Ενωτική Πρωτοβουλία

Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω! (ΜΠΔ) - 22 Σεπτέμβρη 2010
Προκηρύξεις - Ανακοινώσεις

 >> Κατεβάστε το .pdf

 

ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ , ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ

 

Οι πανελλήνιες τελείωσαν. Σίγουρα οι γονείς σου θα ένιωσαν μια μικρή οικονομική ''ανακούφιση''. Πλέον δεν θα είναι αναγκασμένοι να δίνουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε φροντιστήρια εξαιτίας της ανεπάρκειας γνώσεων που σου παρέχει το δημόσιο σχολείο. Όμως η περίοδος ''χάριτος'' δεν κράτησε πολύ. Πέτυχες στις πανελλαδικές και πέρασες στο πολυτεχνείο. Και έτσι άρχισε μια νέα περίοδος, μεγαλύτερη απο την προηγούμενη, οικονομικής αφαίμεξης των γονιών σου. Πλέον πρέπει να δίνουν πολλά λεφτά για να καλύψουν τις ανάγκες τις φοιτητικής σου ζωής. Ενοίκιο, λογαριασμοί, διατροφή,μετακινήσεις...Λογικά θα πιστεύουν , όπως και εσύ, πως τα έξοδα θα περιοριστούν στα παραπάνω και πως τουλάχιστον ο ''δημόσιος'' χαρακτήρας της εκπαίδευσης θα τους ανακούφιζε απο επιπρόσθετα έξοδα.Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

 

Ας δούμε την κατάσταση στο πολυτεχνείο. Την στιγμή που ο πρύτανης αγόραζει αμάξι δεκάδων χιλιάδων ευρώ, την στιγμή που αποφασίζει πως είναι ανάγκη να δαπανήσει χιλιάδες ευρώ για να βάλει κάγκελα στο πολυτεχνείο, την στιγμή που αγόραζονται επιστημονικά όργανα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εσύ υποχρεούσε να δίνεις 15 ευρώ για να πηγαίνεις στα μαθήματα, υποχρεούσε να δίνεις 1,35 ευρώ για να τρώς το ''αρίστης'' ποιότητας φαί της λέσχης, ενώ πλέον έχεις μόλις 600 δωρεάν εκτυπώσεις. Πέρσι ο αριθμός των δωρεάν εκτυπώσεων ανερχόταν στις 1200 όμως ο κ.Γρυσπολάκης επικαλούμενος την οικονομική κρίση τις μείωσε στις μισές.

 

Μήπως όμως στην σχολή μας στο ΜΠΔ τα πράγματα είναι καλύτερα; Σε δύο βδομάδες θα καταλάβεις πως τα πράγματα είναι ίδια και στην σχολή μας. Στο μάθημα του μηχανολογικού σχεδιού θα χρειαστείς μια πινακίδα, η οποία θα σε διευκολύνει στην σχεδιάση. Ίσως να πιστέψεις πως αυτή την πινακίδα θα στην παραχωρήσει δωρεάν το πολυτεχνείο. Δημόσια δωρεάν παίδεια δεν έχουμε άλλωστε;

 

Παρόλα αυτά το πολυτεχνείο δεν είναι διατεθιμμένο να ξοδέψει χρήματα για τις πινακίδες. Έτσι είσαι αναγκασμένος να δώσεις 80 ευρώ για να την αποκτήσεις. Ένα ακόμα γεγονός που αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι ένας μεγάλος μύθος.


Την στιγμή που η οικονομική κρίση έχει κάνει τις ζωές όλων μας πολυ πιο δύσκολες. Την στιγμή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κόβει συνεχώς μισθούς και παροχές στους γονείς μας είναι αδιανόητο να μην υπάρχει δωρεάν σίτιση και μετακινήσεις. Είναι αδιανόητο να δίνουμε 80 ευρώ για τις πινακίδες του μηχανολογικού σχεδίου. Εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε παροχές οι οποιές θα έπρεπε να χορηγούνται δωρεάν. Ως ενωτική Πρωτοβουλία πιστεύου πως κανένας φοιτητής δεν πρέπει να δώσει ούτε ενα ευρώ απο την τσέπη του για την πινακίδα. Απαιτούμε να καλυφθούν οι πινακίδες απο τον προυπολογισμό του ιδρύματος και σε αυτή την κατεύθνση θα κινηθούμε. Όμως δεν αρκεί η δικιά μας βούληση. Η ιστορία έχει δειξει οτι ο συλλογικός δρόμος είναι αυτός που φέρνει νίκες. Πρέπει να παλέψουμε για το αυτονόητο.

 

 

Δωρεάν πινακίδες για όλους τους φοιτητές

 

[ Top ]