίς να καλύπτει με επάρκεια όλο το φάσμα του γνωστικού αντικειμένου του μηχανολόγου. Σε αυτή την κατεύθυνση, μέσα από τις γενικές συνελεύσεις παλεύουμε για την εξίσωση του πτυχίου μας με αυτό των μηχανολόγων , καθώς και για την ενοποίηση των γνωστικών αντικειμένων.

Λίγα λόγια για την καθημερινότητά μας…

Καθώς μπαίνουμε  στο πολυτεχνείο, αρχικά έχουμε την εντύπωση  ότι βρισκόμαστε  σε ένα ναό γνώσεων και ακαδημαϊκού παραδείσου. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική. Στην καθημερινότητά μας, η οποία  χαρακτηρίζεται από υποχρεωτικές εργασίες , υποχρεωτικές προόδους ,  μαζικά κοψίματα στις εξεταστικές  και  καθηγητική αυθαιρεσία ,  καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε σε εντατικούς ρυθμούς  σπουδών. Αυτό έχει σα συνέπεια τη συνεχή ενασχόληση μας αποκλειστικά και μόνο με τη σχολή, κάτι που μας αποκλείει από το κοινωνικό σύνολο,  χαράζοντας τον ατομικό δρόμο, ως το μοναδικό δρόμο επιβίωσης.

 

 

Στα πλαίσια της ακαδημαϊκής λειτουργίας, το Πολυτεχνείο διεξάγει έρευνα...

Στο τμήμα μας όμως και ειδικότερα στο εργαστήριο ρομπότικής, όπως έχει αναδειχθεί και στο τύπο με δημοσιεύματα εφημερίδας (ΤΟ ΒΗΜΑ  27/01/08)  ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ. Προφανώς στον οδηγό σπουδών του τμήματός μας, δεν αναφέρεται ότι το σύστημα  μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μελετάται από τους φοιτητές και που χρηματοδοτείται από την εταιρία 3-SIGMA έχει πολλαπλές χρήσεις. Βέβαια η απάντηση του Παράνομου(με απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας) Πρύτανη Γρυσπολάκη κινείται στα όρια της υπεκφυγής καθώς επίσημα το εν λόγο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται από την χρησιμότητα του για αμυντικούς σκοπούς. Εν τούτοις η  3-SIGMA είναι εκ των κυρίων προμηθευτών πολεμικού υλικού σε χώρες όπως οι Η.Π.Α, το Ισραήλ κ.α

 

Το μεγάλο ερώτημα που εγείρεται είναι το εξής:

Έχουμε εμείς οι φοιτητές λόγο πάνω σε όλα αυτά;

Στη ζωή μας, στον ελεύθερο μας χρόνο,  στην έρευνα που σκοτώνει και καταστρέφει ζωές; 

 

ΟΙ ΜΑΖΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Η χρονιά που έρχεται αναμένεται να είναι μια χρονιά ανατροπών. Ανατροπών απέναντι στο μαύρο μέλλον που μας ετοιμάζουν  στην παιδεία με το νέο νόμο πλαίσιο της Διαμαντοπούλου που Εμπορευματοποιεί πλήρως την εκπαίδευση. Ανατροπών απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που προωθεί η Κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ε.Ε και το Δ.Ν.Τ  Η γενιά που μπαίνει σήμερα στα πανεπιστήμια  είναι αυτή η που θα αρνηθεί αυτά που της δίνουν και μέσα από του μαζικούς αγώνες του φοιτητικού κινήματος θα πάρει αυτά που της αρνιούνται.

 

Στη μάχη της γενιάς μας διαλέγουμε πλευρά

 

[ Top ]