Ενωτική Πρωτοβουλία

Ενωτική Πρωτοβουλία

Γιατί όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις;


Η Ενωτική Πρωτοβουλία είναι μια ανεξάρτητη αριστερή συλλογικότητα φοιτητών η οποία δρα στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Η Ενωτική συζητάει και αποφασίζει με αμεσοδημοκρατικό και ανοιχτό τρόπο, αφού όλοι οι φοιτητές μπορούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες της και να συνδιαμορφώνουν με ισότιμο τρόπο στις αποφάσεις της! Οι αποφάσεις που προκύπτουν στις συνελεύσεις μας είναι αποτέλεσμα διαλόγου από ανθρώπους με πολλές διαφορετικές απόψεις αλλά με τις ίδιες ανάγκες. Η συζήτηση και οι αποφάσεις στα σχήματα (τις διαδικασίες όπου η ενωτική συζητάει και αποφασίζει!) δεν προκύπτουν με επικράτηση κάποιας πλειοψηφίας έναντι μιας μειοψηφίας, αλλά μετά από ανταλλαγή επιχειρημάτων και συνδιαμόρφωση μέχρι τέλους, χωρίς την διαδικασία ψηφοφορίας.

 

afisa_tse.png

 

Ακόμα, στην Ενωτική δεν υπάρχουνγραμματείς και φαρισαίοι”, δεν έχουμε δηλαδή αρχηγούς και υπολοχαγούς, αλλά συμμετέχουμε όλοι με ισότιμο τρόπο στις κινήσεις και στις αποφάσεις του σχήματος. Τα φακελώματα, τα βιογραφικά, οι κάρτες μέλους που χρησιμοποιούν τα κόμματα και οι παρατάξεις είναι πολύ πολύ μακρυά από μαςΑυτονόητο είναι για μας ότι υπάρχουμε και δρούμε ανεξάρτητα από κομματικούς μηχανισμούς, τόσο σε επίπεδο πολιτικό όσο και σε οικονομικό. Η ύπαρξη της ενωτικής δεν εξαρτιέται από κάποιο κομματικό γραφείο αλλά μόνο από τα ίδια τα άτομα που συμμετέχουν και συναποφασίζουν σε αυτή τη συλλογικότητα. Ακόμα, σε αντίθεση με τις κυβερνητικές παρατάξεις, δεντα βρίσκουμεμε κανένα καθηγητή ή πρύτανη (βλέπεκομπρεμί”  της πασπ-δαπ με πασόκους-νεοδημοκράτες καθηγητές σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας). Η Ενωτική Πρωτοβουλία, από την γέννησή της, ζει και αναπνέει μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες όλοι οι φοιτητές συμμετέχουν, εκφέρουν την άποψή τους και αποφασίζουν τις κινήσεις που θα κάνουν για ζητήματα που τους αφορούν, εντός και εκτός Πολυτεχνείου. Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως είμαστε ανεξάρτητοι και από την καθεστωτική αριστερά (ΚΚΕ,ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) και τις παρατάξεις τους στα πανεπιστήμια (ΠΚΣ,ΑΡΕΝ), αλλά και συνολικά από τη λογική της επίσημης αριστεράς. Είμαστε με μια άλλη αριστερά, όχι της ήττας και της υποταγής, αλλά των νικηφόρων μαχών, των ανυπόταχτων αγώνων, του Δεκέμβρη και των εξεγέρσεων, της υπεράσπισης των συλλογικών δικαιωμάτων.

 

 

 Η Ενωτική Πρωτοβουλία εκφράζεται  μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, ακριβώς γιατί σε αυτές συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές και συναποφασίζουν για τα συμφέροντά τους με άμεσο και δημοκρατικό τρόπο. Κάθε φοιτητής μπορεί να συμμετέχει και να αποφασίζει για την καθημερινότητα του, τις σπουδές του, την ζωή του, παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια του, και όχι αναθέτοντας τα πάντα σε κάποιους λίγους πεφωτισμένους συνδικαλιστές οι οποίοι θα αποφασίσουν αυτοί για αυτόν, και αυτός θα πρέπει απλά (να κουραστεί) να τους ψηφίσει στις εκλογές. Στις συνελεύσεις γίνεται πραγματικός διάλογος και πολιτική, και όχι στα τηλεαράθυρα των κομμάτων. Γι' αυτό και νομίζουμε πως τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των φοιτητών εκφράζονται μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις, και όχι από τις εκλογές και τα Διοικητικά Συμβούλια.

 

 Δυστυχώς όμως τα τελευταία 4 χρόνια με την ΠΑΣΠ, και τον πρύτανη Γρυσπολάκη να κατέχουν ταηνίαστο Πολυτεχνείο, οι Γενικές Συνελεύσεις με στοχευμένο και μεθοδευμένο τρόπο έχουν υποβιβαστεί και απαξιωθεί. Η ΠΑΣΠ προωθεί τη λογική της ανάθεσης στους φοιτητές λέγοντάς τους πωςεμείς είμαστε εδώ, ψηφίστε μας και θα τα κανονίσουμε όλα”, ενώ όταν (και αν) συμμετέχει στις συνελεύσεις προωθεί χάβρα και γηπεδικές συμπεριφορές υποβιβάζοντας την ποιότητα διαλόγου. Από την άλλη, ο πρύτανης Γρυσπολάκης εναντιώνεται καθημερινά στο σύλλογο φοιτητών, δεν σέβεται τις αποφάσεις του, ενώ φτάνει ακόμα και στο σημείο να επεμβαίνει στα εσωτερικά του Συλλόγου- κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται αφού ο Σύλλογος Φοιτητών είναι ένα ανεξάρτητο συνδικαλιστικό όργανο που λειτουργεί με αυτοτέλεια.

 

 Επειδή χωρίς Γενικές Συνελεύσεις και με τον Σύλλογο ανενεργό δεν μπορεί να υπάρξει φοιτητικό κίνημα που θα διεκδικεί τις ανάγκες μας, είναι κομβικής σημασίας απο' δω και πέρα, η συμμετοχή όλων μας στις συνελεύσεις και η διασφάλιση της λήψης αγωνιστικών προωθητικών αποφάσεων για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας!

 

Όλη η εξουσία στις Γενικές Συνελεύσεις!


Μια μικρή ιστορική αναδρομή:

       

         Η ενωτική πρωτοβουλία είναι μια συλλογικότητα που  δημιουργήθηκε μετά το μεγάλο κίνημα ενάντια στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής (ΠΣΕ-σεμινάρια που έδιναν πιστοποιητικά που αντικαθιστούσαν τα πτυχία-αντίστοιχα με τα σημερινά Ινστιτούτα Δια Βίου Εκπαίδευσης-ΙΔΒΕ). Μέχρι το '97 και τις πρώτες συνελεύσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης η κατάσταση που επικρατούσε στο ίδρυμα ήταν αποστειρωμένη- με τις κυβερνητικές παρατάξεις  να κάνουν κουμάντο στα πάντα και να παίρνουν αποφάσεις στα Διοικητικά Συμβούλια, ενάντια και κρυφά από όλους τους φοιτητές. Ο αντιδραστικός νόμος όμως που ήρθε από τον τότε υπουργό παιδείας  Αρσένη βρήκε ανάχωμα στις συνελεύσεις και στο φοιτητικό κίνημα στο Πολυτεχνείο και πανελλαδικά, ενώ ο τότε πρύτανης Σωτηρόπουλος (ΠΑΣΟΚ), τα είχε βρει με τον Αρσένη για να ιδρύσουν εδώ το πρώτο ΠΣΕ. Τα πράγματα όμως δεν τους βγήκαν όπως θα ήθελαν... Η κατάληψη των φοιτητών κράτησε 6 μήνες εδώ,  οι μηνύσεις του τότε πρύτανη όπως και το ξύλο από τους μπράβους του, και από ΠΑΣΠιτες δεν πτόησαν τους αγωνιστές των ΠΣΕ, που τελικά ΡΙΞΑΝΕ το νόμο για τα ΠΣΕ πετυχαίνοντας έτσι μια τεράστια νίκη του φοιτητικού κινήματος πανελλαδικά.

          Αυτή η μεγάλη νίκη άφησε πίσω της την γέννηση της συλλογικότητας Ενωτική Πρωτοβουλία- όλη η εξουσία στις γενικές συνελεύσεις- αφού μετά από αυτή όλες οι συλλογικότητες που υπήρχαν στο Πολυτεχνείο, όλος ο κόσμος των συνελεύσεων και του αγώνα συνενώθηκαν φτιάχνοντας την Ενωτική, αποφασίζοντας να κάνουν τομή στη λειτουργία του Πολυτεχνείου από τότε και μετά, σταματώντας την παντοκρατορία ΠΑΣΠ-ΔΑΠ, και τις κινήσεις τους ενάντια στα συλλογικά συμφέροντα των φοιτητών. Από τότε μέχρι σήμερα η Ενωτική Πρωτοβουλία συμμετέχει στις Συνελεύσεις προωθώντας την διεκδίκηση των δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των φοιτητών και την ανατροπή των αντιδραστικών νόμων σε εκπαίδευση-εργασία.

enotiki_logo_2012

 [ Top ]